De voordelen en nadelen van WordPress

Wordpress voordelen nadelen

Regelmatig vragen klanten ons om de voordelen en nadelen van WordPress. Onlangs gaf een multinational met vestigingen in meer dan 30 landen aan dat ze overwegen om hun huidige CMS te vervangen door WordPress. We hebben voor hen in het kort de voor- en nadelen van WordPress op een rijtje gezet. Dit overzicht delen we graag met iedereen.

Waarom WordPress?

Bron: http://trends.builtwith.com/cms
Bron: http://trends.builtwith.com/cms

De afgelopen jaren zijn de open-source CMS’en razendsnel gegroeid en volwassen geworden. Dagelijks worden er door duizenden ontwikkelaars wereldwijd vele professionele functionaliteiten en koppelingen ontwikkeld. Commerciële CMS’en hebben niet die brede ontwikkelkracht. Dat er met open-source CMS’en snel kan worden ingespeeld op actuele ontwikkelingen bleek onder andere met de opkomst van social media. Ontwikkelaars van commerciële CMS’en richten zich dan ook steeds meer op nichemarkten.

Sowmedia bouwde reeds in 2006 een eerste WordPress blog. In 2010 waren we één van de eerste internetbureau’s die WordPress als volwaardig CMS aan grote MKB bedrijven leverde. Deze keuze was gebaseerd op de uitgebreide mogelijkheden, gebruiksvriendelijkheid en – last but not least – de mogelijkheid om effectief internetmarketing in te richten (SEO, koppeling e-mailmarketing, social media, etc.). We konden toen niet vermoeden dat het gebruik van WordPress wereldwijd een enorme vlucht ging nemen. Eind 2011 werd 22% van alle nieuwe websites in de VS ontwikkeld op basis van WordPress. Sindsdien is het gebruik alleen maar toegenomen en wordt WordPress meer gebruikt dan alle open-source alternatieven bij elkaar.

Bron: http://trends.builtwith.com/cms

Voordelen WordPress

 • Gebruiksvriendelijk
  WordPress werkt intuïtief. Zowel beginners als ervaren gebruikers kunnen ermee werken.
 • Continue ontwikkeling
  WordPress komt gemiddeld met 8 updates per jaar, die met één klik kunnen worden geïnstalleerd.
 • Onbeperkte functionaliteiten
  Groot aanbod van extra functionaliteiten door middel van gratis en premium plug-ins (meer dan 25.000 plug-ins beschikbaar).
 • Leverancier-onafhankelijk
  Niet tevreden over je webontwikkelaar? Vanwege het open-source karakter ben je niet meer afhankelijk van de bouwer van de website.
 • Compatibiliteit met alle devices
  Websites zijn responsive of hebben een mobiele variant, waarmee ze goed worden getoond op mobiele telefoons en tablets. Daarnaast zijn er apps beschikbaar om de website mee te beheren.
 • Zoekmachine-optimalisatie
  De technologie achter WordPress is van de grond af afgestemd op zoekmachineoptimalisatie (SEO). WordPress websites lenen zich hierdoor bij uitstek voor goede marketing.
 • Kosten
  Omdat het meeste ontwikkelwerk al gedaan is, bespaar je een hoop kosten. Hierdoor kan je relatief veel budget besteden aan SEO, inhoudsoptimalisatie, social media en e-mailmarketing.

Nadelen WordPress

 • Veiligheid
  Hackers vinden het populaire WordPress aantrekkelijk om op zoek te gaan naar lekken waarmee malware (reclame) verspreid kan worden.
 • Snelheid
  WordPress kan traag worden als veel verschillende plugins gebruikt worden, of als veel WordPress websites op één server draaien.
 • Onderhoud
  WordPress heeft onderhoud nodig vanwege updates van WordPress zelf (ongeveer 8 keer per jaar) en plugins (afhankelijk van de plugin).
 • Compatibiliteit plugins & thema’s
  De code van verschillende ontwikkelaars kan onderling conflicten opleveren of leiden tot onverwachte vormgeving.

Hoe gaat Sowmedia met de nadelen van WordPress om?

Veiligheid
We zijn we erg trots op onze goed beveiligde WordPress hosting. We hebben de reputatie dat WordPress websites in ons beheer nog nooit zijn gehacked, en dat houden we graag zo. We gebruiken hiervoor een eigen beheersysteem: websites van onze klanten blijven up-to-date en er wordt dagelijks een backup gemaakt. Bovendien worden onze websites 24/7 gemonitord tegen hackers.

Snelheid
Onze servers zijn geoptimaliseerd om WordPress websites snel te vertonen. Die snelheid verbeteren we bovendien door middel van caching (bijvoorbeeld met W3 Total Cache, WP-Super Cache en WP Minify) en door het gebruik van een Content Delivery Network (CDN).

Onderhoud
Dagelijks worden er backups gemaakt en rollen we gecontroleerd updates uit.

Compatibiliteit plug-ins & thema’s
Nieuwe en rigoureus gewijzigde thema’s en plug-ins worden eerst uitvoerig getest op onze staging servers voordat we ze live zetten.

6 reacties op “De voordelen en nadelen van WordPress”

 1. Hallo Erwin,
  Hallo, ik wil een WordPress site bouwen, nu zijn er gratis en betaalde themes. Is het officieel toegestaan om bv. een gratis theme aan te passen en vervolgens te publiceren? Hoe zit het met auteursrechten? Ik heb geen zin om achteraf allerlei claims te krijgen. Waar kan ik op de officiéle site van WordPress vinden dat dit daadwerkelijk is toegestaan?

 2. Frans, gratis thema’s kan je in principe gewoon aanpassen en gebruiken. Je zou kunnen kijken of de distributeur er een (CreativeCommons) licentie bij levert. Maar zo niet, dan zou ik me ook niet druk maken. Tenzij je vermoedt dat de distributeur een thema verspreidt dat niet van hem/haar is.

 3. Hai, ik kijk net naar de alinea’s getiteld voor- en nadelen en zie dan dat onderhoud toch wel een dingetje is…
  Jullie voor- en nadelen staan in html code en zijn praktisch onleesbaar.
  Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

7x voordelen van managed WordPress hosting voor jouw bedrijf

Het beheren van een website kan wel mega tijdrovend en complex zijn. Om die reden bieden wij managed WordPress hosting aan. In deze blogpost leggen we uit waarom dit de beste keuze is voor jouw bedrijf en welke fantastische voordelen er voor jou bij zitten. 

Lees verder

Zo kies je de beste WordPress helpdesk voor jouw website

Je werkt bij een organisatie die al enkele jaren een WordPress website heeft. Hoewel de website functioneert, zijn er voortdurend technische problemen en de prestaties zijn niet optimaal. Je voelt de druk om deze knelpunten snel aan te pakken. De vraag is alleen, hoe pak je zulke problemen aan? En wie kan je daarbij helpen?

Lees verder

Waarom je jouw Core Web Vitals zou moeten testen in Google Search Console

Het testen van je website’s Core Web Vitals in Google Search Console is niet slechts een technische noodzaak; het biedt een strategisch voordeel. Leer waarom het cruciaal is voor het verbeteren van de gebruikerservaring en het verhogen van je SEO.

Lees verder