Hoe veilig zijn jouw wachtwoorden?

Veiligheid wachtwoorden

Wij monitoren onze WordPress websites actief op verdachte logins (bijvoorbeeld van buiten Nederland/Europa) en het invullen van verkeerde wachtwoorden. Hierdoor zien we dagelijks inbraakpogingen! De beste beveiliging begint bij een sterk wachtwoord. Wij merken dat veel gebruikers niet altijd veilige wachtwoorden kiezen. Dit is één van de redenen dat we in onze WordPress hosting een controle op zwakke wachtwoorden hebben ingebouwd. Zoek je extra veilige WordPress hosting? Bekijk ons overzicht.

Hoe veilig ben jij? Een korte test!

Vraag 1: Gebruik je verschillende wachtwoorden?

Het is belangrijk om voor elke website een ander wachtwoord te hebben. Want wanneer er op één van deze websites wordt ingebroken hebben kwaadwillenden anders toegang tot al je accounts. Wees eens eerlijk: gebruik jij op elke website een ander wachtwoord?

Vraag 2: Kun jij je wachtwoorden onthouden?

Kun jij je wachtwoorden onthouden Misschien een beetje een rare vraag… Maar het meest veilige wachtwoord is een wachtwoord dat je niet kunt onthouden, uit verschillende willekeurige tekens bestaat en lekker lang is (8 of meer tekens). Hiermee voorkom je dat kwaadwillenden die met automatische programma’s complete woordenboeken uitproberen om in te loggen ooit kunnen inbreken. Heb jij zulke “onmogelijk” te onthouden wachtwoorden?

Jouw uitslag

Als jij één of beide vragen niet met ja kon beantwoorden is het tijd voor actie. Voorkom ooit slachtoffer te worden van een digitale inbraak. Ook jouw digitale leven verdient net als je huis een goede beveiliging. Ik kan beide vragen wel met ja beantwoorden en leg je nu uit hoe.

Oplossing: gebruik een Password manager

Een password manager helpt je jouw wachtwoorden te onthouden en maakt sterke wachtwoorden aan. Het idee is dat je op je password manager inlogt en dat deze dan vervolgens overal je wachtwoord automatisch invult. Wanneer je een nieuw wachtwoord nodig hebt laat je deze aanmaken door de password manager. Dit nieuwe wachtwoord is altijd een sterk wachtwoord. Bij Sowmedia gebruiken we hier de software van LastPass voor. Mocht je dit met overwegen te gebruiken dan denk ik graag met je mee, ook als je het zakelijk wilt inzetten. Met LastPass kun je gemakkelijk wachtwoorden delen met anderen in je team. Een ander goed alternatief voor LastPass is KeepPass (in tegenstelling tot LastPass wordt hier het wachtwoord alleen lokaal opgeslagen en niet in de cloud). Het enige wachtwoord wat ik nu nog onthou is het wachtwoord van LastPass. Ik heb hiervoor een hele lange zin gemaakt die ik makkelijk kan onthouden en naast letters ook cijfers bevat. Deze vul ik één keer per dag in. Ik heb LastPass zo ingesteld staan dat deze automatisch uitlogt na 10 uur.

Alternatief voor de Password manager

Is een Password manager toch een stap te ver voor je? Of misschien niet mogelijk? Jammer! In dat geval enkele tips voor sterke wachtwoorden die wel te onthouden zijn:

1. Neem geen wachtwoord dat bestaat uit woorden die ook op de website veel gebruikt worden.
2. Laat je wachtwoord uit meerdere verschillende woorden en cijfers bestaan.
Een sterk, te onthouden wachtwoord is bijvoorbeeld de naam van je partner/kind/huisdier gecombineerd met een verjaardag van jezelf/ander kind/ander huisdier. Een andere oplossing kan zijn een complete zin te maken. Voor jou makkelijk te onthouden voor computers erg moeilijk te raden. Wanneer je maar een beperkt aantal tekens mag gebruiken kun je nog steeds een zin gebruiken als wachtwoord en dan de eerste letter van elk woord gebruiken. Helemaal mooi is om als dat is toegestaan ook leestekens en hoofdletters te gebruiken.
3. Gebruik per dienst een ander wachtwoord, om te voorkomen dat wanneer een dienst gekraakt wordt er ook op andere diensten ingebroken kan worden.
4. Verander je wachtwoorden regelmatig (bijvoorbeeld eens in het half jaar en zet dat in je agenda, vooral als je tip 3 teveel moeite vond).

Iets gehad aan dit testje en oplossingen?

Deel deze pagina en leer je omgeving veiliger om te gaan met wachtwoorden. Like onze Facebookpagina. Alvast hartelijk bedankt!

Hulp nodig met het beveiligen van je website?

Stel je vraag aan een van onze WordPress experts.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Waarom je jouw Core Web Vitals zou moeten testen in Google Search Console

Het testen van je website’s Core Web Vitals in Google Search Console is niet slechts een technische noodzaak; het biedt een strategisch voordeel. Leer waarom het cruciaal is voor het verbeteren van de gebruikerservaring en het verhogen van je SEO.

Lees verder

Hoe voorkom je dat ChatGPT je WordPress website crawlt: Een stap-voor-stap gids

Jij weet waarschijnlijk als geen ander: content is koning! En de bescherming van jouw content tegen ongeautoriseerd gebruik is vaak essentieel.

Lees verder

Google Core Web Vitals update: alles over de nieuwe INP Metric

In deze blog leggen we uit wat de Google Core Web Vitals update van maart 2024 inhoudt. Met speciale aandacht voor de nieuw geïntroduceerde ‘Interaction to Next Paint’ – afgekort INP – metric.

Lees verder