Error 404: wat is het en hoe los je het op?

Error 404

De foutmeldingen ‘HTTP 404’, ‘404 Niet Gevonden’, ‘Error 404’ of ‘Pagina Niet Gevonden’ zeggen eigenlijk allemaal hetzelfde: de server kan de pagina of het bestand dat een bezoeker probeert te openen niet vinden.

Eén van de meest vaak voorkomende ‘404 Niet Gevonden’ is wanneer een bezoeker een gebroken of dode link probeert op te vragen. In andere woorden: de bezoekers vraagt een pagina op die niet meer bestaat of een andere URL heeft gekregen. Ook kan het zijn dat een gebruiker simpelweg het verkeerde URL in de browserbalk heeft getypt. 

Hoe voorkom ik een error 404?

De meeste bezoekers die een error 404 tegenkomen, verlaten de website direct. Gelukkig is er geen man over boord! Een error 404 is heel eenvoudig op te lossen en makkelijk om te voorkomen. Zoals we je net al vertelden, worden de meest 404 errors veroorzaakt door pagina’s die niet meer bestaan of doordat er niet is doorverwezen naar een nieuwe URL. Een error 404 heeft dan ook niets te maken met een fout in het webdesign. 

De oplossing: een 301 redirect 

Een URL van een website kun je vergelijken met een adres in een woonwijk. Als je bent verhuisd, dan moet je dit aangeven aan alle belangstellenden. Voor een URL geldt dit ook. Wanneer je de naam van een URL verandert, moet je deze laten doorverwijzen naar de nieuwe pagina. Dit kan via een 301 redirect.

301 redirect aanmaken 

Voor WordPress zijn er verschillende 301 redirect plugins beschikbaar. De plugins die wij gebruiken voor het maken van redirects is Yoast SEO Premium

De ingebouwde Redirect manager van Yoast geeft je een melding wanneer je de URL van een bericht of pagina wijzigt, wat kan leiden tot een mogelijke error 404. Je kunt ook instellen dat Yoast automatisch redirects voor je maakt. Bovendien biedt Yoast ook de mogelijkheid om de redirects op een later tijdstip aan te passen of te verwijderen. 

Redirect controleren

Om snel te controleren of de redirect werkt, kun je een http status code checker gebruiken zoals httpstatus.  Copy paste de oude URL in je browser. Wanneer deze verandert naar de nieuwe URL en de status code is 301, dan is de redirect goed ingesteld. 

Error 404 opsporen 

Het liefst voorkom je natuurlijk helemaal dat bezoekers op een error 404 pagina terecht komen. Gelukkig is het erg eenvoudig om de error 404 pagina’s op je website op te sporten en eventuele problemen zelf oplossen. Je kunt hier bijvoorbeeld Google Search Console of SE Ranking voor gebruiken. 

Extra tip: een eigen pagina maken voor de beste gebruikerservaring 

Het is natuurlijk mogelijk dat bezoekers alsnog stranden op een pagina die een 404 error weergeeft. Simpelweg omdat ze bijvoorbeeld een verkeerde URL hebben ingetypt. Dit is eenvoudig te verhelpen door een custom 404 pagina te maken. Op deze pagina probeer je de bezoeker te verleiden om verder te kijken op je website. 

Belangrijk is dat je de error 404 pagina er aantrekkelijk laat uitzien en bezoekers overtuigt om op je website te blijven. Dit kun je bereiken door bijvoorbeeld een zoekbalk toe te voegen waar bezoekers mee kunnen navigeren naar een andere pagina. Ook help het om een hyperlink te plaatsen die bezoekers direct terugverwijst naar de homepage. 

Voor het maken van een custom 404 pagina kun je de volgende plugin gebruiken: 404 pagina. Voldoet deze plugin niet aan je wensen, dan bouwen wij graag een maatwerk 404 pagina voor je. 

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

7x voordelen van managed WordPress hosting voor jouw bedrijf

Het beheren van een website kan wel mega tijdrovend en complex zijn. Om die reden bieden wij managed WordPress hosting aan. In deze blogpost leggen we uit waarom dit de beste keuze is voor jouw bedrijf en welke fantastische voordelen er voor jou bij zitten. 

Lees verder

Zo kies je de beste WordPress helpdesk voor jouw website

Je werkt bij een organisatie die al enkele jaren een WordPress website heeft. Hoewel de website functioneert, zijn er voortdurend technische problemen en de prestaties zijn niet optimaal. Je voelt de druk om deze knelpunten snel aan te pakken. De vraag is alleen, hoe pak je zulke problemen aan? En wie kan je daarbij helpen?

Lees verder

Waarom je jouw Core Web Vitals zou moeten testen in Google Search Console

Het testen van je website’s Core Web Vitals in Google Search Console is niet slechts een technische noodzaak; het biedt een strategisch voordeel. Leer waarom het cruciaal is voor het verbeteren van de gebruikerservaring en het verhogen van je SEO.

Lees verder