Hoe pas je in WordPress je menu-navigatie aan?

WordPres menu navigatie maken

Je navigatie-menu aanpassen in WordPress is erg eenvoudig. In deze handleiding leggen we stap voor stap uit uit hoe je een menu in je WordPress website kunt aanpassen.

Waar pas je een WordPress menu aan?

WordPress -> Weergave -. menu's

Het WordPress hoofdmenu pas je als volgt aan. Log in op je WordPress website en ga in het linker menu naar ‘Weergave’ en klik op ‘Menu’s’. Klik achter ‘Een menu selecteren om te wijzigen’ en kies het menu dat je wilt aanpassen. Klik op ‘Selecteren’ en het menu wordt voor je ingeladen.

Wil je niet een menu aanpassen, maar een nieuw menu aanmaken, klik dan op de knop ‘Menu aanmaken’ en vul een menu-naam in. Verzin een logische naam, zodat je het menu achteraf makkelijk terugvindt. Dit is vooral handig waneer je meerdere menu’s hebt, bijvoorbeeld een hoofdmenu bovenin de website en een menu in de voettekst van je website. Wanneer je op ‘Menu opslaan’ klikt wordt het menu opgeslagen en automatisch voor je ingeladen. In de volgende stap lees je hoe je je WordPress menu kunt vullen met menu-items.

Knoppen toevoegen aan je menu

Voeg items aan je menu toe

Selecteer de pagina’s, categorieën of berichten die je wilt tonen in je menu, door deze aan te vinken en daarna op ‘Aan menu toevoegen’ te klikken.

De knoppen verschijnen nu rechts beeld. Klik op ‘Menu opslaan’ om je menu te bewaren.

Knoppen aanpassen in je WordPress menu

De knoppen in je menu staan aan rechterkant in een rijtje onder elkaar. Je kunt de volgorde van de knoppen wijzigen door erop te klikken en te verslepen naar boven of beneden. In onderstaand voorbeeld zie je het het hoofdmenu van e-mailmarketing software CreateSend:

4-tal items in je WordPress menu

Naast elk menu-item zie je het type staan (bijvoorbeeld ‘Pagina’, ‘Categorie’, of ‘Bericht’). Daarnaast zie je pijltjes waarmee je de volgorde van de items kunt aanpassen. Daar weer naast een klein driehoekje. Wanneer je hierop klikt, klappen er meerdere mogelijkheden uit, namelijk:

 • Navigatielabel: Vul hier de tekst die in je menu-knop moet komen.
 • Titelattribuut: Dit is de tekst die in een tooltip verschijnt als je met je muis over het menu-item heengaat. Deze tekst is niet verplicht, maar wordt vaak wel ingevuld voor de zoekmachine-vriendelijkheid.
 • Link target: Waar moet deze link in openen (‘Same window or tab’ om in hetzelfde venster te openen (aanbevolen) of ‘New window or tab’ voor een nieuw venster).
 • Verwijderen: Klik hierop om het menu-item te verwijderen.

Belangrijk: Als je klaar bent, vergeet dan niet om rechtsboven op ‘Menu opslaan’ te klikken.

Hulp nodig met het instellen van
je WordPress menu?

Stel je vraag aan een van onze WordPress experts.

Link toevoegen naar andere site in het menu

Soms wil je in je menu een link maken naar een andere website. Bij CreateSend linkt knop ‘Inloggen’ button naar een andere pagina buiten de website. Zo’n link maak je als volgt. Klik op ‘Aangepaste links’:

Voeg een aangepaste link toe aan je WordPress menu

Vul bij ‘URL’ het webadres in en bij ‘Linktekst’ de naam die in de menu-knop moet komen. Klik daarna op ‘Aan menu toevoegen’. Je kunt het item nu rechts naar de juiste plek slepen. Vaak wil je dat een link naar een externe website opent in een nieuw venster. Klik daarom ook nog op het driehoekje naast je link en kies bij ‘Link target’ voor ‘New window or tab’.

Een submenu in WordPress toevoegen

Submenu-items

Wanneer je een menu-item als submenu wilt toevoegen, dan doe je dit op dezelfde manier als het toevoegen van een normaal menu-item. Wanneer je het item echter naar de juiste plaats sleept, dan sleep je deze iets verder naar rechts onder het item waar deze onder mag vallen. Bijvoorbeeld zoals wij met ons hoofdmenu hebben gedaan op sowmedia.nl:

‘WordPress websites’ is nu een submenu-item van het hoofdmenu-item ‘WordPress diensten’.

WordPress menu’s automatisch genereren

Onderaan kom je ook nog het kopje ‘Menu instellingen’ tegen met daarop de mogelijkheid “Automatisch hoofdniveau-pagina’s’ aan dit menu toevoegen”. Wanneer je dit aanvinkt wordt iedere nieuwe pagina die je aanmaakt in WordPress automatisch aan dit menu toegevoegd. We raden dit meestal af, omdat je menu hierdoor onverwachts kan veranderen.

De locatie van je WordPress menu aanpassen

Onder Menu instellingen zie je ook nog bij ‘Toon locatie’ de mogelijkheid om aan te vinken op welke plek je dit menu wilt tonen in je WordPress website. Deze instellingen zijn per WordPress thema verschillend. Sommige thema’s hebben bijvoorbeeld maar één menu-locatie, anderen hebben er meerdere. Onderstaande opties zijn afkomstig van ons favoriete WordPress thema Enfold, maar jij kunt hier dus andere opties zien staan:

WordPress hoofdmenu instellingen

Overigens kun je deze locatie ook helemaal bovenin je pagina aanpassen. Daar vind je namelijk twee tabbladen, namelijk “Menu’s bewerken” (het tabblad waarop je nu bezig bent) en het tabblad ‘Locaties beheren’. Wanneer je daarop klikt kun je van alle menu’s die je hebt, aangeven waar je deze wilt tonen.

Wijzigingen aan je WordPress menu bekijken

In tegenstelling tot berichten en pagina’s heb je bij WordPress menu’s geen ‘Concept opslaan’ mogelijkheid. Wel kun je bovenaan klikken op ‘Beheren via Live Preview’. Je komt dan in de Live preview modus van WordPress, waardoor je real-time kunt zien hoe een menu verandert terwijl je menu-items aanpast, of locaties wijzigt. Zo kun je toch wijzigingen bekijken voordat je definitief op ‘Opslaan & publiceren’ klikt. Wanneer je je wijzigingen niet wilt opslaan, kun je linksboven op het kruisje klikken.

WordPress menu aan je footer (voettekst) toevoegen

Vaak wil je het hoofdmenu bovenin je website kort en krachtig houden, maar ook nog naar veel andere pagina’s linken. De footer (onderkant van je WordPress website) leent zich er uitstekend voor om veel links van minder belang te plaatsen. Een goed voorbeeld hiervan is de website van De Bijenkorf:

Hoofdmenu:

Footer menu

Footer menu:

Zoiets kun je in WordPress eenvoudig maken, als je WordPress thema widgets ondersteunt in de footer. Je kunt dan namelijk menu-widgets in de footer plaatsten. Ga in WordPress via ‘Weergave’ naar ‘Widgets’. Vervolgens zie je bijvoorbeeld drie sidebars (dit zijn ruimtes waarin je widgets kunt plaatsen):

Kolommen in je footer menu

Dit betekent dat er in de footer drie kolommen beschikbaar zijn waarin je widgets kunt plaatsen. In jouw geval kan dit net een andere naam hebben, maar vaak bevat de beschrijving iets met het woord ‘Footer’. Klik op het driehoekje naast deze widget-ruimte. Het vak wordt groter en nu kun je er een widget in slepen. Alle beschikbare widgets staan aan de linkerkant. Klik op de widget ‘Aangepast menu’ en sleep deze in het opengeklapte vak. Klik daarna op het driehoekje achter ‘Aangepast menu’ en selecteer het het menu dat je wilt tonen:

Footermenu selecteren

Klik tenslotte op ‘Opslaan’. Je menu staat nu in de footer van je WordPress website. Dit kun je herhalen voor elke widget ruimte.

Hulp nodig met het instellen van
je WordPress menu?

Stel je vraag aan een van onze WordPress experts.

24 reacties op “Hoe pas je in WordPress je menu-navigatie aan?”

 1. Hoi allemaal,
  Ik heb een probleem waarbij ik, ondanks dat ik verschillende menu items heb, niet kan navigeren naar de andere pagina’s op mijn site. Hij blijft voortdurend op de homepage staan. Heb van alles geprobeerd maar kan het niet vinden. Wie kan mij helpen?

 2. Ik heb een submenu aan de rechterkant van het menu met een aantal items daaronder, maar het submenu opent naar rechts, waardoor ik ze niet kan zien/aanklikken.
  Hoe laat ik een submenu naar links openen?

 3. Hallo, ik heb op iedere pagina behalve op de homepage een footer. Mijn homepage is een aangepaste link. Ik wil ook graag op m’n homepage dezelfde footer als op de andere pagina’s. Hoe doe ik dit?

 4. Hoi! Ik heb een wordpress site met thema Divi in een statische startpagina uitvoering. Ik wil graag dat het menu onzichtbaar is in mijn menubalk. Hoe kan ik het menu uitzetten of verwijderen in de menubalk? Alvast bedankt voor jouw reactie.

 5. hoi Steve,
  nadat ik mijn menu’s/ submenu’s heb ingedeeld en opgeslagen, staan ze ineens onder elkaar in de topbar. Er kunnen ineens maar 3 menu’s naast elkaar staan.
  hoe kan ik dat veranderen, zodat ik een normaal gevulde topbar krijg?

 6. Hoi Steve,

  Ik ben al even aan het zoeken, maar misschien kan jij mij helpen.
  Ik wil in het hoofdmenu woorden onder elkaar zetten.
  Dus in plaats van bijvoorbeeld: Foto & film
  naar: Foto
  &
  Film

  Weet jij toevallig waar ik dit kan vinden, en of dit überhaupt mogelijk is.
  Alvast bedankt

 7. Beste Zandalee,

  Je kan dit proberen door de code
  tussen de woorden in te stellen. Afhankelijk van je thema zou dit kunnen werken.
  is de HTML-code voor een line-break (ofwel ‘Enter’).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Collega's aan het werk

Houd je website veilig door regelmatige updates en back-ups

Als eigenaar van een WordPress website is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je website veilig is. Het is belangrijk om regelmatige updates en…

Lees verder
wordpress hosting

Alles wat je moet weten over Managed WordPress hosting

Wat is managed WordPress hosting? En hoe kies je de juiste hostingprovider?

Lees verder
plugin tips

8 Plugins voor je WordPress Website die niet mogen ontbreken!

Er zijn talloze plugins beschikbaar, maar wij geven in dit blog de 8 “must have” plugins aan die wij vinden die niet mogen ontbreken op je WordPress website.

Lees verder