Hoe realiseer je een meertalige WordPress website?

Onze ervaring is dat meertalige websites altijd meer tijd kosten dan je van tevoren verwacht. Als je echter voor de juiste techniek (plugins en themes) kiest, dan kan je jezelf veel ellende besparen. In dit artikel leggen we je uit hoe je technisch een meertalige WordPress website kan realiseren.

Techniek

Wij gebruiken al jaren met veel plezier de plugin WPML. Meertalige websites waren bijna altijd budgetoverschrijdende projecten. Totdat we met WPML (WordPress Multi Language) gingen werken. Met het installeren van de plugin kan je binnen enkele minuten je website meertalig maken. De vertalingen zijn op een gebruiksvriendelijke manier aan de backend toegevoegd. Je kan bij pagina’s, berichten en menu’s op elk moment omschakelen naar een willekeurige vertaling. Diezelfde functionaliteit is er ook ingebouwd voor custom post types (bijvoorbeeld sliders, portfolio, galleries, teams, events, products, et cetera). Met WPML zijn deze custom post types net zo makkelijk te vertalen als berichten en pagina’s. Daarnaast biedt de plugin een grote hoeveelheid van handige functies. Zie daarvoor de website van WPML.

Alternatieve techniek

WPML heeft een gratis en een betaalde variant. Wij gebruiken de betaalde variant omdat we voor onze klanten de beschikking willen hebben over alle functionaliteiten. Een gratis en veelgebruikt alternatief op WPML is de plugin Q translate. Wij hebben er persoonlijk geen ervaringen mee, maar het staat bekend als één van de populairste alternatieven voor WPML.

Meertalige E-commerce webshop

Wij gebruiken WPML samen met de populaire E-commerce plugin WooCommerce. De plugins werken goed met elkaar samen. Je moet daarvoor wel een aanvullende plugin installeren. Met WPML en WooCommerce heb je alle instrumenten in huis om een meertalige webshop te maken.

WPML WordPress Themes

WPML werkt uitstekend samen met de meeste WordPress themes. Wanneer een theme geen vertaalbestand heeft is het lastig om bepaalde termen te vertalen. Maar daar heb je ook last van als je het thema naar het Nederlands wilt vertalen. Om dit te voorkomen moet je er op letten dat het theme translation ready is. Daarmee wordt bedoeld dat het localisation bestanden bevat (.po en .mo). Als het theme deze bestanden heeft, kan je het makkelijk vertalen met de plugin Loco Translate.

Een punt van aandacht is wel dat je ergens op je website de vlaggetjes moet tonen, waarmee de bezoeker van taal kan wisselen. Sommige themes hebben een widgetruimte hiervoor gereserveerd. Als je weinig programmeerkennis hebt, kunnen we zo’n theme zeker aanbevelen. Hierbij een aantal goede themes die tevens WPML integratie in zich hebben.

[av_sidebar widget_area=’Blog meertalig’]

2 reacties op “Hoe realiseer je een meertalige WordPress website?”

  1. Hallo, ik zit er over na te denken om de plugin van WPML aan te schaffen. Begrijp ik het nu goed en kan ik, als ik deze plugin heb aangeschaft, deze gebruiken voor al mijn websites? Een keer gekocht is onbeperkt gebruik maken? Bedankt voor het antwoord. Groeten Monique.

  2. Als je de Multilingual CMS Lifetime kiest: ja. Onbeperkt aantal websites en zolang deze plugin bestaat updates zonder daarvoor bv. elk jaar je account te vernieuwen. Prima deal als je ontwikkelaar bent en vaker meertalige websites opzet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Collega's aan het werk

Houd je website veilig door regelmatige updates en back-ups

Als eigenaar van een WordPress website is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je website veilig is. Het is belangrijk om regelmatige updates en…

Lees verder
wordpress hosting

Alles wat je moet weten over Managed WordPress hosting

Wat is managed WordPress hosting? En hoe kies je de juiste hostingprovider?

Lees verder
plugin tips

8 Plugins voor je WordPress Website die niet mogen ontbreken!

Er zijn talloze plugins beschikbaar, maar wij geven in dit blog de 8 “must have” plugins aan die wij vinden die niet mogen ontbreken op je WordPress website.

Lees verder