WordPress

Hoe krijg je Google Maps weer werkend voor je WordPress website?

Google Maps werkt niet meer

Als Google Maps niet meer toont op je WordPress website, dan komt dit waarschijnlijk door het nieuwe beleid van Google. Door dit beleid kan het gebeuren dat Google Maps opeens niet meer werkt op je WordPress website. Wanneer je namelijk Google diensten (zoals Google Maps) op je website gebruikt, dan wil Google sinds enige tijd graag dat je dit koppelt aan je Google-account door middel van een zogenaamde Google Maps API key. In dit artikel leggen we uit hoe je die API-sleutel voor Google Maps aanvraagt en installeert, zodat je Google Maps weer aan de praat kunt krijgen op je WordPress website.

Hoe werkt de Google Maps API?

google-maps-apiAls je een kaart van Google Maps op een pagina in je website toont, dan wordt er bij elk bezoek verbinding gemaakt met de Google Maps API. Dat is een gratis dienst van Google die de kaart voor je opbouwt zodat deze snel op je website getoond wordt. Excessief gebruik van deze gratis dienst kost Google veel geld, want op hun servers moet telkens rekenwerk verricht worden.

Daarom legt Google het gebruik van de API nu aan banden. Maximaal 25.000 keer per dag mag er verbinding gemaakt worden met de Google Maps API. Ga je eroverheen, dan moet je betalen. Verreweg de meeste websites zullen nooit deze limiet bereiken, dus voor de meeste mensen blijft de dienst gewoon gratis. Wel moet je nu een API-sleutel invoeren op je website, zodat Google bij kan houden hoe vaak er vanaf jouw website verbinding wordt gemaakt met de Google Maps API.

Google Maps API-sleutel aanvragen

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Stap 4

Google Maps API-sleutel op je WordPress website installeren (eenvoudig)

Zorg dat WordPress, plugins en het thema op je website up-to-date zijn. Ga na welke WordPress plugins en thema’s op jouw website de Google Maps kaarten op je website tonen. Controleer van deze plugins en thema’s bij de instellingen of je nu de mogelijkheid hebt gekregen om jouw Google Maps API-sleutel te plakken. Als dit nog niet het geval is, kun je contact opnemen met je plugin- of thema-ontwikkelaar, want dan dienen ze dat snel te regelen voor al hun gebruikers.

google-maps-enfold-werkt-niet-meerPlak de API-sleutel in het optie-veld en sla de instellingen op. In het voorbeeld hiernaast zie bijvoorbeeld hoe je de Google Maps API-sleutel in de nieuwste versie van het WordPress thema Enfold kunt instellen.

Google Maps API-sleutel op je WordPress website installeren (geavanceerd)

Draait Google Maps als maatwerk in je website, of wordt je plugin of thema niet meer ondersteund? Ga dan op zoek naar een alternatieve plugin omdat je met niet onderhouden code een veiligheidsrisico neemt voor je website. In de tussentijd kun je – als je met een FTP-programma en een code-editor overweg kunt – tijdelijk de volgende acties ondernemen:

 1. Ga met je FTP-programma naar de map van de plugin of het thema dat gebruik maakt van Google Maps.
 2. Download de map naar je computer en zoek door alle bestanden in de map naar ‘maps.googleapis.com’.
 3. Open de bestanden (één of meer) waarin deze zoekterm naar voren komt in je code-editor.
 4. Scroll naar de plek/plekken waar je maps.googleapis.com ziet staan. Waarschijnlijk zie je een langer adres, bijv. ‘https://maps.googleapis.com/maps/api/js?callback=initMap’.
  • Controleer of je een vraagteken in de URL ziet staan. Plak in dat geval direct achter de URL: &key=JOUW_API_SLEUTEL
  • Staat er geen vraagteken in de URL? Plak in dat geval direct achter de URL: ?key=JOUW_API_SLEUTEL
  • Vervang JOUW_API_SLEUTEL door de API key die je van Google hebt gehad.
 5. Sla de bestanden op en upload ze via FTP terug naar je website.

Kom je er niet uit?

Als je er niet uitkomt helpen we je graag. Bekijk onze WordPress strippenkaarten voor de mogelijkheden.

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

 • Website onderhoud uitbesteden of zelf doen?

  Website onderhoud is erg belangrijk voor het maximaal laten presteren van je website. De vraag is dan ook: moet je dit uitbesteden of beter zelf doen?

 • Veiligheid wachtwoorden

  Hoe veilig zijn jouw wachtwoorden?

  Wij merken dat veel gebruikers niet altijd veilige wachtwoorden kiezen. Heb jij veilige wachtwoorden? Doe de test!

 • website schijfruimte hostingruimte

  WordPress en hostingruimte verbruik

  WordPress wordt vaak aangeprezen als een gratis systeem om een website of webshop mee te realiseren. Alhoewel WordPress zelf kosteloos is, zijn er wel degelijk…