Van persoonlijke blogs naar nrc.next: de opmars van WordPress in Nederland

WordPress is in 2003 online gezet en sindsdien is het aantal gebruikers van het contentmanagementsysteem (CMS) wereldwijd flink toegenomen. Op dit moment functioneert op 35,0% van alle websites WordPress en het is het grootste CMS ter wereld. Hoe zit dat nu in Nederland?

Eerste gebruik WordPress in Nederland

WordPress is gelanceerd in 2003. Eén van de populairste WordPress-websites kwam vrij kort daarna online: Autoblog.nl in december 2004. Niet veel later werd ook de eerste WordPress-Startpagina op het web gepubliceerd door Johan van der Wijk.

Een erg jonge Nederlandse WordPress-website

Prijzen en vertaling

Sinds het begin van deze eeuw wordt de Open Source CMS Award gehouden en in 2009 werd hij uit meer dan 12.000 genomineerden gewonnen door WordPress. Dit wees op een grote vooruitgang, want in 2008 werd de top vijf niet gehaald. Bovendien stond ons favoriete CMS op de tweede plek voor de Best Open Source PHP CMS-categorie.

In datzelfde jaar werd dé conferentie voor WordPress, WordCamp, voor het eerst ook in Nederland gehouden.

Weer een jaar later kwam WordPress ook in het Nederlands beschikbaar: WordPress 3.0.1. Dit werd georganiseerd door ondernemer Remkus de Vries die in 2004 een WordPress-pagina publiceerde.

Groeiend marktaandeel WordPress

Het marktaandeel van WordPress groeide gestaag in de jaren ’10 (van 13,1% in 2011 naar 35,0% in 2019) en ook grotere organisaties begonnen in WordPress te pagina’s te lanceren. De laatsten hadden behoefte aan een vertaling die formeel van toon was. Zo werd de gebruiker standaard getutoyeerd. In 2016 kon dat veranderd worden naar een “u-vorm”.

Vanwege het succes van WordCamp in Nederland werd het evenement in 2017 verdeeld over Nijmegen en Utrecht. In 2018 konden WordCamp-geïnteresseerden ook in Rotterdam terecht.

41,36% martktaandeel in Nederland

Op dit moment gebruiken 48.176 Nederlandse websites WordPress: dat is 41,36% van alle websites die Open Source-software gebruiken. Volgens sommige onderzoeken is het zelfs meer dan 50%.

Naast Autoblog.nl zijn ook andere bekende merken het CMS gaan gebruiken, waaronder nrc.next, Radio 538, Emerce en The Voice of Holland. Nederlands staat op de tiende plaats in de ranglijst met talen gebruikt voor berichten gepubliceerd met WordPress. Niets wijst erop dat WordPress minder populair zal worden in Nederland, De Nederlandse WordPress-gemeenschap is dan ook erg actief met WordPress-meetups in Rotterdam, Nijmegen en Utrecht van rond de duizend leden. Er is geen dag dat Nederland niet oplicht op de activiteitenkaart van ons geliefde CMS.

Iets toe te voegen? Schroom niet de commentaarsectie te gebruiken!

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

plugin tips

8 Plugins voor je WordPress Website die niet mogen ontbreken!

Er zijn talloze plugins beschikbaar, maar wij geven in dit blog de 8 “must have” plugins aan die wij vinden die niet mogen ontbreken op je WordPress website.

Lees verder
verschillende tools

Beveiliging van je WordPress-site: XML-RPC vs WP-JSON

XML-RPC vs WP-JSON. Wat is het? We leggen het graag aan je uit.

Lees verder
Managed WordPress hosting nederland

De 3 beste Managed WordPress hosting providers in Nederland

Op zoek naar een Nederlandse Managed WP hosting? In dit blog vertellen we de top 3 op het gebied van snelheid, veiligheid en support.

Lees verder