Webshop optimalisatie
Een WordPress bureau met meer dan 15 jaar ervaring dat seamless en goed converterende webshops ontwikkelt en optimaliseert.
Webshops schieten als paddenstoelen uit de grond. Een online business heeft namelijk talloze voordelen: de opstartkosten zijn (meestal) laag, je hebt minimale kennis nodig van websites bouwen om een degelijke webshop te maken, het is vaak makkelijk te combineren met een baan en het is een makkelijke manier om geld te verdienen. Toch? Helaas blijkt dit in de praktijk niet altijd waar te zijn. Veel nieuwe webshops stoppen namelijk ook weer snel omdat ze niet rendabel genoeg zijn.
Is dat bij jou ook het geval en merk je dat jouw leads je webshop verlaten zonder iets te kopen? Of lopen je Google Adwords kosten zo hoog op dat je enkel break even speelt? Dan moet je dringend actie ondernemen en je webshop optimaliseren.
Klik hier voor acht gouden tips als je dit zelf wil doen.>Lees verder als je dit liever uitbesteedt aan een professioneel webbureau.
Natuurlijk kun je ervoor kiezen om zelf je website te optimaliseren op het gebied van conversie, gebruiksvriendelijkheid en snelheid. En hoewel je waarschijnlijk ver zult komen, zie je mogelijk dingen over het hoofd die een professioneel wel ziet. Wij zouden je dus te alle tijde adviseren om dit uit te besteden aan een professional, zoals Sowmedia bijvoorbeeld.
Dan horen we je al denken: waarom zou ik dit aan Sowmedia uitbesteden? Nou, dat zullen we je eens uitleggen. Als je voor ons kiest dan kun je maatwerk verwachten. Dit betekent dat we aan de slag voor je met een webshop optimalisatie strategie waarin we jouw wensen en kansen uitwerken op het gebied van e-commerce. Deze optimalisatie strategie heeft zes belangrijke pijlers.
Voordat we beginnen met het onderzoek van jouw webshop, nemen we jouw business model uitgebreid onder de loep. We willen jouw ‘core business’ namelijk goed begrijpen, zodat we jou op online gebied zo goed mogelijk kunnen helpen.
Aspecten waar we op onze richten in deze fase zijn: wat voor producten/diensten je verkoopt op je website en waarom, wie je concurrenten zijn, wat je usp’s zijn en waarom potentiële klanten producten bij jou zouden aanschaffen in plaats van bij de concurrent.
Nadat we jouw business begrijpen, maken we een uitgebreide audit van je website op het gebied van conversie, techniek, snelheid en SEO. Dit doen we door middel van onze ‘in-house’ tools en SE Ranking.
Nadat we je business kritisch hebben onderzocht, is het tijd voor conversie-optimalisatie. Ofwel: het op zo’n manier inrichten van jouw webshop pagina’s om zoveel mogelijk verkopen te realiseren.
Factoren die van grote invloed zijn op conversies zijn bijvoorbeeld: geschikte landingspagina’s, de prijzen van je producten, aantrekkelijke productbeschrijvingen, specificaties van je producten, klantbeoordelingen, het betaalproces, de verzending en de klantafhandeling. Hier zullen wij kritisch onderzoek naar doen.
Ook maken we aanpassingen aan je design, waar nodig.
Nu je business- en conversiestrategie zijn geoptimaliseerd, beginnen we aan de volgende belangrijke pijler: snelheid optimalisatie. Een snelle website is een must have voor succesvolle webshops. Tegenvallende website snelheid kan een webshop ondermijnen; een bezoeker heeft namelijk geen zin om langer dan 10 seconden te wachten tot jouw webshop geladen is.
In deze fase zullen we jouw webshop snelheid verbeteren door een goede hoster voor je uit te zoeken, je WordPress omgeving op te schonen, een CDN in te stellen, caching te installeren, afbeeldingen te optimaliseren en je scripts te combineren/comprimeren.
Ook kijken we in deze fase of je webshop op technisch gebied in orde is. Dingen die we optimaliseren zijn bijvoorbeeld je sitemap, URL opbouw, breadcrumbs en andere zaken die ervoor zorgen dat Google jouw webshop kan indexeren.
Zo, het fundament staat! Nu is het tijd voor het verkrijgen van een betere positie in Google. Dit doen we door middel van twee manieren, Google Adwords (SEA) en Search Engine Optimisation (SEO). In andere woorden: de betaalde en organische manier. We horen je al denken, de betaalde manier? Liever niet, doe mij maar de organische manier.
Hoewel dit een natuurlijke reactie is, je wilt immers liever niet meer betalen, moet je Google Adwords meer zien als een investering. Uiteindelijk zorgen deze zoekwoorden advertenties er namelijk voor dat jij bovenaan komt te staan in Google. Waardoor bezoekers op jouw website komen, als ze klikken op de advertentie, en hopelijk jouw product kopen. Is de ROI vervolgens positief? Dan is de advertentie winstgevend. Voor SEA werken we samen met externe experts.
SEO is een ander verhaal. Om een goede organische positie in Google te behalen, dien je een goede domeinscore op te bouwen, een indicator die aangeeft hoe belangrijk Google jouw website vindt. Dit kan lang duren en daarom moet SEO ook gezien worden als een langer termijn strategie. Het verkrijgen van een betere domeinscore wordt versneld door middel van een doelgerichte content- en backlink strategie. Ook de technische staat van je website is een belangrijke factor. Samen met jou kijken we naar al deze punten.
Bovendien leren we ook je zelf content te creëren en schrijven door middel van de Sowmedia SEO content training.
Nu er een stevige fundering is gebouwd, kijken we waar we nog meer stappen kunnen zetten om jouw webshop verder te optimaliseren. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het maken van maatwerk blokjes in WordPress voor een sprankelend design. Of het realiseren van een koppeling tussen WordPress en je boekhoudsysteem voor automatisering van processen.
Na het optimalisatietraject helpen graag mee het onderhouden en doorontwikkelen van jouw webshop. Door middel van onze slimme in-house tools weten we waar we moeten bijschakelen.
Mogelijkheid tot een koppeling van je webshop met een platform zoals Google Shopping
Integratie van Social Media en e-mailmarketing op je website, waarbij we ook nadenken over de toegevoegde waarde.
Mogelijkheid tot een koppeling van je webshop met een boekhoudsysteem zoals Exact.
Mogelijkheid tot een koppeling van je webshop met Marketing Automation systemen
Mogelijkheid tot een koppeling van je webshop met een database zoals MongoDB
Mogelijkheid tot een koppeling van je webshop met CreateSend, MailChimp, CampaignMonitor, SharpSpring, etc.
Zoals bijvoorbeeld een melding over abandoned shopping carts per email aan de klant.
Automatisering van handelingen die nu handmatig worden gedaan in de backend (retouren regelen, uitsturen PDF’s, etc).
Gemiddeld kost een traject voor een webshop optimalisatie in WordPress tussen de € 2.000 en € 12.000
De meest voorkomende wensen voor een professioneel en maatwerk webshop optimalisatie traject hebben we gebundeld in onderstaande pakketten. Zo weet je al een beetje wat je wel en niet kunt verwachten voor het budget dat je in gedachten hebt.
Heb je specifieke wensen of twijfel je over het pakket dat je moet kiezen? Vraag gerust een offerte bij ons aan!
Inmiddels hebben we als WordPress bureau al meer dan 100 webshops van A tot Z ontwikkeld en geoptimaliseerd. En nog belangrijker: dit wordt allemaal op een duurzame manier gedaan. Alle websites die we tot nu toe hebben ontwikkeld en geoptimaliseerd, functioneren nog steeds optimaal en worden maandelijks door ons onderhouden.
Sowmedia is dé expert in het ontwikkelen van grotere WordPress websites, webshops en online applicaties. We ontwikkelen op onze eigen Sowmedia-manier door te analyseren, te conceptualiseren, te ontwerpen, te bouwen en te onderhouden.
Wij weten dat een website maken verder gaat dan het kopen van een domein en het inrichten van wat pagina’s. Een website is namelijk het gezicht van je brand. Via je website vertel je wie je bent en wat je kunt betekenen voor je doelgroep. Dit zijn de aspecten die wij als uitgangspunt nemen in het optimaliseren van jouw webshop.
Wil je in contact komen een Sowmedia WordPress-expert? Dan kun je een belletje doen of een berichtje sturen naar onze digitale strateeg Alexander. Samen met hem kom je erachter wat jouw digitale kansen zijn.
Tip 1: Neem je eigen business kritisch onder de loep
Voordat je begint met het optimaliseren van je website, is het belangrijk dat je eerst een helikopterview neemt over je business. Kijk op strategisch niveau naar wat jouw business nou daadwerkelijk toevoegt aan de wereld en wat je usp’s zijn ten opzichte van de concurrent.
Misschien is het namelijk wel zo dat je producten niet (goed genoeg) verkopen omdat je business propositie niet onderscheidend is. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:
Tip 2: Zorg voor goed converterende webshop pagina’s
Nadat jij je business propositie kritisch hebt bekeken en wellicht aanpassingen hebt gedaan aan wat je verkoopt en je usp’s, kun je kijken naar conversie-optimalisatie. Met andere woorden: je webshop pagina’s op zo’n manier inrichten dat ze zoveel mogelijk verkopen realiseren.
Het belangrijkste uitgangspunt voor webshop conversie-optimalisatie is dat bezoekers over het algemeen een korte spanningsboog hebben. Zorg er dus voor dat bezoekers direct kunnen vinden wat ze voor ogen hebben. Enkele tips die we je kunnen geven om dit te bereiken:
Maak in één oogopslag duidelijk voor de bezoeker waarop geklikt moet worden als ze binnenkomen op een landingspagina.
Tip 3: Vergroot het vertrouwen van je klanten
Omdat je geen fysieke winkel bent, vertrouwen potentiële klanten je mogelijk minder snel tijdens de overweging tot een aankoop. Je producten zijn namelijk niet tastbaar en je klanten moet er maar op vertrouwen dat producten daadwerkelijk aankomen na hun bestelling
Een manier om een vertrouwensband te creëren met je klanten is door duidelijk aan te geven wat er met hun gegevens gebeurt, en dan vooral de betaalgegevens. Geef ook het privacybeleid van je webshop een prominente plaats. Verzamel je gegevens van je bezoekers? Maak dit dan duidelijk door middel van cookies.
Naast het beschermen van de gegevens van je klanten, is het aanbieden van verschillende betaalmethoden ook een goede manier om een vertrouwensband op te bouwen. Klanten vinden het namelijk erg prettig om zelf te kunnen kiezen hoe ze betalen voor jouw producten.
Tip 4: Zorg ervoor dat je klanten vlug kunnen afrekenen
Het afrekenproces moet zo snel en makkelijk mogelijk verlopen voor de klant. Je klant wil de bestelling namelijk zo snel mogelijk achter de rug hebben en doorgaan met het leven.
Vraag dus enkel de informatie je daadwerkelijk nodig hebt en maak het voor de klant zo makkelijk mogelijk om de bestelling te doen. Dit betekent dat je klanten niet onnodig een account moet laten aanmaken en dat de betaalmogelijkheden duidelijk weergeven zijn.
Heb je een premium webshop en is het een noodzaak dat klanten een account aanmaken? Geef ze dan de mogelijkheid om in te loggen met hun social accounts. Veel klanten hebben namelijk geen zin om een nieuw account aan te maken en alle formaliteiten die daarbij horen.
Tip 5: Maak een geweldige klantreis
Als je bovenstaande tips doorvoert dan ben je al een heel eind in het maken van een geweldige klantreis. Oftewel, het mentale onderzoeksproces dat een consument doormaakt voordat hij tot een aankoop overgaat.
Helaas is het zo dat veel klanten je webshop weer verlaten voordat ze een product aanschaffen, omdat ze in een overwegingsfase zitten. Ze onderzoeken verschillende productpagina’s om zo de meest geschikte aankoop te doen.
Het is dan ook moeilijk om voor deze groep de klantreis op zo’n manier te optimaliseren dat ze overgaan tot een aankoop. Het kan namelijk zo zijn dat écht niks van je willen kopen. Probeer dit te onderzoeken door middel van bepaalde parameters in Google Analytics.
Toch moet je ervoor zorgen dat potentiële klanten in de overwegingsfase een geweldige ervaring heeft van A tot Z. Dan wordt de kans namelijk groter dat ze terugkeren naar jouw webshop.
Deze groep kun je een steuntje in de rug geven door ze retargeten op bijvoorbeeld Instagram, Facebook of Youtube. Zo kun je potentiële klanten laten terugkeren naar je webshop.
Tip 6: Zorg voor een snelle page speed score
Nadat je volledige website is ingericht, het fundament staat en de conversiestrategie geperfectioneerd is, is het cruciaal dat je de laadtijd van je webshop beperkt.
Als het langer dan een paar seconde duurt voordat je webshop is geladen dan heb je kans dat de bezoeker alweer vertrokken is. De moderne mens is erg ongeduldig en we kunnen dan ook niet vaak genoeg benadrukken om je webshop laadsnelheid te maximaliseren.
Dit doe je door het uitkiezen van een goede hoster, je afbeeldingen te optimaliseren, je WordPress omgeving op te schonen, een CDN in te stellen, caching te installeren, afbeeldingen te optimaliseren en je scripts te combineren/comprimeren.
Een zeer handige plugin voor het optimaliseren van je laadsnelheid is WP Rocket.
Tip 7: Maak je design responsive
Tegenwoordig is circa 90% van alle websites geoptimaliseerd voor vrijwel elk device. Houd vooral rekening met mobiel verkeer want veel websites ontvangen momenteel al meer dan de helft van hun zoekverkeer via mobiele telefoons. Test dus altijd je webshop op de mobiele telefoon.
Responsiviteit is niet alleen goed voor de conversies. Sinds de mobile first index beloont Google namelijk websites die responsief zijn met een hogere ranking in de zoekresultaten. En als je hoger scoort in Google, dan heb je kans dat klanten sneller op jouw webshop belanden.
Tip 8: Verkrijg een betere positie in Google
Zo, het fundament staat! Nu is het tijd voor het verkrijgen van een betere positie in Google. Dit kun je doen door middel van twee manieren, Google Adwords (SEA) en Search Engine Optimisation (SEO). In andere woorden: de betaalde en organische manier. We horen je al denken, de betaalde manier? Liever niet, doe mij maar de organische manier.
Hoewel dit een natuurlijke reactie is, je wilt namelijk liever niet meer betalen, moet je Google Adwords meer zien als een investering. Uiteindelijk zorgen deze zoekwoorden advertenties er namelijk voor dat jij bovenaan komt te staan in Google, waardoor bezoekers op de advertentie klikken en hopelijk jouw product(en) kopen. Is de ROI vervolgens positief? Dan is de advertentie winstgevend.
SEO is een ander verhaal. Om een goede organische positie in Google te behalen, dien je een goede domeinscore op te bouwen, een indicator die aangeeft hoe belangrijk Google jouw website vindt. Dit kan lang duren en daarom moet SEO ook gezien worden als een langer termijn strategie. Toch kan het verkrijgen van een betere domeinscore versneld worden door middel van een doelgerichte content- en backlink strategie. Ook de technische staat van je website is een belangrijke factor. Al deze punten worden uitgebreid beschreven in het artikel: Google Ranking Factors 2021
Hebben bovenstaande tips je afgeschrikt en besteed je het optimaliseren van jouw website toch liever uit aan een professional? Sowmedia doet het graag voor je.
Bel ons of vul onderstaand formulier in en we bellen je zo snel mogelijk terug!