WordPress

WordPress website laten maken of zelf doen?

WordPress website laten bouwen

Je hebt gelezen over de voordelen van WordPress en bent overtuigd om met dit Content Management Systeem (CMS) een nieuwe website te (laten) maken. De grote vraag waar je nu nog mee zit is echter: ga ik dit zelf doen of laat ik een WordPress website ontwikkelen?

Zoals je misschien wel kunt bedenken, hebben beide opties hun voor- en nadelen. In dit artikel zetten we een aantal afwegingen voor je op een rijtje. We bespreken de volgende punten:

 1. Waarom zelf een WordPress website maken?
 2. Een website maken is lang niet meer zo moeilijk 
 3. Op een later moment uitbesteden
 4. Wanneer je het wel moet uitbesteden
 5. Hoe duur is het laten maken van een WordPress website?

Waarom zelf een WordPress maken? 

De voornaamste reden om zelf een WordPress website te maken is omdat het geld kost om dit uit te besteden. Als je er voor kiest om een WordPress website door een WordPress bureau of developer te laten maken, dan zullen zij uiteraard geld in rekening brengen. En de uurtarieven die zij hanteren zijn vaak niet laag.

Het alternatief is zelf een WordPress website maken. Logischerwijs ben je hiermee niet zo’n investering kwijt als de website laten maken. Althans, je doet een ander soort investering. Namelijk een investering in jezelf! Door het zelf maken van een WordPress website leer je een hoop nieuwe skills zoals WordPress websiteontwikkeling, WordPress onderhoud en zoekmachine optimalisatie.

Laten we eerlijk zijn: de realiteit is dat het zelf maken van een WordPress website voor de meeste (startende) ondernemers een goede oplossing is. Soms is het zelfs een betere oplossing dan uitbesteden. Waarom? Als (startende) ondernemer ben je vaak rijker aan tijd dan aan geld. Het is daarom dikwijls een goed idee om die tijd te steken in het zelf maken van je WordPress website. 

Een website maken is lang niet meer zo moeilijk 

Een website maken is al lang niet meer een moeizaam en langdurig proces van het aan elkaar schrijven van complexe codes. Zeker met het CMS WordPress is het heel makkelijk om een website te maken. Hiervoor is het niet noodzakelijk om verstand te hebben van HTML, CSS, JavaScript en andere moeilijke codeertalen. Je hebt eigenlijk alleen een WordPress hoster, een domeinnaam en een WordPress (premium) template nodig.

Zelf een WordPress website maken is fun

Eigenlijk kun je ook gewoon erg veel plezier beleven aan het maken van een eigen WordPress website. Het is namelijk een creatief proces waar veel bij komt kijken. Natuurlijk ook bepaalde uitdagingen, maar dit is weer goed voor de kennisontwikkeling. Een ander groot voordeel is dat je alles zelf in de hand hebt en niet afhankelijk bent van een derde partij. 

Op een later moment uitbesteden

Het mooie van websites maken in WordPress, is dat het CMS voor iedereen toegankelijk is. Dit betekent dat als je besluit je eigen website te maken in WordPress, het altijd nog mogelijk is om de website door een professioneel bureau verder te laten ontwikkelen en/of te laten onderhouden. Zo hebben wij ook een aantal klanten die door diverse redenen hebben besloten hun website onder te brengen bij ons.  

Soms heeft dat te maken met dat het bedrijf zo hard is gegroeid dat andere zaken om meer aandacht vragen. Ook is het mogelijk dat een bedrijf zoekt naar een maatwerk WordPress oplossing die in-house niet ontwikkeld kan worden. In dat geval wordt er vaak gekozen om samen te werken met een professioneel WordPress bureau. Verder komt het ook vaak voor dat ondernemers hun website willen laten onderhouden of bijvoorbeeld zoekmachine optimalisatie willen uitbesteden.

Het voordeel dat de meeste van deze ondernemers hebben is dat ze, door hun ervaringen met WordPress, precies kunnen aangeven wat ze wel en niet willen. Het zelf maken van een WordPress kan je dus relevante kennis geven over jouw specifieke wensen. Dit vergemakkelijkt de samenwerking met een derde partij. 

Wanneer je het wel moet uitbesteden

Wanneer zou je het laten maken van een WordPress website dan wel uitbesteden? Omdat we al enige tijd (zo’n 16 jaar) WordPress websites maken, kunnen we daar een uitgebreid en duidelijk antwoord op geven. Dit heeft te maken met een aantal afwegingen: 

Hoeveel tijd en geduld heb je? 

Voor veel (beginnende) ondernemers lijkt het aantrekkelijk. Even snel een domeinnaam uitkiezen, WordPress downloaden en vervolgens beginnen aan het maken van je eigen WordPress website. Het risico is echter vaak een halfbakken eindresultaat met veel losse eindjes. De vragen die je jezelf moet stellen zijn dus: hoeveel tijd is het mij waard? Kan ik de energie die ik stop in het maken van een WordPress website niet beter besteden aan het generen van nieuwe business? Ben ik technisch aangelegd? Wat we proberen te zeggen is dat je wel echt toewijding moet hebben voor het maken van een volwaardige WordPress website. 

En inderdaad, voor het laten maken van een WordPress website in een investering nodig, maar dit hoeft niet een hele grote te zijn. We moeten eerlijk toegeven dat wij een premium WordPress internetbureau zijn en daarom niet de meest goedkope prijs hanteren. Maar voor deze prijs krijg je wel wat. Namelijk een maatwerk WordPress website van hoge kwaliteit die constant doorontwikkeld wordt door een team van ervaren WordPress specialisten. Bij ons kun je een maatwerk WordPress website laten maken vanaf 4.500 euro. 

Heeft je bedrijf een afdeling die de website zelf kan ontwikkelen? 

Vaak hebben de wat grotere bedrijven zelf een afdeling die in staat is de website te ontwikkelen. Meestal is dat de marketing- en communicatieafdeling. De vraag is alleen of het wel een goed idee is om dit intern te laten oppakken. Het lijkt namelijk een erg praktische oplossing, maar er zitten nogal wat risico’s aan vast. 

Het grootste risico is dat er binnen een bedrijf vaak beperkte kennis is over hoe een (WordPress) website op te tuigen. Iemand van de marketing- en communicatieafdeling heeft er een beetje kaas van gegeten en heeft wel zin om hiermee aan de slag te gaan. Maar wat doe je als bedrijf als het toch niet helemaal uitpakt zoals je graag had gezien of als de webbouwer op vakantie gaat? Precies, dan zit je in de problemen en heb je er spijt van dat je niet een professioneel webbureau hebt ingehuurd. Een ander voordeel van een WordPress internetbureau is dat ze vaak mensen hebben die niet alleen verstand hebben van WordPress websiteontwikkeling, maar ook van zoekmachineoptimalisatie, conversie optimalisatie, UX-design, hosting, onderhoud, enzovoort. 

Hoeveel waarde hecht je aan professioneel traject? 

Je WordPress website laten maken en doorontwikkelen door de buurjongen, je nichtje of een student kan handig en voordelig zijn, maar ook dit verloopt vrijwel nooit vlekkeloos. Hoe vaak komt het wel niet voor dat deze jonge topper het vervolgens te druk krijgt met zijn of haar studie of een vaste baan krijgt? En wat doe je als de website er toch niet zo gaat uitzien als je voor ogen had? Je kunt op dat moment op niemand terugvallen. 

Bij een professioneel WordPress internetbureau kom je deze problemen (meestal) niet tegen. Het WordPress project wordt namelijk van a tot z uitgewerkt en er wordt optimaal rekening gehouden met jouw wensen. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over hoe je WordPress website eruit komt te zien, maar ook niet over de doorontwikkeling en het onderhoud van je website. 

Ben je naar meer op zoek dan WordPress websiteontwikkeling?

Je hebt je WordPress website zelf gebouwd of laten maken door een hobbyist of zzp’er, maar waar moet je nu met al je vragen terecht? Bij Sowmedia hebben we daar een speciale afdeling voor genaamd de supportdesk. We beheren en supporten ruim 400 WordPress websites en dit is ook gelijk één van onze belangrijkste dagtaken. Mogen we jou ook ontzorgen? 

Neem eens een kijkje naar onze onderhoud en support pagina. Ben je ook nog op zoek naar een goede WordPress hoster? Ook daar hebben we een oplossing voor. Achter onze razendsnelle krachtige WordPress hosting oplossing schuilt een sterk partnerschap tussen Sowmedia en Kinsta. Kinsta wordt door onafhankelijke reviews al jaren berekend tot de absolute wereldwijde top van Enterprise WordPress hosting oplossingen.

Hoe duur is het laten maken van een WordPress website?

Dat is natuurlijk de hoofdvraag en misschien wel de reden dat je dit artikel leest. We kunnen hier heel kort en krachtig over zijn: een WordPress website laten maken door een hobbyist of zzp’er kost je over het algemeen tussen de 300 en 3000 euro. Dit hangt af van de hoeveelheid maatwerk. Moet er bijvoorbeeld nog een complete huisstijl ontwikkeld worden, betaal je meestal meer. Besteed je het uit aan een professioneel WordPress bureau zoals Sowmedia, dan zijn er grofweg twee modellen. 

 1. Model 1: we werken op basis van een bestaand template, waarin je kunt kiezen uit bepaalde elementen en maatwerkaanpassingen. Hiervoor ben je tussen de 4.000 en 8.000 euro kwijt.
 2. Model 2: Complexere WordPress website met veel maatwerk bieden wij aan vanaf 8.000 euro. Dit kan oplopen tot wel 20.000-30.000 euro, afhankelijk van hoeveel maatwerkoplossingen er nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan complete webshops en intranetten. Kies je voor dit model, dan ontwikkelen we altijd een uniek WordPress template voor je.

Onze concullega’s hebben al uitgebreide artikelen geschreven over hoe deze kosten opgebouwd zijn. Wil je hier mee over weten? We verwijzen je graag door naar “Wat kost een website gemiddeld? Kosten website laten maken” en “Kosten laten maken van een WordPress website”. 

Heb je al een keuze kunnen maken voor je WordPress website? 

Uiteraard zouden we het heel leuk vinden als je besluit een WordPress website door ons te laten maken, maar je moet vooral doen wat het best aansluit bij jouw situatie. Ben je een ondernemer met veel tijd en weinig geld? Dan is het verstandiger om zelf je WordPress website te maken. Werk je bij een middelgroot bedrijf, een corporate of wil je je eigen webshop? Dan doe je er goed aan om het uit te besteden. 

Veel grotere organisaties die gekozen hebben voor een WordPress website ontwikkelingstraject bij ons, zien meer voor- dan nadelen. Net zoals zij bijvoorbeeld hun boekhouding uitbesteden aan een accountant, verkiezen zij hun WordPress website laten maken boven de investering in tijd, energie en management die nodig is om zelf een website te maken.

De zzp’ers en kleinere bedrijven kiezen er echter vaker voor om hun WordPress website zelf te maken. Als je een investering wil doen in jezelf en je hebt veel geduld, dan kan dit ook een goede optie voor jou zijn.

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

 • Managed WordPress hosting nederland

  De 3 beste Managed WordPress hosting providers in Nederland

  Op zoek naar een Nederlandse Managed WP hosting? In dit blog vertellen we de top 3 op het gebied van snelheid, veiligheid en support.

 • voorkom hacks

  Tien tips om te voorkomen dat je WordPress website wordt gehackt!

  Een gehackte website kan grote gevolgen hebben voor je online aanwezigheid en reputatie. Gelukkig zijn er enkele stappen die je kunt nemen om de kans op een hack te verkleinen. Hier lees je tien tips.

 • voordelen wordpress

  De voordelen van WordPress voor marketing- en communicatiemedewerkers

  Waarom WordPress zo eenvoudig te gebruiken is als marketing-en/of communicatiemedewerker leggen we in dit blog graag voor je uit.