WordPress thema recensie: Enfold

[av_notification title=” color=’silver’ border=’dashed’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’normal’ icon_select=’yes’ icon=’ue81f’ font=’entypo-fontello’ custom_class=” admin_preview_bg=” av_uid=’av-rscv6m’]
Het Enfold thema is compleet vernieuwd waardoor onderstaand blogbericht niet up-to-date is. Binnenkort komen we met een update, omdat Enfold ons favoriete thema is. Schrijf je in het blauwe blok in voor onze nieuwsbrief en je blijft automatisch op de hoogte. Bekijk hier de nieuwste demo.
[/av_notification]

In april 2013 bracht het in Wenen gevestigde Kriesi een nieuw WordPress thema uit: Enfold. Dit legde de gerenommeerde ontwikkelaar geen windeieren; met meer dan 30.000 verkopen is het uitgegroeid tot één van de best verkochte WordPress thema’s die momenteel op de markt beschikbaar is. Wat maakt Enfold zo krachtig? Is het ook voor jouw WordPress website interessant om over te stappen op Enfold? In dit artikel onderwerpen we dit populaire WordPress thema aan een grondige analyse.

Uitstraling

Wanneer je de Enfold-demo bekijkt, zou je misschien niet gelijk zeggen dat we hier met een winning theme te maken hebben. Hoewel de uitstraling en de gebruikte fotografie prima in orde is, springt de layout nou ook weer niet bijzonder opvallend in het oog. De indeling is vrij traditioneel; een logo links, het menu ernaast en daaronder de header. Maar mischien is dat gelijk wel de eerste kracht van dit WordPress thema; hierdoor is het namelijk in te zetten voor een behoorlijk breed scala aan doeleinden. Het thema oogt fris en minimalistisch, wat erg goed aansluit bij de ontwerp-trends van deze tijd. De gebruikte letter is wel erg fijntjes. Enerzijds schept dit de mogelijkheid om relatief veel tekst te gebruiken zonder dat het visueel stoort. Aan de andere kant wil je soms juist met minder tekst meer zeggen, en dan is een groter font wel gewenst. Of dit makkelijk is aan te passen zullen we verderop bespreken. Enfold theme Het WordPress thema is responsive, wat wil zeggen dat de inhoud goed meeschaalt op allerlei schermgroottes; van hd-scherm tot op je smartphone. Bovendien is het thema retina-ready, zodat bijvoorbeeld iconen en grafische elementen ook op hoge-resolutieschermen scherp worden weergeven.

Installatie Enfold thema in WordPress

Wanneer je Enfold aanschaft, kun je direct het installatiebestand downloaden. Ga nu in WordPress naar Weergave > Thema’s. Klik op ‘Nieuwe toevoegen’ en vervolgens op ‘Thema uploaden’. Blader nu op je computer naar je installatiebestand en klik op ‘Nu installeren’. Activeer vervolgens het thema en de installatie is voltooid. In onze ervaring levert dit proces geen problemen op in een standaard WordPress website. Bij de thema-opties kun je instellen dat je thema automatisch geupdate wordt. Dit is een aanrader omdat Enfold regelmatig interessante nieuwe functionaliteiten toevoegt. Bij de installatie van Enfold krijg je overigens ook de LayerSlider WP, een geavanceerde slider plugin voor WordPress waarmee je prachtige visuele slideshows kunt maken.

Aanpasbaarheid van WordPress theme Enfold

Nadat je Enfold hebt geïnstalleerd, kom je direct op de pagina met de thema-opties. De optie-pagina bestaat uit negen tabbladen met verschillende instellingen. Onder ‘General styling’ vind je een ‘styleswitcher’ waarin 18 verschillende kleurpaletten zijn voorgedefinieerd. De meeste van deze paletten zijn opgebouwd uit pastel-tinten en passen goed bij de frisse minimalistische uitstraling. Een paar voorinstellingen bieden een feller kleurgebruik. Enfold thema instellingen Onder de voorinstellingen vind je echter ook de mogelijkheden om je eigen palet samen te stellen. Hierdoor kun je elke gewenste kleurencombinatie samenstellen voor de achtergronden, titels, teksten, randen en hyperlinks. Bovendien kun je deze kleuren apart instellen voor vijf verschillende ruimtes in je website, waaronder de header, de content en de footer. Verder kun je ook de lettertypes aanpassen. Hierbij heb je keuze uit enkele standaard lettertypes, maar ook uit een selectie van Google fonts. Opvallend genoeg kun je hier echter niet de standaard lettergrootte aanpassen, wat voor websites met weinig teksten jammer is. Het thema biedt verder de keuze uit verschillende layout-modi; stretched en boxed. Een stretched layout biedt meer ruimte voor grote brede afbeeldingen, zoals panoramafoto’s. Een boxed layout voelt wat traditioneler aan en maakt het makkelijker om je website in de lengte op te bouwen. Hoewel dit – voor de globale indeling van je website – grofweg de enige twee layout-opties zijn, geven ze je website wel een heel andere uitstraling. Hiermee zijn we gelijk wel min of meer door alle aanpassingsmogelijkheden van Enfold heen. Gebruikers die hun WordPress website graag eens grondig onder handen zouden willen nemen, zijn wat dat betreft snel uitgekeken. Wil je echt een eigen look & feel aan je website geven, dan zul je met Enfold dan ook snel met eigen CSS-code aan de slag moeten.

Pagina-editor in WordPress theme Enfold

Enfold geavanceerde layout editorHet bewerken van pagina’s met Enfold is een genot. Het WordPress thema biedt een eigen ‘geavanceerde indeling bewerker’, waarmee pagina’s met eenvoudige klik-en-sleep bewegingen op te bouwen zijn. Dit doet erg intuïtief aan. Allereerst verdeel je je pagina eenvoudig onder in één of meerdere kolommen. De breedte van deze kolommen kan variëren van de volle breedte tot 1/5 van je website. Bovendien kun je kolommen laten afwisselen. Dit biedt tal van mogelijkheden. In het voorbeeld rechts zie je een pagina-indeling die begint met een rij 1/5-, 3/5-, en 1/5-kolommen, daarna een 1/3- en 2/3-kolom en vervolgens een kolom op volle breedte. In elke kolom kun je inhoud- en media-elementen slepen. Dit kunnen titels, paragrafen, iconen, informatieboxen, buttons, formulieren, tabellen, afbeeldingen, slideshows en nog veel meer zijn. Elk element is vervolgens in te stellen en aan te passen. Bij het wijzigen van teksten zie je bovendien weer de oude vertrouwde tekst-editor van WordPress zelf terug. Enfold inhoud elementenDoordat deze pagebuilder ontwikkeld is door Kriesi zelf, integreert het eenvoudige klik-en-sleep-mechaniek ontzettend goed met het thema. Hierdoor zien alle elementen er gelijk stijlvol uit in je website. Je bereikt zo sneller een mooi resultaat dan wanneer je een pagina opbouwt met een losse pagebuilder-plugin, zoals de Visual Composer. De Visual Composer biedt daarentegen wel meer verschillende inhoud- en media-elementen. Toch zijn in Enfold alle belangrijkste inhoudselementen gewoon beschikbaar, waardoor je de extra mogelijkheden van Visual Composer zelden mist. De pagebuilder van Enfold werkt overigens ook een stuk sneller dan de Visual Composer. Opvallend genoeg is de geavanceerde layout editor van Enfold alleen beschikbaar voor pagina’s en portfolio-items. Bij het schrijven en bewerken van blog- of nieuwsberichten is ontbreken van de pagebuilder dan ook een groot gemis. Op het forum van Kriesi lezen we dat de pagebuilder met een paar aanpassingen in de code toch geactiveerd kan worden voor berichten, maar hier laat de Oostenrijkse thema-bouwer toch een kans liggen.

Portfolio

Enfold portfolioEnfold biedt verschillende manieren om je eigen portfolio te presenteren. Elk portfolio-item krijgt daarbij een eigen pagina. Het voordeel hiervan is dat je naar losse portfolio-items kunt linken en dat je deze kun delen op bijvoorbeeld social media. Het portfolio is duidelijk ingericht voor grafische doeleinden; de verschillende portfolio-varianten werken eigenlijk alleen goed als je mooi beeldmateriaal hebt om te presenteren. Voor een audio of tekstueel portfolio is Enfold wat dat betreft dus minder geschikt.

Compatibiliteit

Enfold biedt ondersteuning voor weergave vanaf Internet Explorer 8. Dit betekent dat het thema ook op computers met oude browsers goed werkt. Daarnaast is bij de de ontwikkeling van Enfold al rekening gehouden met de implementatie en weergave van veel voorkomende WordPress plugins, waaronder WooCommerce (WordPress webshop), Gravity Forms (formulieren bouwer) en WPML (voor meertalige websites). Je kunt dus met WordPress, Enfold, WPML en WooCommerce in principe een meertalige webshop beginnen zonder dat je een regel code hoeft te typen. Dat klinkt trouwens wel makkelijker dan het is, want het instellen van al deze pakketten kost bij elkaar veel tijd. Let er bovendien ook op dat dit je website trager maakt, dus ga dan voor goede WordPress hosting.

SEO

Enfold is in de basis goed ingericht voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Door onder andere een goede implementatie van de richtlijnen van Schema.org, wordt in de code heel goed aangegeven waar elk inhoudselement toe dient. Deze implementatie wordt erg op prijs gesteld door zoekmachines. Verder is de code goed op orde en wordt door middel van breadcrumbs duidelijk waar je je in de website bevindt. Het effect van deze ondersteuning door Enfold voor SEO staat of valt overigens wel met de manier waarop je je website verder inricht.

Enfold als framework

Sowmedia past Enfold toe in grotere en kleinere projecten. Bij grotere projecten wordt de Enfold basisstijling losgelaten en de css volledig aangepast aan de wensen van de klant. Bij kleinere projecten proberen we zoveel mogelijk binnen de stijlmogelijkheden van Enfold te blijven werken en de css minimaal aan te passen. Hieronder een aantal voorbeelden van projecten waarin Enfold als framework is toegepast en de basisstijling van Enfold is losgelaten.

Bata Industrials Veiligheidsschoenen

Bata IndustrialsBata Industrials is marktleider in de Benelux op het gebied van industriële schoenen en deel van de grootste schoenenfabrikant ter wereld (Bata Shoe Organisation). Bata Industrials is gevestigd in 35 landen over de hele wereld. Sowmedia heeft de opdracht gekregen om stapsgewijs voor elk land een eigen website te ontwikkelen.

ICT Automatisering

Portfolio ICTICT Automatisering is een beursgenoteerd bedrijf dat software oplossingen levert binnen de informatie- en communicatietechnologie. ICT Automatisering werkt voor uitlopende branches: van de gezondheidszorg tot de high tech industrie. Sowmedia heeft voor ICT Automastisering de WordPress website ontwikkeld met Enfold als framework.

Portbase

portbase-comPortbase verbindt verschillende bedrijven in de havens van Rotterdam en Amsterdam middels organisatieovertijgende ICT services. Via het Port Community System biedt Portbase momenteel meer dan 40 verschillende services aan circa 3600 klanten in alle sectoren van de Nederlandse havens.

Conclusie

Met Enfold heeft Kriesi een zeer compleet en robuust WordPress thema geleverd dat met recht vele WordPress gebruikers voor zich heeft gewonnen. Het thema wordt bovendien actief doorontwikkeld, waardoor je met regelmaat getrakteerd wordt op nieuwe functionaliteit. De grootste kracht van Enfold schuilt echter in de zeer gebruiksvriendelijke en supersnelle layout builder. Hiermee is het indelen en vullen van pagina’s een ware attractie geworden. Het is wel jammer dat de layout builder niet standaard gebruikt kan worden bij berichten. De thema-opties die Enfold biedt volstaan, maar zijn niet heel uitgebreid. Zo worden de aanpassingsmogelijkheden behoorlijk beperkt doordat je de lettergrootte niet kunt aanpassen. Custom CSS is dan ook de enige manier om de layout grondig onder handen te nemen. Voor de beginnende WordPress gebruiker kan dat een drempel zijn om met dit thema aan de slag te gaan. Anderzijds kun je het thema ook accepteren zoals het is, dan heb je een van de beste tools van dit moment in handen om je eigen professionele website te bouwen. Je kunt Enfold aanschaffen op ThemeForest.

52 reacties op “WordPress thema recensie: Enfold”

  1. Das toevallig! Heb m net bij n paar klanten gebruikt.

    En wat je schrijft herken ik. Klopt helemaal.

    Daarbij vind ik ook dat de support van kriesi goed op orde is. Snel en behulpzaam.

  2. Oh ja. En nog n ienieminie nadeel: met de pagebuilder gemaakte pagina’s en hun indeling kun je niet zomaar kopiëren naar een andere pagina. Of heb je daar een maniertje voor dat ik nog niet ken?

    Verder: prettig, degelijk theme 🙂

  3. Maaike,

    Kopiëren van de lay-out naar een andere pagina is een fluitje van een cent; Boven je kolomindeling zie je een knop “templates”. Wanneer je daarop drukt kun je kiezen voor “Sla artikel als Template op”. Vervolgens kun je op een andere pagina door middel van dezelfde knop het template inladen.

  4. Hi Steve, vraag van een beginnende wp enfold/photography gebruiker :). De pagina ‘my shop’ is leeg, hoe maak ik daar een shop zoals in de demo? Vind ik die in het theme?
    Alvast dank voor je antwoord,
    gr Olga

  5. Hallo Steve, is het mogelijk om de bestaande slider in te wisselen voor een andere? Ik zou graag de Traffica slider hier gebruiken omdat die minder plaats inneemt en je daarom niet meteen hoeft te scrollen.

  6. Is het mogelijk om een overzicht te krijgen van de standaard aanwezige fonts in Enfold? Als ik bijvoorbeeld de H1-header wil aanpassen dan kan ik alternatieve fonts kiezen, maar een direct voorbeeld ontbreekt.

  7. Hallo,
    Twee vraagjes:
    1. Kan ik een afbeelding toevoegen in de footer?
    2. Kan ik icoontjes toevoegen in de footer?

    Zoals op deze foto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Content Security Policy inrichten voor WordPress

Helaas, maar waar: cyberbedreigingen zijn dagelijks een gevaar. Het beveiligen van jouw website is niet meer gewoon ‘een optie’. Tegenwoordig is het echt een noodzaak. Ook bij het runnen van een WordPress-site moet je voorbereid zijn op allerlei soorten aanvallen. Van brute force-aanvallen tot meer subtiele tactieken zoals cross-site scripting (XSS). Maar hoe zorg je ervoor dat je website veilig is zonder dat je de gebruiksvriendelijkheid opoffert? 

Lees verder

Wat is webhosting?

Om je website zichtbaar te maken op het internet moet je een hosting abonnement bij een provider afsluiten. Webhosting is simpel gezegd een stukje ruimte op het internet via een zogeheten webserver.

Lees verder

Waar kun je allemaal WordPress hulp vinden?

Hoewel WordPress een zeer gebruikersvriendelijk content management systeem (CMS) is, kan het nog wel eens voorkomen dat je ergens niet uitkomt. Dit kan erg frustrerend zijn en je wilt op dat moment ook niks liever dan WordPress hulp. Lees in dit artikel meer over de verschillende WordPress hulpbronnen.

Lees verder