WordPress

Test: hoe veilig zijn jouw wachtwoorden?

Veiligheid wachtwoorden

Wij monitoren onze WordPress websites actief op verdachte logins (bijvoorbeeld van buiten Nederland/Europa) en het invullen van verkeerde wachtwoorden. Hierdoor zien we dagelijks inbraakpogingen! De beste beveiliging begint bij een sterk wachtwoord. Wij merken dat wijzelf, maar ook onze gebruikers niet altijd veilige wachtwoorden kiezen. Dit is één van de redenen dat we in onze WordPress hosting een controle op zwakke wachtwoorden hebben ingebouwd. Zoek je extra veilige WordPress hosting? Bekijk ons overzicht.

Hoe veilig ben jij? Een korte test!

Vraag 1: Gebruik je verschillende wachtwoorden?

Het is belangrijk om voor elke website een ander wachtwoord te hebben. Want wanneer er op één van deze websites wordt ingebroken hebben kwaadwillenden anders toegang tot al je accounts. Wees eens eerlijk: gebruik jij op elke website een ander wachtwoord?

Vraag 2: Kun jij je wachtwoorden onthouden?

Kun jij je wachtwoorden onthouden? Misschien een beetje een rare vraag… Maar het meest veilige wachtwoord is een wachtwoord dat je niet kunt onthouden, uit verschillende willekeurige tekens bestaat en lekker lang is (8 of meer tekens). Hiermee voorkom je dat kwaadwillenden die met automatische programma’s complete woordenboeken uitproberen om in te loggen ooit kunnen inbreken. Heb jij zulke “onmogelijk” te onthouden wachtwoorden?

Jouw uitslag

Als jij één of beide vragen niet met ja kon beantwoorden is het tijd voor actie. Voorkom ooit slachtoffer te worden van een digitale inbraak. Ook jouw digitale leven verdient net als je huis een goede beveiliging. Ik kan beide vragen wel met ja beantwoorden en leg je nu uit hoe.

Oplossing: gebruik een Password manager

lastpassEen password manager helpt je jouw wachtwoorden te onthouden en maakt sterke wachtwoorden aan. Het idee is dat je op je password manger inlogt en dat deze dan vervolgens overal je wachtwoord automatisch invult. Wanneer je een nieuw wachtwoord nodig hebt laat je deze aanmaken door de password manager. Dit nieuwe wachtwoord is altijd een sterk wachtwoord. Ik gebruik hier het programma LastPass voor. Een ander goed alternatief voor LastPass is KeepPass (in tegenstelling tot LastPass wordt hier het wachtwoord alleen lokaal opgeslagen en niet in de cloud). Het enige wachtwoord wat ik nu nog onthou is het wachtwoord van LastPass. Ik heb hiervoor een hele lange zin gemaakt die ik makkelijk kan onthouden en naast letters ook cijfers bevat. Deze vul ik één keer per dag in. Ik heb LastPass zo ingesteld staan dat deze automatisch uitlogt na 10 uur.

Alternatief voor de Password manager

Is een Password manager toch een stap te ver voor je? Of misschien niet mogelijk? Jammer! In dat geval enkele tips voor sterke wachtwoorden die wel te onthouden zijn:

1. Neem geen wachtwoord dat bestaat uit woorden die ook op de website veel gebruikt worden.
2. Laat je wachtwoord uit meerdere verschillende woorden en cijfers bestaan.
Een sterk, te onthouden wachtwoord is bijvoorbeeld de naam van je partner/kind/huisdier gecombineerd met een verjaardag van jezelf/ander kind/ander huisdier. Een andere oplossing kan zijn een complete zin te maken. Voor jou makkelijk te onthouden voor computers erg moeilijk te raden. Wanneer je maar een beperkt aantal tekens mag gebruiken kun je nog steeds een zin gebruiken als wachtwoord en dan de eerste letter van elk woord gebruiken. Helemaal mooi is om als dat is toegestaan ook leestekens en hoofdletters te gebruiken.
3. Gebruik per dienst een ander wachtwoord, om te voorkomen dat wanneer een dienst gekraakt wordt er ook op andere diensten ingebroken kan worden.
4. Verander je wachtwoorden regelmatig (bijvoorbeeld eens in het half jaar en zet dat in je agenda, vooral als je tip 3 teveel moeite vond).

Iets gehad aan dit testje en oplossingen?

Deel deze pagina en leer je omgeving veiliger om te gaan met wachtwoorden. Like onze Facebookpagina. Alvast hartelijk bedankt!

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

 • website schijfruimte hostingruimte

  WordPress en hostingruimte verbruik

  WordPress wordt vaak aangeprezen als een gratis systeem om een website of webshop mee te realiseren. Alhoewel WordPress zelf kosteloos is, zijn er wel degelijk…

 • Matomo, een AVG-proof alternatief voor Google Analytics

  Wil je een AVG-proof alternatief voor Google Analytics, dan is Matomo aan te bevelen. Data ownership, AVG proof en 100% nauwkeurig.

 • werken aan een website

  Waarom WordPress geschikt is voor (grote) bedrijven: 10 redenen

  Veilig, stabiel, toekomstbestendig en héél prettig om in te werken! WordPress is voor bedrijven van iedere omvang een heel geschikt CMS.