Waarom kies je voor WordPress als CMS?

CMS, content management system

Kort na de oprichting van Sowmedia in 2007 zijn we ons voor het MKB gaan toeleggen op internetmarketing en conversieoptimalisatie van websites. Voor websiteontwikkeling werkten we toen nog samen met gespecialiseerde technische bedrijven. Veel van onze MKB-klanten hadden website-ontwikkelaars die een eigen CMS (Content Management System) op de markt hadden gezet. We verbaasden ons over de hoge licentiekosten in combinatie met de magere kwaliteit van dergelijke systemen. Bijna bij elk project liepen we al vast als we basisoptimalisaties voor zoekmachineoptimalisatie wilden uitvoeren. De CMS-ontwikkelaars vroegen bovendien vaak hoge kosten voor aanpassingen en soms kregen we zelfs te horen dat onze wensen helemaal niet mogelijk waren.

Open-source en WordPress (2007-2010)

In diezelfde tijd begonnen we steeds meer ervaring op te doen met CMS’en die werden ontwikkeld door de de open-source community. Zo hebben wij ons e-learningplatform 2BDutch (Nederlands leren) in Joomla! opgezet, en met VDMi hebben we in Drupal een grote website voor de VN-organisatie WSSCC opgeleverd. Tegelijkertijd gebruikten wij WordPress al een tijdje voor kleine websites en privé-projecten. En van WordPress werden we steeds enthousiaster. We ontdekten dat de mogelijkheden van WordPress zelfs veel groter waren dan de CMS’en die specifiek voor onze klanten waren gemaakt. WordPress is:

Lees ook ons artikel over de voordelen en nadelen van WordPress.

Prijsvechters met WordPress voor kleine organisaties (2011)

Nadat we met allerlei verschillende CMS’en hebben gewerkt, gooiden we in 2011 het roer volledig om. We besloten om met WordPress thema’s te gaan werken en op basis van deze thema’s goedkoop WordPress websites aan te bieden voor kleine organisaties (ZZP, stichtingen). We stelden een pakket samen waarmee we voor een vast tarief complete WordPress websites konden verkopen. Op basis van goede thema’s zoals Striking (nog steeds erg populair) lukte het ons op websites op te leveren die technisch vaak een stuk beter waren dan de dure maatwerk-oplossingen van veel van onze MKB-klanten.

WordPress voor het MKB (2011)

In de loop van 2011 zijn we dan ook volledig overstag gegaan om onze MKB-klanten te adviseren om over te stappen op WordPress. Dat is nog maar 3 jaar geleden en met de kennis van nu volledig logisch. Maar in 2011 dachten veel mensen nog dat WordPress een blog was en zeker geen stabiel platform voor websites van grote bedrijven. Toch maakten ook organisaties als Heijmans Vastgoed en Woonstad Rotterdam bij ons de keuze voor WordPress websites, waarna veel andere klanten volgden. En al onze klanten zijn tot de dag van vandaag zeer tevreden over WordPress.

Onze WordPress werden groter, beter én duurder (2012-nu)

Toen we in 2011 onze WordPress websites begonnen te verkopen, vroegen we hiervoor € 1.500. Daarbij was onze filosofie om zo weinig mogelijk maatwerk te verrichten op de thema’s. Al snel verkochten we de websites als warme broodjes over de toonbank.

De vraag van onze klanten bleef echter niet beperkt tot enkel simpele websites. Door verschillende plugins en thema’s te combineren ontwikkelden we in de loop der jaren webshops, intranets, vacaturebanken, sociale netwerken, directories, kennisbanken, e-learning websites, et cetera. En dat allemaal in WordPress! Terwijl de technische mogelijkheden groeiden, groeide ook de complexiteit voor de ontwikkeling van websites mee. We besloten om geen websites op te leveren waarvan we weten dat het beter kan. De criteria waar onze website nu aan voldoen liggen beduidend hoger dan in 2011:

 • Strategie- en conversieplan; we adviseren klanten hoe ze hun website optimaal kunnen gebruiken;
 • Cross-browser compatible voor optimale weergave in browser als Chrome, Firefox, Safari, Internet Explorer (meerdere versies);
 • Responsive design voor optimale weergave op mobiele telefoons en tablets;
 • Veiligheid; focus op beveiliging van de WordPress website;
 • Snelheid; focus op verbeteren van de snelheid van de WordPress websites;
 • Maatwerk in design en techniek.

WordPress website pakketten (2014)

steeds-meer-websites-in-wordpressNu we de lat hoger hebben gelegd, verkopen we onze WordPress websites in standaard pakketten van € 3.000 tot € 10.000. Binnen deze pakketten krijgen organisaties kwalitatief hoogwaardige websites. Bij de duurdere pakketten wordt meer tijd en aandacht besteed aan strategie, marketing en conversie. We proberen onze conversie- en marketingervaringen van grote en kleine klanten zoveel mogelijk voor elke klant in te zetten. Zo profiteert elke klant van al onze ervaringen uit het verleden.

Hoe zien wij de toekomst van WordPress?

Positief

 • Er is een zeer grote groep van ontwikkelaars actief, waarmee aanbod van kwalitatief hoogwaardige plugins en thema’s verzekerd is;
 • Webdesigntrends worden snel geïncorporeerd;
 • De verwachting is dat er steeds meer apps worden ontwikkeld met WordPress;
 • Steeds meer mensen beheersen WordPress als gebruiker, waardoor het voor bedrijven makkelijker wordt om websitebeheerders te vinden;
 • WordPress is en blijft hét CMS om conversie te optimaliseren en de internetmarketing mee in te richten.

Valkuilen

 • De veelvoud aan mogelijkheden van WordPress maakt het CMS technisch log. Vanaf het begin van WordPress is gekozen voor backwards compatibility, waardoor je elke WordPress versie kunt updaten tot de nieuwe versie. Om dit in stand te houden, neemt de complexiteit van het systeem ook steeds verder toe.
 • Voor de gebruikersinterface is het lastig om grote nieuwe ontwikkelingen – zoals frontend editing – snel te implementeren in WordPress. Om gebruikers van het eerste uur niet af te schrikken kan de interface van WordPress namelijk niet ineens op de schop gaan.
 • Hosting voor WordPress wordt complexer en duurder, omdat bij kwalitatief goede hosting ook naar snelheid en veiligheid gekeken dient te worden.

Ons advies

MKB

Is WordPress het beste CMS voor jou?We vinden dat WordPress voor grotere organisaties steeds aantrekkelijker is geworden. Er is bijna niets meer dat we niet met WordPress kunnen doen. Blijf of ga WordPress gebruiken wanneer je website serieuze belangen vertegenwoordigt. Tenzij er zeer specifieke maatwerk behoeftes zijn voor je website, is WordPress hét CMS om je website in te ontwikkelen.

Zzp’ers en kleine organisaties

Aan de andere kant zien we dat een goede WordPress website voor veel ZZP’ers en kleine organisaties te ingewikkeld en te duur wordt. Er is misschien wel te veel mogelijk geworden met WordPress. We zien regelmatig dat ZZP’ers er niet meer uitkomen en zodoende ook niet tevreden zijn met WordPress. Deze doelgroep raden we zeker aan om ook naar andere mogelijkheden te kijken. Lees bijvoorbeeld het blog Zo krijg je een professionele en goedkope website.

***Reclame*** Zelf hebben we voor de doelgroep van zzp’ers, stichtingen en kleine organisties CreatePublish opgezet. Met CreatePublish ontwikkelen we websites op basis van het zeer gebruiksvriendelijke Weebly platform. Een professionele website heb je bij CreatePublish al vanaf € 799 (excl. btw)  all-in.

 

2 reacties op “Waarom kies je voor WordPress als CMS?”

 1. WordPress omdat het een open source cms is, is zeker geen slechte keuze.
  Gelukkig zijn er naast Joomla en Drupal nog genoeg andere open source cms’en te vinden.
  Mochten jullie bij sawmedia tijd hebben kijk dan ook eens naar October CMS, DjangoCMS of PyroCMS. Veel goede ervaringen mee en anders veel goede dingen van gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

7x voordelen van managed WordPress hosting voor jouw bedrijf

Het beheren van een website kan wel mega tijdrovend en complex zijn. Om die reden bieden wij managed WordPress hosting aan. In deze blogpost leggen we uit waarom dit de beste keuze is voor jouw bedrijf en welke fantastische voordelen er voor jou bij zitten. 

Lees verder

Zo kies je de beste WordPress helpdesk voor jouw website

Je werkt bij een organisatie die al enkele jaren een WordPress website heeft. Hoewel de website functioneert, zijn er voortdurend technische problemen en de prestaties zijn niet optimaal. Je voelt de druk om deze knelpunten snel aan te pakken. De vraag is alleen, hoe pak je zulke problemen aan? En wie kan je daarbij helpen?

Lees verder

Waarom je jouw Core Web Vitals zou moeten testen in Google Search Console

Het testen van je website’s Core Web Vitals in Google Search Console is niet slechts een technische noodzaak; het biedt een strategisch voordeel. Leer waarom het cruciaal is voor het verbeteren van de gebruikerservaring en het verhogen van je SEO.

Lees verder