Welke WordPress plugins gebruikt Sowmedia?

Er komen steeds meer WordPress plugins beschikbaar die handige functies aan je website toevoegen. Er zijn duizenden kwalitatief goede WordPress plugins beschikbaar. Wij testen en gebruiken veel plugins. In dit blog hebben we een overzicht gemaakt van alle plugins die we regelmatig gebruiken. De links in dit bericht zijn in een aantal gevallen voorzien van een affiliate-code.

We hebben de plugins onderverdeeld in onderstaande categorieën.

[toc heading_levels=”2″]

Custom Post Types Plugins

Wat zijn Custom Post Types?

Standaard heeft WordPress twee verschillende post types: berichten en pagina’s. Soms heb je extra post types nodig voor content die niet in dit stramien past, bijvoorbeeld vacatures, portfolio-items, etc. Hier voor kun je in WordPress extra custom post types aanmaken. Onderstaande plugins helpen je er een handje bij.

Events Manager Pro

Voor de agenda functionaliteit hebben we veel plugins uitgeprobeerd. We komen steeds terug bij een oudere plugin, namelijk Events Manager Pro. De Events Manager Pro plugin is niet gebruiksvriendelijk, maar je kan er wel veel mee. Wellicht stappen we nog eens over, maar goed, dat zeggen we dus al een paar jaar. De plugin is geschikt voor beginners, maar vraagt wel enige tijd om goed te leren kennen. De gratis variant heeft veel functionaliteiten en voldoet in de meeste gevallen.

testimonials-wordpress-pluginTestimonials WordPress Plugin

Als je een klant op je website iets over jou laat vertellen, heb je een testimonial. Testimonials dragen bij aan het vertrouwen van de website. Met de betaalde Testimonials WordPress plugin ($17) kan je alle referenties op een centrale plek beheren en als geheel of in categorieën oproepen op individuele pagina’s en in widgets. Dezelfde testominial kan je tonen op een centrale locatie en bij de afdelings- of productpagina waar de testimonial toe behoort. Met de plugin zijn standaard een aantal fraaie layouts meegeleverd, waardoor implementatie makkelijk is. Een volwaardig alternatief op deze plugin is Logos Showcase ($15). Deze plugins zijn gebruiksvriendelijk en voor iedereen te gebruiken.

logos-wordpress-pluginLogos WordPress Plugin

We adviseren onze klanten om goed na te denken op welke manier ze op hun website autoriteit en vertrouwen willen uitstralen. Logo’s van klanten of keurmerken horen daar regelmatig bij. Met deze betaalde plugin ($14) kan je makkelijk een fraai uitziend blok met logo’s presenteren. Het is ook mogelijk om de logo’s in een slider te tonen. Evenals bij de testimonials kan je de logo’s tonen als geheel of per categorie. De Logos WordPress plugin is prima geschikt voor beginners.

WooCommerce

Voor webshops gebruiken we WooCommerce. We zijn er alleen zijn niet onverdeeld enthousiast. WooCommerce is zwaar om te draaien. Het maakt je website traag. Het technische team van Woothemes is wel een professioneel bedrijf, waarmee de doorontwikkeling gegarandeerd is. We verwachten echter niet dat WooCommerce een performance tijger gaat worden. Voor kleine webshops adviseren we soms WooCommerce. Maar, bezint eer ge begint. WooCommerce websites worden vrij snel complex in gebruik en onderhoud. Met al onze ervaring vergissen wij ons ook nog wel eens in de ontwikkeling en onderhoud van WooCommerce webshops. We adviseren de plugin daarom ook voor gevorderde gebruikers.

Advanced-custom-fieldsAdvanced Custom Fields

Zelf een custom post type creëren? De ACF plugin gebruiken we om nieuwe type content te creëren of bestaande uit te breiden. Succesvolle implementatie van de nieuwe Advanced Custom Fields vraagt aanpassingen in het thema. De plugin is daarom vooral bedoeld voor gevorderde gebruikers.

Contentbeheer Plugins

Visual Composer

Met de betaalde Visual Composer plugin ($28) kan je makkelijk je website opbouwen via een blokkensysteem. De plugin biedt ongekende mogelijkheden. Ook zijn er talloze add-ons voor de plugin verschenen waarmee de mogelijkheden nog eindelozer worden. Let op, een dergelijke plugin maakt je website wel weer complexer. We hebben meegemaakt dat de plugin conflicten veroorzaakte met andere plugins. Ook het updaten van de plugin is in het verleden lastig geweest. En veel gebruikers zien vanwege alle mogelijkheden door de bomen het bos niet meer. Daarom adviseren we deze plugin met name voor gevorderde gebruikers.

Royal SliderRoyal Slider

De Royal Slider biedt creatieve layouts voor het tonen van afbeeldingen in een slider. Het gebruik van de sliderplugin is niet ingewikkeld. Misschien moet je er even induiken. Toch adviseren we de plugin met name voor gevorderde gebruikers. Dit heeft ermee te maken dat sliders gevoelig zijn voor bugs en conflicten met andere thema’s en plugins. Daarbij is een slider die niet professioneel is gebruikt, vaak een afknapper in plaats van een toegevoegde waarde.

media grid wordpress pluginMedia Grid

Met deze betaalde media grid plugin ($18) kan je mooie afbeelding grid pagina’s creëren. De plugin biedt uitkomst als je wat anders nodig hebt als standaard. De basis van de plugin is niet moeilijk. Je hebt geen kennis van css nodig om hem in gebruik te nemen (ook als is dat wel een voordeel). Maar om hem goed te gebruiken heb je wel wat ervaring nodig. Daarom adviseren we de plugin vooral voor ervaren gebruikers of voor beginners die hun tanden erin willen bijten.

Duplicate-PostDuplicate Post

Kleine gratis plugin waarmee je berichten, pagina’s en andere custom post types kan kopiëren. Deze plugin kan je veel tijd besparen! De plugin is voor iedereen geschikt.

Map list proMap List Pro

Betaalde plugin ($18) om Google Maps kaarten mee te maken. De plugin is makkelijk in gebruik en daarmee geschikt voor beginners. De gratis plugin Leaflet Maps Marker is ook populair als het gaat om deze functionaliteit. We hebben de Leaflet Maps Marker plugin zelf nog niet uitgetest.

Interactive World Mapsinteractive world maps

Deze betaalde plugin ($20) is een erg handige tool om interactieve kaarten mee te maken. Het vraagt wel enige ervaring en technische kennis. We hebben het meegemaakt dat de plugin bugs vertoonde en conflicten opleverde met andere plugins/thema’s. Daarom adviseren we deze plugin vooral voor gevorderde gebruikers.

Blog Plugins

AkismetAkismet

Anti-spam plugin van Automattic, het bedrijf achter WordPress. Doel van de plugin is om spamreacties op blogberichten te filteren. Wij maken gebruik van een professioneel premium account. Voor niet-zakelijke blogs is er ook een volwaardig gratis versie beschikbaar. De plugin zit standaard opgenomen in WordPress installaties en kan door iedereen gebruikt worden.

fanciest-author-boxFanciest Authorbox

De Fanciest Authorbox gebruiken we op onze website om informatie over de auteur van het blog te geven. De tabjes geven de mogelijkheid om de social media accounts van de auteur te promoten op de blogpagina. Deze plugin is met name geschikt als je van meerdere (gast)bloggers gebruik maakt. Vanwege de eenvoudige configuratie is de plugin geschikt voor zowel beginners als gevorderde gebruikers.

Disqus

Disqus vervangt de standaard reactiefunctionaliteit van WordPress. Makkelijk te gebruiken en zeker van meerwaarde als er regelmatig op je blog wordt gereageerd. We adviseren de plugin voor gevorderde gebruikers, maar vanwege het gemak van installatie zou je als beginner ook gerust een poging kunnen wagen.

Media Plugins

enable-media-replaceEnable Media Replace

Eenvoudige kleine plugin waarmee je mediabestanden kan vervangen. Heel handig als je een afbeelding wilt vervangen. Bespaart je veel tijd, want je hoeft de foto niet te verwijderen en de nieuwe afbeelding is automatisch gelinkt aan de locaties waar het bestand werd gebruikt. De Enable Media Replace kan door iedereen gebruikt worden.

Resize-image-after-uploadResize Image After Upload

Deze plugin forceert een maximale grootte van afbeeldingen bij het uploaden. Grote foto’s van bijvoorbeeld digitale camera’s worden daarmee automatisch kleiner gemaakt. Deze plugin kan door iedereen gebruikt worden.

file-list-proFile List Pro

Met deze plugin is het mogelijk om media-items in te delen in categorieen. Met shortcodes kan je lijsten van media-items oproepen die gedownload kunnen worden. Handig bijvoorbeeld als je een lijst met PDF’s wilt presenteren. De File List Pro plugin kan door iedereen gebruikt worden.

krakenKraken Image Optimizer

Grote afbeeldingen vertragen je website. Met deze plugin worden alle afbeeldingen van de media bibliotheek door Kraken geoptimaliseerd. De plugin heeft een gratis testversie van 50 Mb. Daarna kan je de dienst gebruiken voor bedragen vanaf $5 per maand. De Kraken dienst is simpel in gebruik te nemen en vraagt geen technische kennis. Daarom voor iedereen geschikt.

Formulieren Plugins

gravity formsGravity Forms

We hebben onlangs een uitgebreide blog beschreven over onze ervaringen met WordPress formulieren. Samengevat raden we de plugin Gravity Forms ($39) aan. De plugin heeft is gebruiksvriendelijk en technisch geavanceerd. Vanwege de gebruiksvriendelijkheid is de plugin voor iedereen te gebruiken. Vanwege de technische mogelijkheden is de plugin ook erg geliefd bij ontwikkelaars.

Zoekmachine optimalisatie (SEO) Plugins

WordPress SEO by Yoast

De WordPress SEO plugin heeft WordPress en daarmee Sowmedia naar een hoger niveau gebracht. Deze plugin is daarom terecht een van de populairste WordPress plugins die er is. Mooi werk van onze landgenoot Joost de Valk. De plugin vraagt wel enige basiskennis SEO om alle mogelijkheden volledig te benutten. We kunnen de plugin aan iedereen aanbevelen. Ervaren gebruikers zullen simpelweg meer voordeel uit de plugin halen.

Custom Permalinks

Met de Custom Permalinks plugin krijg je meer controle over de permalink structuur van je website. En permalinks zijn heel belangrijk voor de SEO. Je bent niet meer gebonden aan de structuur die WordPress hiervoor aanbiedt. Wij gebruiken wij de plugin heel selectief, want als er iets mis gaat bij een update of met de plugin, dan zijn de consequenties groot. Pagina’s worden 404’s. En als de plugin breekt, val je terug op de standaard WordPress structuur en raak je al je pagina’s in de Google index kwijt. Dus ons advies is om deze plugin als gevorderde gebruiker selectief en zorgvuldig te gebruiken.

Broken Link Checker

Gebroken links zijn slecht voor je bezoekers en voor je SEO. Met deze plugin controleer je of er gebroken links op je website voorkomen. De plugin is door iedereen te gebruiken. Ons advies is om de plugin na gebruik uit te zetten of helemaal te verwijderen in verband met de resources van de server die de plugin gebruikt.

Redirectionredirection

Deze plugin zorgt ervoor dat bezoekers bij een niet bestaande pagina automatisch worden doorgestuurd naar een bestaande pagina. Verkeerd gebruik kan vreemde bugs op de website veroorzaken. Daarom adviseren we Redirection aan voor gevorderde gebruikers.

Social Media Plugins

Easy Social Share Buttons for WordPress

Deze premium plugin ($14) biedt de mogelijkheid om de deelknoppen voor social media op je website weer te geven. We gebruiken de plugin zelf ook (zie de zwevende knoppen aan de linkerkant van de website). De kracht van de plugin is dat je veel keuzemogelijkheden hebt om de knoppen weer te geven. Denk aan design, positie en functionaliteiten. Tegelijk houdt de plugin bij welke pagina’s er zijn gedeeld op welk social netwerk. Tot op heden hebben we nog geen issues met de plugin gehad in relatie tot andere plugins of thema’s.

Share Button by AddToAnyaddtoany

Deze plugin lijkt qua functionaliteit op de Easy Social Share Buttons plugin. Wij gebruiken bij voorkeur de Easy Social Share Buttons plugin vanwege de aanpassingsmogelijkheden. AddToAny heeft ook voordelen ten opzichte van de Easy Social Share Buttons plugin:

 • AddToAny heeft een uitgebreide gratis versie;
 • AddToAny is technisch erg uitgebreid qua mogelijkheden;
 • Voor AddToAny is een API beschikbaar.

Social media stream

De Social media stream plugin zet je social media berichten in een muur op je website. Je kan kiezen welk sociaal netwerken je wilt tonen. Bijvoorbeeld alle sociale media of alleen Twitter. Zo krijg je een overzicht van activiteiten van je organisatie op één pagina op je website. Deze plugin is betaald ($18). Er is nog een populair alternatief die wij niet kennen, maar er zeker goed uitziet: Flow-Flow ($18). En er is een redelijk nieuwe plugin die we nog niet hebben getest, maar er goed uitziet qua functionaliteiten: WordPress Grid for Social Stream ($18).

Voor een uitgebreider advies, lees ook ons blog: De beste social media plugins voor WordPress

Meertaligheid en Vertalingen Plugins

WPMLwpml

De meest gebruikte plugin is WPML. Wij gebruiken de plugin ook al jaren. We zijn blij met de plugin, maar niet onverdeeld enthousiast. Nadeel is dat de plugin de database van de website zwaar maakt en daarmee de website trager. Zowel voor de bezoeker als voor de beheerder. We adviseren de plugin voor gevorderde gebruikers.

Loco Translate

Met deze plugin kan je strings vertalen in je thema en plugins. Zo voorkom je bijvoorbeeld Engelse teksten op je Nederlandse website.

Gebruikersbeheer Plugins

Password Protected

De Password Protected plugin gebruiken we bij ontwikkelomgevingen. De website is alleen toegankelijk na invoer van een wachtwoord. Deze plugin is door iedereen te gebruiken.

Admin-menu-editorAdmin Menu Editor Pro

Met de plugin kan je het menu in de back-end van WordPress naar wens aanpassen. Wij gebruiken de Pro versie waarmee je per gebruikersrol de indeling van het menu kan bepalen en items onzichtbaar maken voor alle gebruikers of voor een specifieke gebruikersrol. We adviseren de plugin aan voor ervaren gebruikers.

Adminimize

Met Adminimize kan je per gebruikersrol minutieus definiëren wat er in het WordPress menu zichtbaar is en wat niet. Zo ruim je de overbodige functies binnen WordPress op en houd je een simpele back-end over. We adviseren de plugin aan ervaren gebruikers. We adviseren de plugin aan voor ervaren gebruikers.

ultimatememberUltimateMember

Bij intranets in WordPress hebben we vaak een variëteit aan plugins nodig. Zelfs wanneer een klant wil dat één pagina of één sectie achter een inlog moet komen, moet je al die plugins activeren. De plugins die er zijn, hebben vaak een specifieke functie. Vrij recent is de plugin UltimateMember in dit gat gesprongen. De plugin combineert zoveel mogelijk basisvereisten voor het opzetten van een eenvoudig intranet. We hebben de plugin gebruikt en tot zover zijn we er erg enthousiast over. De plugin is gratis en heeft voldoende functionaliteiten in zich om in basis een intranet op te zetten. Extra functionaliteiten kan je verkrijgen via betaalde Extensions. De plugin is geschikt voor alle type gebruikers.

Statistieken Plugins

google-analytics

Google Analyticator en Google Analytics by Yoast

Beide plugins voegen de Google Analytics trackingcode toe. Voordeel van de plugins is dat je de trackingcode makkelijk kan configureren. We gebruiken ze allebei zonder een specifieke voorkeur te hebben. De plugins zijn simpel in gebruik te nemen en voor iedereen geschikt.

analytics-clicky-1Clicky by Yoast

We gebruiken graag Clicky als we willen leren van het gedrag van individuele bezoekers. Google Analytics is met name bedoeld voor management informatie. Met Clicky leer je het gedrag van individuele bezoekers beter kennen. De plugin Clicky by Yoast voegt de trackingcode toe aan je WordPress website.

Zie ook ons artikel over WordPress statistieken: alternatieven voor Google Analytics.

Veiligheid Plugins

Over WordPress & Veiligheid

Veiligheid wordt een steeds belangrijker thema binnen de WordPress community. Vorig jaar beschreven we al wat je kan doen om je WordPress te beveiligen. Hierbij drie belangrijke plugins.

iThemes Security

We hebben meerdere plugins getest, zoals Sucuri en WordFence. Wij zijn het meest enthousiast over iThemes Security. De plugin is compleet en heeft een uitstekende gratis variant met veel pachtige upgrades. De plugin is door iedereen te gebruiken.

login-attemptsLimit Login attempts

Met deze plugin kan je het aantal inlogpogingen beperken. Hiermee voorkom je dat hackerbots in het wilde weg inlogpogingen kunnen doen met willekeurige wachtwoorden. De plugin is voor iedereen te gebruiken.

BackWPupBackWPup

Onderdeel van de veiligheid van de website is dat je terug kan naar een oude versie van je website. Deze plugin biedt uitgebreide mogelijkheden. Helaas werkt de plugin niet bij alle hostingbedrijven. Met name bij de budgethosting is de server op een manier geconfigureerd dat BackWPup niet in staat is om backups te maken en op te slaan. Je kan de plugin uitproberen. Werkt hij niet, dan moet je vertrouwen op de backups die je hostingbedrijf ongetwijfeld maakt.

Optimalisatie Plugins

W3 Total Cache

De W3TC plugin helpt je om de snelheid van de website te verbeteren op allerlei niveau’s. Je kunt caching instellen voor pagina’s, maar compressie voor scripts en pagina’s instellen. Verder biedt de plugin de mogelijkheid om een CDN (Content Delivery Network) te koppelen. En om een varnish server te triggeren. De plugin is wel complex in gebruik, dus we adviseren de plugin voor gevorderde gebruikers.

cloudflareCloudflare

Cloudflare is een externe service ervoor zorgt dat je website sneller en veiliger wordt. CloudFlare doet dit door al je website-verkeer op te vangen op hun eigen snellere servers. Indirect halen ze alle benodigde informatie bij jouw website vandaan. Zo wordt je eigen server beschermd tegen overbelasting. We adviseren het gebruik vanCloudFlare voor gevorderden.

WP-optimizeWP Optimize

Optimaliseer de database van je WordPress website met deze plugin. Schoon revisies op en verwijder instellingen van plugins die niet meer gebruikt worden. De plugin is door iedereen te gebruiken die weet hoe hij/zij van tevoren een backup kan maken en terugplaatsen indien er iets niet goed gaat met de optimalisatie.

Lees ook ons artikel over het optimaliseren van je WordPress website.

Overige Plugins

UberMenu

We gebruiken regelmatig mega menu’s. Dat zijn menu’s die in de volle breedte open klappen als je er met de muis overheen gaat. Deze ruimte kan je gebruiken om je bezoekers een goede keuze te laten maken tussen de verschillende pagina’s. Als thema gebruiken we Enfold, waarin het megamenu standaard zit opgenomen. Indien we een ander thema gebruiken of meer functionaliteiten van het menu verwachten, dan is UberMenu onze eerste keuze. We raden het gebruik van de plugin aan voor ervaren WordPress gebruikers.

SearchWP

De standaard zoekfunctie van WordPress is erg primair. SearchWP helpt ons om de zoekfunctie uit te breiden en te kunnen configureren. Je kan bijvoorbeeld pagina’s en type pagina’s uitsluiten, PDF’s indezeren, zoekstatistieken bijhouden, et cetera. Daarmee zijn de zoekresultaten relevanter.

cookie-law-infoCookie Law Info

Bij gebruik van bijvoorbeeld Google Analytics is het wettelijk verplicht om een cookie notificatie weer te geven. Dit is een simpele plugin die daarvoor geschikt is. De plugin is helaas niet compatible met WPML (meertalige websites).

Vond je dit een interessant artikel? Bekijk dan ook eens ons overzicht van veelgebruikte WordPress Tools. Heb je zelf plugins die je graag gebruikt maar die niet in ons overzicht staan? Wij zijn benieuwd! Laat het ons weten in een reactie.

11 reacties op “Welke WordPress plugins gebruikt Sowmedia?”

 1. Beste Erwin, dank voor dit superhandige overzicht! Er zitten echt pareltjes bij die ik nog niet kende. Nog een paar andere tips voor WordPress:

  1) Pagebuilder van SiteOrigin (contentbeheer). Een goed alternatief voor Visual Composer.
  2) Enfold van Kriesi (contentbeheer). Geen plugin, maar een zeer flexibel thema waarmee je content in blokken kunt tonen.
  3) UpdraftPlus – Backup/Restore (backups). Zonder extra kosten je backups opslaan in Dropbox.
  4) WP-UserOnline (overige). Zien hoeveel gebruikers op je website actief zijn voordat je plugins gaat upgraden.
  5) WP-Filebase (contentbeheer). Bied je documenten aan via een mappenstructuur of toon alleen de inhoud van een specifieke map op een pagina.

 2. Een leuke verzameling plugins, Erwin! Leuk ook om zo’n lijstje eens op een Nederlandse website te zien.

  Een paar plugins kende ik nog niet, zoals “Password Protected”. Ik gebruik meestal “Friends Only” die het voordeel heeft dat je een welkomsttekst kunt plaatsen en meerdere wachtwoorden in kunt stellen. En eventueel kun je een melding krijgen als iemand inlogt.

  Wat trouwens een bizar vette plugin is als je veel werkt met Custom Fields en Post Types: “Custom Content Shortcode”. Als je een beetje door hebt wat je er allemaal mee kunt, is het verslavend! Ik gebruik hem i.c.m. Pods en Advanced Custom Fields…

 3. Ivm meertalige websites gebruik ik de gratis Polylang-plugin. Deze ondersteund standaard geen vertalingen voor Woocommerce, maar in combinatie met de ‘Hyyan Woocommerce Polylang Integration’ heb je een complete oplossing om je site meertalig te maken. Blijkt dat Polylang ‘lichter’ is tov het ‘logge’ WPML.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

7x voordelen van managed WordPress hosting voor jouw bedrijf

Het beheren van een website kan wel mega tijdrovend en complex zijn. Om die reden bieden wij managed WordPress hosting aan. In deze blogpost leggen we uit waarom dit de beste keuze is voor jouw bedrijf en welke fantastische voordelen er voor jou bij zitten. 

Lees verder

Zo kies je de beste WordPress helpdesk voor jouw website

Je werkt bij een organisatie die al enkele jaren een WordPress website heeft. Hoewel de website functioneert, zijn er voortdurend technische problemen en de prestaties zijn niet optimaal. Je voelt de druk om deze knelpunten snel aan te pakken. De vraag is alleen, hoe pak je zulke problemen aan? En wie kan je daarbij helpen?

Lees verder

Waarom je jouw Core Web Vitals zou moeten testen in Google Search Console

Het testen van je website’s Core Web Vitals in Google Search Console is niet slechts een technische noodzaak; het biedt een strategisch voordeel. Leer waarom het cruciaal is voor het verbeteren van de gebruikerservaring en het verhogen van je SEO.

Lees verder