De beste 80 gratis WordPress themes in 2015

We schrijven al enkele jaren waar de beste gratis WordPress thema’s te vinden zijn. Ook het afgelopen jaar hebben we de markt bijgehouden. Er komen steeds meer kwalitatief goede gratis themes op de markt. Dat is een positieve ontwikkeling, want het wordt makkelijker om met een beperkt budget een professionele website op te zetten. We zien in het aanbod van gratis themes een aantal trends.

Trend 1: De officiële WordPress Theme Directory is weer cool

De WordPress Theme Directory is de theme database van WordPress.org zelf. Al sinds de start van WordPress kunnen gebruikers hier gratis thema’s downloaden onder de GPL licentie. Themes uit de WordPress Theme Directory waren over het algemeen echter lelijk en bleven veelal hangen bij de typische WordPress blogstructuur: een homepage met blogberichten en een sidebar. Dat is het afgelopen jaar drastisch veranderd! Op de WordPress Theme Directory zijn mooie WordPress themes te vinden die voor diverse doeleinden gebruikt kunnen worden.

Trend 2: Freemium als business model

De reden dat er in de WordPress Theme Directory steeds meer kwalitatieve themes worden aangeboden ligt onder andere in het freemium businessmodel die de aanbieders hanteren. De basisversie van veel themes is gratis. Dat levert veel gebruikers van het thema op. Wil je gebruik maken van extra functionaliteiten of support, dan moet je de betaalde versie kopen. De verkoop van deze premium themes is dan de inkomstenbron van de aanbieder. Zo is het voor veel professionele aanbieders aantrekkelijk om gratis versies van hun themes beschikbaar te stellen.

Advies

Hoeft je theme niet gratis te zijn? Lees ons blog met 10 favoriete websites om WordPress themes te kopen.

Selectie van 80 gratis WordPress themes

De onderstaande thema’s zijn afkomstig van diverse aanbieders. Een deel van de thema’s wordt aangeboden via de WordPress Theme Repository. Een ander deel wordt aangeboden via de websites van de aanbieders zelf.  We hebben alleen de thema’s uitgekozen die we zelf mooi vonden en waarvan de aanbieder betrouwbaar op ons overkomt.

Gebruik van gratis themes is niet zonder risico. In het ergste geval zit er malware in de themes. Dan is je website gehackt voordat hij live is. Download daarom nooit thema’s van een illegale bron. Zorg er juist voor dat je de aanbieder bij gebruik van een gratis theme goed doorlicht. Wat is bijvoorbeeld het motief om een thema aan te bieden? Zo voorkom je problemen.

We hebben onze WordPress thema’s onderverdeeld in vier categorieën.

Gratis algemene WordPress themes

In de categorie algemeen vind je een grote selectie van gratis WordPress thema’s. Deze WordPress themes kunnen zowel een zakelijke als meer speelse vormgeving hebben. Op deze manier is er voor elke doelgroep wel een bijpassend WordPress theme te vinden.

Gratis WooCommerce themes (voor WordPress webshops)

Met een gratis webshop theme kun je, in combinatie met de gratis plugin WooCommerce, een complete webshop bouwen zonder dat het je geld kost. Let er wel op dat dit mooier klinkt dan het is; een webshop opzetten is een behoorlijke klus. Lees bijvoorbeeld ons artikel over onze ervaringen met WordPress, WooCommerce en WPML. We hebben een selectie gemaakt van de mooiste gratis WooCommerce-thema’s.

Gratis Blog & Magazine WordPress themes

In de categorie Blog & Magazine vind je de mooiste gratis WordPress thema’s voor je blog of magazine. Met een magazine-thema is het gebruik van afbeeldingen of andere media een belangrijke eigenschap. Veel van dit soort thema’s zijn te herkennen aan een minimalistische vormgeving, waardoor het oog van bezoekers naar jouw content wordt getrokken.

Gratis One Page WordPress themes

Met een One Page Theme kun je je hele verhaal op één lange pagina kwijt. Bezoekers scrollen naar boven naar beneden om verschillende secties van je website te bekijken. Zo kun je heel compact en gebruiksvriendelijk je verhaal vertellen. Erg handig wanneer je snel een website in elkaar wilt zetten! Hieronder vind je gratis One Page thema’s.

  • Sven schreef:

    Echt heel veel keus. Word lastig te kiezen.