WordPress

Wat is webhosting?

wat is webhosting?

Om je website zichtbaar te maken op het internet moet je een hosting abonnement bij een provider afsluiten. Webhosting is simpel gezegd een stukje ruimte op het internet via een zogeheten webserver. 

Wat is een webserver dan precies? Een webserver is een computer waar programma’s op draaien die het mogelijk maken om je website bezoekbaar te maken op het internet. Website-inhoud zoals HTML, CSS en afbeeldingen moeten namelijk op een webserver worden geplaatst om online te kunnen worden bekeken. 

Waarom is webhosting belangrijk? 

Als je van plan bent om online goed zichtbaar te zijn, is betrouwbare webhosting essentieel. Het uitkiezen van een geschikte hoster betekent dat je toegang hebt tot de juiste middelen om je website snel en betrouwbaar te laten laden voor je bezoekers. 

Er zijn tegenwoordig letterlijk honderden webhosts beschikbaar die verschillende soorten webhosting abonnementen aanbieden. Het is daarom lastig kiezen. Helemaal als je pas net bent begonnen met je website, kan webhosting een raadselachtig onderwerp zijn. 

Sommige beginnende website-eigenaren kiezen een goedkope hosting optie uit of deze bundelen deze met hun domeinnaam aankoop in de verkeerde veronderstelling dat alle hostingopties in wezen hetzelfde zijn. Dit kan een kostbare fout zijn en wij gaan je hier voor behoeden!

Welk type webhosting is geschikt voor mij? 

Er zijn verschillende soorten webhosting diensten om te voldoen aan de verschillende behoeften van website-eigenaren en webbureaus. Laten we de meest populaire webhosting diensten in meer detail bekijken.

Shared webhosting

Shared of gedeelde webhosting betekent dat een website op eenzelfde server wordt gehost als andere websites. Veel webhostingbedrijven bieden shared hosting aan, omdat het goedkoper en eenvoudiger in te stellen is dan andere vormen van webhosting. Shared webhosting is vooral geschikt voor kleine tot middelgrote websites die niet heel veel verkeer ontvangen. Een voordeel van shared webhosting is dat het technisch onderhoud van de server door de hosting provider wordt gedaan. 

Deze vorm van hosting is geschikt als je:

VPS-hosting

Een Virtuele privéservers (VPS) is een virtuele server die voor verschillende gebruikers als een dedicated server werkt, ook al bedient deze in feite meerdere websites. Daarom wordt een VPS ook wel beschouwd als de opstap tussen shared hosting en dedicated hosting. Met VPS beschik je over de volledige controle en capaciteit van je ‘eigen’ virtuele server. VPS wordt vaak gebruikt door kleinere websites en organisaties die de flexibiliteit willen van een dedicated server, zonder de hoge kosten die hiermee gepaard gaan.

Deze vorm van hosting is geschikt als je:

Dedicated hosting 

Dedicated hosting, soms ook wel managed hosting genoemd, biedt privéservers te huur. Dit type hosting is relatief duur vergeleken met andere vormen van hosting. Om deze reden wordt het vaak gebruikt wanneer een website veel verkeer heeft of wanneer serverbeheer en systeembeveiliging hoge prioriteiten zijn. Met dedicated hosting huur je een fysieke webserver die in het gebouw van een hosting provider staat. Deze hosting provider biedt daarnaast meestal ook professionele support aan mocht je deze nodig hebben.  

Deze vorm van hosting is geschikt als je:

WordPress hosting 

WordPress hosting is speciaal ontworpen voor het hosten van WordPress websites. Vaak wordt deze vorm van hosten ‘Managed WordPress hosting’ genoemd, ook al is dit in feite een luxere vorm van WordPress hosting. WordPress hosting onderscheidt zich van andere vormen van hosting in de volgende functionaliteiten:

Deze vorm van hosting is geschikt als je:

Reseller-hosting

Reseller-hosting is een vorm van webhosting waarbij iemand onder eigen naam toegewezen ruimte bij een hoster koopt om verschillende websites te hosten. Dit is een aantrekkelijke optie voor webontwikkeling bureaus of zzp’ers die websites ontwikkelingen, maar zelf geen hosting aanbieden. Het kopen van een reseller-hostingplan kan ook handig zijn als je meerdere domeinen bezit. De meeste resellers leveren zelf technische support aan hun klanten.

Deze vorm van hosting is geschikt als je:

Geschikte opties   

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

 • Managed WordPress hosting nederland

  De 3 beste Managed WordPress hosting providers in Nederland

  Op zoek naar een Nederlandse Managed WP hosting? In dit blog vertellen we de top 3 op het gebied van snelheid, veiligheid en support.

 • voorkom hacks

  Tien tips om te voorkomen dat je WordPress website wordt gehackt!

  Een gehackte website kan grote gevolgen hebben voor je online aanwezigheid en reputatie. Gelukkig zijn er enkele stappen die je kunt nemen om de kans op een hack te verkleinen. Hier lees je tien tips.

 • voordelen wordpress

  De voordelen van WordPress voor marketing- en communicatiemedewerkers

  Waarom WordPress zo eenvoudig te gebruiken is als marketing-en/of communicatiemedewerker leggen we in dit blog graag voor je uit.