WordPress

Gutenberg: de nieuwe WordPress editor

Tijdens de komst van WordPress 5.0 ga je kennis maken met de nieuwe default WordPress tekst-editor: Gutenberg. De ontwikkeling wordt gezien als de grootste stap vooruit van WordPress in de afgelopen jaren. In dit artikel leggen we uit welke veranderingen de Gutenberg editor teweegbrengt. We bespreken de volgende onderwerpen:

Wat is Gutenberg?

Gutenberg is naam van de nieuwe tekst-editor in WordPress waarmee je zeer eenvoudig content op je website kunt toevoegen, aanpassen en uitbreiden. Gutenberg is de opvolger van de TinyMCE editor. Deze tekst-editor werkte als een soort A4-bewerker waarin je al je content in één veld kon plaatsen. Gutenberg gaat echter een stapje verder: deze tekst-editor maakt het mogelijk om alinea’s, afbeeldingen, titels en andere elementen in je pagina als ‘blokken’ toe te voegen en te verplaatsen. En dit werk echt geweldig!

Het blokkensysteem van Gutenberg

Met Gutenberg kun je pagina’s en berichten opbouwen door verschillende blokken met content toe te voegen. Voorbeelden van zulke blokken zijn tekstblokken, knoppen, afbeeldingen en video’s.

Het werken met de blokken-indeling is misschien even wennen, maar biedt daarna heel veel voordelen. De blokken kunnen namelijk gemakkelijk worden geconfigureerd en geordend. Dit geeft je ook de vrijheid om snel verschillende indelingen van je webpagina uit te proberen. Heb je al ervaring met Enfold of andere blokkenbouwers, dan zul je Gutenberg zeker snel onder de knie krijgen.

Een bijkomend voordeel van dit blokkensysteem is dat je je tekst daadwerkelijk kunt aanpassen ín die blokken (dat noemen we inline editing). Hierdoor kunnen thema-bouwers functionaliteiten inbouwen om je tijdens het bewerken van een pagina direct al een indruk te geven van hoe het er aan de voorkant uit komt te zien.

Voor- en nadelen van Gutenberg

Gedurende de ontwikkeling van Gutenberg is er online veel geschreven over de nieuwe editor. Er zijn veel lovende woorden maar ook een hoop kritische opmerkingen. Hieronder staat een overzicht van de voor- en nadelen van Gutenberg op een rij.

De voordelen van Gutenberg

De nadelen van Gutenberg

Wanneer kan ik Gutenberg gebruiken?

Gutenberg is uitgebracht met WordPress 5.0 in december 2018, maar het kan zijn dat jouw website nog niet klaar is voor Gutenberg. Soms zul je dus nog even geduld moeten hebben tot alle plugins en je thema-bouwer ook zover zijn. Toch kun je al aan de slag gaan met de nieuwe editor.

Gutenberg online uitproberen

Je kunt de nieuwe Gutenberg editor online uitproberen zonder het op je eigen website te installeren. De makers van WordPress hebben hiervoor een pagina online gezet waarop je alvast kunt spelen met de nieuwe editor. Binnen dat voorbeeld kun je al comfortabel worden met het opzetten van layouts en het beheren van content met de nieuwe Gutenberg editor voor WordPress.

Gutenberg op je eigen website uitproberen

Heb je nog geen WordPress 5.0? Je kunt ook in je eigen website al aan de slag met een testversie van Gutenberg. Volg daarvoor de onderstaande stappen. Let wel: probeer dit op een testversie van je website en niet op je live website.

 1. Log in op je WordPress website en ga naar ‘Plugins’
 2. Klik op ‘Nieuwe plugin’ en zoek naar ‘Gutenberg’
 3. Klik op ‘Nu installeren’

Gutenberg zal nu worden geïnstalleerd op je WordPress website. Wanneer de installatie is voltooid kun je op ‘Activeren’ klikken om de nieuwe editor te activeren. Nadat je Gutenberg succesvol hebt geactiveerd zal de editor direct worden gebruikt bij het toevoegen van een nieuw bericht of pagina.

De toekomst van Gutenberg

In de loop van 2019 zullen er veel nieuwe thema’s en plugins met updates komen die daadwerkelijk de kracht van Gutenberg gaan tonen. Uiteraard zal dat nog even tijd nodig hebben. Na de release van Gutenberg zullen de ontwikkelingen dan ook nog wel even doorgaan. En ook de ontwikkelaars van Gutenberg zitten niet stil. Zo hebben ze bijvoorbeeld aangegeven dat ze dat nieuwe editor nog veel sneller en gebruiksvriendelijker willen maken.

Tot die tijd ligt het voor sommige WordPress websites voor de hand om nog even niet met Gutenberg aan de slag te gaan. Dan kun je er altijd voor kiezen om de te installeren. Hiermee blijf je voorlopig de mogelijkheid houden om je berichten en pagina’s in de vertrouwde TinyMCE editor op te maken. Zo blijft je WordPress website toch up-to-date, en kan je rustig afwachten tot de door jou gebruikte thema’s en plugins klaar zijn voor Gutenberg.

Meer over Gutenberg en WordPress 5.0

Ben jij ook zo enthousiast over WordPress 5.0 en de nieuwe Gutenberg editor? Probeer Gutenberg online uit, of verdiep je in de officiële Gutenberg documentatie (Engels).

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

 • Veiligheid wachtwoorden

  Hoe veilig zijn jouw wachtwoorden?

  Wij merken dat veel gebruikers niet altijd veilige wachtwoorden kiezen. Heb jij veilige wachtwoorden? Doe de test!

 • website schijfruimte hostingruimte

  WordPress en hostingruimte verbruik

  WordPress wordt vaak aangeprezen als een gratis systeem om een website of webshop mee te realiseren. Alhoewel WordPress zelf kosteloos is, zijn er wel degelijk…

 • Matomo, een AVG-proof alternatief voor Google Analytics

  Wil je een AVG-proof alternatief voor Google Analytics, dan is Matomo aan te bevelen. Data ownership, AVG proof en 100% nauwkeurig.