Website zelf onderhouden of uitbesteden?

Website onderhoud is erg belangrijk voor het maximaal laten presteren van je WordPress website. Dit heeft betrekking op veel verschillende factoren die op orde moeten zijn. Daarbij moet je denken aan technisch onderhoud zoals controleren of de laatste versie van PHP geïnstalleerd is, of de WordPress plugins up-to-date zijn en zorgen dat verdachte inlogpogingen afgewend worden. Ook het controleren of alle teksten en afbeeldingen nog op de juiste plek staan na een update hoort bij website onderhoud.

Het onderhouden van een website vraagt vaak meer werk dan alleen een paar tweaks hier en daar. Er moet namelijk regelmatig gecontroleerd worden of je website nog gezond is, of het nog goed zit met de beveiliging, of er een back-up is gemaakt, of de ‘cache’ geleegd moet worden, of alle plugins nog normaal functioneren en of je website responsive is. En dit is nog maar het topje van de ijsberg, er zijn namelijk nog veel meer dingen die gecheckt en gemonitord moeten worden.

Zelf je website onderhouden of dit laten doen?

Als je technisch een beetje handig bent en je hebt ook de tijd, dan kun je ervoor kiezen om zelf je website te onderhouden. Echter hebben de meeste ondernemingen en zelfstandig ondernemers niet de kennis en de tijd om dit zelf te doen. Daarom kiezen ze er vaak voor om dit uit te besteden. Wil je toch zelf je website gaan onderhouden? Lees dan hier 12 gratis tips om jouw website zelf te onderhouden.

Collega's aan het werk

Website zelf onderhouden

Toch je website zelf onderhouden? Dan geven we je graag 12 gratis tips voor website onderhoud:

1. Maak je WordPress omgeving up-to-date 
Zorg er altijd voor dat je WordPress website naar de laatste versie van WordPress is geüpdatet. Op deze manier voorkom je dat je website gehackt wordt. Bovendien heeft de nieuwste versie van WordPress ook veel nieuwe functie- en prestatieverbeteringen. Verder zijn er in de nieuwste versie van WordPress zoveel mogelijk bugs opgelost die mogelijk jouw website lieten crashen. Om je website dus goed te laten blijven werken is het van groot belang dat je de nieuwste versie van WordPress hebt gedownload. 

Het updaten naar de nieuwste WordPress versie is vrij makkelijk. Je kunt dit doen door te gaan naar het Dasboard van WordPress en te kijken of er een nieuwe WordPress versie beschikbaar is. Vervolgens klik je op updaten en wacht je tot de installatie voltooid is.

2. Zorg voor een sterk wachtwoord
Zorg er altijd voor dat je een sterk wachtwoord aanmaakt voor je website (minimaal 12 karakters lang). Als er meerdere mensen aan de website tegelijkertijd werken, zorg er dan voor dat zij ook een sterk wachtwoord gebruiken. Gebruik voor elk account waar je toegang aan verleent ook een ander wachtwoord. Verder raden we aan om gebruikers te verwijderen die niet meer aan je website werken. Zo voorkom dat je dat deze accounts gehackt kunnen worden om je website te misbruiken. Voor extra veiligheid kun je tweestapsverificatie gebruiken.

Tip: Vind je het lastig om al je wachtwoorden te onthouden? Gebruik dan een wachtwoordmanager zoals LastPass.

3. Update je plugins en thema
Zorg ervoor dat alle plugins en thema up-to-date zijn en verwijder plugins die je niet meer gebruikt. Door het updaten van je plugins zorg je ervoor dat je maximaal gebruikt maakt van de nieuwe functionaliteiten en dat eventuele bugs zijn opgelost. Door het verwijderen van plugins die je niet meer gebruikt, verzeker je jezelf ervan dat je website niet onnodig wordt vertraagd en onveilig wordt gemaakt. Wij raden ook aan om oude thema’s te verwijderen die je niet meer gebruikt. Deze vertragen je website mogelijk ook. Wees er zeker van dat je één back-up thema hebt en verwijder de rest. 

4. Installeer een plugin tegen spam
Niks is zo vervelend als comment spam op je WordPress pagina. Installeer daarom een plugin die dit tegengaat. Een geschikte plugin hiervoor is Antispam Bee. Bovendien is Antispam Bee gratis te gebruiken, zelfs voor grotere websites.

5. Beveilig je website met een plugin
Door het uitkiezen van een goede hoster zoals bijvoorbeeld Kinsta, ben je er zeker van dat je website veilig is tegen hackers (zoek je liever WordPress beheer mét hosting? Kies dan voor Sowmedia). Kun je jouw website niet zo makkelijk verhuizen? Dan kun je er ook voor kiezen om een beveiligingsplugin te installeren. Twee goede plugins voor beveiliging zijn Wordfence en iThemes. Lees altijd goed de instructies door over hoe de plugin goed in te stellen.

6. Zorg ervoor dat je cache geleegd wordt
Cache zorgt ervoor dat je website sneller wordt door te voorkomen dat de webserver telkens weer dezelfde pagina moet laden. Echter kan het soms voorkomen dat de cache bepaalde veranderingen die je op je website aanbrengt niet direct ziet. Dit kan storend zijn als je aan je website aan het bouwen bent. Het is dan ook handig om je cache eens in de zoveel tijd te legen, zodat je alle wijzigingen weer ziet. Een zeer goede plugin voor caching is WP Rocket

7. Optimaliseer je afbeeldingen 
Grote afbeeldingen kunnen je website vertragen. Optimaliseer daarom altijd je afbeeldingen en maak het bestand het liefst zo klein mogelijk, zonder dat de kwaliteit eronder lijdt. Lees meer over plugins voor afbeeldingoptimalisatie.  

8. Verschoon regelmatig je database 
Je kan de snelheid van je WordPress website verbeteren door je prullenbakken te legen en regelmatig de database op te schonen. Een handige gratis plugin om de database op te op te schonen is WP-Optimize. Hiermee verwijder je bewaarde data van verwijderde berichten, maar ook de revisiegeschiedenis. Bedenk wel dat je – als je dit doet – geen revisies meer kunt terugzetten van vóór het moment van opschonen. Na het opschonen worden revisies overigens weer opnieuw opgebouwd, dus een jaarlijkse (of maandelijkse) schoonmaak kan geen kwaad. De plugin bevat de (experimentele) mogelijkheid om dit automatisch op regelmatige basis te doen.

9. Maakt gebruik van een Content Delivery Network (CDN)
Normaliter worden afbeeldingen en scripts ingeladen vanaf je eigen server. Een Content Delivery Network (CDN) is een externe hosting partij die al jouw statische content (plaatjes, pdf’s, filmpjes, maar ook scripts die zelden veranderen) kopieert en aanbiedt. Wanneer een bezoeker je website bezoekt, wordt de dynamische content (de code van je website die per request verandert) nog steeds door je eigen server geleverd, maar kan alle statische content ergens anders vandaan gehaald worden. Doordat de requests van een bezoeker zo verspreid worden over twee servers, wordt de belasting per server verlicht en kan een request sneller worden afgehandeld waardoor je website snelheid wordt verbeterd. Lees hier meer over de beste CDN providers van 2022. 

10. Installeer de laatste versie van PHP
Je WordPress website maakt gebruik van PHP, zorg er altijd voor dat je de laatste versie gebruikt. De nieuwste versie van PHP is over het algemeen beter bestand tegen hackers, laadt sneller, bevat nieuwe functies en lost bugs op.

11. Investeer in SEO
Investeer naast website onderhoud ook in zoekmachline optimalisatie (SEO). Je website kan namelijk nog zo goed onderhouden zijn, maar dit betekent niet dat je er automatisch meer bezoekers op krijgt. Kom er dus achter wie je doelgroep is en welke zoekwoorden je wilt gebruiken om deze doelgroep aan te spreken. Een handige tool hiervoor is bijvoorbeeld Ubersuggest.

Installeer ook de Yoast SEO plugin voor het SEO-proof maken van al je webpagina’s met betrekking tot headers en teksten. Hulp nodig met SEO? Een Sowmedia SEO-expert helpt je graag met het beter ranken van jouw website / webshop in de zoekmachines.

12. Check regelmatig de status van je website
Check regelmatig of je website aan een schoonmaakbeurt toe is. Om te onderzoeken of je website nog steeds optimaal presteert, kun je de tool van GTmetrix gebruiken of die van Pingdom.

Website onderhoud liever uitbesteden?

Ontdek alles over onderhoud door ons.

Website onderhoud uitbesteden

Bij Sowmedia bieden we diensten aan voor WordPress onderhoud. Als je ervoor kiest je website door ons te laten onderhouden, zorgen we er bijvoorbeeld voor dat de veiligheid van je website op orde is, de snelheid geoptimaliseerd wordt en dat alle plugins up-to-date zijn. Ook staat een team van experts bij vragen dagelijks voor je klaar. Het uitbesteden van het onderhoud van je website kan je dus veel zorgen ontnemen. Dit alles kan al vanaf 89 euro per maand!

Website onderhoud in WordPress

Het onderhouden van je website doen wij in het content management systeem (CMS) WordPress. WordPress is het meest bekende CMS en ook de grootste speler in de markt. WordPress is een open source systeem en wordt beheerd en doorontwikkeld door heel veel verschillende ontwikkelaars. Er worden regelmatig updates uitgebracht om de gebruiksvriendelijkheid, snelheid en veiligheid van WordPress te verbeteren. 

Sowmedia’s werkwijze

Bij Sowmedia zorgen we ervoor dat jouw website altijd up-to-date is. Onze software meet dagelijks of je website aan vernieuwing toe is en geeft automatisch aan hoe je website verbeterd moet worden. Wij kunnen je hiermee volledig ontzorgen wat betreft website onderhoud. Doordat je website door onze experts goed wordt bijgehouden, ben je zeker van maximale prestatie.

Het mooie van ons concept is dat we niet voor elke wijziging geld vragen. Bij Sowmedia betaal je elke maand een standaard bedrag, waardoor de kosten vooraf duidelijk zijn. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan als er in een bepaalde maand veel plugin updates worden doorgevoerd. De kosten voor het onderhouden van je website blijven dus altijd constant bij Sowmedia.

Bovendien bieden we uitstekende support aan voor het onderhoud van jouw website. Je kunt ons altijd bellen als je wijzigingen nodig hebt aan je website of voor een vraag. Wij volgen dit onmiddellijk op zodat je niet lang hoeft te wachten op antwoord. Ook sturen we maandelijks een rapport op waarin staat wat er allemaal gewijzigd of verbeterd is.

Zij gingen je voor:

“Sowmedia is al jaren onze betrouwbare online partner. Zij vertalen onze wensen in creatieve, slimme oplossingen.”

Elise van Vliet, Portbase
Elise van Vliet
Communication Advisor bij Portbase

“Sowmedia heeft totaal begrip voor onze wensen en geeft ons zeer waardevolle adviezen. Een plezierige samenwerking.”

Jan Cees Venema
Corporate Communications bij NLR

Benieuwd wat wij doen voor andere bedrijven?

Bekijk onze cases en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.

0/5 (0 Reviews)
Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Hoe Sowmedia Wijzer over de Basisschool ondersteunt met een beheerpakket

Bij wijzeroverdebasisschool.nl helpt Maaike de Boer ouders hun kinderen te ondersteunen in hun leerproces. Bijvoorbeeld met oefenmaterialen, leerzame spellen en uitlegvideo’s. Al tien jaar biedt het platform ondersteuning aan kinderen in het basisonderwijs. In dit interview vertelt Maaike hoe het beheerpakket van Sowmedia haar website naar een hoger niveau heeft gebracht.

Lees verder

Staging-omgeving: test je website voordat je hem aan de wereld toont

Wil je zonder stress dingen aanpassen op je website? Een staging-omgeving geeft je de vrijheid om te testen en te tweaken, zonder dat je bezoekers er iets van merken. Ideaal voor als je dingen niet gelijk live wil gooien!

Lees verder

10x waar op letten bij het kiezen van een WordPress bureau

Het kiezen van een WordPress bureau kan best een uitdaging zijn. Je wil een bureau dat jouw bedrijf écht begrijpt en je niet alleen een…

Lees verder