Gutenberg: de nieuwe WordPress editor

Tijdens de komst van WordPress 5.0 ga je kennis maken met de nieuwe default WordPress tekst-editor: Gutenberg. De ontwikkeling wordt gezien als de grootste stap vooruit van WordPress in de afgelopen jaren. In dit artikel leggen we uit welke veranderingen de Gutenberg editor teweegbrengt. We bespreken de volgende onderwerpen:

 • Wat is Gutenberg?
 • Wat zijn de voor- en nadelen van Gutenberg?
 • Wanneer kan ik Gutenberg gebruiken?
 • De toekomst van Gutenberg

Wat is Gutenberg?

Gutenberg is naam van de nieuwe tekst-editor in WordPress waarmee je zeer eenvoudig content op je website kunt toevoegen, aanpassen en uitbreiden. Gutenberg is de opvolger van de TinyMCE editor. Deze tekst-editor werkte als een soort A4-bewerker waarin je al je content in één veld kon plaatsen. Gutenberg gaat echter een stapje verder: deze tekst-editor maakt het mogelijk om alinea’s, afbeeldingen, titels en andere elementen in je pagina als ‘blokken’ toe te voegen en te verplaatsen. En dit werk echt geweldig!

Het blokkensysteem van Gutenberg

Met Gutenberg kun je pagina’s en berichten opbouwen door verschillende blokken met content toe te voegen. Voorbeelden van zulke blokken zijn tekstblokken, knoppen, afbeeldingen en video’s.

Het werken met de blokken-indeling is misschien even wennen, maar biedt daarna heel veel voordelen. De blokken kunnen namelijk gemakkelijk worden geconfigureerd en geordend. Dit geeft je ook de vrijheid om snel verschillende indelingen van je webpagina uit te proberen. Heb je al ervaring met Enfold of andere blokkenbouwers, dan zul je Gutenberg zeker snel onder de knie krijgen.

Een bijkomend voordeel van dit blokkensysteem is dat je je tekst daadwerkelijk kunt aanpassen ín die blokken (dat noemen we inline editing). Hierdoor kunnen thema-bouwers functionaliteiten inbouwen om je tijdens het bewerken van een pagina direct al een indruk te geven van hoe het er aan de voorkant uit komt te zien.

Voor- en nadelen van Gutenberg

Gedurende de ontwikkeling van Gutenberg is er online veel geschreven over de nieuwe editor. Er zijn veel lovende woorden maar ook een hoop kritische opmerkingen. Hieronder staat een overzicht van de voor- en nadelen van Gutenberg op een rij.

De voordelen van Gutenberg

 • Geen technische kennis nodig voor het creëren van mooie pagina’s en berichten;
 • De Gutenberg editor is perfect te bedienen vanaf je smartphone of tablet;
 • Gutenberg bevat de nieuwste technieken waardoor WordPress als CMS nóg veelzijdiger en flexibeler wordt;
 • Thema-bouwers hebben de mogelijkheid om je tijdens het bewerken van pagina’s al een nauwkeurige weergave van de voorkant te tonen.

De nadelen van Gutenberg

 • Het blokkensysteem kan even wennen zijn voor sommige gebruikers;
 • Niet alle bestaande thema’s en plugins zijn al geschikt gemaakt voor Gutenberg. Om die reden zullen sommige WordPress websites nog even moeten wachten tot ze daadwerkelijk van Gutenberg gebruik kunnen maken.

Wanneer kan ik Gutenberg gebruiken?

Gutenberg is uitgebracht met WordPress 5.0 in december 2018, maar het kan zijn dat jouw website nog niet klaar is voor Gutenberg. Soms zul je dus nog even geduld moeten hebben tot alle plugins en je thema-bouwer ook zover zijn. Toch kun je al aan de slag gaan met de nieuwe editor.

Gutenberg online uitproberen

Je kunt de nieuwe Gutenberg editor online uitproberen zonder het op je eigen website te installeren. De makers van WordPress hebben hiervoor een pagina online gezet waarop je alvast kunt spelen met de nieuwe editor. Binnen dat voorbeeld kun je al comfortabel worden met het opzetten van layouts en het beheren van content met de nieuwe Gutenberg editor voor WordPress.

Gutenberg op je eigen website uitproberen

Heb je nog geen WordPress 5.0? Je kunt ook in je eigen website al aan de slag met een testversie van Gutenberg. Volg daarvoor de onderstaande stappen. Let wel: probeer dit op een testversie van je website en niet op je live website.

 1. Log in op je WordPress website en ga naar ‘Plugins’
 2. Klik op ‘Nieuwe plugin’ en zoek naar ‘Gutenberg’
 3. Klik op ‘Nu installeren’

Gutenberg zal nu worden geïnstalleerd op je WordPress website. Wanneer de installatie is voltooid kun je op ‘Activeren’ klikken om de nieuwe editor te activeren. Nadat je Gutenberg succesvol hebt geactiveerd zal de editor direct worden gebruikt bij het toevoegen van een nieuw bericht of pagina.

De toekomst van Gutenberg

In de loop van 2019 zullen er veel nieuwe thema’s en plugins met updates komen die daadwerkelijk de kracht van Gutenberg gaan tonen. Uiteraard zal dat nog even tijd nodig hebben. Na de release van Gutenberg zullen de ontwikkelingen dan ook nog wel even doorgaan. En ook de ontwikkelaars van Gutenberg zitten niet stil. Zo hebben ze bijvoorbeeld aangegeven dat ze dat nieuwe editor nog veel sneller en gebruiksvriendelijker willen maken.

Tot die tijd ligt het voor sommige WordPress websites voor de hand om nog even niet met Gutenberg aan de slag te gaan. Dan kun je er altijd voor kiezen om de te installeren. Hiermee blijf je voorlopig de mogelijkheid houden om je berichten en pagina’s in de vertrouwde TinyMCE editor op te maken. Zo blijft je WordPress website toch up-to-date, en kan je rustig afwachten tot de door jou gebruikte thema’s en plugins klaar zijn voor Gutenberg.

Meer over Gutenberg en WordPress 5.0

Ben jij ook zo enthousiast over WordPress 5.0 en de nieuwe Gutenberg editor? Probeer Gutenberg online uit, of verdiep je in de officiële Gutenberg documentatie (Engels).

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

7x voordelen van managed WordPress hosting voor jouw bedrijf

Het beheren van een website kan wel mega tijdrovend en complex zijn. Om die reden bieden wij managed WordPress hosting aan. In deze blogpost leggen we uit waarom dit de beste keuze is voor jouw bedrijf en welke fantastische voordelen er voor jou bij zitten. 

Lees verder

Zo kies je de beste WordPress helpdesk voor jouw website

Je werkt bij een organisatie die al enkele jaren een WordPress website heeft. Hoewel de website functioneert, zijn er voortdurend technische problemen en de prestaties zijn niet optimaal. Je voelt de druk om deze knelpunten snel aan te pakken. De vraag is alleen, hoe pak je zulke problemen aan? En wie kan je daarbij helpen?

Lees verder

Waarom je jouw Core Web Vitals zou moeten testen in Google Search Console

Het testen van je website’s Core Web Vitals in Google Search Console is niet slechts een technische noodzaak; het biedt een strategisch voordeel. Leer waarom het cruciaal is voor het verbeteren van de gebruikerservaring en het verhogen van je SEO.

Lees verder