Websites waar je gratis stockfoto’s kan downloaden

gratis stockfoto websites

Bekijk hier de nieuwste versie van onderstaand bericht over gratis stockfoto’s

In het artikel Op welke website koop je de beste stockfoto’s? schreven we waar je de beste stockfoto’s kan kopen. Er zijn echter ook websites waar je gratis stockfoto’s kan downloaden. De kwaliteit en hoeveelheid foto’s van dergelijke websites is over het algemeen beduidend lager dan van betaalde stockfoto’s. Voor professioneel gebruik bevelen we het daarom niet snel aan. Voor een paar euro heb je al snel betere foto’s en een veel grotere keuze. Voor websiteprojecten met weinig tot geen budget,  kunnen we ons toch voorstellen dat gratis stockfoto’s een uitkomst zijn. Daarom in dit blog een overzicht van betrouwbare websites.

Waarom gratis stockfoto’s?

Voor niets gaat de zon op! Waarom worden stockfoto’s gratis gedeeld?

  • Soms sponsoren websites voor betaalde stockfoto een gratis stockfoto website. Per zoekopdracht krijg je ook (betere) betaalde resultaten te zien.
  • Betaalde stockfoto websites bieden een deel van hun collectie gratis aan. Zo word je verleid om een account aan te maken en is de stap naar kopen kleiner geworden.
  • Fotografen willen uit idealistisch oogpunt hun foto’s gratis aan anderen ter beschikking stellen. Het beschikbaar stellen van foto’s geeft hen bovendien meer bekendheid.

Licentie

Zorg er altijd voor dat je rechten hebt om afbeeldingen en foto’s op je website te gebruiken. Het is eerlijk naar de maker van de afbeelding. Bovendien voorkom je dat je juridisch in de problemen komt. Regelmatig horen we van organisaties dat ze een advocaat op zich afgestuurd krijgen omdat ze de eigendomsrechten van foto’s op hun website niet goed geregeld hebben.

Gratis stockfoto websites

Foter
Foter beweert 228 miljoen gratis stockfoto’s aan te bieden. We hebben ze niet geteld, dus we zullen maar aannemen dat het waar is. Foter wordt gesponsord door Shutterstock. Voor WordPress websites is er een plugin beschikbaar waarmee vanuit WordPress naar gratis stockfoto’s gezocht kan worden.

Stockvault
Stockvault heeft ruim 40.000 foto’s beschikbaar. Ook deze website wordt gesponsord door Shutterstock.

Flickr Creative Commons
Flickr is een website waar mensen hun foto’s kunnen bewaren en delen met anderen. Ze kunnen aangeven of de foto door anderen gebruikt mag worden door het aangeven van een licentie. Je kan bij Flickr zoeken naar foto’s die in de Creative Commons licentie vallen en (onder voorwaarden) door anderen kostenloos gebruikt mogen worden. Compflight is een WordPress plugin waarmee je door de Creative Commons foto’s vanuit WordPress kan zoeken.

Stock.XCHNG (SXC)
Ooit dé toonaangevende website op het gebied van gratis stockfoto’s (+ 400.000 foto’s). De website is onderdeel van Getty Images, maar het lijkt erop dat de website niet meer verder ontwikkeld wordt.

RGBStock
RGB Stock wordt gesponsord door Stockfresh en positioneert zich als het alternatief voor SXC. Een groot deel van het team werkt vanuit Nederland. Stockfresh is opgericht door de oprichters van SCX.

Freepik
Freepik verzamelt foto’s van andere gratis stockfoto websites. De website is gesponsord door Istock (Getty Images).

Dreamstime
Dreamstime verkoopt stockfoto’s en biedt een deel van zijn collectie gratis aan.

Fotolia
Fotolia verkoopt stockfoto’s en biedt een deel van zijn collectie (tijdelijk) gratis aan.

Imagebase
Imagebase is een website van fotograaf David Niblack die zijn foto’s gratis beschikbaar stelt voor persoonlijk, commercieel en ander gebruik.

Overig (met dank aan Pim de Rooij)

Waarom geen Google Images gebruiken?

Google Images is een prachtige bron om naar foto’s te zoeken, maar doordat het niet duidelijk is wat de rechten van de foto’s zijn, is het niet verantwoord om foto’s van Google Images te gebruiken.

Zijn we websites vergeten? Laat het ons weten in een reactie!

Tip! : Is jouw WordPress website al klaar voor de AVG?
Bekijk wat Sowmedia voor je kan betekenen!

Update alert: Bekijk hier de nieuwste versie van dit bericht over gratis stockfoto’s

10 reacties op “Websites waar je gratis stockfoto’s kan downloaden”

  1. Mag je wel de afbeeldingen van een site gebruiken (kopieren) als je voor die betreffende site reclame maakt? Laten we zeggen, je selecteert en promoot aanbiedingen van een bepaald artikel, bv kleding of je selecteert voor een bepaalde doelgroep mooie reizen. Mag je dan wel de afbeelding overnemen van de aanbieder op je eigen website? Dat lijkt me wel logisch eigenlijk of zie ik dit verkeerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

7x voordelen van managed WordPress hosting voor jouw bedrijf

Het beheren van een website kan wel mega tijdrovend en complex zijn. Om die reden bieden wij managed WordPress hosting aan. In deze blogpost leggen we uit waarom dit de beste keuze is voor jouw bedrijf en welke fantastische voordelen er voor jou bij zitten. 

Lees verder

Zo kies je de beste WordPress helpdesk voor jouw website

Je werkt bij een organisatie die al enkele jaren een WordPress website heeft. Hoewel de website functioneert, zijn er voortdurend technische problemen en de prestaties zijn niet optimaal. Je voelt de druk om deze knelpunten snel aan te pakken. De vraag is alleen, hoe pak je zulke problemen aan? En wie kan je daarbij helpen?

Lees verder

Waarom je jouw Core Web Vitals zou moeten testen in Google Search Console

Het testen van je website’s Core Web Vitals in Google Search Console is niet slechts een technische noodzaak; het biedt een strategisch voordeel. Leer waarom het cruciaal is voor het verbeteren van de gebruikerservaring en het verhogen van je SEO.

Lees verder