Veelvoorkomende WordPress problemen én oplossingen
WordPress is populair. Veel gebruikers zijn verliefd op alle mogelijkheden die het systeem biedt en zien geen problemen. Bij Sowmedia richten we ons op professioneel onderhoud. We zien dagelijks WordPress problemen voorbij komen. Tijd om een overzicht te maken van problemen waar wij tegen aan lopen en de oplossingen die ervoor beschikbaar zijn.
Voordat je dit soort problemen wilt gaan oplossen, adviseren we om de backups van je website goed op orde hebben. Dat kan via je hostingbedrijf. Of lees in ons blog welke plugins je kunnen helpen met backups van je WordPress website.
Inhoud
- Trage website
- Visueel onverklaarbare wijzigingen
- Wit Scherm (White Screen of Death – WSOD)
- Melding: Internal Server Error / “HTTP 500 Internal Server Error”
- Melding: Error Establishing Database Connection
- Melding: Connection Timed Out
- Melding: Parse error, syntax error
- Melding Warning: Cannot modify header information
- Melding: Briefly unavailable for scheduled maintenance. Please check back in a minute.
- Afbeeldingen kunnen niet worden geüpload
- Inloggen lukt niet
- E-mails vanuit de website komen niet aan
- Website is gehackt
Trage website
Een veelvoorkomend probleem is een trage website. Hierover hebben we al diverse blogs geschreven. Een belangrijke oorzaak is trage hosting. Begin daarom met goede Managed WordPress hosting. Heb je al snelle hosting? Ga dan zelf aan de slag om de snelheid van je website te verbeteren. Voor tips, lees ons blog over het verbeteren van de snelheid van je WordPress website.
Visueel onverklaarbare wijzigingen
Bij visueel onverklaarbare wijzigingen ziet je WordPress website er anders uit, terwijl je geen update hebt uitgevoerd. De website ligt er dus niet uit. De oorzaak kan van alles zijn. In zo’n geval is het belangrijk om allereerst de cache te legen.
Cachingproblemen uitsluiten
Er zijn veel factoren die leiden tot wijzigingen in de layout. Wij lopen er bij Sowmedia regelmatig tegenaan dat de oorzaak in de caching zit. Daarom beginnen we standaard met het legen van de cache voordat we aan het debuggen van een probleem beginnen.
Wit Scherm (White Screen of Death – WSOD)
Na het bewerken van je website krijg je een wit scherm te zien. De oorzaak is meestal een PHP conflict in een WordPress plugin of je thema. Ook kan het te maken hebben met het maximale geheugen dat voor je WordPress website beschikbaar is. Je hoort in al deze gevallen eigenlijk een foutmelding van de server te krijgen, deze is alleen verborgen voor bezoekers van buitenaf.
Melding: Internal Server Error / “HTTP 500 Internal Server Error”
Wanneer je deze melding ziet, heb je meestal (niet altijd) zelf iets fout gedaan. Deze melding wordt doorgaans gegeven bij PHP problemen met plugins of thema’s. Ook een overschrijding van het geheugen of een aangepast .htaccess bestand kan het probleem zijn.
Melding: Error Establishing Database Connection
Deze melding duidt erop dat er geen connectie met de database gemaakt kan worden. Deze melding verschijnt vaak rondom installatie van WordPress. De melding kan ook willekeurig verschijnen.
Melding: Connection Timed Out
De server genereert deze melding wanneer je website meer tijd nodig heeft om een webpagina te genereren dan dat er tijd beschikbaar is.
Melding: Parse error, syntax error
De syntax error is een PHP melding dat er een stukje code niet volgens PHP richtlijnen is geschreven en dus niet kan worden uitgevoerd. In de melding wordt aangegeven waar het probleem zit. Via FTP kan je het betreffende bestand en de bestandsregel opzoeken en aanpassen.
Melding Warning: Cannot modify header information
Na het updaten van WordPress zie je deze melding in je browser: “Warning: Cannot modify header information” – headers already sent”. Vaak wordt dit veroorzaakt doordat er andere foutmeldingen op je webpagina getoond worden. Als je dus nog andere foutmeldingen ziet, los die dan eerst op.
Zie je de melding daarna nog steeds, dan komt dit waarschijnlijk door overbodige witruimtes (bijvoorbeeld enters, spaties) aan het begin of aan het eind van WordPress bestanden. Dus voordat de code begint en nadat de code is geëindigd. In onderstaand voorbeeld staan er twee overbodige witregels bovenin het wp-config.php bestand:
Als oplossing kan je het genoemde bestand via FTP benaderen. Bewerk het bestand in een teksteditor en verwijder alle ruimtes voor de code begint en nadat de code is geëindigd.
Tijdens het updaten van WordPress en plugins wordt de maintenance mode actief en is de website niet beschikbaar. Updaten gaat snel (zelden langer dan een paar minuten), dus de down-time is beperkt. Af en toe blijft WordPress bij updates in de maintenance mode hangen.
Afbeeldingen kunnen niet worden geüpload
Een veelvoorkomend probleem is dat afbeeldingen niet kunnen worden geüpload in de mediabibliotheek.
Inloggen lukt niet
Je weet zeker dat je met de juiste inloggegevens inlogt, maar desondanks lukt het niet meer om in te loggen.
E-mails vanuit de website komen niet aan
Zowel beheerders als bezoekers ontvangen geen e-mail via de website. Niet bij registratie van gebruikers, wachtwoord vergeten functie, notificatie van ingevulde formulieren, bevestiging van bestellingen, et cetera. De oorzaak is waarschijnlijk dat je e-mail niet door de spamfilters heen komt.
Website is gehackt
Alle bovenstaande problemen kunnen veroorzaakt worden doordat je website gehackt is. We hebben eerder een blog geschreven hoe je malware kan verwijderen van je gehackte website. Ook kan je tegen betaling je gehackte WordPress website door Sowmedia laten repareren.
Samenvattend
Er zijn zoveel problemen en zoveel oorzaken dat het bijna onmogelijk is om hier een artikel te schrijven met een oplossing voor alle problemen. Een aantal van de lezers zal in ieder geval geholpen zijn. Anderen kunnen een reactie achterlaten. We kijken dan of we van afstand een tip kunnen geven.
Uiteraard is het ook mogelijk om het gehele WordPress onderhoud bij Sowmedia onder te brengen. Of koop een WordPress strippenkaart en laat ons de problemen oplossen.