Canonical URL: wat is het en wat kun je ermee?

Canonical URL

Duplicate content is een veelvoorkomend SEO-probleem, maar gelukkig valt dit grotendeels te verhelpen met een canonical URL (ook wel canonieke URL genoemd). Een canonical URL is in essentie een voorkeurs-URL, die aan Google vertelt welke pagina als hoofdpagina gezien moet worden. Hierdoor ziet Google wat de originele content is en wordt er geen verwarring veroorzaakt over welke pagina getoond moet worden in zoekresultaten. Je bent zo verzekerd dat het verkeer op de juiste pagina komt. 

Google markeert de verkeerde URL als canonical

Wanneer een Googlebot een website indexeert, probeert het de hoofdinhoud van elke pagina te bepalen. Lijken meerdere pagina’s op elkaar? Dan kiest de Googleboot de pagina die volgens hem het meest compleet en nuttig is, en markeert deze als canoniek. Door deze markering of tag, wordt de canonieke pagina het meest gecrawld en boven de andere pagina’s verkozen voor de zoekresultaten. Google kiest de canonieke pagina op basis van een aantal factoren, zoals:  

 • of de pagina wordt bediend via http of https; 
 • paginakwaliteit, denk aan de content en de laadsnelheid; 
 • aanwezigheid van de URL in een XML sitemap; 
 • en elke rel = canonieke etikettering. 

Helaas komt het soms voor dat Google een pagina als canoniek markeert, waar helemaal geen hoofdinhoud opstaat. Google toont dan de pagina in de zoekresultaten die je er eigenlijk niet wil hebben. Dit betekent dat je verkeer op de verkeerde pagina terecht komt.

Bijvoorbeeld: op de website van een webbureau staan zowel een diensten- als een blogpagina met informatie over het laten ontwikkelen van een website. De tekst op beide pagina’s is bijna identiek en hierdoor is de kans groot dat Google het als duplicate content ziet. Google markeert vervolgens de blogpagina als canoniek, terwijl het webbureau de dienstenpagina in de zoekresultaten wil hebben. 

De oplossing? Een canonical URL. Met behulp van de canonical URL bepaal jijzelf welke pagina Google in de zoekresultaten laat zien. Op deze manier ben jij de baas over je duplicate content. 

Waar kan ik zo’n canonical URL allemaal voor gebruiken?

Je kunt een canonical URL voor verschillende duplicate content problemen gebruiken. Een aantal voorbeelden zijn: 

 • Om aan te geven welke URL getoond moet worden in de zoekresultaten. Als je een webshopeigenaar bent, wil je misschien liever dat mensen je productpagina voor laptops bereiken via https://www.example.com/laptops/acer/swift3.html in plaats van https://example.com/laptops/cocktail?gclid=ABCD.
 • Om backlinks voor vergelijkbare of dubbele pagina’s te consolideren. Het helpt zoekmachines om de informatie die ze hebben voor verschillende duplicate content pagina’s te consolideren in één enkele voorkeurs-URL. Dit betekent dat links van andere sites naar https://example.com/laptops/cocktail?gclid=ABCD worden doorgezet naar https://www.example.com/laptops/acer/swift3.html. 
 • Om het bijhouden van statistieken voor één product/onderwerp te vereenvoudigen. Met verschillende duplicate URL’s is het uitdagender om geconsolideerde statistieken voor een specifiek stuk inhoud te krijgen.
 • Om te voorkomen dat er crawlbudget wordt gebruikt voor de verkeerde duplicate pagina’s. Omdat het crawlbudget beperkt is, wil je het liefst dat dit uitgegeven wordt aan de meest relevante pagina’s. 

Canonical url bij webshops

Vooral voor webshops zijn canonical URL’s van groot belang. Product- en categoriepagina’s hebben namelijk vaak last van dubbele inhoudsproblemen. Dit komt omdat veel van deze pagina’s via verschillende webpaden te bereiken zijn. 

Voorbeeld: de webshop www.apotheker.nl verkoopt verschillende pijnstillers online. Eén van deze pijnstillers is een paracetamol en deze is in verschillende categorieën terug te vinden. Bijvoorbeeld in de categorieën ‘pijnstillers’, ‘gezondheid’ en ‘korting’. Daardoor is het product via verschillende URL’s te bereiken.

www.apotheker.nl/pijnstillers/paracetamol
www.apotheker.nl/gezondheid/pijnstillers/paracetamol
www.apotheker.nl/korting/pijnstillers/paracetamol

Door het instellen van www.apotheker.nl/pijnstillers/paracetamol als cononical url geeft Google de pagina voorkeur bij het indexeren. Dit werkt hetzelfde voor bijvoorbeeld een productpagina met variabelen:

www.apotheker.nl/pijnstillers/paracetamol
www.apotheker.nl/pijnstillers/paracetamol-500mg 
www.apotheker.nl/pijnstillers/paracetamol-1000mg 

In dit geval wil je alleen de hoofdpagina (de eerste URL) als canonieke pagina hebben. 

Schrijf je een blog over een product? Dan is het slimmer om een variant van het product waar je over schrijft te gebruiken. Voor www.apotheker.nl zou het slimmer zijn om een blog te schrijven over bijvoorbeeld ‘In welk geval een paracetamol gebruiken’ in plaats van ‘paracetamol’ om duplicate content te voorkomen.

Hoe gebruik in de canonical URL?

Een canonical URL gebruik je dus alleen als je twee versies van dezelfde pagina hebt. Let op: veel websites hebben last van duplicate content, maar zijn hier niet van op de hoogte. Wil je weten of je last hebt van duplicate content? Ontdek het door op de button hieronder te klikken.

Heb je door middel van de scan ontdekt dat je last hebt van duplicate content? Kies dan één van de twee of meer pagina’s als canonieke versie. Dit moet de pagina zijn die jij het meest op waarde schat. Deze pagina heeft vaak de meeste bezoekers, backlinks, bestaat het langst en leidt tot omzet. 

WordPress oplossing: canonical URL via plugin Yoast SEO 

Zoals voor alles in WordPress, is er ook voor het instellen van een Canonieke URL een plugin beschikbaar. Met Yoast SEO is het zeer gemakkelijk om een canonieke URL in te stellen. Op de duplicate pagina kun je onder het tabje ‘Geavanceerd’ de URL van de hoofdpagina invoeren. 

Je kunt in het artikel over canonical URL’s van Yoast SEO een stappenplan vinden over hoe je een canonical instelt. 

Via HTML

Maak je geen gebruik van WordPress en/of Yoast SEO? Dan kun je ook rechtstreeks een canonieke tag toevoegen via HTML. 

De canonieke tag dient geimmplenteerd te worden in het <head> gedeelte van een pagina. Hier kun je onder andere ook de title- en meta description tag kunt vinden.

Voeg een rel = canonical toe van de duplicate pagina naar de hoofdpagina. In het geval van het voorbeeld van www.apotheker.nl moet de duplicate versie (www.apotheker.nl/korting/pijnstillers/paracetamol) met een canonical tag naar de hoofdpagina (www.apotheker.nl/pijnstillers/paracetamol) verwijzen. Dit ziet er als volgt uit:

<link rel = “canonical” href = “www.apotheker.nl/pijnstillers/paracetamol/”>

5 tips voor het instellen van de canonical URL

Het is belangrijk dat de canonical URL op de juiste manier ingesteld wordt, anders bestaat er een kans dat de pagina niet juist wordt geïndexeerd. 

 1. Gebruik maximaal één canonieke URL per pagina: dit spreekt misschien voor zich, maar er mogen niet meerdere canonical URLs worden geplaatst in de broncode of HTTP Header. Wanneer er meerdere canonicals zijn geïmplementeerd dan raken zoekmachines in de war en wordt de canonical alsnog niet erkend. 
 2. Denk goed na over op welke pagina je de canonieke URL wilt instellen: stel je bent een webbureau en je dienstenpagina’s zorgen voor een groot deel van je inkomsten, dan is het niet slim om op een blogpagina een canonieke URL in te stellen in geval van duplicate content. 
 3. Gebruik altijd de volledige URL van een pagina voor de canonical URL. Dit is de volledig uitgeschreven URL, inclusief https, een eventueel subdomein en de correcte WWW-notatie. Wanneer je website via WWW en non-WWW bereikbaar is, dan onstaat er alsnog duplicate content. Zoekmachines indexeren namelijk beide varianten van je website. 
 4. Verwijs alleen naar pagina’s die indexeerbaar zijn: als een pagina een 301 redirect heeft, een noindex tag bevat of op een andere manier niet te lezen is, kan Google de canonical tag van de pagina niet erkennen. 
 5. Verwerkt de canonieke URL in je XML sitemap: Je kunt Google een eindje op weg helpen door de canonieke URL in je sitemap te zetten. Controleer wel over je sitemap indexeerbaar is met behulp van Google Search Console

Een canonical URL is niet de heilige graal voor duplicate content 

Hoewel een canonical URL verschillende duplicate content problemen kan oplossen, is het instellen van een 301 redirect soms effectiever. Voor pagina’s die zowel bereikbaar zijn via HTTP en HTTPS of via verschillende (sub)domeinen, kun je een redirect instellen. Nog beter dan het oplossen van duplicate content, is het voorkomen. Lees in het blog “Is de ophef rond duplicate content gegrond?” hoe je dit het best kunt doen. 

Ook voorkomen canonical URL’s geen crawlproblemen. De canonical tag communiceert aan Google welke pagina de voorkeur moet krijgen voor indexatie. Crawlproblemen ontstaan door een verspilling van het crawlbudget, veroorzaakt door nutteloze en niet leesbare pagina’s. Crawlproblemen kun je oplossen met een robots.txt bestand. 

Heb je hulp nodig met het instellen van canonical URL’s voor je website? 

2 reacties op “Canonical URL: wat is het en wat kun je ermee?”

 1. Hallo,

  Onlangs is een artikel verdwenen die stond op pagina 1 van Google. Er staat (nu) een ander artikel op pagina 2 van Google.

  Dien ik alleen een canonieke url te geven aan het artikel dat (nu) op pagina 2 staat naar het oude artikel die stond op pagina 1? En dus niets canonieks op te geven bij het oude artikel van pagina 1?

  Mijn doel is dus weer om met het verdwenen artikel weer te scoren op pagina 1 van Google.

 2. Hoi B,

  Dat kun je alleen doen als de twee artikelen die je noemt ook daadwerkelijk ‘canoniek’ zijn. Als het twee artikelen zijn die eigenlijk niets met elkaar te maken hebben, dan is dit niet aan te bevelen. Beter is dan om onderzoek te doen hoe het komt dat je wegzakt in de zoekresultaten. Dat kan allerlei redenen hebben. We kunnen je hierbij helpen, zie ook onze pagina voor WordPress SEO: https://www.sowmedia.nl/wordpress/zoekmachineoptimalisatie-seo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Hoe voorkom je dat ChatGPT je WordPress website crawlt: Een stap-voor-stap gids

Jij weet waarschijnlijk als geen ander: content is koning! En de bescherming van jouw content tegen ongeautoriseerd gebruik is vaak essentieel.

Lees verder

Google Core Web Vitals update: alles over de nieuwe INP Metric

In deze blog leggen we uit wat de Google Core Web Vitals update van maart 2024 inhoudt. Met speciale aandacht voor de nieuw geïntroduceerde ‘Interaction to Next Paint’ – afgekort INP – metric.

Lees verder

GDPR Consent Pro voor WordPress ondersteunt nu Google Consent Mode V2

Als je bekend bent met Google Analytics en Ads, dan weet je waarschijnlijk wel dat je voor maart 2024 Google Consent Mode V2 moet installeren. Doe je dat niet, dan loop je alle nauwkeurige metingen via het marketingplatform mis. 

Lees verder