WordPress is een van de populairste content management systemen (CMS) ter wereld. Het wordt gebruikt door miljoenen websites, van kleine blogs tot grote bedrijfssites. Helaas kan de populariteit van WordPress ook een nadeel zijn, omdat het een aantrekkelijke prooi is voor hackers. Een gehackte website kan namelijk grote gevolgen hebben voor je online aanwezigheid en reputatie. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om de kans op een hack te verkleinen. Er zijn verschillende oorzaken van WordPress hacks, maar hier zijn 10 van de meest voorkomende:
1. Outdated software: Een van de grootste oorzaken van WordPress hacks is verouderde software. Als je niet regelmatig updates uitvoert voor WordPress, je thema en je plugins, kan je website kwetsbaar zijn voor bekende beveiligingslekken. Het is belangrijk om updates regelmatig uit te voeren, zodat je de nieuwste beveiligingspatches krijgt. Soms durft men niet up te daten omdat er een kans is dat er dan iets stuk gaat op de site. In dat geval kun je gekiezen voor gecontroleerd WordPress onderhoud van Sowmedia.
2. Slechte wachtwoorden: Een andere veelvoorkomende oorzaak van WordPress hacks is slechte wachtwoorden. Veel mensen gebruiken nog steeds eenvoudige wachtwoorden zoals “welkom123”, die makkelijk te raden zijn voor hackers. Hackers kunnen gemakkelijk wachtwoorden kraken met cracking tools, dus is het belangrijk om sterke en unieke wachtwoorden te gebruiken die bestaan uit een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens. Een gratis tool die hierbij helpt, is lastpass.
3. Onveilige plugins en thema’s: Er zijn veel plugins en thema’s beschikbaar voor WordPress, maar niet alle zijn even veilig. Sommige van deze add-ons kunnen kwetsbaarheden bevatten die hackers kunnen misbruiken om toegang te krijgen tot je website. Het is belangrijk om alleen plugins en thema’s te gebruiken van betrouwbare bronnen met een pro-actief update-beleid.
4. Phishing: Phishing is een veelvoorkomende manier voor hackers om toegang te krijgen tot een WordPress website. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een hacker een e-mail stuurt naar een websitebeheerder waarin een link wordt gegeven naar een valse login-pagina. Als de beheerder hierop klikt en zijn of haar inloggegevens invoert, geeft hij of zij deze informatie rechtstreeks aan de hacker door. Wees daarom altijd voorzichtig met linkjes uit e-mails en sms/appjes.
5. Brute force-aanvallen: Hackers kunnen ook proberen een WordPress website te hacken door middel van brute force-aanvallen. Hierbij probeert de hacker stelselmatig verschillende inloggegevens uit totdat hij of zij de juiste combinatie heeft gevonden. Dit kan voorkomen worden door een plugin te installeren die automatisch de toegang blokkeert na een bepaald aantal mislukte inlog-pogingen.
6. Een andere veelvoorkomende oorzaak van WordPress hacks is het gebruik van een onveilige hosting-omgeving. Sommige hostingproviders bieden geen goede beveiliging voor hun servers, waardoor hackers gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot de websites die op deze servers staan. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een hostingprovider die goede beveiligingsmaatregelen biedt. Bij Sowmedia bieden we WordPress hosting aan in een goed beveiligde infrastructuur.
De techniek en veiligheid van je WordPress
Website liever uitbesteden?
Stel je vraag aan een van onze WordPress experts.
7. Niet-geïnitialiseerde WordPress installaties: Als je een nieuwe WordPress-installatie hebt gemaakt, is het belangrijk om deze te configureren en te beveiligen voordat je deze live zet. Als je dit niet doet, kan de website een gemakkelijk doelwit zijn voor hackers.
8. Ongebruikte testomgevingen: Sommige gebruikers maken een testomgeving aan voor hun website, maar vergeten deze omgeving vervolgens te verwijderen nadat ze klaar zijn met testen. Deze ongebruikte testomgevingen kunnen een gemakkelijk doelwit zijn voor hackers, omdat ze vaak niet goed beveiligd en onderhouden worden.
9. Onbeveiligde backups: Backups zijn van groot belang voor de bescherming van je website, maar als ze niet goed beveiligd zijn, kunnen ze ook een risico vormen. Hackers kunnen bijvoorbeeld toegang krijgen tot je backups via een beveiligingslek in een plugin of een zwak wachtwoord.
10. Tot slot kan een WordPress hack ook ontstaan doordat een hacker toegang heeft verkregen tot de FTP- of SSH-gegevens van de website. Dit kan gebeuren als een hacker je FTP- of SSH wachtwoord heeft gekraakt of als je de gegevens op een onveilige manier hebt opgeslagen. Het is daarom belangrijk om sterke wachtwoorden te gebruiken.