Wat verandert er in WordPress 5.5?

Het is alweer even geleden dat de huidige versie van WordPress is gelanceerd (lees erover in bijvoorbeeld Wat is er zo nuttig aan rollen in WordPress?). Maar WordPress (en andere Open Source-software) is als de Sagrada Familia: nooit af. Lancering van de nieuwste uitgave van onze favoriete software (WordPress 5.5) staat 11 augustus op de planning.

Automatische updates voor alles

Nou ja, bijna alles. Met de nieuwste versie van WordPress 5.5 worden de automatische updates ingesteld sinds versie 3.7 uitgebreid naar plugins en thema’s. Bijwerkingen voor de core van WordPress moet je wel handmatig doen. Uiteraard blijven wij ondanks deze nieuwe optie jouw WordPress updates gecontroleerd uitvoeren, om de stabiliteit en veiligheid van je WordPress website te garanderen.

Full-site editing

Eén van de grootste van de grootste (dus ook van deze lijst met) updates die in zicht is, is de mogelijkheid om je volledige site vanaf één werkblad te bewerken. Op dit blad zouden direct archief, zoekpagina, blogberichten en dergelijke toegankelijk worden. Deze video van The Gutenberg Times geeft een globaal idee van hoe full-site editing precies in elkaar steekt.

WordPress 5.5
Mogelijke workflow met de full-site editor

Direct toegang tot de Block Directory

Een plugin uit de Block Directory is eigenlijk een blok (wel één met speciale eigenschappen, een beetje zoals een trefkaart uit Uno). In WordPress 5.5 kun je een blok uit deze bibliotheek in je bericht te zetten met hetzelfde gemak waarmee je in oudere versies van WordPress een nieuw blok toevoegt.

Ingebouwde sitemaps in XML

Begin dit jaar bouwde een team samengesteld door Google en Yoast aan een XML-sitemap. Op deze kaart staan onder andere een startpagina, een pagina voor blog- en ‘gewone’ berichten, categorieën en tags en gebruikers. Niet iedereen is hier overigens blij mee. Immers, het kan laadsnelheid vertragen en een XML-sitemap is nu al beschikbaar als plugin.

Google maps en WordPress 5.5

Opfrissing van Global Styles

Op dit moment wordt er nog flink gesleuteld aan Global Styles, een extensie waarmee themamakers standaarden kunnen instellen zoals lettertype en kleur via een JSON-bestand. Gebruikers van de website kunnen het thema dan weer bewerken via een interface met beheerderstatus. Het is de vraag of dit een goede ontwikkeling is: het kan immers gebeuren dat eindgebruikers omkomen in de veelheid aan opties (ga je voor een regelhoogte van 10,1 of 10,2 millimeter bij lettertype x?) die dit in gang zet.

Van balk naar blok

WordPress 5.5 is naast internet toegankelijker maken voor de hele wereld nog op een andere missie: om van alle werkbalken een blok te maken. Het is de bedoeling dat de volledige transformatie achter de rug is na lancering van 5.6, dus blokkenfans komen met 5.5 nog niet helemaal aan hun trekken.

Nog iets toe te voegen? Een mening over deze updates? Laat vooral een reactie achter!

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Collega's aan het werk

Houd je website veilig door regelmatige updates en back-ups

Als eigenaar van een WordPress website is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je website veilig is. Het is belangrijk om regelmatige updates en…

Lees verder
wordpress hosting

Alles wat je moet weten over Managed WordPress hosting

Wat is managed WordPress hosting? En hoe kies je de juiste hostingprovider?

Lees verder
plugin tips

8 Plugins voor je WordPress Website die niet mogen ontbreken!

Er zijn talloze plugins beschikbaar, maar wij geven in dit blog de 8 “must have” plugins aan die wij vinden die niet mogen ontbreken op je WordPress website.

Lees verder