Wat is webhosting?

wat is webhosting?

Om je website zichtbaar te maken op het internet moet je een hosting abonnement bij een provider afsluiten. Webhosting is simpel gezegd een stukje ruimte op het internet via een zogeheten webserver. 

Wat is een webserver dan precies? Een webserver is een computer waar programma’s op draaien die het mogelijk maken om je website bezoekbaar te maken op het internet. Website-inhoud zoals HTML, CSS en afbeeldingen moeten namelijk op een webserver worden geplaatst om online te kunnen worden bekeken. 

Waarom is webhosting belangrijk? 

Als je van plan bent om online goed zichtbaar te zijn, is betrouwbare webhosting essentieel. Het uitkiezen van een geschikte hoster betekent dat je toegang hebt tot de juiste middelen om je website snel en betrouwbaar te laten laden voor je bezoekers. 

Er zijn tegenwoordig letterlijk honderden webhosts beschikbaar die verschillende soorten webhosting abonnementen aanbieden. Het is daarom lastig kiezen. Helemaal als je pas net bent begonnen met je website, kan webhosting een raadselachtig onderwerp zijn. 

Sommige beginnende website-eigenaren kiezen een goedkope hosting optie uit of deze bundelen deze met hun domeinnaam aankoop in de verkeerde veronderstelling dat alle hostingopties in wezen hetzelfde zijn. Dit kan een kostbare fout zijn en wij gaan je hier voor behoeden!

Welk type webhosting is geschikt voor mij? 

Er zijn verschillende soorten webhosting diensten om te voldoen aan de verschillende behoeften van website-eigenaren en webbureaus. Laten we de meest populaire webhosting diensten in meer detail bekijken.

Shared webhosting

Shared of gedeelde webhosting betekent dat een website op eenzelfde server wordt gehost als andere websites. Veel webhostingbedrijven bieden shared hosting aan, omdat het goedkoper en eenvoudiger in te stellen is dan andere vormen van webhosting. Shared webhosting is vooral geschikt voor kleine tot middelgrote websites die niet heel veel verkeer ontvangen. Een voordeel van shared webhosting is dat het technisch onderhoud van de server door de hosting provider wordt gedaan. 

Deze vorm van hosting is geschikt als je:

 • Geen grote stromen van verkeer ontvangt
 • Je op zoek bent naar goedkopere webhosting
 • Je geen tijd of technische kennis hebt om een server te onderhouden of te updaten

VPS-hosting

Een Virtuele privéservers (VPS) is een virtuele server die voor verschillende gebruikers als een dedicated server werkt, ook al bedient deze in feite meerdere websites. Daarom wordt een VPS ook wel beschouwd als de opstap tussen shared hosting en dedicated hosting. Met VPS beschik je over de volledige controle en capaciteit van je ‘eigen’ virtuele server. VPS wordt vaak gebruikt door kleinere websites en organisaties die de flexibiliteit willen van een dedicated server, zonder de hoge kosten die hiermee gepaard gaan.

Deze vorm van hosting is geschikt als je:

 • Meer vrijheid wilt hebben om je eigen websites, applicaties, en databaseservers te hosten 
 • Je meerdere websites wilt hosten en hier ook het serverbeheer van wilt verzorgen 
 • Geen last wilt hebben van mindere performance van je website veroorzaakt door andere klanten van een hostingplatform

Dedicated hosting 

Dedicated hosting, soms ook wel managed hosting genoemd, biedt privéservers te huur. Dit type hosting is relatief duur vergeleken met andere vormen van hosting. Om deze reden wordt het vaak gebruikt wanneer een website veel verkeer heeft of wanneer serverbeheer en systeembeveiliging hoge prioriteiten zijn. Met dedicated hosting huur je een fysieke webserver die in het gebouw van een hosting provider staat. Deze hosting provider biedt daarnaast meestal ook professionele support aan mocht je deze nodig hebben.  

Deze vorm van hosting is geschikt als je:

 • Je een fysieke webserver voor je bedrijf wilt huren en hier zeker een investering voor over hebt 
 • Op zoek bent naar self-service serverbeheerfaciliteiten met totale controle over de server, software en beveiligingssystemen
 • Je beschikt over de technische expertise en capaciteiten om de server te beheren

WordPress hosting 

WordPress hosting is speciaal ontworpen voor het hosten van WordPress websites. Vaak wordt deze vorm van hosten ‘Managed WordPress hosting’ genoemd, ook al is dit in feite een luxere vorm van WordPress hosting. WordPress hosting onderscheidt zich van andere vormen van hosting in de volgende functionaliteiten:

 • One-click install: de laatste versie van WordPress wordt direct en automatisch voor je geïnstalleerd. 
 • Snelheidsoptimalisatie: door middel van datacenters gevestigd in Nederland en uitgebreide cache mogelijkheden worden WordPress websites sneller geladen. 
 • Beveiligingsmaatregelen: omdat 40% van alle websites wereldwijd op WordPress draaien, is het een aanlokkelijk doelwit voor hackers en spammers. Daarom hebben de meeste WordPress hostingpartijen er alles aan gedaan om veel voorkomende kwetsbaarheden van WordPress in de kiem te smoren. 
 • Support: de meeste WordPress hosting partijen bieden support aan in de vorm van een ticketsysteem en kennisbank. Soms is het ook mogelijk om te bellen om snel hulp te vragen voor je probleem.

Deze vorm van hosting is geschikt als je:

 • Een WordPress website hebt of wil laten maken
 • Je WordPress website optimaal wil beheren, beveiligen en qua performance wil laten excelleren 
 • Je het handig vindt om een partij achter de hand te hebben voor WordPress ondersteuning 

Reseller-hosting

Reseller-hosting is een vorm van webhosting waarbij iemand onder eigen naam toegewezen ruimte bij een hoster koopt om verschillende websites te hosten. Dit is een aantrekkelijke optie voor webontwikkeling bureaus of zzp’ers die websites ontwikkelingen, maar zelf geen hosting aanbieden. Het kopen van een reseller-hostingplan kan ook handig zijn als je meerdere domeinen bezit. De meeste resellers leveren zelf technische support aan hun klanten.

Deze vorm van hosting is geschikt als je:

 • Meerdere websites ontwikkelt en/of beheert en de hosting hiervan wil onderbrengen bij één partij
 • Je verstand hebt van websitetechniek en klanten kan helpen zodra er technisch iets mis gaat
 • Je zelf geen hosting dienst wil ontwikkelen, maar toch dezelfde diensten wil aanbieden als een hostingpartij

Geschikte opties   

 • Voor Shared, VPS en Dedicated hosting: Vimexx 
 • Voor WordPress hosting: Kinsta
 • Voor Managed WordPress hosting: Sowmedia
Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Collega's aan het werk

Houd je website veilig door regelmatige updates en back-ups

Als eigenaar van een WordPress website is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je website veilig is. Het is belangrijk om regelmatige updates en…

Lees verder
wordpress hosting

Alles wat je moet weten over Managed WordPress hosting

Wat is managed WordPress hosting? En hoe kies je de juiste hostingprovider?

Lees verder
plugin tips

8 Plugins voor je WordPress Website die niet mogen ontbreken!

Er zijn talloze plugins beschikbaar, maar wij geven in dit blog de 8 “must have” plugins aan die wij vinden die niet mogen ontbreken op je WordPress website.

Lees verder