Het is alweer even geleden dat de huidige versie van WordPress is gelanceerd (lees erover in bijvoorbeeld Wat is er zo nuttig aan rollen in WordPress?). Maar WordPress (en andere Open Source-software) is als de Sagrada Familia: nooit af. Lancering van de nieuwste uitgave van onze favoriete software (WordPress 5.5) staat 11 augustus op de planning.
Automatische updates voor alles
Nou ja, bijna alles. Met de nieuwste versie van WordPress 5.5 worden de automatische updates ingesteld sinds versie 3.7 uitgebreid naar plugins en thema’s. Bijwerkingen voor de core van WordPress moet je wel handmatig doen. Uiteraard blijven wij ondanks deze nieuwe optie jouw WordPress updates gecontroleerd uitvoeren, om de stabiliteit en veiligheid van je WordPress website te garanderen.
Full-site editing
Eén van de grootste van de grootste (dus ook van deze lijst met) updates die in zicht is, is de mogelijkheid om je volledige site vanaf één werkblad te bewerken. Op dit blad zouden direct archief, zoekpagina, blogberichten en dergelijke toegankelijk worden. Deze video van The Gutenberg Times geeft een globaal idee van hoe full-site editing precies in elkaar steekt.
Direct toegang tot de Block Directory
Een plugin uit de Block Directory is eigenlijk een blok (wel één met speciale eigenschappen, een beetje zoals een trefkaart uit Uno). In WordPress 5.5 kun je een blok uit deze bibliotheek in je bericht te zetten met hetzelfde gemak waarmee je in oudere versies van WordPress een nieuw blok toevoegt.
Ingebouwde sitemaps in XML
Begin dit jaar bouwde een team samengesteld door Google en Yoast aan een XML-sitemap. Op deze kaart staan onder andere een startpagina, een pagina voor blog- en ‘gewone’ berichten, categorieën en tags en gebruikers. Niet iedereen is hier overigens blij mee. Immers, het kan laadsnelheid vertragen en een XML-sitemap is nu al beschikbaar als plugin.
Opfrissing van Global Styles
Op dit moment wordt er nog flink gesleuteld aan Global Styles, een extensie waarmee themamakers standaarden kunnen instellen zoals lettertype en kleur via een JSON-bestand. Gebruikers van de website kunnen het thema dan weer bewerken via een interface met beheerderstatus. Het is de vraag of dit een goede ontwikkeling is: het kan immers gebeuren dat eindgebruikers omkomen in de veelheid aan opties (ga je voor een regelhoogte van 10,1 of 10,2 millimeter bij lettertype x?) die dit in gang zet.
Van balk naar blok
WordPress 5.5 is naast internet toegankelijker maken voor de hele wereld nog op een andere missie: om van alle werkbalken een blok te maken. Het is de bedoeling dat de volledige transformatie achter de rug is na lancering van 5.6, dus blokkenfans komen met 5.5 nog niet helemaal aan hun trekken.
Nog iets toe te voegen? Een mening over deze updates? Laat vooral een reactie achter!