E-mail nieuwsbrief WordPress

Integreer je e-mailnieuwsbrief in WordPress

UPDATE 19 NOVEMBER 2013

De meeste bezoekers bekijken je website niet dagelijks. Je wilt ze dan ook graag attenderen op een nieuwe blog of nieuwsbericht. Daarvoor kan je de social media gebruiken. Maar vlak de good old e-mail niet uit! Op dit moment is e-mail nog steeds de belangrijkste manier om geïnteresseerden proactief op de hoogte te stellen van nieuwe inhoud op je website. Het is dus één van de belangrijkste middelen om bezoekers naar je website te trekken.

In WordPress zijn diverse mogelijkheden om dit te doen. Dit artikel gaat over de mogelijkheden om geïnteresseerden via e-mail automatisch op de hoogte te stellen van nieuwe inhoud op de website. Welke mogelijkheden zijn er?

Update

Gratis oplossingen

JetPack
JetPack is een plugin van Automattic, het bedrijf achter WordPress. JetPack biedt een bundel van functionaliteiten die voorheen alleen op WordPress.com beschikbaar waren. Eén van de functies is dat nieuwe artikelen per e-mail worden gestuurd naar degene die zich op de website daarvoor hebben ingeschreven. Wij zijn erg enthousiast over deze functionaliteit (en plugin). Het werkt goed. Alleen hebben we nog geen Nederlandse vertaling gevonden. Met een beetje behendigheid kan dat wel vertaald worden, maar de standaardinstallatie is dus wel in het Engels.

MailChimp
MailChimp is internationale e-mailmarketing software. Het pakket heeft een RSS functionaliteit waarmee je op basis van de RSS van de WordPress website nieuwe WordPress artikelen kan laten versturen naar je adreslijsten. Op de website kunnen bezoekers zich ook aanmelden voor deze lijsten. MailChimp is een internationale dienst. Je moet je eigen nieuwsbrief template creëren en naar het Nederlands vertalen. Tot 2.000 e-mails is MailChimp gratis. Wel staat het MailChimp logo in de gratis variant bij elke inschrijving en e-mail. In de betaalde variant kan je het logo weghalen.

Newsman
Met Newsman kunnen vanuit WordPress digitale nieuwsbrieven worden verstuurd. De plugin heeft een gratis en betaalde variant voor $ 79 per jaar. In de gratis variant kan er naar maximaal 2000 e-mailadressen gratis verstuurd worden.

MailPoet Newsletters
MailPoet is een uitgebreide gratis nieuwsbriefplugin met onder andere autoresponders en verschillende templates. In de gratis versie kunnen e-mails worden verstuurd naar 2.000 e-mailadressen. De premium versie kost $75.

Betaalde oplossingen

MyMail
MyMail is een WordPress plugin waarmee je vanuit WordPress nieuwsbrieven kan versturen. De plugin bevat professionele templates en kost $35. De plugin is erg uitgebreid en één van de beste oplossingen om vanuit WordPress nieuwsbrieven te sturen.

Newsletter plugin
De nieuwsbrief plugin Newsletter Pro van Satollo heeft ook een functionaliteit om nieuwe blogs automatisch te versturen naar bezoekers die zich daarvoor hebben aangemeld. Er bestaat een gratis variant, maar voor deze functie heb je de betaalde variant van $ 20 nodig. Het is een uitgebreide plugin, waarmee veel kan. Maar de plugin is ook complex in gebruik. Het vraagt enige vaardigheden om de look & feel van de e-mails naar je hand te zetten en ze te vertalen naar het Nederlands.

Campaign Monitor & aWeber
Campaign Monitor en aWeber hebben net als MailChimp een ‘RSS to Email’ functionaliteit. In Nederland is CreateSend reseller van de nieuwsbriefsoftware van Campaign Monitor. Deze organisatie begeleidt klanten om alles goed in te stellen en de look & feel van de e-mails aan te passen op de huisstijl van de organisatie.

Welke nieuwsbrief oplossing moet je kiezen?

Uiteindelijk zijn er aan alle oplossingen voor- en nadelen. ZZP’ers, kleine stichtingen en organisaties kunnen prima de gratis oplossingen gebruiken. Ontvangers zullen zich waarschijnlijk niet storen aan de minpunten van deze oplossingen. Voor professionele doeleinden adviseren we gebruik te maken van betaalde oplossingen en je hierin te laten begeleiden als je niet de juiste kennis in eigen huis hebt.

  • Chelsea Bosters schreef:

    Bedankt voor je tips Erwin. Ik gebruik zelf al een hele tijd Jetpack alleen moet ik eerlijk bekennen dat de resultaten wel wat tegenvallen, helaas!

  • Erwin van Ginkel schreef:

    Beste Chelsea, momenteel ben ik bezig met een blog schrijven hoe je de nieuwsbrief effectief kan inzetten. Daar zitten naar verwachting ook wel parkatische tips voor je bij.

  • Chelsea Bosters schreef:

    Dank voor je reactie Erwin. Ik gebruik het zelf voor Marketingmed.nl, de nieuwste social media en internet marketing blog van nederland en België.