5 WordPress tips die je (misschien) nog niet kent

Bij Sowmedia werken we dagelijks met WordPress. Elke dag proberen we elkaar scherp te houden door nieuwe tips en ontdekkingen in WordPress met elkaar te delen. En dat delen we ook graag op ons blog. Daarom vijf tips voor WordPress die je (misschien) nog niet kent.

1. Tweetrapsauthenticatie voor WordPress

tweetrapsauthenticatie-wordpressVeel mensen maken nog steeds gebruik van onveilige wachtwoorden op internet. Dit vergroot de kans om gehackt te worden aanzienlijk, want hackers kunnen je wachtwoorden eenvoudig geautomatiseerd raden. Tweetrapsauthenticatie vraagt om een tweede handeling nadat je succesvol bent ingelogd, bijvoorbeeld het invoeren van een code uit je telefoon. Mocht een hacker je wachtwoord dus ooit raden, dan kunnen ze alsnog niet inloggen omdat ze vervolgens fysiek je telefoon nodig hebben voor de tweede handeling.

Tweetrapsauthenticatie voor WordPress kun je gratis regelen met de plugin Google Authenticator. Op je smartphone installeer je de Google Authenticator App. Deze app genereert de code die je na het inloggen moet invoeren. Daarna kom je pas in de WordPress admin terecht. Een betaald alternatief voor Google Authenticator is overigens Duo.

2. Selecteer meerdere berichten of pagina’s

Soms moet je een hele lijst berichten of pagina’s in WordPress selecteren om te bewerken of te verwijderen. Wist je dat je in één keer meerdere berichten kunt selecteren door SHIFT ingedrukt te houden? Wanneer je vervolgens CTRL (of CMD op de Mac) ingedrukt houdt, kun je ook weer losse berichten aan- of uitvinken.

Zo kun je bijvoorbeeld heel snel meerdere berichten of pagina’s tegelijk naar de prullenbak verplaatsen.

3. Ping-o-matic

Je hebt misschien nog nooit van Ping-o-matic gehoord, maar elke WordPress gebruiker heeft ermee te maken. Ping-o-matic is een gratis dienst die zoekmachines automatisch op de hoogte brengt wanneer je een bericht of pagina publiceert. Zoekmachines kunnen op die manier bijna direct jouw nieuwe of gewijzigde bericht in de zoekresultaten opnemen.

Maar soms wil je helemaal niet dat dit direct gebeurt, maar pas op een later tijdstip. Het is dan goed om te weten dat je de meldingen aan Ping-o-matic eenvoudig uit kunt schakelen. Ga in WordPress naar Instellingen > Schrijven en verwijder in het tekstveld onder ‘Update services’ het adres http://rpc.pingomatic.com/.

Let op: Je zorgt er nu enkel voor dat je berichten niet direct naar zoekmachines worden gestuurd. Je berichten worden dus nog steeds geïndexeerd, maar pas op een later tijdstip (want zoekmachines bezoeken ook zelf je website). Wil je dat je website helemaal niet in de zoekresultaten verschijnt? Ga dan naar Instellingen > Lezen en vink onderin aan: ‘Blokkeer zoekmachines deze site te indexeren’.

4. Voorbeeld bekijken van Widgets en Menu’s

Wanneer je een blog of pagina bewerkt, kun je op ‘Voorbeeld’ klikken om te zien hoe je wijzigingen eruit komen te zien, zonder dat ze gelijk voor bezoekers te zien zijn. Maar hoe doe je dat met Widgets en Menu’s?

Sinds WordPress 4.3 is het mogelijk om vooraf de wijzigingen van je Menu’s en Widgets te bekijken. Ga in WordPress naar Weergave > Customizer en je krijgt je website te zien met een extra linker zijbalk. Je kunt gewoon door je website bladeren; de linker balk blijft in beeld. In de Customizer klik je op Menu’s of Widgets en doe je je aanpassingen. Je ziet direct in je website het effect van deze wijzigingen. Pas als je tevreden bent klik je op ‘Opslaan & publiceren’, waarna je wijzigingen ook voor publiek zichtbaar worden.wordpress-widget-menu-voorbeeld

5. Hyperlinks in je teksten plakken

Wanneer je veel blogs schrijft zul je af en toe ook linken naar andere websites. De gangbare manier in WordPress hiervoor is om het tekstdeel te selecteren, op het link-icoon te klikken, de URL in te voeren, en op ‘Link toevoegen’ te klikken. Maar wist je dat dit ook sneller kan?

wordpress-snel-linkjes-plakkenVaak heb je de URL waar je naar wilt linken al ergens vandaan gekopieerd en onder je plaktoets zitten. Selecteer nu de tekst die je wilt linken en druk op CTRL-V (of CMD-V op de Mac). Je geselecteerde tekst wordt nu een link naar het adres onder je plaktoets. Dat scheelt weer!

Heb je zelf ook een goede tip? Vertel het ons hieronder!

3 reacties op “5 WordPress tips die je (misschien) nog niet kent”

  1. Beste Steve, het verbaast mij dat er een plugin wordt aangeraden die al 2 jaar niet is bijgewerkt (Google Authenticator). Over het algemeen wordt tocht aangeraden te kijken naar de frequentie van updates. Hoe frequenter, hoe actueler, hoe veiliger? Ook is 4.000+ Actieve Installaties niet bijzonder, terwijl de buurman (Google Authenticator van Henrik Schack (20.000 active installaties heeft en 4 maanden geleden is bijgewerkt. Vanwaar deze tip?

    Overigens, met het grootste plezier volg ik jullie blog, het is een belangrijke bron van inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Website onderhoud uitbesteden of zelf doen?

Website onderhoud is erg belangrijk voor het maximaal laten presteren van je website. De vraag is dan ook: moet je dit uitbesteden of beter zelf doen?

Lees verder
Je WordPress websitebeheer vereenvoudigen met cPanel

Je WordPress websitebeheer vereenvoudigen met cPanel: een uitgebreide gids

Wat is managed WordPress hosting? En hoe kies je de juiste hostingprovider?

Lees verder

AI en WordPress: De kansen en risico’s

AI (Artificial Intelligence) is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp, en dat is niet zonder reden.

Lees verder