Beste WordPress Plugins

Beste WordPress Plugins

Welke WordPress plugins kan je het beste gebruiken? In deze blog geven we een top 10 van onze favoriete plugins. Het gaat om plugins die we bijna altijd gebruiken en die ons helpen met het bouwen en optimaliseren van websites.

1. WordPress SEO van Yoast
Er waren al goede plugins voor de zoekmachineoptimalisatie van WordPress website. Denk aan HeadSpace2 en All in One SEO. Maar deze plugin overtreft alles. Waarom? Vanwege de vele mogelijkheden. Uiteraard kan je er je titles en metadescriptions per pagina mee aanpassen. Maar je kan de title- en description tag ook automatisch laten genereren voor alle pagina’s. Verder genereert de plugin onder andere ook sitemaps, zit er een koppeling met Google Webmasters in en een mogelijkheid om je permalinks te configureren. Kortom, precies wat je nodig hebt voor zoekmachineoptimalisatie van je website!

2. Gravity Forms
Met Gravity Forms kan je formulieren maken. We hebben lang gewacht om deze plugin te kopen, omdat er ook andere plugins voor zijn (bijv. CformsII) en omdat de prijs aan de hoge kant is. Maar eenmaal gekocht kunnen we zeggen dat de plugin zijn geld dubbel en dwars waard is. De plugin biedt een grote flexibliteit om complexe formulieren te bouwen. En daarmee kan je je landingspagina’s en calls to action op je website sterk verbeteren. Het is zelfs mogelijk om de plugin te gebruiken om producten te verkopen. Als je professioneel met WordPress werkt, dan kan je volgens mij niet zonder deze plugin!

3. WPML
Het bouwen van een meertalige website is altijd tricky. Vaak vergis je je erin hoeveel tijd het kost. Voor ons als bedrijf dus duidelijk een afbreukrisico. Echter, sinds we de plugin WPML hebben aangeschaft, is het bouwen van meertalige websites veel makkelijker geworden. WPML is erg flexibel en stabiel wat betreft het vertalen van pagina’s, menu’s, widgets, themes, plugins, etc. En daarbij ook nog erg gebruiksvriendelijk. Ik kan me niet voorstellen dat we nog een meertalige website in WordPress zonder WPML zouden bouwen.

4. Code Styling Localization
Sowmedia maakt veelvuldig gebruik van bestaande themes en plugins. Deze hebben meestal Engelse teksten. Met de plugin Codestyling Localisation kan je kinderlijk eenvoudig en snel deze themes en plugins vertalen. Vergeet niet dat je altijd het .mo bestand moet uploaden.

5. W3 Total Cache
Een goede website is ook een snelle website. Deze plugin met veel mogelijkheden helpt je onder andere om je caching te configuren en je Javascripts, CSS en HTML samen te voegen of te verkleinen. Omdat deze plugin niet altijd stabiel werkt met alle themes, gebruiken we ook regelmatig de plugins WP-Super Cache en WP Minify.

6. NextGEN Gallery (upate 2014: deze plugin raden we inmiddels af)
Vanaf het begin dat we met WordPress werken, werken we voor het presenteren van foto’s met NextGEN Gallery. Je kan allerlei type slideshows bij deze plugin erbij installeren, waardoor je foto’s op diverse manieren kan tonen. De plugin is ook gekoppeld aan de mediabibliotheek van WordPress, maar daar ben ik nog niet helemaal over te spreken.

7. Custom Sidebars
Een groot nadeel van WordPress was dat het gebruik maakte van generieke sidebars. Dus op elke pagina of post werd dezelfde informatie in de sidebar getoond. Met de plugin Custom Sidebars is dat verleden tijd. Je kan per pagina/post aangeven welke widgets je wilt laten tonen. Het is nog wel omslachtig, maar doordat je er alle flexibiliteit voor terug krijgt, is het zeker de moeite meer dan waard!

8. Addthis
Er zijn veel social media plugins. Vooral de eerste generatie werkte niet altijd stabiel en maakte je website trager. Addthis vind ik de beste tot nu toe. Mede vanwege de statistieken. Maar je zou bijvoorbeeld ook Sharethis of 1-Click Retweet/Share/Like kunnen gebruiken.

9. Google Analytics for WordPress
Dit is de tweede plugin van Yoast die we aanbevelen. Met deze plugin kan je op een geavanceerde manier je Google Analytics code configureren, waardoor je nog gerichter kan meten in Google Analytics. Een must voor optimalisatie van je website.

10. Redirection
Deze plugin coördineert uitstekend de 301 Redirects op je website. Wat we vooral erg waarderen, is dat zodra je de permalink van een pagina/post aanpast, de plugin er automatisch een 301 Redirect van maakt die in de .htaccess file wordt geplaatst.

Bonus. Dave’s WordPress Live Search
Deze Instant Search plugin is misschien niet zo belangrijk, maar wel heel erg cool. De plugin zorgt ervoor dat je zoekresultaten al zichtbaar worden terwijl je je zoekopdracht nog aan het typen bent. Dat is vooral belangrijk voor hele grote sites, maar voor kleinere website is vooral erg leuk!

Er zijn nog duizenden andere plugins, waaronder heel veel waardevolle. Heb je waardevolle plugins die niet in dit lijstje staan? Laat het ons weten via een reactie.

Update

Lees ook het blogartikel Nog meer goede WordPress plugins

 • Mischa schreef:

  WPML is goed, alleen jammer dat het van ‘freeware’ naar ‘paid- service’ is gegaan. Ongetwijfeld voor commerciele websites die hun geld verdienen met de site geen probleem, maar voor kleinschalige hobby-sites een echte killer.
  Ik ben over naar qTranslate (100% free) en ik moet zeggen: het is even wennen, maar deze gasten weten ook echt wel waar ze mee bezig zijn.
  Het vermelden waard, ik wens ieder met een WP-blog site veel succes (en plezier) toe!

  Groet,
  pokuMAN (musicMAN)

 • Erwin van Ginkel schreef:

  Bedankt voor je tip Mischa!

 • Erwin van Ginkel schreef:

  Lees ook de andere artikelen die we over WordPress plugins hebben geschreven:
  https://www.sowmedia.nl/blog/wordpress/goede-wordpress-plugins
  https://www.sowmedia.nl/blog/wordpress/fantastische-wordpress-plugins

 • Torsten Toppel schreef:

  waar en hoe upload ik het .mo bestand voor Code Styling Localization? Goede blog post! Erg handig….

 • Erwin van Ginkel schreef:

  In Codestyling Localization maakt je via de backend een .mo bestand aan via een grijze knop (net onder titel). Dus eerst vertalen en daarna grijze knop ‘creëren mo bestand’.

 • Elise schreef:

  Beste Erwin,

  Kosten deze plugins geld? Zoja hoeveel kosten de plugins?
  Heeft u of weet u waar ik een overzicht van alle plugins kan vinden met e.v.t. de (gemiddelde) prijzen hiervan?

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,

  Elise.

 • Beste Elise, ik adviseer je onze laatste blog over plugins te gebruiken: https://www.sowmedia.nl/wordpress/plugins-sowmedia. Hier hebben we ook de prijzen bij genoemd van de premium plugins.