Backlinks kopen voor linkbuilding: is dit wel verstandig?

Backlinks kopen

Er zijn legio aanbieders waar je backlinks voor je website kunt kopen. Dat is niet verwonderlijk, voor het opbouwen van een gevarieerd linkbuildingprofiel is namelijk flink wat doorzettingsvermogen nodig. De meeste online bedrijven hebben hier geen tijd voor en besteden dit dan ook liever uit. Op zich is dit geen gek idee, maar de vraag is of je uiteindelijk wel goed doet aan het kopen van backlinks. De meningen hierover zijn sterk verdeeld. In dit artikel schijnen we licht op deze kwestie.

Wat zijn backlinks?

Backlinks zijn inkomende links, afkomstig van andere domeinen, die verwijzen naar jouw website. Idealiter ontstaan backlinks om bezoekers naar kwalitatieve en relevante informatie door te verwijzen. Op websites met een groot aantal backlinks is dan ook vaak hoogwaardige informatie te vinden. Denk aan website waar veel relevante artikelen opstaan zoals Business Insider. Of een webshop met veel producten en leveranciers, bijvoorbeeld Bol.com.

Vanaf het begin van oprichting is Google de backlinks als een zeer belangrijke graadmeter voor de kwaliteit van een website. En ook in 2021 ziet Google backlinks nog steeds als een zeer belangrijke ranking factor. Hoe meer backlinks en hoe kwalitatiever ze zijn, hoe hogere pageranking een website verdient volgens Google. Het doel blijft dus om zoveel mogelijk kwalitatieve backlinks te verkrijgen.

Meer kwalitatieve backlinks door linkbuilding

Het realiseren van hoogwaardige links om in de zoekmachines te stijgen, wordt ook wel linkbuilding genoemd. In combinatie met een doordachte contentstrategie en solide website techniek, zorgt linkbuilding voor een hogere ranking in de zoekmachines. Linkbuilding heeft veel invloed op de positie in de zoekresultaten en werkt vooral aanvullend op een zoekmachine optimalisatie strategie.

Allereerst wil je de techniek van je website op orde hebben en ervoor zorgen dat ie snel laadt. Na de techniek wil je waardevolle content voor je website creëren. Als laatste komen backlinks ofwel linkbuilding om de hoek kijken.

Het voordeel van linkbuilding is dat het gezien wordt als een duurzame langetermijnstrategie. Een backlink die je voor je website realiseert blijft namelijk gewoon staan op het andere domeinen, tenzij de backlink op den duur verwijderd wordt. Als dit gebeurt kun je altijd de desbetreffende website een berichtje sturen met het verzoek de backlink te herplaatsen.

Backlinks moeten voldoen aan deze randvoorwaarden

Zelf een aantal backlinks verzamelen is op zich niet zo heel moeilijk. Zo kun je je website plaatsen op Startpagina.nl, een gastblog (laten) schrijven op een website met autoriteit in jouw niche of simpelweg websites benaderen om te vragen of ze naar jouw website willen linken. Allemaal prima manieren om meer backlinks naar je website te krijgen. Echter zorgen ze op zichzelf niet altijd voor een hogere ranking in de zoekmachines, er zitten namelijk nogal wat randvoorwaarden vast aan de kwaliteit backlinks. Of je nu kiest om zelf backlinks te verzamelen of dit uit te besteden. Er moet voldaan worden aan een aantal criteria.

Randvoorwaarde 1: de website waar de backlink van afkomstig is mag geen hoge spamscore bevatten

Idealiter wil je dat backlinks organisch ontstaan, aangezien deze vaak het meest waardevol zijn. Toch is gros van de backlinks op het web niet op een organische manier verkregen, maar door middel van het doelbewust plaatsen van links op het web. Voordat je besluit ook voor deze strategie te kiezen, of al hanteert, is het verstandig de spamscore van iedere losse backlink te checken. Hoe hoger een spamscore is, des te slechter de backlink voor je website. Er zijn verschillende tools waar je dit mee kunt doen. Wij doen dit met SE Ranking.

Check ook websites waar een backlink referend naar jouw domein al een tijdje opstaat Het kan namelijk zo zijn dat een website in de tussentijd een flinke spamscore heeft opgebouwd. In dat geval doe je er verstandig aan om de website een berichtje te versturen met een verzoek de link te verwijderen.

Randvoorwaarde 2: kijk altijd kritisch naar de kwaliteit van een backlink

Naast de spamscore, is het ook van groot belang dat je de kwaliteit van de backlink onder de loep neemt. Je kunt een potentiële backlink met de volgende vragenlijst toetsen:

  • Is er relevantie met jouw website?
  • Wat voor anchorteksten worden er gebruikt?
  • Wat is de autoriteit van de verwijzende website?
  • Wat voor backlinks staan er op de verwijzende website?
  • Hoeveel backlinks staan er op de verwijzende website?
  • Wat is de dofollow/nofollow verhouding?

Randvoorwaarde 3: zorg voor meer backlinks dan de concurrent

Hoewel de kwaliteit van een backlink het belangrijkst is, is het aantal backlinks dat verkregen wordt ook belangrijk: hoe meer (relevante) links, hoe groter de kans dat jij hoger rankt dan je concurrenten. Ook zijn meer links vaak beter voor de diversiteit van je backlinkprofiel.

Wanneer twee websites vergelijkbare content hebben en beide goede websitetechniek, dan kan het aantal backlinks hét verschil maken voor een hogere ranking. Dus: hoe meer kwalitatieve backlinks je hebt, hoe relevanter Google jouw website vindt voor de bezoeker en hoe hogere ranking je krijgt toegekend.

Randvoorwaarde 4: creëer een divers backlinkprofiel met bronnen afkomstig van verschillende soorten websites

In de goeie oude dagen was het mogelijk om met vele links van dezelfde bron een sterk backlinkprofiel op te bouwen. Echter kijkt Google tegenwoordig ook naar de herkomst van de backlinks. Is een groot deel van jouw backlinks van dezelfde website afkomstig? Dan komt dit niet ten goede aan de betrouwbaarheid van je website en is een slechtere ranking het resultaat.

Wat Google het liefst heeft, is een lekker divers backlinkprofiel met verschillende bronnen en type backlinks. Een evenwichtige verdeling van links afkomstig van startpagina’s, overheidswebsites, kenniswebpagina’s (Wikipedia), onderwijsinstellingen (.edu), webblogs, bedrijvenpagina’s en socialmediakanalen. Probeer daarom om zoveel mogelijk verschillende backlinks te verzamelen voor een gezond backlinkprofiel.

Randvoorwaarde 5: gebruik de juiste anchortekst voor de backlink

De tekst van de backlink die verwijst naar jouw website, wordt de anchortekst genoemd. Deze teksten laten aan de bezoekers zien wat ze kunnen verwachten als ze op de link klikken. Zo geeft een backlink met de anchortekst ‘website laten bouwen’ aan dat het een webbureau is waar je een website kunt laten bouwen. Anchorteksten worden door Google meegenomen in het beoordelen van je backlinkprofiel en dragen bij aan de relevantie van je website.

Extra tip: gebruik verschillende soorten anchorteksten, Google houdt namelijk van afwisseling. Wissel af met bijvoorbeeld ‘website laten bouwen’, ‘website laten maken’ en ‘website bouwen uitbesteden’.

Randvoorwaarde 6: laat je backlinkprofiel zo natuurlijk mogelijk groeien

Er zijn veel bedrijven die door middel van zogeheten blackhat SEO-methoden zoveel mogelijk backlinks proberen te realiseren. Voorbeelden hiervan zijn het grootschalig inkopen van backlinks of het softwarematig laten plaatsen van een link als commentaar in blogs. Niet slim, zoekmachines detecteren namelijk snel genoeg wanneer de groei van een backlinkprofiel piekmatig en dus onnatuurlijk snel gaat en beoordelen ook de kwaliteit van de links. Het gevolg kan een penalty zijn, waardoor een website flink daalt in de rankings.

In sommige gevallen is het uitbesteden van linkbuilding daarom een beter idee. Wanneer je het uitbesteedt aan een expert zoals Sowmedia, ben je ervan verzekerd dat je backlinkprofiel op een organische manier groeit en er veel kwalitatieve backlinks gerealiseerd worden. Hierdoor neemt je website ranking ongetwijfeld toe, waardoor de kans groter is dat er meer verkeer op je website belandt.

Backlinks verkrijgen en kopen; in welke vormen kan dit allemaal?

Backlinks vallen op een aantal verschillende manieren te verkrijgen. Allemaal hebben ze hun voor- en nadelen.

Je kunt ervoor kiezen om backlinks natuurlijk te laten ontstaan, hier hoef je eigenlijk ‘niets’ voor te doen. Althans, je moet ijzersterke content hebben waar andere websites vrijwillig naar willen linken. Ondanks dat je dus niet bewust bezig bent met het creëren van backlinks, moet er nog steeds veel moeite gestopt worden in het schrijven van waardevolle content. Hoewel dit de meest tijdrovende methode is, ontstaan hierdoor wel de meest kwalitatieve backlinks.

Bedrijven benaderen om een backlink te krijgen of ze zelf te plaatsen op een directory (een linkpagina), is ook een optie. Echter moet je voor deze strategie wel op de hoogte zijn van de randvoorwaarden voor backlinks. Een penalty wil je namelijk te allen tijde voorkomen. Bovendien staan de meeste bedrijven er niet voor open om mee te doen aan de ruilhandel. Zij nemen hiermee namelijk ook een flink risico. Om dat te verkleinen, kan je een webmaster helpen door veel info te geven en een relatie op te bouwen van vertrouwen en gunning. Vindt een dode link op zijn of haar website en meldt dat. Beantwoord een vraag in een forum of ergens op een kenniswebsite zoals Stackoverflow of Reddit.
Verder is het voor directory links vaak zo dat dat ze niet van goede kwaliteit zijn, er relevantie mist en ze afkomstig zijn van buitenlandse websites.

De laatste optie is het kopen van backlinks en dit is een lastige kwestie. Menig marketeers beweren namelijk dat je door deze strategie je rankings de bodem inslaat. Het andere kamp is er van overtuigd dat dit enkel gebeurt als de backlinks op een onverantwoorde manier worden verkregen.

Wat is een onverantwoorde manier? Voorbeeld: je hebt een backlink aanbieder gevonden die een kant-en-klaar linkbuildingpakket met honderden links van verschillende vage websites aanbiedt. Hier betaal je slechts een paar tientjes voor. Neem je zo’n pakket af, dan krijg je hoogstwaarschijnlijk een enorme boost in je rankings en sta je binnen no-time bovenaan. Het probleem is alleen dat je vervolgens weer net zo hard naar beneden zakt, omdat Google heeft ontdekt dat je het zoekmachinealgoritme bewust hebt gemanipuleerd. Je ontvangt een gele kaart, oftewel een Google Penalty. Ook zijn de links kwalitatief niet goed, waardoor je zelf het risico loopt om compleet uit de zoekresultaten verwijderd te worden. Je bent nu nog verder van huis!

Backlinks kopen op een betrouwbare manier

Hoe kun je dan backlinks op een betrouwbare manier kopen? Door met een partij in zee te gaan die maatwerk backlinks aanbiedt op basis van een uitgebreid zoekwoordenonderzoek. Je wilt immers dat er alleen backlinks worden gecreëerd voor de zoekwoorden waar jij hoger op wil ranken. Vervolgens gaat de partij aan de slag om samen met jou een divers backlinkprofiel te creëren, dat bestaat uit een evenwichtige verdeling van links afkomstig van startpagina’s, blogs, bedrijvenpagina’s en social media kanalen. Een dergelijke partij stuurt jou overigens ook een maandelijks rapport over de voorgang en de geboekte resultaten.

Alleen op zo’n manier weet je dat de backlinks die je inkoopt betrouwbaar zijn en ook resultaat op de langer termijn oplevert. Kijk dus alsjeblieft uit voor prijsvechters, die voor een habbekrats een groot arsenaal backlinks verkopen. Dit doet je rankings eerder slecht dan goed.

Backlinks kopen bij Sowmedia

Bij Sowmedia bieden we een linkbuildingtraject op maat aan. Dit betekent dat we op basis van een uitgebreid zoekwoordenonderzoek aan de slag gaan met het creëren van backlinks van diverse kwalitatieve en betrouwbare bronnen. De backlinks die wij tot stand brengen zijn duurzaam en blijven dan ook definitief op het internet staan. Hierdoor blijf je profiteren van een goede ranking in de zoekresultaten.

OP MAAT BACKLINK TRAJECT

Vanaf € 400 per maand

Geschikt voor bedrijven die hoger willen ranken in Google door middel van een divers backlinkprofiel, bestaand uit links van startpagina’s, blogs, bedrijvenpagina’s en socialmediakanalen
Maatwerk backlinks op basis van uitgebreid keyword onderzoek
Maandelijks rapport van voortgang geplaatste links en resultaten posities
Circa 20 kwalitatieve backlinks per maand
Onderzoek van huidige backlinkprofiel en het verwijderen van slechte link

Wil je graag meer informatie over wat backlinks kunnen doen voor jouw ranking in Google of een andere zoekmachine? Neem dan vrijblijvend contact op met een specialist.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

7x voordelen van managed WordPress hosting voor jouw bedrijf

Het beheren van een website kan wel mega tijdrovend en complex zijn. Om die reden bieden wij managed WordPress hosting aan. In deze blogpost leggen we uit waarom dit de beste keuze is voor jouw bedrijf en welke fantastische voordelen er voor jou bij zitten. 

Lees verder

Zo kies je de beste WordPress helpdesk voor jouw website

Je werkt bij een organisatie die al enkele jaren een WordPress website heeft. Hoewel de website functioneert, zijn er voortdurend technische problemen en de prestaties zijn niet optimaal. Je voelt de druk om deze knelpunten snel aan te pakken. De vraag is alleen, hoe pak je zulke problemen aan? En wie kan je daarbij helpen?

Lees verder

Waarom je jouw Core Web Vitals zou moeten testen in Google Search Console

Het testen van je website’s Core Web Vitals in Google Search Console is niet slechts een technische noodzaak; het biedt een strategisch voordeel. Leer waarom het cruciaal is voor het verbeteren van de gebruikerservaring en het verhogen van je SEO.

Lees verder