Beste WordPress Plugins 2022: onze top 7

Het mooie van WordPress is dat er voor bijna elk denkbaar probleem een plugin bestaat. Maar met duizenden beschikbare plugins is het soms lastig kiezen welke je nodig hebt. 

 • Zo zijn er tal van plugins die je website beveiligen en ervoor zorgen dat spam wordt afgewend
 • Er zijn verschillende plugins die je kunnen helpen je WordPress website SEO-proof te maken
 • Ook zijn er plugins die pop-ups, sliders, formulieren en cookies aan je WordPress website kunnen toevoegen 

Kortom, veel is mogelijk en hierdoor ontstaat keuzestress. Gelukkig hoef je niet elke plugin die er bestaat te downloaden. Iedere plugin neemt namelijk ruimte in beslag en maakt je WordPress website hierdoor slomer. Dit is nadelig voor de SEO. Een uitspraak die dus zeer toepasselijk is voor plugins: less is more

Dit betekent natuurlijk niet dat je helemaal geen plugins moet downloaden. Hoe erg een plugin je WordPress website vertraagt is namelijk sterk afhankelijk van de plugin zelf. Een plugin die een formulier aan je website toevoegt is meestal een stuk minder vertragend dan een plugin die verschillende webshop functionaliteiten integreert.  

Om je een beetje op weg te helpen, sommen we hieronder onze top 7 plugins voor je op. Deze plugins zijn niet vertragend voor je WordPress website en een must-have voor elke WordPress website. 

De beste WordPress SEO plugin: Yoast SEO

SEO plugins zijn gespecialiseerd in het hoger laten ranken van je WordPress website in Google. Er zijn veel verschillende goede SEO plugins beschikbaar zoals All in One SEO en All-In-One SEO Pack. Toch steekt er één plugin in het specifiek bovenuit en dat is Yoast SEO

Waarom? Vanwege de vele mogelijkheden. Uiteraard kun je er je titles en metadescriptions per pagina mee aanpassen. Maar je kunt de title- en description tag ook automatisch laten genereren voor alle pagina’s. Ook kun je er URL-structuren mee aanpassen en heeft de plugin een hulptool voor het SEO-proof maken van teksten. 

Verder genereert de plugin onder andere ook sitemaps, zit er een koppeling met Google Webmasters in en een mogelijkheid om je permalinks te configureren. Kortom, precies wat je nodig hebt voor zoekmachineoptimalisatie van je WordPress website!

De beste WordPress redirect plugin: Redirection

Redirection coördineert uitstekend de 301 redirects op je website. Hierdoor worden 404 errors voorkomen. Zodra je de permalink van een pagina/post aanpast, maakt deze plugin er automatisch een 301 Redirect van die in de .htaccess file wordt geplaatst. Dit is ideaal als je minder technisch bent en niet weet hoe je zelf een 301 redirect in .htaccess file plaatst. Erg handig. 

De beste anti-spam en beveiliging WordPress plugin: Akismet

Omdat 40% van alle websites op WordPress draaien, is het een aanlokkelijk doelwit voor hackers en spammers over de hele wereld. Geen enkele WordPress website-eigenaar zit te wachten op spamreacties onder artikelen over voetbal of cryptocurrency. 

Gelukkig kun je door een beveiligingsplugin, de meeste spam in de kiem smoren. Akismet is de moeder van alle beveilgingsplugins voor het beveiligen van je WordPress website en het verminderen van spamreacties. Het is ontwikkeld door het bedrijf Automattic en bestaat al sinds 2005. 

Wel heb je een API-sleutel nodig om deze plugin te gebruiken. Gelukkig is de API-sleutel gratis en voor niet-commercieel gebruik beschikbaar. 

De beste WordPress snelheid plugin: WProcket 

WProcket is een alles-in-één tool voor het optimaliseren van de snelheid van je WordPress website. Met deze plugin kun je niet alleen scripts combineren en comprimeren, maar ook je cache legen. Ook kan het je helpen met het verwijderen en/of verplaatsen van render blocking resources. Wel moet je voor de plugin betalen, maar dan heb je ook wat. 

De beste WordPress formulier plugin: Gravity forms

Met Gravity Forms kun je formulieren maken. De plugin biedt een grote flexibliteit om complexe formulieren te bouwen. En daarmee kun je je landingspagina’s en calls to action op je website sterk verbeteren. Het is zelfs mogelijk om de plugin te gebruiken om producten te verkopen. Als je je WordPress website een beetje serieus neemt, dan kan je naar onze mening niet zonder deze plugin. 

De beste WordPress meertalige plugin: WPML

Het bouwen van een meertalige website is altijd tricky. Vaak vergis je je erin hoeveel tijd het kost. Voor ons als bedrijf dus duidelijk een afbreukrisico. Echter, sinds we de plugin WPML hebben aangeschaft (een tijdje terug), is het bouwen van meertalige websites veel makkelijker geworden. WPML is erg flexibel en stabiel wat betreft het vertalen van pagina’s, menu’s, widgets, themes, plugins, etc. En daarbij ook nog erg gebruiksvriendelijk. We kunnen ons niet voorstellen dat we nog een meertalige website in WordPress zonder WPML zouden bouwen.

De beste WordPress analytics plugin: Monster Insights

De tweede plugin ontwikkeld door Yoast SEO die we aanbevelen, is MonsterInsights. Met deze plugin kan je op een geavanceerde manier je Google Analytics code configureren, waardoor je nog gerichter kan meten in Google Analytics. Een must-have voor marketeers en website-eigenaren die zich bezighouden met website optimalisatie.  

Niet gevonden wat je zoekt?

Staat de plugin voor jouw specifieke oplossing er niet tussen? Werp dan eens een blik op het zéér uitgebreide artikel van onze hosting partner Kinsta. Hier staan wel meer dan 50 waardevolle WordPress plugins tussen die je kunnen helpen bij het verbeteren van je WordPress website. 

Ben je nog op zoek naar een super snelle hostingpartij?

Dan is onze WordPress hosting en beheer oplossing misschien wel wat voor jou. Achter onze WordPress hosting oplossing schuilt een sterk partnerschap tussen Sowmedia en Kinsta. Kinsta wordt door onafhankelijke reviews al jaren berekend tot de absolute wereldwijde top van Enterprise WordPress hosting oplossingen.

7 reacties op “Beste WordPress Plugins 2022: onze top 7”

 1. WPML is goed, alleen jammer dat het van ‘freeware’ naar ‘paid- service’ is gegaan. Ongetwijfeld voor commerciele websites die hun geld verdienen met de site geen probleem, maar voor kleinschalige hobby-sites een echte killer.
  Ik ben over naar qTranslate (100% free) en ik moet zeggen: het is even wennen, maar deze gasten weten ook echt wel waar ze mee bezig zijn.
  Het vermelden waard, ik wens ieder met een WP-blog site veel succes (en plezier) toe!

  Groet,
  pokuMAN (musicMAN)

 2. Beste Erwin,

  Kosten deze plugins geld? Zoja hoeveel kosten de plugins?
  Heeft u of weet u waar ik een overzicht van alle plugins kan vinden met e.v.t. de (gemiddelde) prijzen hiervan?

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,

  Elise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

7x voordelen van managed WordPress hosting voor jouw bedrijf

Het beheren van een website kan wel mega tijdrovend en complex zijn. Om die reden bieden wij managed WordPress hosting aan. In deze blogpost leggen we uit waarom dit de beste keuze is voor jouw bedrijf en welke fantastische voordelen er voor jou bij zitten. 

Lees verder

Zo kies je de beste WordPress helpdesk voor jouw website

Je werkt bij een organisatie die al enkele jaren een WordPress website heeft. Hoewel de website functioneert, zijn er voortdurend technische problemen en de prestaties zijn niet optimaal. Je voelt de druk om deze knelpunten snel aan te pakken. De vraag is alleen, hoe pak je zulke problemen aan? En wie kan je daarbij helpen?

Lees verder

Waarom je jouw Core Web Vitals zou moeten testen in Google Search Console

Het testen van je website’s Core Web Vitals in Google Search Console is niet slechts een technische noodzaak; het biedt een strategisch voordeel. Leer waarom het cruciaal is voor het verbeteren van de gebruikerservaring en het verhogen van je SEO.

Lees verder