Zoekmachineoptimalisatie (SEO) van WordPress

Hoe zorg je ervoor dat je WordPress website hoog in de zoekmachines wordt weergegeven? In dit artikel laten we zien hoe je WordPress daarvoor kunt gebruiken.

Kies WordPress als CMS
Het begint ermee om te kiezen voor WordPress als CMS voor je website. Onder de CMS’en scoort WordPress heel goed in de zoekmachine van Google. Dat heeft ermee te maken dat WordPress van oorsprong een blog is. Een blog betekent nieuwsartikelen en Google is verzot op nieuws. Daarnaast kan Google een WordPress website qua structuur goed indexeren. Kortom, zoekmachineoptimalisatie begint met de keuze voor een WordPress CMS.

Kies een theme
Op internet worden themes beschikbaar gesteld met ontwerpen van WordPress websites. Zo’n theme kan je 1-op-1 gebruiken, maar je kan een theme ook gebruiken voor het ombouwen van je eigen ontwerp. Het voordeel daarvan is dat, als je een goed theme kiest, de ontwikkelaar al heeft nagedacht om de code zo te schrijven dat Google de website goed kan indexeren. Dat hoef je dan zelf niet meer te doen en dat scheelt veel werk. Wij werken veel met themes van Woothemes en StudioPress.

Installeer de WordPress SEO plugin
Met extra plugins krijg je in de beheeromgeving meer mogelijkheden om je SEO aan te passen. De afgelopen jaren hebben we een drietal plugins veelvuldig gebruikt: All in one SEO, HeadSpace2 en WordPress SEO van Joost de Valk. Op dit moment gebruiken we vooral de laatste. Deze plugin is perfect om je website mee te optimaliseren.

Denk goed na over de opbouw van je webadressen (url’s)
Het webadres is heel belangrijk voor de zoekmachineoptimalisatie van je website. Binnen WordPress wordt het woord permalinks gebruikt voor aliassen van je webasdres. Je kan je permalinks configureren bij Instellingen, Permalinks. Ook de WordPress SEO plugin geeft mogelijkheden om je permalinks aan te passen.

Zorg voor een goede interne linkstructuur
Een goede interne linkstructuur geeft Google de informatie over de structuur en inhoud van je website. Een zoekmachine vriendelijk menu kan je opbouwen bij Weergave, Menu. Maak een overzichtelijk en gestructureerd menu (of meerdere). Denk goed na bij het menu over het Navigatielabel en het titelattribuut. Beide zijn belangrijk en WordPress geeft de mogelijkheden om ze toe te voegen.

Geef elke pagina een unieke titel en meta-description.
Met de WordPress SEO plugin kan je titels en beschrijvingen automatisch laten genereren. Je kan er ook voor kiezen om op paginaniveau een eigen titel te geven. We gebruiken zelf altijd beide. Eerst zorg je voor een algemene configuratie en daarna ga je op paginaniveau finetunen.

Gebruik berichten tags!
Binnen WordPress kan je aan elk bericht tags/trefwoorden koppelen. Deze trefwoorden krijgen een eigen pagina met alle artikelen van het betreffende tag. Onze ervaring is dat Google deze tag pagina’s zeer goed indexeert. Zorg er dus voor dat je artikelen ruim van tags voorziet en dat deze tag pagina’s weer geoptimaliseerd zijn voor de zoekmachines (met name titel en meta-description zijn belangrijk)

Mogelijkheden van WordPress en WordPress SEO die je zeker moet gebruiken

  • Stuur Google Webmasters een sitemap;
  • Gebruik de Attributen bij afbeeldingen (alt-tags);
  • Gebruik canonicals wanneer de inhoud op je website ook elders op internet wordt gebruikt;
  • Gebruik een kruimelpad (breadcrumbs), zodat bezoekers weten waar ze zitten. Ook Google indexeert deze breadcrumbs.

Laat je begeleiden door een professional
Als je het budget hebt en je wilt kwaliteit, dan is het sterk aan te raden om je te laten begeleiden door een professional. Iemand voor wie zoekmachineoptimalisatie dagelijkse kost is. We komen het regelmatig tegen dat klanten enthousiast met basiskennis zelf aan de slag zijn gegaan en uiteindelijk hebben geoptimaliseerd op zoekwoorden waar niemand op zoekt. Dat is zonde. Dus laat je begeleiden, het is echt een vak!

Dit artikel geeft in hoofdlijnen weer waarom we zoekmachineoptimalisatie het liefst in WordPress uitvoeren. Onze ervaringen zijn in ieder geval erg positief. Wil je meer weten, neem contact op met Jan-Willem Visser (010-4654444).

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Hoe voorkom je dat ChatGPT je WordPress website crawlt: Een stap-voor-stap gids

Jij weet waarschijnlijk als geen ander: content is koning! En de bescherming van jouw content tegen ongeautoriseerd gebruik is vaak essentieel.

Lees verder

Google Core Web Vitals update: alles over de nieuwe INP Metric

In deze blog leggen we uit wat de Google Core Web Vitals update van maart 2024 inhoudt. Met speciale aandacht voor de nieuw geïntroduceerde ‘Interaction to Next Paint’ – afgekort INP – metric.

Lees verder

GDPR Consent Pro voor WordPress ondersteunt nu Google Consent Mode V2

Als je bekend bent met Google Analytics en Ads, dan weet je waarschijnlijk wel dat je voor maart 2024 Google Consent Mode V2 moet installeren. Doe je dat niet, dan loop je alle nauwkeurige metingen via het marketingplatform mis. 

Lees verder