WordPres menu navigatie maken

Hoe pas je in WordPress je menu-navigatie aan?

Je navigatie-menu aanpassen in WordPress is erg eenvoudig. In deze handleiding leggen we stap voor stap uit uit hoe je een menu in je WordPress website kunt aanpassen.

Waar pas je een WordPress menu aan?

Het WordPress hoofdmenu pas je als volgt aan. Log in op je WordPress website en ga in het linker menu naar ‘Weergave’ en klik op ‘Menu’s’. Klik achter ‘Een menu selecteren om te wijzigen’ en kies het menu dat je wilt aanpassen. Klik op ‘Selecteren’ en het menu wordt voor je ingeladen.

Wil je niet een menu aanpassen, maar een nieuw menu aanmaken, klik dan op de knop ‘Menu aanmaken’ en vul een menu-naam in. Verzin een logische naam, zodat je het menu achteraf makkelijk terugvindt. Dit is vooral handig waneer je meerdere menu’s hebt, bijvoorbeeld een hoofdmenu bovenin de website en een menu in de voettekst van je website. Wanneer je op ‘Menu opslaan’ klikt wordt het menu opgeslagen en automatisch voor je ingeladen. In de volgende stap lees je hoe je je WordPress menu kunt vullen met menu-items.

Knoppen toevoegen aan je WordPress menu

Selecteer de pagina’s, categorieën of berichten die je wilt tonen in je menu, door deze aan te vinken en daarna op ‘Aan menu toevoegen’ te klikken.

De knoppen verschijnen nu rechts beeld. Klik op ‘Menu opslaan’ om je menu te bewaren.

Knoppen aanpassen in je WordPress menu

De knoppen in je menu staan aan rechterkant in een rijtje onder elkaar. Je kunt de volgorde van de knoppen wijzigen door erop te klikken en te verslepen naar boven of beneden. In onderstaand voorbeeld zie je het het hoofdmenu van e-mailmarketing software CreateSend:

Naast elk menu-item zie je het type staan (bijvoorbeeld ‘Pagina’, ‘Categorie’, of ‘Bericht’). Daarnaast zie je pijltjes waarmee je de volgorde van de items kunt aanpassen. Daar weer naast een klein driehoekje. Wanneer je hierop klikt, klappen er meerdere mogelijkheden uit, namelijk:

 • Navigatielabel: Vul hier de tekst die in je menu-knop moet komen.
 • Titelattribuut: Dit is de tekst die in een tooltip verschijnt als je met je muis over het menu-item heengaat. Deze tekst is niet verplicht, maar wordt vaak wel ingevuld voor de zoekmachine-vriendelijkheid.
 • Link target: Waar moet deze link in openen (‘Same window or tab’ om in hetzelfde venster te openen (aanbevolen) of ‘New window or tab’ voor een nieuw venster).
 • Verwijderen: Klik hierop om het menu-item te verwijderen.

Belangrijk: Als je klaar bent, vergeet dan niet om rechtsboven op ‘Menu opslaan’ te klikken.

Link toevoegen naar andere site in je WordPress menu

Soms wil je in je menu een link maken naar een andere website. Bij CreateSend linkt knop ‘Inloggen’ button naar een andere pagina buiten de website. Zo’n link maak je als volgt. Klik op ‘Aangepaste links’:

Vul bij ‘URL’ het webadres in en bij ‘Linktekst’ de naam die in de menu-knop moet komen. Klik daarna op ‘Aan menu toevoegen’. Je kunt het item nu rechts naar de juiste plek slepen. Vaak wil je dat een link naar een externe website opent in een nieuw venster. Klik daarom ook nog op het driehoekje naast je link en kies bij ‘Link target’ voor ‘New window or tab’.

Een submenu in WordPress toevoegen

Wanneer je een menu-item als submenu wilt toevoegen, dan doe je dit op dezelfde manier als het toevoegen van een normaal menu-item. Wanneer je het item echter naar de juiste plaats sleept, dan sleep je deze iets verder naar rechts onder het item waar deze onder mag vallen. Bijvoorbeeld zoals wij met ons hoofdmenu hebben gedaan op sowmedia.nl:

‘WordPress websites’ is nu een submenu-item van het hoofdmenu-item ‘WordPress diensten’.

WordPress menu’s automatisch genereren

Onderaan kom je ook nog het kopje ‘Menu instellingen’ tegen met daarop de mogelijkheid “Automatisch hoofdniveau-pagina’s’ aan dit menu toevoegen”. Wanneer je dit aanvinkt wordt iedere nieuwe pagina die je aanmaakt in WordPress automatisch aan dit menu toegevoegd. We raden dit meestal af, omdat je menu hierdoor onverwachts kan veranderen.

De locatie van je WordPress menu aanpassen

Onder Menu instellingen zie je ook nog bij ‘Toon locatie’ de mogelijkheid om aan te vinken op welke plek je dit menu wilt tonen in je WordPress website. Deze instellingen zijn per WordPress thema verschillend. Sommige thema’s hebben bijvoorbeeld maar één menu-locatie, anderen hebben er meerdere. Onderstaande opties zijn afkomstig van ons favoriete WordPress thema Enfold, maar jij kunt hier dus andere opties zien staan:

WordPress menu instellingen

Overigens kun je deze locatie ook helemaal bovenin je pagina aanpassen. Daar vind je namelijk twee tabbladen, namelijk “Menu’s bewerken” (het tabblad waarop je nu bezig bent) en het tabblad ‘Locaties beheren’. Wanneer je daarop klikt kun je van alle menu’s die je hebt, aangeven waar je deze wilt tonen.

Wijzigingen aan je WordPress menu bekijken

In tegenstelling tot berichten en pagina’s heb je bij WordPress menu’s geen ‘Concept opslaan’ mogelijkheid. Wel kun je bovenaan klikken op ‘Beheren via Live Preview’. Je komt dan in de Live preview modus van WordPress, waardoor je real-time kunt zien hoe een menu verandert terwijl je menu-items aanpast, of locaties wijzigt. Zo kun je toch wijzigingen bekijken voordat je definitief op ‘Opslaan & publiceren’ klikt. Wanneer je je wijzigingen niet wilt opslaan, kun je linksboven op het kruisje klikken.

WordPress menu aan je footer (voettekst) toevoegen

Vaak wil je het hoofdmenu bovenin je website kort en krachtig houden, maar ook nog naar veel andere pagina’s linken. De footer (onderkant van je WordPress website) leent zich er uitstekend voor om veel links van minder belang te plaatsen. Een goed voorbeeld hiervan is de website van De Bijenkorf:

Hoofdmenu:

Footer menu:

Zoiets kun je in WordPress eenvoudig maken, als je WordPress thema widgets ondersteunt in de footer. Je kunt dan namelijk menu-widgets in de footer plaatsten. Ga in WordPress via ‘Weergave’ naar ‘Widgets’. Vervolgens zie je bijvoorbeeld drie sidebars (dit zijn ruimtes waarin je widgets kunt plaatsen):

Dit betekent dat er in de footer drie kolommen beschikbaar zijn waarin je widgets kunt plaatsen. In jouw geval kan dit net een andere naam hebben, maar vaak bevat de beschrijving iets met het woord ‘Footer’. Klik op het driehoekje naast deze widget-ruimte. Het vak wordt groter en nu kun je er een widget in slepen. Alle beschikbare widgets staan aan de linkerkant. Klik op de widget ‘Aangepast menu’ en sleep deze in het opengeklapte vak. Klik daarna op het driehoekje achter ‘Aangepast menu’ en selecteer het het menu dat je wilt tonen:

Klik tenslotte op ‘Opslaan’. Je menu staat nu in de footer van je WordPress website. Dit kun je herhalen voor elke widget ruimte.

 • Emilie Kuijpers schreef:

  Bedankt voor de info, heel helder. Even een extra vraagje: Ik heb een probleem met de toegankelijkheid van de subcategorien. Ik krijg ze keurig ingesteld en zichtbaar in het menu, maar de hoofdcategorie waar ze onder hangen opent al voor ik de subcategorie kan openen. Kan Kan ik de hoofdcategorie in het menu ‘niet te openen’ maken, of gewoon veranderen in een kopje?
  Alvast bedankt!

 • Steve Lock schreef:

  Hoi Emilie, een truukje is om in plaatsvan de hoofdcategorie een ‘Aangepaste link’ toe te voegen, met als URL een # (hashtag) en als naam de categorie-naam. Daarmee maak je een knop die je wel in je menu kunt plaatsen, maar waar niks mee gebeurt als je erop klikt.

 • Emilie Kuijpers schreef:

  Superbedankt!!

 • Johanna schreef:

  Hoi allemaal,
  Ik heb een probleem waarbij ik, ondanks dat ik verschillende menu items heb, niet kan navigeren naar de andere pagina’s op mijn site. Hij blijft voortdurend op de homepage staan. Heb van alles geprobeerd maar kan het niet vinden. Wie kan mij helpen?

 • Jan-Willem Visser schreef:

  Hoi Johanna, vervelend joh, heb je misschien een linkje zodat ik kan meekijken?

 • Johanna schreef:

  Hoi Jan Willem,
  Mijn website is nog niet online. Kan het in een PB misschien?

 • Johanna schreef:

  Hoi Jan Willem,
  Het navigeren naar andere menu tiems is opgelost. Ik heb ten einde raad een back-up teruggezet. Echter ik kan nu wel navigeren naar de menu items maar als ik weer terug wil naar de homepage dan krijg ik een sample pagina te zien. Als ik op het logo klik kom ik wel terug op de homepage van het thema. Ik heb van alles geprobeerd maar het lukt met niet om het goed te krijgen. Heb je enig idee?

 • Ab Tuyp schreef:

  Hoi Steve,
  Bedankt voor heldere uitleg.
  Mag ik vragen? Ik had hetzelfde probleempje als Emilie; wil in menubalk een hoofdoptie die submenu uitklapt, maar niet een pagina opent. Ik vond de optie ‘Categorie’ niet meer terug. In vorige versies wel. Huidige versie: 4.9.2.

 • Ab Tuyp schreef:

  Edit: categorien had ik al wel aangemaakt. Vond echter de optie niet om categorie aan bestaande pagina te koppelen bij bewerking pagina.

 • Steve Lock schreef:

  Hoi Ab,

  Als je menu’s aan het bewerken bent, klik dan rechtsbovenin eens op ‘Scherminstellingen’? Daar kun je ‘Vakken’ kiezen die je wil tonen om uit pagina’s uit te selecteren. Wellicht moet je daar ‘Categorieën’ aanvinken om ze weer te kunnen selecteren.

 • Steve Lock schreef:

  Hoi Johanna, je hebt deze vraag ook gesteld op de pagina https://www.sowmedia.nl/wordpress/fouten-menu-navigatie. Daar heb ik op je vraag gereageerd.

 • Ab schreef:

  Hoi Steve,
  Dank voor je reactie!
  Ik had inmiddels gevonden wat ik zocht. Wat ik zocht: een menu-optie waarbij je niet een pagina hoeft te koppelen/openen. Dit bleek te kunnen met menu-instelling Aangepaste links.

 • Peter Lakwijk schreef:

  Ik heb een submenu aan de rechterkant van het menu met een aantal items daaronder, maar het submenu opent naar rechts, waardoor ik ze niet kan zien/aanklikken.
  Hoe laat ik een submenu naar links openen?

 • Steve Lock schreef:

  Hoi Peter,

  Welk WordPress thema gebruik je? De meeste WordPress thema’s handelen dit namelijk vanzelf voor je af (rekening houdende met je scherm breedte).

 • Julia schreef:

  Hallo, ik heb op iedere pagina behalve op de homepage een footer. Mijn homepage is een aangepaste link. Ik wil ook graag op m’n homepage dezelfde footer als op de andere pagina’s. Hoe doe ik dit?

 • Steve Lock schreef:

  Hoi Julia,

  Dat hangt erg af van je thema-instellingen. Welk WordPress thema gebruik je?

 • Marloes schreef:

  Hoi! Ik heb een wordpress site met thema Divi in een statische startpagina uitvoering. Ik wil graag dat het menu onzichtbaar is in mijn menubalk. Hoe kan ik het menu uitzetten of verwijderen in de menubalk? Alvast bedankt voor jouw reactie.

 • Steve Lock schreef:

  Hoi Marloes, zie hiervoor de uitleg in dit artikel onder het kopje ‘Knoppen aanpassen in je WordPress menu’. Daarin leggen we ook uit hoe je menu-knoppen kunt verwijderen.

 • Iris schreef:

  hoi Steve,
  nadat ik mijn menu’s/ submenu’s heb ingedeeld en opgeslagen, staan ze ineens onder elkaar in de topbar. Er kunnen ineens maar 3 menu’s naast elkaar staan.
  hoe kan ik dat veranderen, zodat ik een normaal gevulde topbar krijg?

 • Steve Lock schreef:

  Hoi Iris,

  Welk WordPress thema gebruik je?

 • Rick Huybregts schreef:

  Goedemorgen

  Hoe pas je de opmaak van de buttons aan in een submenu?

  Met vriendelijk groet,
  Rick Huybregts

 • Steve Lock schreef:

  Hoi Rick,

  Dat hangt er vanaf. Welk thema gebruik je?

 • Zandalee Cardinaal schreef:

  Hoi Steve,

  Ik ben al even aan het zoeken, maar misschien kan jij mij helpen.
  Ik wil in het hoofdmenu woorden onder elkaar zetten.
  Dus in plaats van bijvoorbeeld: Foto & film
  naar: Foto
  &
  Film

  Weet jij toevallig waar ik dit kan vinden, en of dit überhaupt mogelijk is.
  Alvast bedankt