De geheime krachten van Gutenberg – ervaar het zelf

Het is al een tijdje geleden dat Gutenberg de standaard editor is geworden van WordPress. Sinds de release van deze WordPress editor zijn de meningen verdeeld, want lang niet iedereen is over de editor te spreken. Vele gebruikers klagen over dat Gutenberg moeilijk te gebruiken is, content niet goed bewerkt kan worden, het “blokkensysteem” niet intuïtief voelt en veel functionaliteitsproblemen bevat.

De supportende club van gebruikers claimt daarentegen dat Gutenberg zeer veel potentie biedt en een revolutionaire ontwikkeling is voor WordPress. Zij vinden de editor snel, gebruiksvriendelijk, een logische architectuur hebben door het blokkensysteem en veel vrijheid geven door de “customizability” van de blokjes. 


Onze goudeerlijke mening: inderdaad, Gutenberg heeft nog een lange weg te gaan om gezien te worden als dé editor van WordPress. Ondanks dit biedt de editor op dit moment al tal van opties en functionaliteiten. Zo zijn wij bij Sowmedia dol op de snelheid van de editor – Gutenberg is een stuk lichter vergelijken met veel andere editors, het blokkensysteem, de inline editing, de bewerkbaarheid van de html blokjes en de “mobile first” focus.

Bovendien worden er in elke Gutenberg release veel nieuwe verbetering doorgevoerd. Hierdoor is het slechts een kwestie van tijd voordat Gutenberg echt baanbrekend gaat zijn (naar onze mening natuurlijk 😊). Wij bij Sowmedia zien dan ook een goede toekomst tegemoet voor Gutenberg en gebruiken de editor al voor veel van onze klantprojecten

10 handige features van Gutenberg

Het Gutenberg-team boekt de laatste tijd geweldige vooruitgang, zowel op het gebied van de gebruikersinterface als op het gebied van ontwerp. De features die, misschien niet direct opvallen, maar waar wij erg blij van worden zijn:

1. Een nieuwe knoppenblak om meer dan één knop in een rij uit te lijnen. Dit was voorheen een enorme ergernis voor ontwerpers, maar het Gutenberg-team hoorde onze zorgen en voegden deze nieuwe feature toe.

2. Een nieuw paragraafblok met kleurrijke verbeteringen. Met deze nieuwe opties kun je de tekstkleur voor alle navigatie instellen en de achtergrondkleur voor het hele navigatieblok.

3. Een nieuwe functie waardoor je ondersteuning voor achtergrondkleuren hebt bij het maken van een paragraaf.

4. Een nieuwe functie waardoor je zeer makkelijk de breedte van een kolommenblok kunt wijzigen

5. Een nieuwe functie waarmee je tekstkleur ondersteuning voor het paragraafblok hebt. In eerdere versies kon je niet op elk subelement van het blok een tekstkleur toepassen. Dat kun je nu met wat meer gemak en maatwerk ontwerpen.

6. Nieuwe Transformeer functies welke het nog makkelijker maken om blokken te transformeren. Maak bijvoorbeeld een tekst naar HTML-blok of andersom.

7. Een kleine, maar ongelooflijk nuttige, kopieerblok functie. Je kunt nu één of meerdere blokken kopiëren met een simpele klik.

8. Een nieuwe beeldbewerking functie waarmee je kunt inzoomen, roteren of de beeldverhouding van een afbeelding direct in de editor kunt wijzigen. Voorheen gebruikte je misschien software van derden zoals Adobe Photoshop om dit te bereiken, dus drie hoera’s voor snelle beeldbewerkingen in de editor! 

9. Een nieuwe functie waarmee je multiblokken kunt maken. Je kunt nu bijvoorbeeld meerdere blokken selecteren en ze allemaal tegelijk bewerken. De enige beperking is dat de blokken van hetzelfde type moeten zijn om aan de actie te voldoen.

10. En onze favoriet: Om pagina’s nog sneller te kunnen ontwerpen zijn er nu herbruikbare blokken en patronen. Sla je blokken op en gebruik ze opnieuw of pas een patroon toe dat je hebt gecreëerd tijdens het vormgeven van de website.

Wil je al deze features zelf uittesten? Bezoek dan eens de simulatie pagina van Gutenberg en ontdek alle mogelijkheden! Wij zijn erg benieuwd wat je van Gutenberg en de nieuwe functies vindt. Laat het onderaan de pagina weten in een reactie.

Blijf op de hoogte van updates

Het op de hoogte blijven van de updates van Gutenberg is zeer voordelig voor zowel ontwerpers, ontwikkelaars en bedrijven om zo scherp te blijven op hun WordPress-kansen. Het Gutenberg-team is de editor voortdurend aan het verfijnen met nieuwe updates om de ervaring te verbeteren, dus verwacht over een aantal weken weer een nieuwe Gutenberg update van Sowmedia!

Benieuwd naar meer Gutenberg mogelijkheden of wil je een WordPress website laten bouwen met Gutenberg? Neem dan contact op met ons. Wij werken al vanaf de release met de editor en kennen alle trucjes om jouw Gutenberg droomwebsite te bouwen.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Waarom je jouw Core Web Vitals zou moeten testen in Google Search Console

Het testen van je website’s Core Web Vitals in Google Search Console is niet slechts een technische noodzaak; het biedt een strategisch voordeel. Leer waarom het cruciaal is voor het verbeteren van de gebruikerservaring en het verhogen van je SEO.

Lees verder

Hoe voorkom je dat ChatGPT je WordPress website crawlt: Een stap-voor-stap gids

Jij weet waarschijnlijk als geen ander: content is koning! En de bescherming van jouw content tegen ongeautoriseerd gebruik is vaak essentieel.

Lees verder

Google Core Web Vitals update: alles over de nieuwe INP Metric

In deze blog leggen we uit wat de Google Core Web Vitals update van maart 2024 inhoudt. Met speciale aandacht voor de nieuw geïntroduceerde ‘Interaction to Next Paint’ – afgekort INP – metric.

Lees verder