Toegankelijkheid (EN301549 en WCAG 2.0) voor WordPress websites

Man in rolstoel achter laptop in kantooromgeving.

Alle websites van de (semi-)overheid moeten vanaf 23 september 2018 gaan voldoen aan de nieuwe richtlijnen voor toegankelijke websites. Dit geldt ook voor WordPress websites. De richtlijnen zijn vastgelegd in de standaarden EN301549 en WCAG 2.0. Vanaf 23 september 2020 geldt deze wettelijke verplichting zelfs voor alle websites van de (semi-)overheid. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten om je WordPress website te laten voldoen aan deze nieuwe richtlijnen voor toegankelijkheid.

Wat is EN301549 en WCAG 2.0 voor WordPress precies?

Mensen met een functiebeperking zijn vaak ook beperkt in het gebruik van digitale technieken en media. Een kleurenblinde kan in een webshop met colorpicker niet zien welke kleur hij moet kiezen. Een dove kan het geluid bij een video niet horen. Een blinde is afhankelijk van een spraakcomputer die niet kan ‘voorlezen’ hoe een foto eruit ziet. Slechtzienden hebben vaak moeite met te weinig contrast en mensen met vergrote kans op een toeval kunnen slecht tegen knipperende animaties en bewegingen. Zo zijn er tal van voorbeelden.

Om de digitale toegankelijkheid voor mensen met een functiebeperking te waarborgen, zijn er Europese richtlijnen vastgelegd onder nummer EN301549. Deze richtlijnen beschrijven de toegankelijkheid van allerlei ICT-toepassingen onderverdeeld in verschillende hoofdstukken over hardware, software, mobiele apps, audio/video, documenten, en natuurlijk websites. Het hoofdstuk over websites komt overeen met de internationale richtlijnen voor webtoegankelijkheid die bekend staan als WCAG 2.0 (WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines). En het zijn dus de richtlijnen van WCAG 2.0 die ook van toepassing zijn op (WordPress) websites.

WCAG 2.0 niveau A, AA of AAA voor WordPress?

WCAG 2.0 is opgesteld als één pakket richtlijnen, maar onderverdeeld in drie niveau’s: Niveau A, Niveau AA en Niveau AAA. Niveau A is daarbij het meest eenvoudig te implementeren, AA is al wat ingewikkelder, en AAA is behoorlijk complex. Bovendien is er ook inmiddels WCAG versie 2.1. Maar aan welk niveau en welke versie moet je nu eigenlijk voldoen? De overheid heeft vastgelegd dat WCAG 2.0 Niveau AA nodig is om te voldoen aan de wettelijke eis.

Hoe voldoet je WordPress website aan WCAG 2.0, niveau AA?

Laten we beginnen met het goede nieuws: WordPress biedt als CMS een hele solide basis om je website te laten voldoen aan WCAG 2.0. Zo is de mediabibliotheek standaard voorzien van de mogelijkheid om de nodige afbeelding-beschrijvingen op te geven en wordt een WordPress-menu standaard op de correcte manier gegenereerd. Het thema en de plugins die je in je WordPress website hebt draaien, kunnen echter roet in het eten gooien. Niet elke thema- en plugin-bouwer houdt zich namelijk aan de richtlijnen van WCAG. Een kritische blik op de gebruikte thema’s en technieken is dus van belang.

[av_notification title=’Tip!’ color=’green’ border=” custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ custom_class=” admin_preview_bg=” av_uid=’av-qk08zs’]
Hulp nodig om jouw WordPress website te laten voldoen aan de WCAG 2.0 standaarden? Bekijk onze dienst voor WCAG 2.0 implementatie voor WordPress.
[/av_notification]

Richtlijnen voor redactie

Naast technische aanpassingen, bevatten de WCAG 2.0-richtlijnen ook veel instructies voor content en dus voor de redactie. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop je pagina’s geschreven zijn (heldere taal), maar ook hoe je in je teksten linkt naar andere pagina’s (geen ‘klik hier’, maar een duidelijke beschrijving). Gebruik daarnaast op elke pagina dezelfde menu-indeling en header en vermijdt automatisch afspelende content en animaties.

Ook bij het embedden van externe content (filmpjes, nieuwsfeeds, etc.) moet je opletten dat ook die content voldoet aan de richtlijnen. Daarnaast moeten afbeeldingen voorzien zijn van tags die de afbeelding beschrijven. Gelukkig heeft de Nederlandse Overheid een eenvoudige uitleg van de toegankelijkheidseisen voor redacties opgesteld: het is echt een aanrader om die door te nemen als content-medewerker!

Toegankelijkheidsverklaring

Een belangrijke eis voor (semi-)overheidswebsites om te voldoen aan de nieuwe toegankelijkheidseisen, is het publiceren van een toegankelijksheidsverklaring op je website. Dit is een aparte pagina op je website waarop je uitlegt dat je website toegankelijk gemaakt is volgens de richtlijnen en hoe je dat hebt bewerkstelligt. Voor het opstellen van zo’n verklaring kun je het stappenplan gebruiken van toegankelijkheidsverklaring.nl.

Conclusie

In dit artikel hebben we uitgelegd wat WCAG 2.0 (of EN301549) precies inhoudt en wat de implicaties zijn. Verder hebben we uitgelegd dat de richtlijnen actie vereist op zowel redactioneel als technisch vlak. Heb je hulp nodig om jouw WordPress website te laten voldoen aan de WCAG 2.0 standaarden? Bekijk onze dienst voor WCAG 2.0 implementatie voor WordPress.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Waarom je jouw Core Web Vitals zou moeten testen in Google Search Console

Het testen van je website’s Core Web Vitals in Google Search Console is niet slechts een technische noodzaak; het biedt een strategisch voordeel. Leer waarom het cruciaal is voor het verbeteren van de gebruikerservaring en het verhogen van je SEO.

Lees verder

Hoe voorkom je dat ChatGPT je WordPress website crawlt: Een stap-voor-stap gids

Jij weet waarschijnlijk als geen ander: content is koning! En de bescherming van jouw content tegen ongeautoriseerd gebruik is vaak essentieel.

Lees verder

Google Core Web Vitals update: alles over de nieuwe INP Metric

In deze blog leggen we uit wat de Google Core Web Vitals update van maart 2024 inhoudt. Met speciale aandacht voor de nieuw geïntroduceerde ‘Interaction to Next Paint’ – afgekort INP – metric.

Lees verder