De handigste verborgen functies van Gutenberg

Vorig jaar is Gutenberg geïntroduceerd, de nieuwe tekst-editor van WordPress. Bij WordPress bureau Sowmedia zijn we erg blij met deze update waarmee berichten in blokken worden verdeeld. We schreven hier eerder al een blog over in 50 beste gratis Gutenberg themes voor WordPress in 2020. In dit artikel besteden we daarom aandacht aan features die wat meer verborgen zijn maar wel erg handig.

Inhoud van blokken in één keer kopiëren

Als je een bericht in Gutenberg wilt vertalen naar code, kun je ieder blok omzetten en kopiëren. Dit arbeidsintensieve, geestdodende klusje kan in Gutenberg in een oogwenk worden gedaan door de ‘Alle inhoud kopiëren’-functie te kiezen. Je krijgt hiertoe toegang door op de drie stipjes rechtsboven te klikken als je een blok bewerkt.

Sneltoetsen

Conceptueel denken is Gutenberg-ontwikkelaars niet vreemd: een nieuwe regel kan als opdrachtregel worden gebruikt. Doe dit door één van de volgende sneltoetsen te gebruiken nadat je een nieuw blok hebt aangemaakt door ‘Enter’ te gebruiken:

  1. ‘/’: maak een blok naar keuze aan;
  2. ‘>’: maak een citaat aan;
  3. ‘##’: begin een kop;
  4. ‘-‘: maak een lijst aan;
  5. ‘1.’: zet een genummerde lijst op.

Gutenberg & Google Docs

Gutenberg zet content uit veelgebruikte software zoals Word automatisch om naar blokken. Een verhaal zoals dit kan dan eenvoudig worden gepubliceerd op een WordPress-pagina. Misschien wist je dit al, maar de overgang van Google Docs naar WordPress zit bijna naadloos in elkaar.

Gutenberg

Herbruikbare blokken

Met Gutenberg 3.9 kun je meerdere blokken opslaan als één blok. Deze mogelijkheid scheelt een hoop tijd als je een bepaalde functie of melding (bijvoorbeeld een disclaimer) beschikbaar wilt maken voor meerdere gebruikers van je WordPress-site. Immers, zij hoeven de vormgeving en de inhoud van je blok niet iedere keer opnieuw aan te passen.

Vol licht, vol scherm

Met de introductie van Gutenberg 3.8 zijn er twee nieuwe features bijgekomen die blokbewerking overzichtelijker hebben gemaakt. Met de Spotlight-modus vervaag je alles van je bericht behalve het blok dat wordt bewerkt. Toegang tot deze functie krijg je via de drie stipjes van de bovenste werkbalk. Zorgt de bovenste werkbalk van het dashboard voor afleiding? Het is mogelijk deze buiten beeld te plaatsen door ‘Schermvullende weergave’ te kiezen.

Heb jij nog Gutenberg-geheimen die je wilt delen? Schroom niet om een reactie achter te laten!

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Hoe voorkom je dat ChatGPT je WordPress website crawlt: Een stap-voor-stap gids

Jij weet waarschijnlijk als geen ander: content is koning! En de bescherming van jouw content tegen ongeautoriseerd gebruik is vaak essentieel.

Lees verder

Google Core Web Vitals update: alles over de nieuwe INP Metric

In deze blog leggen we uit wat de Google Core Web Vitals update van maart 2024 inhoudt. Met speciale aandacht voor de nieuw geïntroduceerde ‘Interaction to Next Paint’ – afgekort INP – metric.

Lees verder

GDPR Consent Pro voor WordPress ondersteunt nu Google Consent Mode V2

Als je bekend bent met Google Analytics en Ads, dan weet je waarschijnlijk wel dat je voor maart 2024 Google Consent Mode V2 moet installeren. Doe je dat niet, dan loop je alle nauwkeurige metingen via het marketingplatform mis. 

Lees verder