WordPress & website tips voor trainers en coaches

Het aanbod van coaches en trainers in Nederland is groeiende. In de afgelopen jaren hebben we verschillende coaches en trainers als klant gehad en hen geadviseerd hoe ze hun website konden inrichten. In dit artikel delen we hoe we tegen websites voor coaches en trainers aankijken en hoe coaches WordPress websites optimaal kunnen inzetten.

Een aantal links in dit bericht zijn voorzien van een affiliate-code.

Website tips

Tip 1. Vertel je verhaal

Veel van de huidige trainer-coaches zou je kunnen zien als moderne dominees. Ze helpen hun klanten met geestelijke en praktische vraagstukken. Voor vragen waar je vroeger bij je dominee aanklopte, klop je nu aan bij een coach. De dominee heeft zijn kansel. Trainer-coaches hebben een blog. In het blog kunnen trainer-coaches uitgebreid ingaan op de problemen die ze tegenkomen en de antwoorden die ze hebben. Ze hebben ruimte om de filosofie achter de coaching toe te lichten.

Tip 2. Stop met verkopen, ga mensen helpen!

Op websites van veel trainer-coaches staan de diensten centraal. Wat verkoop je aan je klanten? Dat is nuttig voor mensen die de trainer-coach al kennen en willen weten wat ze voor hen kunnen betekenen. Wij merken dat veel trainer-coaches verwachten dat ze met een productwebsite ook nieuwe klanten kunnen interesseren. Dat is vaak niet realistisch. Er zijn veel coaches en trainers. Er zijn niet veel mensen die zich door een onbekende coach willen laten begeleiden of een onbekende trainer willen inhuren. Een websitebezoeker moet het vertrouwen krijgen dat de trainer-coach het juiste antwoord heeft op de vragen van de bezoeker.

Dus trainer-coaches, gebruik je website om het vertrouwen van je bezoeker te winnen. Gebruik je blog om kennis te delen met als doel om de lezer aan te spreken en te helpen. Zodra ze zich geholpen voelen, zullen ze je niet meer los laten en zullen er vanzelf commerciële transacties ontstaan.

Tip 3. Wees geduldig

De meeste trainer-coaches willen hetzelfde als de meeste andere klanten die we hebben: snel resultaat. Ze willen nú nieuwe klanten. Zo werkt het niet met websites. De meeste organisaties en personen die op internet succes hebben, zijn al jaren aan het investeren. Na jaren van hard werken bouwen ze een trouwe schare van volgers op. Hieruit komt uiteindelijk betaald werk naar voren. We adviseren trainer-coaches dan ook om een tijdsspanne te nemen van enkele jaren. Gebruik de tijd om je kennis te delen en zo je bezoeker verder te helpen. Vertrouw erop dat het commerciële werk op termijn vanzelf zal komen.

website-rens-kroes

Website van Rens Kroes

Tip 4. Hou het simpel

Wie kent Rens Kroes niet? Of Karin van Koken met Karin? Deze vrouwen helpen hun lezers om gezonder te eten. Dat doen ze al jaren. Vaak zijn ze belangeloos begonnen, omdat ze vanuit passie mensen zijn gaan helpen om gezond en lekker te eten. Kenmerkend aan deze foodblogs is dat ze vaak erg eenvoudig zijn in uitstraling. De blogs zien er bijna amateuristisch uit. De focus is volledig op de content gelegd en dat wekt vertrouwen. Bekende foodblogs zijn: Rens KroesBrenda kookt, Koken met KarinSimone’s KitchenBetty’s KitchenBarbara eetFrancesca kookt, en Wendy Walrabenstein

lifecoach-siteTip 5. Wees persoonlijk

Deze tip kunnen we aan iedereen geven op het internet. Laat jezelf zien door foto’s en video’s en vertel wie je bent en waar je voor staat. Zo leert de websitebezoeker je kennen en ontstaat er vertrouwen in jou als persoon en je diensten.

Tip 6. Spreid je diensten

Niet iedereen heeft behoefte aan persoonlijke coaching of wil direct een trainer inhuren. Training en coaching zijn manieren om te helpen. Er zijn mensen die liever een boek lezen, luisteren naar een spreekbeurt of deelnemen aan een workshop. We adviseren trainer-coaches om voor elk budget een dienst aan te bieden.

Hoe kunnen coaches WordPress als CMS gebruiken?

WordPress is bij uitstek geschikt om te bloggen en daarmee kunnen coaches hun kennis en inzichten delen.

Tip 1. WordPress.com als Software as a Service

WordPress.com is een Software as a Service (SaaS). Dat betekent dat je zelf je website kan opzetten zonder dat je rekening hoeft te houden met hosting en onderhoud. WordPress.com is prima te gebruiken wanneer je een blog wilt opzetten en als deze simpel mag zijn. Het voordeel van een website via WordPress.com is dat deze oplossing goedkoop is (vanaf $99 per jaar). Daarbij hoef je niet heel handig te zijn en heb je snel je website online. Je hoeft je ook niet druk te maken over hosting en onderhoud. Nadeel is dat je niet van alle WordPress plugins en themes gebruik kan maken. En je bent ook zelf geen eigenaar van de code van de website.

In de hieropvolgende tips gaan we ervan uit dat je de open-source versie van WordPress gebruikt en deze bij je hostingbedrijf op een eigen server installeert.

Tip 2. Gebruik een gratis theme

Vanwege de eenvoud van de website kan je overwegen om gebruik te maken van een gratis WordPress theme uit de WordPress theme catalogus. De gratis themes hebben vaak een freemium business model: de basis is gratis. Je gaat betalen via een Premium versie als je meer functionaliteiten wilt. Voordeel is dat je voor weinig geld een professionele website kan opzetten. Nadeel is dat je zelf verantwoordelijk bent voor de hosting en het onderhoud.

Tip 3. Thrive Themes voor websites met conversie

Thrive Themes integreert themes met conversie-gerichte functionaliteit, waardoor je alles in één hebt. Thrive Themes heeft met Rise en Storied enkele thema’s die aansluiten bij de mogelijkheid om te bloggen voor coaches. Lees ons blogreview over Thrive Themes.

Tip 4. Gebruik een populair en flexibel WordPress theme

Wij kopen veel WordPress themes op ThemeForest. Op ThemeForest zijn een aantal mooie simpele blogthemes te vinden. Bijvoorbeeld Voice en Simplemag.

enfold-lifestyleTip 5. Gebruik Enfold

Zelf zijn we enthousiast over het Enfold theme/framework. We gebruiken het voor een groot deel van de websites die we ontwikkelen. Voor Enfold zijn verschillende demo’s beschikbaar. Eén daarvan is voor een lifestyle blog en die zou prima door coaches gebruikt kunnen worden om te bloggen.

Tip 6. Storytelling

Een populaire ontwikkeling waar coaches bij kunnen aansluiten is storytelling. Storytelling wordt steeds meer gebruikt door websites van kranten en magazines. Bijvoorbeeld door De Correspondent. Overweeg bijvoorbeeld eens de Aesop Story Engine.

wpengineTip 7. Regel goede hosting

Bij alle oplossingen waarin je WordPress op je eigen server installeert, heb je een goed hostingbedrijf nodig.

  • WP Engine; zelf werken we veel samen met het Amerikaanse bedrijf WP Engine. Voordeel is dat je een professionele omgeving tot je beschikking krijgt waarin je met een klik op de knop WordPress installaties kan aanmaken. WP Engine begint vanaf $ 29 per maand.
  • Chessweb; is WPEngine te duur? Dan adviseren we je Chessweb, het bedrijf van onze freelancer Luuk Schakenraad. Chessweb heeft een uitstekende prijs-kwaliteit. Voor nog geen €10 per maand heb je uitstekende WordPress hosting. In de vijf jaar dat we naar Chessweb hebben doorverwezen, hebben we nog geen negatieve ervaringen gehoord.

Tip 8. Skip WordPress en gebruik een alternatief

WordPress is een prachtig systeem met een grote community, maar het is niet heilig. Het heeft voordelen en nadelen. Overweeg daarom voor een eenvoudig blog ook een alternatief als Ghost of Medium.

Gerelateerde artikelen

Boost je WordPress SEO met AI: 3 gratis tools die je content verbeteren

Wil je beter scoren in Google zonder direct te investeren in dure tools? Geen zorgen, AI helpt je al een eind op weg! AI (kunstmatige…

Lees verder

Waarom groene hosting de toekomst is (en hoe Sowmedia het nu al doet)

Heb je er weleens bij stilgestaan dat datacenters zo’n 2% van de wereldwijde CO₂-uitstoot veroorzaken? Dat is net zoveel als de hele luchtvaart! Best een…

Lees verder

Moet jouw WordPress website voldoen aan de wet digitale toegankelijkheid?

Wat betekent de Europese toegankelijkheidswet, die vanaf 28 juni 2025 van kracht is, precies? En moet jouw WordPress website of webshop ook voldoen aan deze wet? Lees snel verder.

Lees verder