WordPress website vast in maintenance mode

WordPress onderhoud

Wanneer je een plugin of thema update in WordPress kan het zijn dat je website in de maintenance mode komt. Jij en je bezoekers van je website krijgen dan deze tekst te zien:

“Briefly unavailable for scheduled maintenance”

Dit zorgt ervoor dat je website tijdelijk onbereikbaar is voor je bezoekers. Ook jij komt je website niet meer in. Als dat voor eventjes is, dan is dat geen probleem, maar als het lang aanhoudt of helemaal niet meer weggaat, dan loopt de spanning natuurlijk op. Gelukkig valt dit probleem gemakkelijk op te lossen en wij gaan je vertellen hoe!

Help! Is mijn website gecrasht?

Nee, je website is tijdelijk in de ‘onderhoudsmodus’ gezet. Dit is eigenlijk heel handig omdat bezoekers zo niet denken dat je website offline of down is als jij aan je bestanden werkt. Deze maintenance mode wordt veroorzaakt door de file .maintenance die automatisch aangemaakt wordt door WordPress tijdens één of meerdere updates. Wanneer updates niet goed worden gedownload of niet lekker samengaan met WordPress, dan blijft je website als het ware hangen. Dit kan ook al voorkomen bij het updaten van een enkele plugin.

Wat is de oplossing dan?

Blijft je website hangen in de maintenance mode, dan zul je dit moeten oplossen via je FTP. Dat doe je door een FTP-programma te openen of er een te installeren, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Filezilla-project.org is bijvoorbeeld een goede. De volgende stappen moet je ondernemen voor een oplossing:

  1. Login in bij het FTP-programma met de inloggegevens die je van je WordPress hoster hebt gekregen. Hiervoor heb je een hostnaam, gebruikersnaam, wachtwoord en poortnummer nodig. Weet je deze niet meer? Vraag ze dan opnieuw op bij je hoster.
  2. Als je eenmaal bent ingelogd, zie je aan de rechterkant een aantal bestanden staan waaruit je website is opgebouwd. Tussen deze bestanden staat het bestand ‘.maintenance’. Verwijder deze en kijk of je website nu weer bereikbaar is.
  3. Is je website nog steeds niet bereikbaar? Dan is een thema of plugin dat je probeerde te updaten waarschijnlijk stukgegaan. Het kan dan helpen om het desbetreffende thema of de plugin te verwijderen. Dit kan je opnieuw doen via je FTP. Voor bijna alle maintenance problemen is dit de oplossing. Mocht dit niet werken, hernomen de /plugins directory naar uupdate, open wp-admin, hernoem /uupdates naar /updates en activeer 1voor 1 de plugins totdat het eventueel fout gaat. Dan weet je welke plugin je de oude versie moet terugzetten. Of zet een backup terug en update de overige plugins.
  4. Als laatste optie heb je ook nog de mogelijk om naar de folder ‘wp-content’ te gaan en de map ‘upgrade’ in zijn geheel te verwijderen.
  5. Helpt dit nog steeds niet? Dan hebt je waarschijnlijk te maken met een complexer probleem. Voor een oplossing kun je gaan naar onze WordPress servicedesk. Wij brengen je website zo snel mogelijk weer online.

Als je website weer bereikbaar is, probeer dan nogmaals de update(s) uit te voeren. Check daarna of het thema of de plugin goed is geüpdatet.

Hoe kan ik dit voor de volgende keer voorkomen?

De meestvoorkomende oorzaak voor het blijven hangen in de onderhoudsmodus is omdat er meerdere updates tegelijkertijd worden gedaan. Het is dus slim om je updates altijd één voor één uit te voeren en wachten tot ze voltooid zijn.

Loopt een specifiek(e) update of thema telkens vast? Stap dan over naar andere software of benader de desbetreffende ontwikkelaar voor een oplossing.

Het is ook altijd verstandig om een externe back-up van je website te maken voordat je gaat updaten. Dan kun je deze altijd terugzetten mocht het fout gaan.

Als je je website door ons laat onderhouden, maken we wekelijks én voor iedere update een back-up van je website. Deze wordt op de cloud opgeslagen zodat ie nooit verloren gaat. Gaat er iets mis, dan kunnen we daar direct op terugvallen.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

7x voordelen van managed WordPress hosting voor jouw bedrijf

Het beheren van een website kan wel mega tijdrovend en complex zijn. Om die reden bieden wij managed WordPress hosting aan. In deze blogpost leggen we uit waarom dit de beste keuze is voor jouw bedrijf en welke fantastische voordelen er voor jou bij zitten. 

Lees verder

Zo kies je de beste WordPress helpdesk voor jouw website

Je werkt bij een organisatie die al enkele jaren een WordPress website heeft. Hoewel de website functioneert, zijn er voortdurend technische problemen en de prestaties zijn niet optimaal. Je voelt de druk om deze knelpunten snel aan te pakken. De vraag is alleen, hoe pak je zulke problemen aan? En wie kan je daarbij helpen?

Lees verder

Waarom je jouw Core Web Vitals zou moeten testen in Google Search Console

Het testen van je website’s Core Web Vitals in Google Search Console is niet slechts een technische noodzaak; het biedt een strategisch voordeel. Leer waarom het cruciaal is voor het verbeteren van de gebruikerservaring en het verhogen van je SEO.

Lees verder