Wist jij dat de prestaties van jouw WordPress website in feite direct invloed hebben op je zakelijke resultaten? Want een snelle, voor mobiel geoptimaliseerde website verbetert niet alleen de gebruikerservaring, het speelt ook een cruciale rol in SEO. En verbeterde zoekresultaten resulteren weer in leads.
Je kunt die prestaties testen door het meten van de Core Web Vitals. Dat kan met tools zoals PageSpeed Insights of – direct in je Chrome browser – met Lighthouse. Maar wist je dat Google Search Console (GSC) veel krachtigere mogelijkheden biedt om die prestaties in kaart te brengen? In deze blog vertellen we je waarom je de Core Web Vitals beter kunt testen met Google Search Console.
Inhoudsopgave
Integratie met Google’s ecosysteem
Google Search Console is geen geïsoleerde tool; het maakt namelijk deel uit van Google’s uitgebreide ecosysteem. Die omvat ook tools zoals het bekende Google Analytics, Google Tag Manager en Google Ads.
Deze integratie is een goudmijn aan gegevens door het samenvoegen van informatie over zoekprestaties, gebruikersgedrag en advertentieresultaten.
Wanneer je een website beheert, is GSC ook enorm handig om een uitgebreid beeld te krijgen van hoe je website presteert in diverse metrics (zoals INP, LCP, CLS…) en wat essentieel is om bepaalde beslissingen te maken wat betreft website optimalisatie tegenover jouw bezoekers.
Website-brede praktijkdata
Met tools als PageSpeed Insights en Lighthouse test je één zelfgekozen pagina op je website. Maar één van de grootste voordelen van Google Search Console is de mogelijkheid die resultaten van alle daadwerkelijk bezochte pagina’s in je website in te zien. Zo voorkom je dat je je heel erg focust op één specifieke pagina, terwijl GSC inzicht kan bieden in grotere problemen die zich misschien op tientallen andere pagina’s voordoen. Dit betekent dat je direct op de hoogte bent van eventuele problemen of dalingen in prestaties en deze snel kunt opsporen.
Of het nu gaat om een plotselinge daling in zoekverkeer of een dip in de laadsnelheden; Google Search Console stelt je in staat om proactief te reageren en snel nieuwe maatregelen te nemen voordat ze impact hebben op je gebruikerservaring of je SEO.
Échte gebruikersdata leidt tot échte verbeterpunten
Wat GSC verder nog onderscheidt van Lighthouse, is het gebruik van echte gebruikersdata om de Core Web Vitals te meten. Dit betekent dat je geen ‘hypothetische’ testresultaten krijgt, maar daadwerkelijke gebruikerservaringen.
Voor website eigenaren biedt dit een authentieke blik op hoe echte gebruikers de website ervaren, wat leidt tot nauwkeurigere optimalisaties. Als jouw website bijvoorbeeld veel mobiele bezoekers uit Nederland trekt (met relatief snel internet en moderne smartphones), dan geeft GSC jou andere verbeterpunten dan bij een website met veel mobiel bezoek uit Afrika (met tragere verbindingen en langzamere smartphones).
Diagnose en gedetailleerde rapporten
Daarnaast blinkt Google Search Console uit in het bieden van gedetailleerde rapporten die gegroepeerd inzicht geven in de verbeterpunten voor jouw website. Deze rapporten zijn onmisbaar voor het diagnosticeren van problemen met de Core Web Vitals, zoals Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID), en Cumulative Layout Shift (CLS). Elk van deze metrics geeft cruciale informatie over de laadtijd, interactiviteit en visuele stabiliteit van je site.
Doordat de rapporten gegroepeerd zijn, zie je direct op hoeveel pagina’s een verbeterpunt impact zal hebben. Hierdoor kun je makkelijk prioriteren welke optimalisatie het meeste effect zal hebben door je hele website heen. Zo kan je bijvoorbeeld zien of een LCP-fix in 1 keer al jouw honderden blog artikelen zal verbeteren, terwijl een CLS-fix wellicht alleen je homepage en contactpagina zou optimaliseren.
Controleer regelmatig deze rapporten en reageer op de aanbevelingen. Zo zorg je ervoor dat je website niet alleen voldoet aan de technische SEO-normen, maar ook een betere gebruikerservaring biedt die bezoekers omzet in klanten.
Verbeteringen voorstellen en implementeren
Google Search Console is niet alleen goed in het identificeren van problemen; het biedt ook concrete suggesties voor verbetering. Deze suggesties zijn gebaseerd op de laatste best practices van Google zelf.
Vaak hebben deze suggesties stap-voor-stap handleidingen en voorbeelden, zoals screenshots, hoe je de aanpassingen kunt maken. Dit maakt het heel makkelijk voor jou om technische verbeteringen te begrijpen en te implementeren.
Conclusie
Het regelmatig testen van je Core Web Vitals via Google Search Console is niet alleen een technische check; het is een strategische zet die je website kan helpen om betere gebruikerservaringen en hogere SEO-rankings te bereiken.
Als je hulp nodig hebt bij het beheren of optimaliseren van je website, overweeg dan een beheerpakket van Sowmedia. Wij helpen je graag om je online aanwezigheid naar een hoger niveau te tillen!
Core vitals optimalisatie laten uitvoeren door een betrouwbare WordPress partij?
Stel je vraag aan een van onze WordPress experts.