Iconen website: de 10 beste websites voor iconen

Tijdens het inrichten van je website heb je ze ongetwijfeld wel eens nodig gehad: iconen, ook wel pictogrammen genoemd. Ze zijn er in alle soorten en maten, en vaak gratis maar ook betaald beschikbaar. Om aan de vraag van het minimalistisch website ontwerpen te kunnen voldoen, is het grote aanbod min of meer een noodzaak geworden. 

In dit blog presenteren we een overzicht waarin een onderscheid wordt gemaakt tussen gratis en betaalde varianten. Het komt ook nog wel eens voor dat er gevraagd wordt naar een bronvermelding, bij het gebruik van een icoon op je website. Soms is het zo dat er gelinkt moet worden vanaf elke pagina waar het icoon wordt gebruikt. Dit is voornamelijk zo met gratis varianten. Hier houden we rekening mee in dit blog. 

In een volgend blog gaan we verder in op hoe je de iconen het best in je website kunt implementeren en hoe je bepaalt welke iconen geschikt zijn.

Waar je iconen kunt vinden


Optie 1: Font-Awesome (gratis en betaald)

Font-Awesome is één van de meest gebruikte iconen set en toolkits voor developers. De grootste voordelen van Font-Awesome zijn dat de er keuze is uit meer dan 7.000 iconen, de iconen zijn erg aanpasbaar door middel van bijvoorbeeld css, het is erg makkelijk om de iconen aan je website toe te voegen met de bibliotheek en de tool is super gebruiksvriendelijk.

Ook is het mogelijk om zelf iconen toe te voegen aan Font-Awesome. Font-Awesome heeft een gratis en betaalde variant. 

Optie 2: IcoMoon (gratis en betaald)

IcoMoon heeft meer dan 5000 open source en gratis iconen beschikbaar in hun bibliotheek. Al de iconen van IcoMoon zijn ontworpen op een nauwkeurig pixelraster, waardoor de iconen er op elke website goed uitzien.

Met de extra feature ‘IcoMoon-app’ kun je je eigen pictogrampakketten maken en gebruiken in veel verschillende formaten, waaronder SVG, polymeer, PDF, XAML, CSH, iconlettertype met ligaturen of goede oude PNG / CSS-sprites. IcoMoon biedt zowel gratis als betaalde varianten.

Optie 3: Dashicons (gratis)

Dashicons is het officiële pictogramlettertype van de WordPress-beheerder vanaf 3.8. Er worden op dit moment geen nieuwe iconen bij gemaakt maar er is een hele lijst (meer dan 300 iconen) waar je uit kunt kiezen. Ook zijn de iconen makkelijk in Gutenberg te gebruiken, de standaard pagebuilder van WordPress.

Optie 4: Bytesize (gratis)

Elk icoon van Bytesize is met de hand gecodeerd langs een raster van 32×32 en gebruikt een SVG-lijn voor maximale stijlflexibiliteit; wat betekent dat je het gewicht, de kleur, de grootte en vorm van de iconen kunt aanpassen naar jouw wensen. 

Als je doel is om een uber lichtgewichte website te bouwen, dan is Bytesize zeker een goede optie. Al hun 84 iconen wegen slechts 9kb in geminificeerde vorm en 2kB in SVGZ of Gzipped.

Optie 5: Flaticon (gratis) 

Een goede optie voor unieke en leuk iconen is Flaticon. Je kunt met de gratis versie maximaal 10 iconen per dag downloaden. De iconen wegen zo rond de 16 kb per stuk. Het nadeel is echter dat als je gebruik maakt van de gratis versie er een bronvermelding onderaan de pagina moet worden geplaatst.

Optie 6: Fontello (gratis)

Fontello is een gratis icon font generator, waar je nieuwe iconen kunt ontdekken en bouwen. Zo zijn er standaard iconen beschikbaar maar is het ook mogelijk vectorafbeeldingen om te zetten in een icon font. Je kan ook je eigen afbeeldingen uploaden en laten omzetten.

Optie 7: Free Icon Shop (gratis)

Net als Free Icon Shop, is dit een goede (gratis) optie voor unieke en leuke iconen. Het voordeel van deze website is dat er geen bronvermelding gegeven hoeft te worden. Het nadeel is dat de website wel gebruik maakt van veel reclame.

Optie 8: Iconfinder(gratis)

Op Iconfinder kun je kiezen uit meer dan vijf miljoen iconen! Circa 319 duizend daarvan zijn gratis. Via de zoekfunctie kun je instellen of je gratis of betaalde iconen zoekt. Ook kun je bij licentie aangeven of je bereid bent om een backlink te plaatsen. Je kunt dus op zo’n manier filteren dat de website alleen de iconen laat zien die je volledig gratis kunt gebruiken.

Optie 9: Envato (vaak betaald)

Envato biedt naast veel ander beeldmateriaal ook iconen aan. De meeste iconen pakketten zijn betaald maar je hebt zoveel keuze op dit platform dat het niet moeilijk voor je wordt gemaakt om een unieke set aan iconen te vinden.

Optie 10: Emojipedia (gratis)

Natuurlijk kun je ook gewoon gebruik maken van klassieke iconen: emoji’s. Deze zijn zeer makkelijk in je website te integreren en allemaal vrij toegankelijk. Ook wegen ze vrijwel niks.

Genoeg keuze voor website iconen dus.. 

Zoals je ziet is er genoeg keuze voor het vinden van jouw ideale set aan iconen. Laat aan ons weten wat jouw favoriete website/tool is voor iconen, in een reactie onderaan dit blog.