De beste hosting voor WordPress websites

Dit is artikel is herschreven in februari 2021. Lees voor de meest actuele informatie onze nieuwe Managed WordPress hosting vergelijking.

Een goede WordPress website begint met goede hosting! Er zijn duizenden bedrijven die je WordPress website kunnen hosten, maar welke zijn nou goed? In dit artikel delen we onze ervaringen met de hostingbedrijven waarmee wij en onze klanten samenwerken.

Snelheid

Zowel voor je bezoekers als voor Google is snelheid belangrijk. Niemand heeft belang bij een trage website. Je ziet dat de snelheid van het internet steeds belangrijker wordt voor grote zoekmachines. Websites die traag laden worden niet bovenin de zoekresultaten geplaatst, omdat zoekmachines de beste en snelste gebruikerservaring willen bieden aan bezoekers. Zowel Google als Yahoo hebben tools beschikbaar gesteld voor ontwikkelaars en webmasters om websites op snelheid te analyseren. Google geeft de laatste jaren openlijk aan steeds meer naar snelheid te kijken bij het ranken van websites.

WordPress is een prachtig Content Management Systeem (CMS), maar staat niet bekend als het snelste systeem. Enerzijds kan je zelf je website optimaliseren. In het blog Verbeter de snelheid van je WordPress website zijn we ingegaan op hoe je je website sneller kan krijgen. Anderzijds bepaalt de hosting in grote mate de snelheid van de website. Het is dus aan te bevelen om goed te letten op snelheid van de server wanneer je een hostingbedrijf zoekt .

Serverlocatie

Tot nu toe is de serverlocatie voor Google een belangrijke factor geweest om je website te ranken. Dus staat je website op een server in Nederland, dan is dat positief voor de ranking van je website in Google.nl. De laatste jaren hamert Google steeds meer op snelheid van websites als belangrijke rankingfactor. Dit staat op gespannen voet met de locatie van de server. Staat je website op een server in Amsterdam, dan hoeft dit niet per se te betekenen dat je website sneller is ten opzichte van een server in Londen. Het laatste formele dat Google hierover heeft gezegd was in een video van Matt Cutts uit 2009. Hij liet toen weten dat de serverlocatie er nog steeds toe doet, maar dat het ook slechts een van de rankingfactoren onder vele anderen is.

Tot voor kort hebben we altijd belangrijke Nederlandse websites in Nederland gehost. De laatste tijd maken we steeds vaker keuze om ongeacht de serverlocatie te kiezen voor snelheid. Dit is conform het beleid van Google die steeds grotere waarde hecht aan snelheid. Als we een keuze hebben, dan kiezen we wel voor een server dichtbij. Voor Europese website prefereren we bijvoorbeeld een server in Londen of München boven een server in New York.

Veiligheid


WordPress is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Ook voor hackers. Regelmatig worden we gevraagd om WordPress websites te dehacken. Je kan met simpele maatregelen zelf je WordPress website beveiligen. Aan de andere kant heeft je hostingbedrijf een belangrijke rol in het weren van hackers. Een goed hostingbedrijf monitort wat er op de server gebeurt: inlogpogingen, serverbelasting, gewijzigde php-bestanden, gebruikte plugins, wachtwoorden, uptimemonitorting, etc. Je kan niet verwachten dat een goedkoop hostingbedrijf, waar je een paar tientjes per jaar betaalt, hier veel tijd aan kan besteden. In de praktijk is het overigens ook zo dat dure hostingbedrijven vaak niet gericht zijn op veiligheid. In dit artikel bevelen we hostingbedrijven aan waarvan we weten dat veiligheid een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden is.

Service


Juist van je hostingbedrijf heb je service nodig. Tijdens de ontwikkeling van je website kan je tegen allerlei problemen aanlopen die je samen met het hostingbedrijf moet oplossen. Bij een goed hostingbedrijf kan je iemand bellen of wordt er binnen enkele uren via een ticketsysteem gereageerd. Een goed hostingedrijf gaat verder dan alleen antwoorden geven. Ze proberen de problemen te verhelpen. Stel dat je bijvoorbeeld een website moet verhuizen. Een goed hostingbedrijf doet dit voor je. Of ze helpen je wanneer het niet lukt. Traditionele hostingbedrijven doen dat vaak niet. Zij houden zich niet met jouw website bezig. In onze beleving neemt een goed WordPress hostingbedrijf deze stap wel en helpt je waar je er zelf niet uitkomt.

Backupbeleid


De wijze waarop backups worden gemaakt is belangrijk bij de beoordeling van hosting. Belangrijk is of backups automatisch worden gemaakt, hoelang ze worden bewaard en hoe makkelijk het is om een backup terug te zetten. Naast het maken van automatische backups is het handig als je handmatig backups kan maken. Bijvoorbeeld wanneer je de website wilt updaten terwijl je daarvoor al aanpassingen hebt doorgevoerd.

Gespecialiseerde WordPress hosting

Voor goede hosting moet je bereid zijn te betalen. We gaan er vanuit dat je hier budget voor (over) hebt. Mocht dit niet zo zijn, scroll dan naar beneden en lees welke goede hosting je kan krijgen voor minder dan € 10 per maand.

Sowmedia verkoopt hosting in combinatie met beheer. We gebruiken daarvoor hosting van één van onderstaande partijen. Hieromheen leveren we de serviceschil: updates van WordPress, updates van plugins, telefonische helpdesk, extra backups, etc.
Lees meer over de Sowmedia Premium hosting & beheer pakketten

1. WP Engine

wp-engine

WP Engine is een bedrijf uit Texas met volledige focus op WordPress hosting. WP Engine is erg populair. Ook wij hebben erg goede ervaringen. Qua snelheid prefereren we Pagely. WP Engine is goedkoper als je meerdere websites host en heeft een uitstekende backend met onder andere de mogelijkheid om van elke website een staging server (testomgeving) op te zetten.

Lees onze ervaring met WP Engine hosting

Snelheid

WP Engine maakt gebruik van de EverCache Technology. Dit maakt websites substantieel sneller. Het enige voorbehoud is dat de cache vooral goed werkt als je veel bezoekers hebt op je website. Websites met minder dan 200 bezoekers per dag hebben weinig baat bij de caching, omdat elke pagina om de 10 minuten uit de cache wordt verwijderd. Als pagina’s minder dan 1 keer per 10 minuten worden bekeken, dan wordt dus de ongecachte versie opgeroepen.

Serverlocatie

WP Engine heeft servers in de Verenigde Staten (Midwest), Europa (Londen) en Azië (Tokyo). Je kan voor je account één van deze servers kiezen. Alle websites binnen dit account staat op deze serverlocatie.

Veiligheid

WP Engine heeft een actief veiligheidsbeleid. Zo houden ze onveilige plugins buiten de deur. Ze zorgen er ook voor dat bots niet lukraak kunnen proberen in te loggen. En WP Engine zorgt voor een gecontroleerde update wanneer er een nieuwe versie van WordPress verschijnt.

Service

Via een ticketsysteem en live chat kan je je problemen bij WP Engine neerleggen. De responstijd is goed; over het algemeen binnen een dag. Positief is dat ze echt de tijd nemen om je problemen op te lossen; ook als een probleem niet helemaal bij hun ligt.

Backup

WP Engine heeft een uitstekend backupsysteem. Dagelijks worden er automatisch backups gemaakt. Je kan in de beheeromgeving zelf ook extra backups maken. De backups worden meer dan vijf weken bewaard. Het maken en terugzetten van backups is zeer eenvoudig.

Prijzen

Pakketten zijn beschikbaar vanaf $ 29 per maand (1 website). Voor $ 99 per maand kan je tien websites hosten.

2. Savvii

savvii


Savvii is een bedrijf uit Nijmegen dat zich gespecialiseerd heeft in WordPress hosting. Het bedrijf is een spin-off van een hostingbedrijf dat al actief is sinds de jaren negentig. Vanuit die hoedanigheid is er veel ervaring aanwezig. Op het vlak van WordPress zijn ze relatief nieuw. Savvii is achter de schermen nog hard bezig met de automatisering van alle systemen. Wanneer je meerdere websites wilt laten hosten is Savvii in onze ogen goedkoop ten opzichte van de kwaliteit die ze leveren. Wat ons betreft dus een veelbelovend hostingbedrijf!

Lees onze ervaring met Savvii hosting

Snelheid

Savvii maakt gebruik van NGINX, phpAPC en Varnish caching. Dure woorden om uit te leggen dat ze goed hebben nagedacht over snelheid optimalisatie. In testen scoren ze vooral goed op de Time to First Byte. Dat is de tijd die nodig is om respons van de server te krijgen. Snelheid gegarandeerd dus.

Serverlocatie

Savvii maakt gebruik van servers die in Londen staan.

Veiligheid

Savvii zorgt voor automatische updates van WordPress, heeft een hardware firewall, brute force prevention en dagelijkse scans op infecties & backdoors. Mocht er toch iets gebeuren, dan repareren zij de website voor je.

Service

De organisatie is erg servicegericht en bereid om verder te gaan dan de vraag die we stelden. Doordat ze nog relatief jong zijn, merkten we wel dat de respons minder gestructureerd verliep dan bij andere organisaties.

Backup

Savvi maakt automatisch een dagelijkse backup en bewaart deze twee weken. Je kan ook zelf backups maken.

Prijzen

Savvii hosting begint bij € 29 per maand. Voor € 59 + € 6,95 per website kan je tot tien websites hosten. In dat geval ben je € 12,16 per website kwijt.


3. Pagely

pagelyPagely was een van eerste partijen die in 2006 kwaliteitshosting voor WordPress ging aanbieden.

Lees onze ervaring met Pagely hosting

 • Standaard Varnish Caching. Daarnaast is er CDN ondersteuning. Wij halen qua snelheid de beste resultaten met Pagely.

 • Pagely heeft servers in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk (Londen). Wil je gebruik maken van de servers in Londen? Bestel dan via Pagely.co.uk.

 • Pagely heeft PRESSARMOR™ ontwikkeld, een eigen architectuur om hardware- en softwarematig WordPress websites te beveiligen.

 • Zeer goed. Je kan een ticket achterlaten. De responsetijd is goed (meestal binnen 1 werkdag). Ze gaan echt de diepte in om je probleem op te lossen en zijn proactief. We hebben getest hoever hun service gaat door ze enkele keren te vragen websites voor ons te dupliceren. Onze verzoeken werden zonder problemen uitgevoerd.

 • Elke nacht wordt er een backup van de website gemaakt. Vanuit het beheerpanel kunnen backups makkelijk teruggezet worden. De backups worden twee weken bewaard.

 • Pakketten zijn beschikbaar vanaf $ 24 per maand.

4. Synthesis

synthesisAchter Synthesis zit het bedrijf CopyBlogger, waartoe ook StudioPress en het Genesis Framework behoren. StudioPress en het Genesis Framework zijn wereldwijd bekende spelers in de verkoop van WordPress framework en themes. Zelf hebben we dit hostingbedrijf alleen getest. We hebben dus niet zoveel ervaring met Synthesis, maar omdat het een bekende speler in de markt is en ze servers in Amsterdam hebben staan, mag deze partij in dit overzicht niet ontbreken.
[/av_textblock]

Lees onze ervaring met Synthesis hosting

 • De basis ligt in de architectuur van de server: Nginx, APC, PHP-FPM. In onze ervaring is de snelheid vergelijkbaar met WP Engine. Daar moet wel bij gezegd worden dat we het op 1 zware website getest hebben.

 • Synthesis maakt gebruik van servers in de Verenigde Staten (Virginia) en Nederland (Amsterdam).

 • Websynthesis hanteert een vier-stappen aanpak voor de beveiliging van servers en websites. Het ziet er goed doordacht en degelijk uit.

 • Onze indruk is dat de service goed is voor het hostingdeel. Ze stellen wel duidelijk grenzen. We hebben een test gedaan door te vragen of ze voor ons een website wilden verhuizen. Dat soort werk hoort niet standaard bij hun service en kostte een extra bedrag om uit te voeren.

 • Pakketten zijn beschikbaar vanaf $ 27 per maand.

[/av_one_full]

Goedkope WordPress hosting


Veel kleine bedrijven, stichtingen en individuen hebben kleine websites, waarvoor goedkopere hosting ook voldoet. Er zijn honderden hostingbedrijven die WordPress hosting aanbieden. Basis WordPress hosting is vrij eenvoudig. Een optimale configuratie van de server is echter weinig bedrijven gegeven. In een eerdere blog over WordPress hosting adviseerden we nog om zulke websites te hosten bij bedrijven als Mijndomein, Hosting2go, Strato, Hostnet, Yourhosting. Deze bedrijven zijn in staat om tegen belachelijk lage tarieven websites te hosten. Echter, de afgelopen jaren hebben we zoveel problemen met dit type hosting meegemaakt dat we ze niet meer willen aanbevelen. In deze sectie gaan we bedrijven aanbevelen die én goedkoop zijn én in ons persoonlijke netwerk zitten.
VDMi/: grote klanten, kleine prijzen

VDMi 

VDMi is een Rotterdams bedrijf dat gespecialiseerd is in Drupal websites. In het verleden hebben wij met hen samengewerkt bij de ontwikkeling van grote Drupal projecten. VDMi biedt hosting aan voor eigen klanten, waaronder grote organisaties. WordPress hosting is voor hen een bijproduct. Doordat de organisatie ook grote websites host, is er een goed hostingplatform aanwezig. De organisatie heeft een snelle service. En ook niet onbelangrijk, ze hebben met hun hostingpakket van € 10 per maand een zeer scherpe prijs-kwaliteitsverhouding. Hosting is niet hun core-business, maar een service naar klanten. Daardoor kunnen ze de prijzen bewust laag houden. Een goede aanrader dus.


Benoem bij VDMi expliciet dat je WordPress hosting nodig hebt. Zo kom je op een server terecht waar de configuratie optimaal is ingesteld voor WordPress.

Chessweb: kleine klanten, hoge service

Chessweb is een klein hostingbedrijf. De drijvende kracht achter het bedrijf is Luuk Schakenraad, een jonge deskundige techneut. Het plezierige aan Luuk is dat hij zeer servicegericht is. Hij kan je bijvoorbeeld helpen met het verhuizen van je website en e-mail, waarbij je website direct geoptimaliseerd wordt voor optimale snelheid op de Chessweb-servers.

Voor grotere WordPress websites biedt Chessweb een speciaal Businesspakket. Deze websites worden gehost op een server die optimaal is ingericht voor de zwaardere websites of websites met veel bezoekers.
We hebben hier onze ervaringen gedeeld. Er zijn honderden andere hostingbedrijven die we niet uitgetest hebben. We nodigen je van harte uit om je eigen positieve en negatieve ervaringen met ons te delen.

34 reacties op “De beste hosting voor WordPress websites”

 1. Ik ben al 15 jaar een zeer, zeer tevreden klant van 123-webhost.nl. Voordelig én uitgebreide mogelijkheden. In tegenstelling tot bv. Mijndomein e.a. heb je alles zelf in de hand, zoals databases en backups maken e.d.. En héb je een keer hulp nodig, dan is die goed en snel. Van harte aanbevolen.

 2. Wij sinds deze maand ook klant bij 123 webhost, en niets dan lof tot op heden!
  Je wordt zelfs buiten kantoortijden snel geholpen.
  En nog een voordeeltje voor bedrijven, doordat het bedrijf in Belgie is gevestigd hoef je de BTW niet voor te schieten.

 3. Ik wil reageren op het commentaar over One.com.
  One.com heeft een prima helpdesk die 24/7 bereikbaar is via chat. Alleen moet je buiten kantooruren wel in het Engels chatten, maar dat mag voor een beetje webdesigner geen probleem zijn. En als er al problemen zijn, dan worden die binnen afzienbare tijd opgelost, zoals het hoort.
  Bovendien is de prijs/kwaliteitverhouding prima.
  En nee, ik werk daar niet en krijg ook geen provisie o.i.d. 😉

 4. Hallo Erwin, Duidelijk verhaal. Jullie site heeft vaak goede info, bedankt! Even een vraag, ik zit nu met een aantal klanten bij yourhosting en merk een tekort aan snelheid met de WordPress sites. Nu overweeg ik over te stappen naar hun managed vps systeem. Ik heb verder absoluut geen problemen met ze en vind hun helpdesk erg prettig. Zijn die andere hosts echt zoveel beter dan managed. Vps van yourhosting.
  Groet,
  Gerrit vermeulen
  IMAGING CC

 5. Ik ben zelf net overgestapt naar Savvii en ben zeer tevreden. Mijn site is een stuk sneller geworden en dit merk ik terug in Google rankings en bezoekersaantallen

 6. Hoe kan ik zien welke webhosting services het snelst zijn dan? Ik kan geen vergelijker website vinden hierover

 7. Freek, het is ook erg lastig om een algemene uitspraak te doen over de snelste webhosting service. De snelheid hangt namelijk ook heel erg af van hoe je website in elkaar steekt. Voor de ene website kan de ene hostingpartij sneller zijn, en voor de andere website spelen andere factoren weer zwaarder mee. Zie daarvoor ook dit artikel: https://www.sowmedia.nl/blog/wordpress/verbeteren-snelheid-website

  Hoe dan ook, de genoemde WordPress hosting partijen zijn een opsomming van de beste partijen. Dat wil zeggen dat ze alle zaken die je van ze mag verwachten goed op orde hebben. Ook op het gebied van snelheid zijn de besproken partijen dus goed concurrerend aan elkaar. In ons artikel melden we nog wel dat Pagely in onze ervaring de snelste ervaring geeft, en dat Savvii ontzettend goed scoort op de Time to First Byte.

 8. Bedankt voor de heldere opsomming! Ik zit al jaren bij mijndomein.nl, maar heb het idee dat het toch een (stuk) sneller kan.

  Nu lijkt chessweb.eu me erg interessant, ook omdat ze het reseller pakket en dat lijkt me toch wel erg handig. Hoe zit het met de snelheid van chessweb.eu in vergelijking met bijvoorbeeld Page.ly? En zou het een stuk sneller zijn dan mijndomein.nl?

 9. Hallo,
  Ik wil mijn blog op WordPress hebben en moet dus een eigen webhosting en domeinnaam gaan kopen, iemand ervaring met Antagonist? En dan bijvoorbeeld een simpel basis pakket van 1 jaar?

  Groeten

 10. Hallo,

  Ik heb twee WordPress websites gehost door hostnet.nl. De service en dergelijke vind ik goed, maar ik weet eigenlijk niet hoe het met de snelheid zit. Weet iemand hier daar iets over? 🙂
  De snelheid van mijn website is volgens Google page speed maar 51/100. Ik probeer deze op te krikken door minifyen etc., maar zodra ik die plugin activeer in WP is opeens de hele opmaak van de website weg. Geen idee wat ik er nog aan kan doen. Maar in ieder geval vast bedankt!

 11. Hoi Inge,

  Hostnet is een prima partij als het gaat om prijs/kwaliteit-verhouding, zoals geldt voor de meeste prijsvechters. Eenvoudige websites draaien er prima op, maar het optimaliseren van WordPress websites is een grotere uitdaging.

  Het minifyen dat je probeert is een secuur werkje; je thema, plugins en scripts die je op je website hebt geïnstalleerd moeten elkaar niet in de weg gaan zitten. Helaas gebeurt dat soms wel. Je kan achterhalen welke plugin(s) problemen veroorzaken door de plugins één voor één uit te schakelen en te controleren of de lay-out op een gegeven moment weer werkt. Als alle plugins uitstaan dan is het thema zelf waarschijnlijk ook een veroorzaker niet helemaal geschikt.

  Je kunt meer lezen over het optimaliseren van je WordPress website in dit artikel: https://www.sowmedia.nl/blog/wordpress/verbeteren-snelheid-website

  • Beste Gerrit, we hebben er zelf geen ervaring mee, omdat we altijd met bedrijven werken die zelf de server configureren voor WordPress en daarop service verlenen mochten er problemen zijn. Die kennis koop je niet in met Managed VPS. Theoretisch zou de Managed VPS oplossing kunnen bijdragen aan de oplossing. Vanuit de praktijk durf ik het niet te zeggen. Misschien een andere lezer van het blog?

 12. Een tijd terug ben ik getroffen door een WordPress hack en zijn er verschillende problemen met mijn website geweest. De tips op (o.a.) dit blog hebben mij veel vooruit geholpen met het beter beveiligen van mijn website, maar toch denk ik dat mijn webhost ook niet optimaal is (mede omdat deze zo goedkoop is). Mijn website wordt nu gehost bij flexwebhosting, zijn hier ervaringen mee?

  Ik wil graag overstappen op een nieuwe webhost, en had TransIP in gedachte. Wat zijn jullie ervaringen hiermee?

 13. Beste Sowmedia,

  Leuk artikel over webhosting en wordpress, Hebben jullie al ervaringen met iXL Hosting deze bieden voor een business hosting paket van 10 euro ook vanish / NGINX caching aan. graag hoor ik wat jullie ervaringen hier mee zijn?

 14. “Dit blog is herschreven februari 2016”, inmiddels zijn we weer 2 jaar verder en ben ik benieuwd naar de huidige stand van zaken. Ik hoor de laatste tijd veel goeds over Xel-Media, iemand ervaringen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

7x voordelen van managed WordPress hosting voor jouw bedrijf

Het beheren van een website kan wel mega tijdrovend en complex zijn. Om die reden bieden wij managed WordPress hosting aan. In deze blogpost leggen we uit waarom dit de beste keuze is voor jouw bedrijf en welke fantastische voordelen er voor jou bij zitten. 

Lees verder

Zo kies je de beste WordPress helpdesk voor jouw website

Je werkt bij een organisatie die al enkele jaren een WordPress website heeft. Hoewel de website functioneert, zijn er voortdurend technische problemen en de prestaties zijn niet optimaal. Je voelt de druk om deze knelpunten snel aan te pakken. De vraag is alleen, hoe pak je zulke problemen aan? En wie kan je daarbij helpen?

Lees verder

Waarom je jouw Core Web Vitals zou moeten testen in Google Search Console

Het testen van je website’s Core Web Vitals in Google Search Console is niet slechts een technische noodzaak; het biedt een strategisch voordeel. Leer waarom het cruciaal is voor het verbeteren van de gebruikerservaring en het verhogen van je SEO.

Lees verder