WordPress is natuurlijk een heel goed open source contentmanagementsysteem (CMS) voor allerlei soorten online profilering. Maar de software doet meer ‘goed’. WordPress is open source software. Dat houdt in dat de basisbouwstenen van de software, de broncode, gratis gedownload (en aangepast en verspreid) kunnen worden. Dit is vastgelegd in de General Public License (GPLv2) waar WordPress onder is gepubliceerd. Zo kan onze favoriete software op allerlei manieren bijdragen aan een betere wereld. In deze blog willen we hier aandacht aan besteden.
Veel gebruikers van WordPress bouwen zelf extensies voor WordPress zoals WordPress plugins en WordPress thema’s en publiceren deze ook in het open source domein. Doordat gebruikers met allerlei achtergronden hun bijdrage leveren, ontstaat een divers palet aan toevoegingen en wordt WordPress nog gebruiksvriendelijker voor iedereen. Als WordPress zelf nieuwe versies lanceert wordt hierbij de zogenaamde ‘1%-regel’ niet uit het oog verloren. Dit houdt in dat het aantal mensen dat iets op het internet plaatst (de ‘content generators’) representatief is voor minder dan 1% van de gebruikers die het geplaatste materiaal gebruikt (de ‘content consumers’). WordPress probeert deze groep in het achterhoofd te houden bij iedere nieuwe versie die wordt ontwikkeld.
Niet alleen voor techneuten
Geheel passend in deze filosofie heeft WordPress het mogelijk gemaakt om ook zonder kennis van programmeren een website te maken. Volgens WordPress zelf zou dit niet meer dan vijf minuten moeten kosten. Een niet-technisch onderlegde gebruiker zal een site maken die er niet zo professioneel uitziet als bijvoorbeeld die van The New York Times (ja, die gebruikt WordPress), maar voor beginnende ondernemers in landen waar internet net begint op te komen is dat natuurlijk niet zo relevant. Zo hebben WordPress-gebruikers uit Moldavië, Iran en Nigeria een goed lopende onderneming kunnen opzetten met dit open source systeem.
Ten slotte beheert WordPress een eigen stichting (de WordPress Foundation) die als een soort museum fungeert voor open source software. Ook worden er hackevenementen georganiseerd. Ook biedt WordPress sinds een paar jaar het Kim Parsell Memorial Scholarship aan speciaal voor vrouwen die nog nooit naar dé WordPress-conferentie (WordCamp US) zijn geweest. De beurshoudster krijgt reis- en verblijfskosten vergoed en natuurlijk het toegangsticket voor WordCamp US.
Heb jij nog ideeën over de filosofie van WordPress? Laat een reactie achter!