De beste Managed WordPress hosting vergeleken

Voor ons WordPress onderhoudsprogramma kopen wij de beste WordPress hosting in die we kunnen vinden. Vorig jaar hebben we in een uitgebreide vergelijking gedeeld waar wij die beste WordPress hosting vandaan halen. De concurrentie op het gebied van WordPress hosting is echter hevig, dus hoogste tijd voor een nieuwe vergelijking.

In dit artikel vergelijken we de beste aanbieders van WordPress hosting met elkaar. Daarbij kijken we met name naar de snelheid, de veiligheid en de kwaliteit van support. We hebben de hosting partijen onderverdeeld in drie prijscategorieën: Nederlandse aanbieders, internationale aanbieders en internationale prijsvechters.

Een aantal links in dit bericht zijn voorzien van een affiliate-code.

Om alle hosting partijen stevig op de proef te stellen hebben we overal een zware WordPress installatie met ca. 30 actieve plugins geïnstalleerd, waaronder WPML en WooCommerce. Op elk platform heeft tijdens de tests exact dezelfde kopie gedraaid. Met behulp van de test-software BlazeMeter en Ghost Inspector hebben we een serie gebruikershandelingen opgenomen: homepage bezoeken, verschillende pagina’s openen, zoekfunctie gebruiken om product te zoeken, product toevoegen aan winkelmandje, bestellen en afrekenen.

Deze serie handelingen werd door Ghost Inspector gesimuleerd terwijl de totale laadtijd gemeten werd van het hele proces. Met BlazeMeter werden de handelingen vele malen tegelijk op de server uitgevoerd, om de druk van veel bezoekers te simuleren. Aan de hand hiervan konden we vergelijkingen trekken tussen de snelheid van de verschillende servers bij een exact gelijke website.

In de rest van dit artikel behandelen we de de belangrijkste conclusies uit deze test. Benieuwd naar de details? Download dan de volledige resultaten van deze WordPress hosting vergelijking (PDF).

1. Nederlandse kwaliteits WordPress hosting

De drie Nederlandse WordPress hostingpartijen die we hebben vergeleken zijn Xel MediaSkyberate en Savvii (vorig jaar hebben we Savvii ook onder de loep genomen). We hebben de drie partijen gevraagd welk pakket ze zouden aanraden voor een meertalige webshop. Deze vraag hebben we aan de buitenlandse partijen niet gesteld. Om die reden vergelijken we in deze Nederlandse test duurdere WordPress hosting pakketten dan bij de internationale partijen. De resultaten van de drie krachtpatsers vind je in onderstaande tabel.

Xel MediaSkyberateSavvii
Prijs€ 64,80 per maand€ 35,- per maand€ 69,- per maand
PakketProPlus StandaardVPS One
Snelheid9,79,28,9
Support
Groenyesyesno
Ontwikkelomgevingnonono
Locatie serversAmsterdamAmsterdamLonden (GB)
CDNnonoyes
Veiligheid
SSLGratis€ 39,- per jaar€ 49,95 per jaar

2. Nederlandse budget WordPress hosting

Bovenstaande partijen bieden allemaal ook goedkopere WordPress hosting voor eenvoudigere websites, variërend van € 5 tot € 10. In deze vergelijking hebben we de Nederlandse budget WordPress hosting bedrijven verder buiten beschouwing gelaten.

Lezers die op zoek zijn naar betaalbare kwaliteit WordPress hosting bij een Nederlands bedrijf, kunnen we van harte Chessweb aanbevelen. De drijvende kracht achter het bedrijf is Luuk Schakenraad, een jonge deskundige techneut die ook regelmatig voor Sowmedia werkt. Het plezierige aan Luuk is dat hij zeer servicegericht is.Hij kan je bijvoorbeeld helpen met het verhuizen van je website en e-mail, waarbij je website direct geoptimaliseerd wordt voor optimale snelheid op de Chessweb-servers.

De hosting van een aantal van onze klanten verloopt via Chessweb en we kunnen zeggen dat er de afgelopen jaren nauwelijks problemen geweest zijn. Voor grotere websites raden we aan het Businesspakket af te nemen.

3. Internationale kwaliteits WordPress hosting

Buiten onze landgrenzen wilden we de internationale top van WordPress hostingpartijen vergelijken: WP Engine, Media Temple en DreamHost. Toen we echter op DreamHost onze WordPress installatie werkend wilden krijgen, kregen we een hele reeks aan foutmeldingen. De supportmedewerkers waren behulpzaam, maar kregen het probleem niet opgelost. Daarom hebben we DreamHost uit deze test gehaald en kwam Pressable ervoor in de plaats.

WP EngineMedia TemplePressable
Prijs$ 29,- per maand$ 20,- per maand$ 25,- per maand
PakketPersonalPersonal1-5
Snelheid9,06,65,3
Support
Groennonono
Ontwikkelomgevingyesyesno
Locatie serversLonden (GB)Phoenix (VS)Chicago (VS)
CDN$ 19,95 per maand$ 30,- per maand$ 0,12 per GB
Veiligheid
SSL$ 49,- per jaar$ 75,- per jaar$ 15,- per jaar

4. Internationale budget WordPress hosting

Voor de lezers met een kleiner budget hebben we ook naar de internationale prijsvechters gekeken. Afgelopen jaar zijn steeds meer partijen gerichte WordPress hosting gaan leveren, dus hoogste tijd om ook deze categorie een plek in onze vergelijking te geven. We testen er drie: SitegroundGoDaddy en FlyWheel.

SiteGroundGoDaddyFlywheel
Prijs$ 14,95 per maand$ 10,88 per maand$ 15,- per maand
PakketGrowBigDeluxeTiny
Snelheid8,96,63,3
Support
Groennonono
Ontwikkelomgevingyesyesyes
Locatie serversAmsterdamScottsdale (VS)Londen (GB)
CDNJaNee$ 10,- per maand
Veiligheid
SSLGratis$ 7,06 per maand$ 10,- per maand

Vergelijking

Veiligheid

wordpress-users-veiligheidWanneer we kijken naar de veiligheid van WordPress hosting komen we tot een geruststellende conclusie: alle WordPress hosting partijen maken serieus werk van de beveiliging van WordPress websites. Of het nu gaat om DDOS bescherming, malware scans of intrusion detection: elke partij heeft de boel op zijn eigen manier goed dichtgetimmerd. Wat dat betreft zijn alle geteste WordPress hosters goed aan elkaar gewaagd.

Support

Wat de kwaliteit van support betreft, zien we al iets meer verschillen. Bij elke partij kun je terecht voor vragen, maar met name bij de Amerikaanse partijen zaten we soms wel even te wachten op respons (11 minuten voor een chat bij Media Temple, 17 minuten bij WP Engine). GoDaddy maakte het het bontst omdat je alleen telefonisch vragen kunt stellen wanneer de kennisbank geen oplossing biedt. Na drie kwartier in de wacht te staan hebben we opgehangen.

Snelheid

Snelheid WebsiteOp het gebied van veiligheid en support liggen de meeste partijen dus dicht bij elkaar, maar ze kunnen zich nog wel onderscheiden met snelheid. De drie Nederlandse hosting partijen zijn sterk ook daarin aan elkaar gewaagd, hoewel Xel Media net boven de concurrentie uitspringt. Voor de internationale WordPress hosting geldt dat het eenzaam is aan de top: WP Engine laat de concurrentie ver achter zich. Kijken we naar de budget-hosting, dan steekt SiteGround met kop en schouders boven iedereen uit. De snelheid doet zelfs niet onder voor sommige van de geteste kwaliteitshosters.

Service-aanbod

Verder valt het op dat de internationale partijen bijna vanzelfsprekend diensten zoals CDN en ontwikkelomgevingen aanbieden, terwijl de meeste Nederlandse WordPress hosting partijen hier nog geen (eenvoudige) vorm voor hebben gevonden. Wat ons betreft is dat een aspect waar de Nederlandse partijen vooral nog winst kunnen behalen: compleetheid van hun dienstverlening.

Groene hosting

Een aspect dat we bewust hebben meegenomen in deze test, is groene hosting. Datacentra nemen wereldwijd een behoorlijk deel van het globale energieverbruik voor hun rekening. Het zou een grote stap zijn als al deze datacentra groen zijn. Meer informatie vind je  op de website van The Green Web Foundation. Helaas zien we dat in de top van de WordPress hosting aanbieders nog weinig oog is voor het milieu; enkel het Nederlandse Skyberate kwam groen uit de test.

Conclusies

1. Nederlandse kwaliteits WordPress hosting

De Nederlandse hosting partijen zijn erg aan elkaar gewaagd. Met de snelste servers van deze test wint Xel Media het nipt van de concurrentie. Toch verdient ook Skyberate lof met razendsnelle groene hosting; dit is uniek ten opzichte van alle geteste partijen. Wel missen we bij beide partijen ondersteuning voor een CDN, iets wat Savvii wel biedt. Het grootste gemis bij alledrie is een eenvoudige oplossing voor het aanmaken van een ontwikkelomgeving.

2. Internationale kwaliteits WordPress hosting

Wat de internationale kwaliteits WordPress hosting betreft kunnen we maar één winnaar aanwijzen: WP Engine. Deze partij laat de concurrentie ver achter zich qua snelheid, is zeer compleet als we naar het serviceaanbod kijken en scoort redelijk goed qua support. Een minpunt is dat je voor CDN-functionaliteit fors moet bijbetalen ($ 19,95 per maand). Media Temple en Pressable laten met name steken vallen wat betreft de snelheid; die is ver onder de maat voor de prijs die je betaalt.

3. Internationale budget WordPress hosting

Voor een klein bedrag biedt SiteGround een waanzinnig compleet pakket. De snelheid is competitief ten opzichte van de kwaliteitshosters, maar ook de support en dienstverlening is zeer compleet. SiteGround is dan ook de meest opvallende uitkomst van deze test. GoDaddy doet het overigens ook niet slecht voor een prijsvechter, maar weet SiteGround niet bij te benen qua snelheid en support. Flywheel scoort helaas zeer droevig qua snelheid en bungelt ver onderaan in deze vergelijking.

Download alle details van de snelheid tests in onze WordPress hosting snelheid vergelijking (PDF).

 • Jelle de Vries schreef:

  Ik heb nu twee keer gelezen over chessweb. Helaas kan ik hier geen verdere reviews over vinden. Ik las wel dat jullie klanten hebben die van chessweb gebruik maken. Ik zou het zeer op prijs stellen om wat reviews te lezen over chessweb. Zijn er mensen die ervaring hebben met deze hoster en wat zijn dan je ervaringen? Ik vraag dit omdat ik zeer gecharmeerd ben van kleine zelfstandigen in plaats van een grote partij voor mijn hosting.

  Groet,
  Jelle

 • Hoi Jelle, wij zijn wellicht zijn review. En wij zijn positief. Goede prijs-kwaliteit verhouding. Ik zou zeggen, bel hem eens op.

 • Luuk Schakenraad schreef:

  Dag Jelle,

  Ik ben Luuk van Chessweb en zag dat je al een e-mailtje had gestuurd dit weekend. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je natuurlijk altijd even bellen of mailen. Verder is het geen enkel probleem om eerst een maandje kosteloos de webhosting en service uit te proberen voordat je een keuze maakt.

  Hartelijke groet,
  Luuk

 • Stijn schreef:

  Zijn er ondertussen nog nieuwe spelers bij gekomen? Ik zou graag een overstappen naar een Nederlandse partij i.v.m support tijden. Ik wil echter wel functies zoals Let’s Encrypt kunnen gebruiken.

 • Hugo schreef:

  Zeer slechte ervaring met Xel media. Verlengd stilzwijgend contracten. Ik heb geen enkele behoeften om de diensten van dit bedrijf af te nemen. Het is compleet verkeerd op een dergelijke manier je geld te willen verdienen.