De handigste verborgen functies van Gutenberg

Vorig jaar is Gutenberg geïntroduceerd, de nieuwe tekst-editor van WordPress. Bij WordPress bureau Sowmedia zijn we erg blij met deze update waarmee berichten in blokken worden verdeeld. We schreven hier eerder al een blog over in 50 beste gratis Gutenberg themes voor WordPress in 2020. In dit artikel besteden we daarom aandacht aan features die wat meer verborgen zijn maar wel erg handig.

Inhoud van blokken in één keer kopiëren

Als je een bericht in Gutenberg wilt vertalen naar code, kun je ieder blok omzetten en kopiëren. Dit arbeidsintensieve, geestdodende klusje kan in Gutenberg in een oogwenk worden gedaan door de ‘Alle inhoud kopiëren’-functie te kiezen. Je krijgt hiertoe toegang door op de drie stipjes rechtsboven te klikken als je een blok bewerkt.

Sneltoetsen

Conceptueel denken is Gutenberg-ontwikkelaars niet vreemd: een nieuwe regel kan als opdrachtregel worden gebruikt. Doe dit door één van de volgende sneltoetsen te gebruiken nadat je een nieuw blok hebt aangemaakt door ‘Enter’ te gebruiken:

  1. ‘/’: maak een blok naar keuze aan;
  2. ‘>’: maak een citaat aan;
  3. ‘##’: begin een kop;
  4. ‘-‘: maak een lijst aan;
  5. ‘1.’: zet een genummerde lijst op.

Gutenberg & Google Docs

Gutenberg zet content uit veelgebruikte software zoals Word automatisch om naar blokken. Een verhaal zoals dit kan dan eenvoudig worden gepubliceerd op een WordPress-pagina. Misschien wist je dit al, maar de overgang van Google Docs naar WordPress zit bijna naadloos in elkaar.

Gutenberg

Herbruikbare blokken

Met Gutenberg 3.9 kun je meerdere blokken opslaan als één blok. Deze mogelijkheid scheelt een hoop tijd als je een bepaalde functie of melding (bijvoorbeeld een disclaimer) beschikbaar wilt maken voor meerdere gebruikers van je WordPress-site. Immers, zij hoeven de vormgeving en de inhoud van je blok niet iedere keer opnieuw aan te passen.

Vol licht, vol scherm

Met de introductie van Gutenberg 3.8 zijn er twee nieuwe features bijgekomen die blokbewerking overzichtelijker hebben gemaakt. Met de Spotlight-modus vervaag je alles van je bericht behalve het blok dat wordt bewerkt. Toegang tot deze functie krijg je via de drie stipjes van de bovenste werkbalk. Zorgt de bovenste werkbalk van het dashboard voor afleiding? Het is mogelijk deze buiten beeld te plaatsen door ‘Schermvullende weergave’ te kiezen.

Heb jij nog Gutenberg-geheimen die je wilt delen? Schroom niet om een reactie achter te laten!

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

7x voordelen van managed WordPress hosting voor jouw bedrijf

Het beheren van een website kan wel mega tijdrovend en complex zijn. Om die reden bieden wij managed WordPress hosting aan. In deze blogpost leggen we uit waarom dit de beste keuze is voor jouw bedrijf en welke fantastische voordelen er voor jou bij zitten. 

Lees verder

Zo kies je de beste WordPress helpdesk voor jouw website

Je werkt bij een organisatie die al enkele jaren een WordPress website heeft. Hoewel de website functioneert, zijn er voortdurend technische problemen en de prestaties zijn niet optimaal. Je voelt de druk om deze knelpunten snel aan te pakken. De vraag is alleen, hoe pak je zulke problemen aan? En wie kan je daarbij helpen?

Lees verder

Waarom je jouw Core Web Vitals zou moeten testen in Google Search Console

Het testen van je website’s Core Web Vitals in Google Search Console is niet slechts een technische noodzaak; het biedt een strategisch voordeel. Leer waarom het cruciaal is voor het verbeteren van de gebruikerservaring en het verhogen van je SEO.

Lees verder