10 websites om WordPress themes te kopen

We beschrijven al enkele jaren waar je de beste WordPress themes kan kopen. In het verleden probeerden we een complete lijst te maken van alle verkopende websites. Dat is inmiddels niet meer mogelijk. WordPress themes worden namelijk door tienduizenden verkopers op duizenden websites verkocht. Een artikel als Waar koop je de beste WordPress themes in 2013 is dan ook niet meer te herschrijven; we hadden een andere invalshoek nodig.

In dit artikel geven we daarom een selectie weer van websites die er voor ons uitspringen. Websites waar we zelf op zoek gaan naar een thema. Dat betekent dat we in bepaalde gevallen gerenommeerde thema-aanbieders buiten de lijst hebben gehouden, omdat we de WordPress themes niet aansprekend genoeg vinden. En andersom zitten er kleine aanbieders tussen wiens WordPress themes ons juist erg aanspreken.

Een aantal links in deze blog zijn voorzien van een affiliatecode.

Tien websites, duizenden WordPress themes

Themeforest logo


De grootste marktplaats met kwalitatief goede WordPress themes.

 • Type: marktplaats
 • WordPress themes: 5.500+
 • Prijs: $40 tot $60 per theme
 • Klanten: > 5 miljoen

Bezoek ThemeForest.net »

Themeforest is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de populairste marktplaats voor WordPress themes. Themeforst is onderdeel van Envato. Het Australische bedrijf lanceerde in 2006 meerdere marktplaatsen voor online producten. Themeforest was één van die marktplaatsen. Op Themeforest werden templates/themes verkocht voor verschillende CMS’en waaronder WordPress, maar vooral de verkoop van WordPress themes is gigantisch hard gegaan. Inmiddels is de verkoop van WordPress thema’s verreweg de belangrijkste inkomstenbron voor heel Envato.

Voordelen

 • Grootste aanbod; meer dan 5.600 WordPress themes, dus de meeste keuze in kwalitatieve themes.
 • Prijs; themes kosten maximaal $60 en zijn daarmee relatief goedkoop.
 • Flexibel; veel WordPress themes worden geleverd als bouwpakket/framework (zogenaamde multi-purpose thema’s). Themeforest thema’s lopen daarin voorop.
 • Strikte kwaliteitscriteria voor auteurs (thema verkopers).
 • Tools; Envato stelt veel ontwikkeltools beschikbaar voor auteurs. Dit komt de kwaliteit ten goede.

Nadelen

 • Ongebruiksvriendelijk; WordPress themes zijn bij ThemeForest vaak erg uitgebreid. Thema-bouwers voegen steeds meer functionaliteiten toe om hun concurrenten voor te blijven. Die functionaliteiten kunnen heel handig zijn, maar een nadeel is dat veel WordPres themes daarmee ook complex in gebruik zijn geworden. Er ontstaat een hogere leercurve en het voordeel van WordPress als gebruiksvriendelijk CMS staat daarmee ook onder druk. Het maakt de thema’s ook met name geschikt zijn voor ervaren gebruikers en minder voor de starters.
 • Updates & support; bij ThemeForest betaal je eenmalig per thema per website. Daarna krijg je onbeperkt support en updates op dit thema. Op korte termijn is dat voor gebruikers een aantrekkelijke deal. Op lange termijn niet. Nieuwe klanten betalen namelijk eigenlijk de updates en support voor oude klanten. Wanneer de vraag naar het thema afneemt hebben aanbieders al snel te weinig budget om goed onderhoud & support te blijven leveren. Er is dus weinig belang voor verkopers om WordPress themes langdurig te blijven ondersteunen.
 • Weinig consistentie; elk WordPress thema heeft een andere werkwijze voor bijvoorbeeld het instellen van de thema-instellingen. Dat maakt het gebruik van WordPress themes ingewikkelder dan noodzakelijk. WordPress is overigens wel bezig om hier een verbeterslag in te maken, maar Envato mag daar wat ons betreft ook meer leiderschap in tonen.

Tips

Alleen al op ThemeForest worden themes aangeboden door duizenden verkopers. Hoe voorkom je dat je door de bomen het bos niet meer ziet?

 1. Bekijk de populaire WordPress themes. De verkoopcijfers laten iets zien van de kwaliteit die andere kopers aan het thema geven. Ook heeft de verkoper meer budget om het thema te blijven updaten.
 2. Bekijk WordPress themes van populaire leveranciers. Op de pagina’s van de verkopers vind je een tabje Portfolio. Daar staan de themes die door de verkoper worden verkocht.
 3. Beoordeel themes op: publicatiedatum, laatste update en het aantal verkopen. Onderzoek wat anderen over het thema zeggen (comments) en hoe de support op het thema is geregeld.
 4. Laat je niet misleiden door het aantal functionaliteiten. Meer functionaliteiten betekent niet altijd dat het thema beter is.
Elegant Themes logo


Beste prijs-kwaliteit verhouding & krachtig vlaggenschipthema DIVI.

 • Type: ontwikkelaar
 • WordPress themas: 87+
 • Prijs: $69 voor alle thema’s
 • Klanten: > 280.000

Bezoek ElegantThemes.com »

Nick Roach van Elegant Themes begon in 2008 met het maken van gratis WordPress thema’s. Door de populariteit ging hij de WordPress thema’s ook verkopen. Inmiddels heeft dit bedrijf uit San Fransisco 20+ man personeel in dienst. Elegant Themes heeft zich altijd onderscheiden door voor de laagste prijs de meeste thema’s aan te bieden. Voor $69 mag je in één keer al hun thema’s (87+) een jaar lang gebruiken. Daarmee krijg je thema’s tot je beschikking waar je een variëteit van websites mee kan maken.

Vlaggenschip van Elegant Themes is hun thema DIVI. DIVI is enigszins te vergelijken met Enfold, het thema/framework waarmee wij veel websites ontwikkelen. Voordeel is dat je in blokken je hele website kan opbouwen. Je hoeft niet te kunnen programmeren om met veel flexibiliteit een website in elkaar te zetten. Momenteel verschijnen er weinig nieuwe thema’s, maar DIVI wordt goed doorontwikkeld.

Interessant aan Elegant Themes is dat je ook kan testen. Je betaalt wel, maar ze hebben een niet ‘tevreden, geld terug’-garantie. Je kunt binnen 30 dagen je geld terug vragen.

Template Monster


Vooral geschikt voor beginners met behoefte aan niche theme. Sinds kort ook actief op de markt van flexibele layout bewerkers met Monstroid.

 • Type: ontwikkelaar
 • WordPress themes: 1200+
 • Prijs: $75 per theme
 • Klanten: duizenden

Bezoek TemplateMonster.com »

TemplateMonster is een aanbieder van diverse online producten, waaronder website templates en WordPress themes. De themes van TemplateMonster zijn populair doordat ze er goed uitzien en specifiek gericht zijn op doelgroepen. De themes van TemplateMonster lopen qua technische vernieuwing niet voorop. TemplateMonster heeft er bijvoorbeeld lang over gedaan om over te schakelen naar responsive design. Inmiddels worden alle nieuwe themes op het CherryFramework gebouwd. Net als Enfold en DIVI heeft TemplateMonster de mogelijkheid om met een pagebuilder te werken. De MotoPress Drag and Drop Editor moet echter apart aangeschaft worden ($29).

We adviseren een theme van TemplateMonster te kopen als het ontwerp je erg aanspreekt en je weinig wilt of kunt finetunen. TemplateMonster biedt tegen betaling allerlei extra diensten aan, zoals installatie van themes en aanpassingen aan plugins en design. Daarmee is TemplateMonster dus vooral geschikt voor beginners.


Relatief nieuwe marktplaats van online producten met groeiend aantal verkopers en WordPress kwaliteitsthemes.

 • Type: marktplaats
 • WordPress themes: 1.850+
 • Prijs: $25 – $79 per theme
 • Leden: > 1 miljoen

Bezoek CreativeMarket.com »

Deze nieuwe marktplaats onderscheidt zich onder andere van grote broer ThemeForest doordat aanbieders hun WordPress thema’s zonder beperkingen ook op hun eigen website mogen verkopen. Ook worden de WordPress thema’s bij Creative Market verkocht op basis van een GPL licentie. Dat betekent dat je het thema na aankoop mag gebruiken zoals jij dat wilt. Bij ThemeForest mag je het thema op één installatie gebruiken. Meerdere kleine thema-aanbieders met een eigen marktplaats bieden hun thema’s daarom ook op deze website aan.


De officiële WordPress thema directory op WordPress.org met grootste aanbod van gratis thema’s.

 • Type: marktplaats
 • WordPress themes: 1.900+
 • Prijs: veel gratis themes, soms met betaalde upgrade-opties
 • Gebruikers: miljoenen

Bezoek de WordPress Theme Directory »

Tot voor kort waren de thema’s uit de WordPress Theme Directory vooral lelijk en achterhaald te noemen. De afgelopen tijd is daar echter drastisch verandering in gekomen. We komen steeds vaker mooie themes tegen die gratis vanuit de Theme Directory te downloaden zijn. Dit heeft te maken met het businessmodel dat een groot deel van de aanbieders hanteert. De basisversie van het WordPress theme is gratis, maar voor extra functionaliteiten koop je een PRO-versie. Zeker wanneer je op je budget moet letten, is het aan te bevelen om eerst in deze Theme Directory te zoeken naar een geschikt theme.


WordPress themes voor de zakelijke markt. Minimalistisch in design & techniek.

 • Type: ontwikkelaar
 • WordPress themes: 20+
 • Prijs: 2 themes voor $69
 • Klanten: onbekend

Bezoek ThemeTrust.com »

ThemeTrust is in 2010 opgericht door internetondernemer Henry Jones. Het bedrijf (ongeveer 4 man) biedt een overzichtelijk aanbod van 20+ themes. De themes zijn minimalistisch opgezet en eenvoudig in functionaliteit, waardoor ze geschikt zijn voor starters. De themes van ThemeTrust kunnen voor meerdere doeleinden gebruikt worden, maar qua uitstraling en functionaliteit vinden wij de WordPress themes vooral geschikt voor zakelijke doeleinden.


Strakke ontwerpen voor video, fotografie en magazine websites.

 • Type: ontwikkelaar
 • WordPress themes: 20+
 • Prijs: $75 per theme
 • Klanten: >30.000

Bezoek Press75 »

Press75 is wellicht een van de eerste premium theme leveranciers. Het bedrijf is in 2008 opgericht door Jason Schuller. Jason was voorstander van minimalistische no-nonsense thema’s: het theme moet de layout van de website bepalen en functionaliteiten horen thuis in plugins. Ondanks een vliegende start kon hij de concurrentie niet aangaan met andere leveranciers die hun themes vol stopten met functionaliteiten. In 2014 heeft Jason zijn website verkocht aan Westwerk Design, een internetbureau in Minneapolis. Wat ons nog steeds aanspreekt in de themes is de combinatie van mooi ontwerp en eenvoud.

Organic Themes


Modern ontworpen themes die eenvoudig in gebruik zijn.

 • Type: ontwikkelaar
 • WordPress themes: 120+
 • Prijs: Vanaf $69
 • Klanten: > 50.000

Bezoek OrganicThemes.com »

Organic Themes is een bedrijf uit San Diego dat sinds het begin 2010 WordPress themes verkoopt. Inmiddels werken er vier personen bij Organic Themes. Het bedrijf heeft altijd nauw samengewerkt met WordPress.com. Ze hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de beschikbaarheid van kwalitatieve themes op WordPress.com. Dat heeft ze geen windeieren gelegd. Ze beweren inmiddels meer dan 50.000 klanten te hebben, waarvan wij er in elk geval één zijn. Wat ons aanspreekt in de WordPress themes is de combinatie van design en eenvoud.


Eenvoudige visueel aansprekende themes voor stichtingen, kerken en restaurants.

 • Type: ontwikkelaar
 • WordPress themes: 17
 • Prijs: $59 voor 2 themes
 • Klanten: onbekend

Bezoek OrganizedThemes.com »

De man achter Organized Themes is Bill Robbins, een dominee van oorsprong. Vanuit die achtergrond is het te begrijpen dat de themes zijn opgezet voor met name stichtingen en kerken. De themes zijn visueel aansprekend en beperkt qua aanpassingsmogelijkheden. Dat maakt ze geschikt voor beginnende gebruikers en kleine stichtingen/kerken. De themes worden aangeboden met een GPL licentie.


Visueel aansprekende ontwerpen. De themes zijn te bedoeld voor een diversiteit van doelgroepen.

 • Type: ontwikkelaar
 • WordPress themes: 30+
 • Prijs: vanaf $45
 • Het is mogelijk om thema’s te testen alvorens te kopen

Bezoek Themefuse.com »

ThemeFuse is in 2010 opgericht door vier mannen in Boekarest, Roemenië. Naast de aanschaf van WordPress themes kan je bij ThemeFuse ook terecht voor maatwerk op het thema. Het bedrijf probeert uit te blinken door uitstekende support te leveren. Wat ons aanspreekt is dat het design van de themes origineel is. Het wijkt niet compleet af van de standaard, maar de themes zijn onderscheidend ten opzichte van andere aanbieders. Wat de themes ook onderscheidend maakt is dat ze gericht zijn op een duidelijke doelgroep/functionaliteit.

 • Lydia Michiels van Kessenich schreef:

  Heb je html kennis nodig om een wordpress thema te installeren die je bij een van de bovengenoemde aanbieders aanschaft. Of is het heel eenvoudig?

 • Beste Lydia, je hebt geen html kennis nodig voor installatie van een theme. Als je weinig technische kennis hebt, zou ik een theme kopen van bijvoorbeeld ThemeTrust of Organic Themes. Daar kan je weinig aan wijzigen. Hoe meer je kan wijzigen, des te meer technische kennis gewenst is. Succes ermee!!

 • Lydia Michiels van Kessenich schreef:

  top dank je wel. misschien nog 1 tip voor als je soundcloud postings wil doorposten of youtubefilmpjes (direct zichtbaar). loop ik dan vast of zijn daar plugins voor?

 • Kerel schreef:

  Waarom staat Genesis Framework er niet bij?

 • Steve Lock schreef:

  Hoi Kerel, wij hebben over het algemeen geen goede ervaringen met Genesis Framework.