20 tools voor WordPress onderhoud en beheer

Bij Sowmedia hosten, onderhouden en beheren we dagelijks honderden WordPress websites voor onze klanten. Om voortdurend te waarborgen dat al deze websites snel, veilig en stabiel blijven draaien, maken we gebruik van tientallen tools. In dit artikel behandelen we de belangrijkste technieken en leggen we uit hoe we alles op elkaar afgestemd hebben.

Een aantal links in deze blog zijn voorzien van een affiliatecode.

WordPress hosting én beheer: ultieme ontzorging

wordpress-support-en-hulpOns doel is om klanten compleet te ontzorgen op WordPress-gebied. Dit betekent dat we alle technische rompslomp uit handen nemen zodat de klant zich enkel met de inhoud van de website bezig hoeft te houden. De klant hoeft zich niet te bekommeren om WordPress hosting, updates, veiligheid en snelheid: dat doen wij voor ze. Welke tools gebruiken we allemaal?

[toc heading_levels=”3″]

Hosting

Managed WordPress hosting

kinsta-logoWij kopen onze hosting in bij de beste Premium WordPress hosting partijen. We kijken daarbij voortdurend kritisch naar de veiligheid, stabiliteit en snelheid van hun servers, en naar de kwaliteit van support. Dit betekent dat we websites soms verplaatsen tussen hostingpartijen wanneer we betere snelheden weten te behalen op andere servers.

wpengine-logoMomenteel kopen we Premium WordPress hosting in bij onder andere WpEngine (vanaf $ 29 p/mnd) en Kinsta (vanaf $ 30 p/mnd). Afhankelijk van de wensen van de klant zoeken we de beste match. Bovendien testen we regelmatig nieuwe WordPress hosting partijen uit. We delen deze ervaringen ook in ons artikel over de beste hosting voor WordPress websites.

TransIP

transip_logoDe domeinregistratie (vanaf € 7,49 p/mnd) en e-mail hosting (vanaf € 3 p/mnd) hebben we ondergebracht bij TransIP. TransIP is een betrouwbare grote partij en biedt bij veel diensten een API-integratie die het voor ons mogelijk maakt om veel handelingen te automatiseren, zoals het registreren/verhuizen van domeinnamen, het instellen van DNS-records en het aanmaken van e-mailboxen.

Beheer

Onderhoudsklaar maken

Bij veel klanten die bij ons komen voor een onderhoudscontract zijn er wijzigingen aan het WordPress theme gedaan. Dit betekent vaak dat het theme niet meer te updaten is zonder dat die wijzigingen verloren gaan. Een belangrijke stap die we nemen om websites klaar te maken voor ons onderhoudsprogramma, is het opsplitsen van de wijzigingen in een parent theme (het originele thema) en een child theme (de wijzigingen op het thema). Dit maakt het veiliger en gemakkelijker om updates van het parent theme uit te rollen zonder dat de wijzigingen in het child-theme verloren gaan.

Verder controleren we bij de instroom van nieuwe klanten grondig of hackers geen toegang hebben tot de installatie en of alle gebruikers met complexe wachtwoorden werken. Ook de geïnstalleerde plugins controleren we; zijn ze nog up-to-date, vrij van malware en zorgen ze niet voor conflicten? Dit betekent soms dat we onze klanten ook aanraden om een bepaalde plugin te vervangen voor een meer solide oplossing.

InfiniteWP

infinitewp_logoOns update-beleid is een belangrijk kenmerk in onze dienstverlening. Door dagelijks gecontroleerd updates uit te voeren waarborgen we de veiligheid van onze WordPress websites. Veiligheidsupdates van plugins, thema’s en WordPress zelf worden direct door ons uitgevoerd. We maken hiervoor dagelijks gebruik van InfiniteWP (gratis, met betaalde add-ons), waarmee we al onze WordPress websites vanuit één interface kunnen beheren en benaderen, onafhankelijk van de hosting-partij waar een website op dat moment draait.

In het beheersysteem zien we per website hoeveel updates er klaarstaan en we kunnen de updates ook direct uitvoeren, zonder op elke website in te hoeven loggen. Voor elke update controleren we wat de impact is van de update en of de wijzigingen effect hebben op het functioneren van de website. Zo nodig lossen we de problemen die een update veroorzaken op; dat zit bij onze dienstverlening inbegrepen.

Verder biedt InfiniteWP ons de mogelijkheid om WordPress websites te clonen, backups te maken, direct in te loggen op een website, om malware scans uit te voeren, meerdere plugins tegelijk te installeren en te activeren, en meer. Kortom: voor ons gecentraliseerde WordPress beheer is InfiniteWP de onmisbare spil. Zie ook ons artikel over het beheren van meerdere WordPress websites.

Plugins

Kraken.io

kraken-logoAfbeeldingen op een website nemen al snel veel laadtijd in beslag. Door gebruik te maken van afbeelding-optimalisatie proberen we de bestandsgrootte van plaatjes zoveel mogelijk te beperken. Hiervoor maken we gebruik van Kraken.io (vanaf $ 5 p/mnd), een service die GIF, JPG, PNG en SVG optimaliseert zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. We hebben op elke website de plugin Kraken Image Optimizer (gratis) draaien, welke automatisch elke geüploade afbeelding comprimeert. Afbeeldingen van onze klanten worden hierdoor maar liefst ruim 50% sneller ingeladen.

Gravity Forms

gravity-forms-logoOp bijna elke website die we beheren is een contact-, inschrijf- of aanvraagformulier onmisbaar. Er zijn maar weinig formulieren plugins in WordPress die zoveel mogelijkheden bieden als Gravity Forms (vanaf $ 99 p/jaar voor meerdere sites). De plugin wordt met veel verschillende doeleinden gebruikt door onze klanten. Om die reden hebben we een Developer License op Gravity Forms, zodat al onze klanten gebruik kunnen maken van het gemak van deze plugin. Bekijk voor meer informatie en alternatieven ook ons artikel over formulieren plugins voor WordPress.

Akismet

Akismetakismet-logo (vanaf $ 50 p/mnd voor meerdere sites) is een spamfilter voor WordPress websites dat reacties en formulier-inzendingen controleert op spam. Ook voor deze plugin hebben wij een Enterprise licentie, zodat commentaar, reacties, aanvragen en formulierinzendingen voor al onze klanten automatisch worden gefilterd.

Yoast SEO

yoast-logoOp elke WordPress website installeren we voor onze klanten de Yoast SEO plugin (gratis). Dit is een onmisbare plugin in het verbeteren van de vindbaarheid van je website. Met de plugin kun je op elke pagina aangeven wat de titel en beschrijving van die pagina is, en zie je ook gelijk hoe dit er in de zoekresultaten van Google uit komt te zien. Zie ook ons artikel over veelgebruikte WordPress plugins.

Monitoring

Uptime Robot

Uptime Robot (vanaf $ 5,50 p/mnd) is een online dienst die voor elke website controleert of deze nog bereikbaar is. Elke website die we in ons beheer hebben, wordt door Uptime Robot gecontroleerd. We krijgen een melding zodra een website downtime vertoont, zodat we direct nadere inspectie kunnen doen.

uptime-robot-logoDeze tool zorgt ervoor dat we vaak heel snel kunnen ingrijpen wanneer een website problemen vertoont. Zo zorgen we dat onbereikbaarheid van een website tot een minimum beperkt wordt. Daarnaast bouwt Uptime Robot geschiedenis op, zodat we over een langere periode kunnen meten of sommige WordPress hosting providers meer downtime vertonen dan andere, of dat sommige websites opvallend vaak kuren vertonen. Dit helpt ons weer om specifieke problemen op te lossen.

Broken Link Checker

Bij de livegang of verhuizing van een website controleren we altijd of alle links op de website goed werken met de Broken Link Checker (gratis). In sommige gevallen laten we deze plugin op de website staan om regelmatig controles te kunnen doen. De WordPress plugin meldt per e-mail wanneer er links op de website staan die niet meer werken of problemen veroorzaken.

Visuele monitor

Soms gebeurt het dat een website nog steeds bereikbaar is, maar dat er toch wat misgaat, bijvoorbeeld omdat een slider niet meer werkt of omdat er een widget is verdwenen. Zulk soort veranderingen merkt de Uptime Robot uiteraard niet op. Om die reden hebben we een extra monitoringsysteem opgezet dat meerdere keren per dag een screenshot maakt van elke website die we beheren. Dit systeem vergelijkt deze screenshot vervolgens met de vorige en maakt een melding wanneer een visuele verandering wordt gemeten. Zo krijgen we een melding wanneer een gedeelte van de website verschuift, verandert of verdwijnt. Vervolgens kunnen we nagaan of er iets met de website aan de hand is.

Onderhoudsmodus monitor

Wanneer een WordPress update wordt uitgevoerd, wordt automatisch de ‘maintenance-mode’ aangezet. Bezoekers krijgen dan tijdelijk een wit scherm te zien met de melding dat de website in onderhoudsmodus is. Deze melding krijg je vaak slechts enkele seconden te zien, want zodra de update is afgerond wordt de onderhoudsmodus weer uitgeschakeld. Soms gebeurt het echter dat een update onverhoopt niet afgerond kan worden, waardoor WordPress in ‘maintenance-mode’ blijft hangen.

In onze visuele detectie hebben we daarom ook een ‘maintenance-mode-detectie’ ingebouwd, die alarmeert wanneer er opeens grote hoeveelheden ‘wit’ in een screenshot worden gemeten. Deze detectie helpt ons ook om nog andere problemen te detecteren (bijvoorbeeld als een website niet meer in zijn geheel wordt ingeladen) en is daarom een waardevolle toevoeging aan de eerdergenoemde visuele detectie.

Robots.txt monitor

Zoekmachines zoeken op elke website naar een bestandje dat ‘robots.txt’ heet. Bijvoorbeeld https://www.sowmedia.nl/robots.txt. In dit bestand staat voor zoekmachines aangegeven welke pagina’s ze op je website wel en niet mogen indexeren. WordPress maakt dit bestand automatisch voor je aan, maar dat zorgt er ook voor dat je eigenlijk niet veel grip op veranderingen in het bestand hebt. Wanneer het bestand de verkeerde informatie bevat, kan het zomaar betekenen dat zoekmachines je website consequent negeren bij het indexeren van het internet. Dat is natuurlijk funest wanneer je goed gevonden wilt worden. Onze ‘robots.txt monitor’ controleert daarom van elke website of deze goed staat ingesteld en geeft ons een melding van elke verandering die in dit bestandje wordt gedetecteerd.

PageSpeed monitor

Voor de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van een website kijkt Google onder andere naar snelheid en optimalisatie. Google meet dit aan de hand van een score die ze PageSpeed hebben genoemd. Een derde monitor die daarom op alle websites draait, is de Google PageSpeed monitor.

We controleren meerdere keren per dag wat de Google PageSpeed score van een website is. Zodra we hier een grote verschuiving in te zien is, krijgen we een melding zodat we kunnen nagaan wat er aan de hand is met een website. Vooral als de PageSpeed score onverwachts daalt is het voor ons belangrijk om dit nader te onderzoeken. Dit helpt ons ook om onze klanten te informeren wanneer een wijziging aan hun website geen positief effect heeft op de PageSpeed score.

Dashing.io

sowmedia-dashingOp ons kantoor hangt een beeldscherm met de dashboard-software Dashing (gratis). Dashing biedt de mogelijkheid om verschillende widgets in een dashboard te vertonen. Zo hebben we een overzicht van bijvoorbeeld up- en downtime monitors, openstaande updates en meer. We krijgen direct een melding wanneer één van onze websites eruit ligt, of als er een storing optreedt. Dashing is open-source, maar wel echt iets voor programmeurs. Het dashboard is geschreven in Ruby, Coffeescript, HTML en CSS. Op GitHub vind je bovendien een behoorlijke lijst met widgets voor Dashing die veelal kant-en-klaar te installeren zijn.

Optimalisatie

CDN

maxcdn-logoEen Content Delivery Network (CDN) is een servernetwerk dat statische content opslaat en aflevert. Door content die weinig verandert (afbeeldingen, scripts) op te slaan in een CDN, laden bezoekers je website sneller in. Dit komt doordat je website in verschillende delen tegelijk vanaf meerdere servers wordt aangeboden. Wij maken gebruik van verschillende CDN’s, afhankelijk van de wensen van onze klanten. Veelgebruikte CDN’s zijn MaxCDN (vanaf $ 9 p/mnd) en CloudFlare (gratis met betaalde add-ons). MaxCDN is eenvoudig in te stellen met een optimalisatie-plugin (zie hieronder), en CloudFlare is iets ingewikkelder.

Optimalisatie-plugins

Om de snelheid van een WordPress website te verbeteren is een optimalisatie-plugin eigenlijk onmisbaar. Een dergelijke plugin biedt allereerst goede caching; een techniek die ervoor zorgt dat veelbezochte pagina’s niet steeds opnieuw door de server worden opgebouwd, maar min of meer kant en klaar in het geheugen staan. Dat scheelt veel laadtijd. Sommige Premium Hostingbedrijven handelen de caching overigens zelf al af.

wp-rocket-logoVerder kan een optimalisatie-plugin helpen om HTML, JavaScript en CSS samen te voegen en te comprimeren, waardoor een webpagina uit minder bestanden bestaat en dus sneller wordt ingeladen. Tot slot kunnen we een CDN koppelen, waarbij de plugin ervoor zorgt dat afbeeldingen en andere statische content (zoals scripts) automatisch via het CDN worden ingeladen.

Wij gebruiken over het algemeen twee verschillende optimalisatie-plugins: WP Rocket (vanaf $ 99 p/jaar voor meerdere websites) of W3 Total Cache. WP Rocket is een heel eenvoudige plugin in beheer, die out-of-the-box werkt en heel veel automatisch afhandelt. Voor complexere websites gebruiken we W3 Total Cache, dat meer configuratie biedt voor bijvoorbeeld specifieke scripts-afhandeling. Lees ook ons artikel over het optimaliseren van je WordPress website.

Administratie

WeFact Hosting

Bij goede hosting, onderhoud en beheer past ook een goede administratie. Voor het aanmaken van nieuwe hosting accounts, het factureren van abonnementen en het afhandelen van supporttickets maken we gebruik van WeFact Hosting (vanaf € 20 p/mnd), Nederlandstalige facturatiesoftware, specifiek gericht op hostingbedrijven en internetbureau’s.

wefact-hosting-logoWeFact is erg makkelijk uit te breiden en te koppelen aan eigen modules, waardoor we zoveel mogelijk kunnen automatiseren. Zo kunnen we automatisch domeinnamen vanuit WeFact registreren en verhuizen, en op sommige hosting platformen ook automatisch nieuwe hosting accounts toevoegen of verwijderen. WeFact biedt bovendien een klantenpaneel, zodat klanten hun al hun facturen kunnen inzien, goedgekeurde offertes kunnen teruglezen en nieuwe diensten kunnen bijbestellen. Ons klantenpaneel is te vinden via Support in de menubalk.

Yuki

yuki-logoWaar we WeFact ideaal vinden voor de het facturen van hostingabonnementen, is Yuki een online boekhoudpakket (vanaf € 55 p/mnd) dat de zorgen uit handen neemt als het gaat om de inkomende facturen. Elke factuur die wij binnen krijgen, leggen we onder de scanner en e-mailen we naar Yuki. Vervolgens wordt de factuur door Yuki automatisch verwerkt en geboekt. De facturen die door WeFact worden verstuurd worden ook door Yuki verwerkt, zodat we in Yuki op elk moment een overzicht van de bedrijfsresultaten kunnen inzien. Yuki is verder gekoppeld met onze bank, zodat afschriften en betalingen van klanten automatisch verwerkt worden. Het versturen van herinneringen gaat dus ook vanzelf. De combinatie van Yuki en WeFact neemt ons ook de kosten van een administratief medewerker uit handen; bijna alles gaat namelijk vanzelf.

Postbode.nu

postbode-logoDe meeste van onze klanten krijgen hun factuur per e-mail, maar sommigen stellen meer prijs op een factuur per post. Om ook het versturen van onze post te automatiseren, hebben we WeFact gekoppeld aan de automatische postdienst Postbode.nu (vanaf € 0,99 per brief). Facturen worden hierdoor automatisch naar Postbode.nu gestuurd, die de factuur uitprint, in een envelop doet met ons logo erop, en deze verstuurt naar de klant.

3 reacties op “20 tools voor WordPress onderhoud en beheer”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Hoe voorkom je dat ChatGPT je WordPress website crawlt: Een stap-voor-stap gids

Jij weet waarschijnlijk als geen ander: content is koning! En de bescherming van jouw content tegen ongeautoriseerd gebruik is vaak essentieel.

Lees verder

Google Core Web Vitals update: alles over de nieuwe INP Metric

In deze blog leggen we uit wat de Google Core Web Vitals update van maart 2024 inhoudt. Met speciale aandacht voor de nieuw geïntroduceerde ‘Interaction to Next Paint’ – afgekort INP – metric.

Lees verder

GDPR Consent Pro voor WordPress ondersteunt nu Google Consent Mode V2

Als je bekend bent met Google Analytics en Ads, dan weet je waarschijnlijk wel dat je voor maart 2024 Google Consent Mode V2 moet installeren. Doe je dat niet, dan loop je alle nauwkeurige metingen via het marketingplatform mis. 

Lees verder