WordPress

Websites waar je gratis stockfoto’s kan downloaden

gratis stockfoto websites

Bekijk hier de nieuwste versie van onderstaand bericht over gratis stockfoto’s

In het artikel Op welke website koop je de beste stockfoto’s? schreven we waar je de beste stockfoto’s kan kopen. Er zijn echter ook websites waar je gratis stockfoto’s kan downloaden. De kwaliteit en hoeveelheid foto’s van dergelijke websites is over het algemeen beduidend lager dan van betaalde stockfoto’s. Voor professioneel gebruik bevelen we het daarom niet snel aan. Voor een paar euro heb je al snel betere foto’s en een veel grotere keuze. Voor websiteprojecten met weinig tot geen budget,  kunnen we ons toch voorstellen dat gratis stockfoto’s een uitkomst zijn. Daarom in dit blog een overzicht van betrouwbare websites.

Waarom gratis stockfoto’s?

Voor niets gaat de zon op! Waarom worden stockfoto’s gratis gedeeld?

Licentie

Zorg er altijd voor dat je rechten hebt om afbeeldingen en foto’s op je website te gebruiken. Het is eerlijk naar de maker van de afbeelding. Bovendien voorkom je dat je juridisch in de problemen komt. Regelmatig horen we van organisaties dat ze een advocaat op zich afgestuurd krijgen omdat ze de eigendomsrechten van foto’s op hun website niet goed geregeld hebben.

Gratis stockfoto websites

Foter
Foter beweert 228 miljoen gratis stockfoto’s aan te bieden. We hebben ze niet geteld, dus we zullen maar aannemen dat het waar is. Foter wordt gesponsord door Shutterstock. Voor WordPress websites is er een plugin beschikbaar waarmee vanuit WordPress naar gratis stockfoto’s gezocht kan worden.

Stockvault
Stockvault heeft ruim 40.000 foto’s beschikbaar. Ook deze website wordt gesponsord door Shutterstock.

Flickr Creative Commons
Flickr is een website waar mensen hun foto’s kunnen bewaren en delen met anderen. Ze kunnen aangeven of de foto door anderen gebruikt mag worden door het aangeven van een licentie. Je kan bij Flickr zoeken naar foto’s die in de Creative Commons licentie vallen en (onder voorwaarden) door anderen kostenloos gebruikt mogen worden. Compflight is een WordPress plugin waarmee je door de Creative Commons foto’s vanuit WordPress kan zoeken.

Stock.XCHNG (SXC)
Ooit dé toonaangevende website op het gebied van gratis stockfoto’s (+ 400.000 foto’s). De website is onderdeel van Getty Images, maar het lijkt erop dat de website niet meer verder ontwikkeld wordt.

RGBStock
RGB Stock wordt gesponsord door Stockfresh en positioneert zich als het alternatief voor SXC. Een groot deel van het team werkt vanuit Nederland. Stockfresh is opgericht door de oprichters van SCX.

Freepik
Freepik verzamelt foto’s van andere gratis stockfoto websites. De website is gesponsord door Istock (Getty Images).

Dreamstime
Dreamstime verkoopt stockfoto’s en biedt een deel van zijn collectie gratis aan.

Fotolia
Fotolia verkoopt stockfoto’s en biedt een deel van zijn collectie (tijdelijk) gratis aan.

Imagebase
Imagebase is een website van fotograaf David Niblack die zijn foto’s gratis beschikbaar stelt voor persoonlijk, commercieel en ander gebruik.

Overig (met dank aan Pim de Rooij)

Waarom geen Google Images gebruiken?

Google Images is een prachtige bron om naar foto’s te zoeken, maar doordat het niet duidelijk is wat de rechten van de foto’s zijn, is het niet verantwoord om foto’s van Google Images te gebruiken.

Zijn we websites vergeten? Laat het ons weten in een reactie!

Tip! : Is jouw WordPress website al klaar voor de AVG?
Bekijk wat Sowmedia voor je kan betekenen!

Update alert: Bekijk hier de nieuwste versie van dit bericht over gratis stockfoto’s

10 reacties op “Websites waar je gratis stockfoto’s kan downloaden”

 1. Mag je wel de afbeeldingen van een site gebruiken (kopieren) als je voor die betreffende site reclame maakt? Laten we zeggen, je selecteert en promoot aanbiedingen van een bepaald artikel, bv kleding of je selecteert voor een bepaalde doelgroep mooie reizen. Mag je dan wel de afbeelding overnemen van de aanbieder op je eigen website? Dat lijkt me wel logisch eigenlijk of zie ik dit verkeerd?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

 • Managed WordPress hosting nederland

  De 3 beste Managed WordPress hosting providers in Nederland

  Op zoek naar een Nederlandse Managed WP hosting? In dit blog vertellen we de top 3 op het gebied van snelheid, veiligheid en support.

 • voorkom hacks

  Tien tips om te voorkomen dat je WordPress website wordt gehackt!

  Een gehackte website kan grote gevolgen hebben voor je online aanwezigheid en reputatie. Gelukkig zijn er enkele stappen die je kunt nemen om de kans op een hack te verkleinen. Hier lees je tien tips.

 • voordelen wordpress

  De voordelen van WordPress voor marketing- en communicatiemedewerkers

  Waarom WordPress zo eenvoudig te gebruiken is als marketing-en/of communicatiemedewerker leggen we in dit blog graag voor je uit.