Matomo, een AVG-proof alternatief voor Google Analytics

Waar we 10 jaar geleden nog tevreden waren met het meten van het aantal bezoekers aan de website pagina’s, kunnen we vandaag de dag meten uit welk land iemand kwam, hoe lang ze naar een pagina keken en welke links ze binnen die pagina hebben aangeklikt. Dit geeft essentieel inzicht in hoe succesvol je website en landingspagina’s werkelijk zijn, en waar er bijgestuurd moet worden. Hiervoor worden verschillende website statistiek pakketten ingezet waarvan Google Analytics waarschijnlijk de meest bekende is. In dit artikel kijken we naar een alternatief voor Google Analytics, namelijk Matomo (voorheen bekend onder de naam Piwik). Dit software programma is een open-source statistiekenpakket dat privacy hoog in het vaandel heeft staan. Met het oog op de mogelijke verbod op het gebruik van Google Analytics binnen de EU is een overstap op termijn wellicht nodig; Matomo is voor een overstap een goede kandidaat voor de WordPress-gebruiker. In 3 smaken is Matomo beschikbaar; namelijk eigen plugin, een open-source software variant en een online service.

Matomo is een goed alternatief voor bekende analytics software programma's.

AVG klaar, out-of-the box

Sinds de introductie van de EU regeling Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) in 2018 zijn consumenten o.a. beschermd tegen het ongevraagd tracken van hun gedrag op het internet. Matomo heeft als speerpunt het goed ondersteunen van website eigenaren bij het voldoen aan deze wetgeving. Bij het inrichten van Matomo kan op detailniveau van alles geregeld worden, en is de software standaard zo opgezet dat de gegevensverzameling voldoet aan de AVG;

Eigenschappen :

 • Verzamelde data wordt geanonimiseerd
 • IP-adressen worden geanonimiseerd
 • Bezoekers kunnen een opt-out van alle tracking kiezen
 • Bezoekers kunnen inzien welke data er verzameld is 
 • Opties om bezoekers data op verzoek te verwijderen
 • Data wordt niet gebruikt voor andere verwerkingsdoeleinden (in tegenstelling tot bij Google Analytics)
 • Bezoekers logging en profilering kan uitgeschakeld worden
 • Data wordt opgeslagen binnen de EU op de Matomo cloud bij de online versie, of in de plugin binnen je eigen website.

Matomo heeft op basis hiervan van de Franse Autoriteit Persoonsgegevens (CNIL) een stempel van goedkeuring gekregen als één van de weinige diensten die data kan verzamelen zonder tracking toestemming. Dit betekent dat er géén toestemming balk getoond hoeft te worden voor bezoekers uit Frankrijk. Alhoewel dit alleen voor Frankrijk geldt toont het aan dat Matomo de wetgeving goed begrepen, en geïmplementeerd heeft in haar software

Matomo Tagmanager

Naast de opties om met Matomo direct statistieken bij te houden komt het steeds vaker voor dat er externe scripts meegenomen moeten worden voor integratie met bijvoorbeeld Hubspot of LinkedIn, die ook gegevens verzamelen. Om deze tracking centraal te regelen, wordt steeds vaker de Tagmanager van Google ingezet, die de diverse externe scripts bundelt. Matomo beschikt ook over een Tagmanager, De Matomo Tagmanager is direct ingebouwd in de plugin en de online service, en alle tags en triggers worden dan ook binnen de plugin beheerd. Hier is dus geen extra dienst zoals de Google Tagmanager meer voor nodig dan. Lees meer over de Matomo tag manager.

Importeer je Google Analytics data

De originele Google Analytics (Universal Analytics) wordt per 1 juli 2023 opgeheven en opgevolgd door Google Analytics 4. GA4 zal beter omgaan met privacy door bijvoorbeeld geen IP-adressen meer op te slaan, maar alle gegevens die je ooit met Universal Analytics hebt verzameld zijn dan niet meer beschikbaar en kunnen niet meegenomen worden naar Google Analytics 4. Je kan dan geen vergelijkingsrapporten meer maken tussen de al verzamelde en nieuwe bezoekersdata. 

Matomo beschikt echter over een optie waarmee je je Universal Analytics data kan importeren en naadloos kan blijven doorgaan met gegevens te verzamelen als je overstapt. Je kan dan dus al je oude data nog gebruiken voor rapportages en historische vergelijkingen. 

100% accurate gegevens, geen data sampling

Wist je dat je data in Google Analytics eigenlijk niet de werkelijke volle gegevens zijn? Google Analytics werkt met ‘gegevensbemonstering’, oftewel steekproeven om je gegevens rond je website te tonen. Kortweg betekent dit dat als je 1 miljoen bezoekers hebt gehad, ze maximaal 500.000 bezoeken er uit halen en je die data presenteren als je kijkt naar bijvoorbeeld de landen, leeftijden of browser gebruik van bezoekers. https://support.google.com/analytics/answer/2637192?hl=nl

Binnen Matomo baseer je je rapporten op de volle 100% van de gegevens die verzameld worden; accurater wordt het niet. Alhoewel je binnen Google Analytics een representatieve weergave krijgt, zitten er in steekproeven foutmarges. Die foutmarges kun je met Matomo vermijden.

Als betaalde service óf gratis WordPress plugin

Matomo WordPress plugin

Matomo heeft voor WordPress gebruikers een zeer eenvoudige oplossing om snel van start te gaan, namelijk een kant-en-klare Matomo plugin die direct vanuit het WordPress plugin scherm te installeren is. Bij het installeren van de plugin wordt deze standaard GDPR proof ingericht en alle verzamelde gegevens staan binnen je WordPress installatie opgeslagen. Er worden dus geen gegevens gedeeld met Matomo of andere organisaties. Een potentieel nadeel hierbij is dat hoe meer data je verzameld, hoe meer ruimte dat op je WordPress installatie in beslag neemt.

Matomo Cloud

Daarnaast heeft Matomo een betaalde online service, de Matomo Cloud. Hierbij is het voordeel uiteraard dat je geen ruimte hoeft te reserveren op je server voor deze dataopslag. Daarnaast maakt het makkelijk om je dashboard te delen met online marketing partners; Bij de plugin zie je je dashboard namelijk terug binnen je WordPress installatie, maar hiervoor moet je kunnen inloggen in de betreffende WordPress installatie. Voor 19 euro per maand kan je gebruik maken van deze service.

Matomo zelf hosten en installeren

Een derde optie is om Matomo zelf te hosten op een eigen server omgeving. Zodoende zit de data niet in je WordPress website, maar heb je wel de voordelen van een online, deelbaar platform. Dit vereist wel dat je hiervoor een aparte server huurt en inricht. De Matomo software is open-source en gratis te gebruiken voor eigen installatie. Volg de link naar de installatie handleiding.

Conclusie

Wil je een AVG-proof alternatief voor Google Analytics, dan is Matomo aan te bevelen.
Matomo is: 

 • AVG-proof
 • Accurate cijfers
 • Eenvoudig te koppelen door een eigen WordPress plugin
 • Ownership van je eigen data
 • Professionele sofware zonder het prijskaartje

Over WordPress en Sowmedia

WordPress is een systeem dat met de behoeften en ambities van je bedrijf meeschaalt. Het CMS is veilig, stabiel, toekomstbestendig en héél prettig om in te werken! Wil je een WordPress website laten maken inclusief matomo door een professioneel bureau? Bel voor een vrijblijvend adviesgesprek naar 010 – 465 44 44 of stuur een mailtje naar [email protected].

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

7x voordelen van managed WordPress hosting voor jouw bedrijf

Het beheren van een website kan wel mega tijdrovend en complex zijn. Om die reden bieden wij managed WordPress hosting aan. In deze blogpost leggen we uit waarom dit de beste keuze is voor jouw bedrijf en welke fantastische voordelen er voor jou bij zitten. 

Lees verder

Zo kies je de beste WordPress helpdesk voor jouw website

Je werkt bij een organisatie die al enkele jaren een WordPress website heeft. Hoewel de website functioneert, zijn er voortdurend technische problemen en de prestaties zijn niet optimaal. Je voelt de druk om deze knelpunten snel aan te pakken. De vraag is alleen, hoe pak je zulke problemen aan? En wie kan je daarbij helpen?

Lees verder

Waarom je jouw Core Web Vitals zou moeten testen in Google Search Console

Het testen van je website’s Core Web Vitals in Google Search Console is niet slechts een technische noodzaak; het biedt een strategisch voordeel. Leer waarom het cruciaal is voor het verbeteren van de gebruikerservaring en het verhogen van je SEO.

Lees verder