gratis stockfoto websites

Websites waar je gratis stockfoto’s kan downloaden

In het artikel Op welke website koop je de beste stockfoto’s? schreven we waar je de beste stockfoto’s kan kopen. Er zijn echter ook websites waar je gratis stockfoto’s kan downloaden. De kwaliteit en hoeveelheid foto’s van dergelijke websites is over het algemeen beduidend lager dan van betaalde stockfoto’s. Voor professioneel gebruik bevelen we het daarom niet snel aan. Voor een paar euro heb je al snel betere foto’s en een veel grotere keuze. Voor websiteprojecten met weinig tot geen budget,  kunnen we ons toch voorstellen dat gratis stockfoto’s een uitkomst zijn. Daarom in dit blog een overzicht van betrouwbare websites.

Waarom gratis stockfoto’s?

Voor niets gaat de zon op! Waarom worden stockfoto’s gratis gedeeld?

 • Soms sponsoren websites voor betaalde stockfoto een gratis stockfoto website. Per zoekopdracht krijg je ook (betere) betaalde resultaten te zien.
 • Betaalde stockfoto websites bieden een deel van hun collectie gratis aan. Zo word je verleid om een account aan te maken en is de stap naar kopen kleiner geworden.
 • Fotografen willen uit idealistisch oogpunt hun foto’s gratis aan anderen ter beschikking stellen. Het beschikbaar stellen van foto’s geeft hen bovendien meer bekendheid.

Licentie

Zorg er altijd voor dat je rechten hebt om afbeeldingen en foto’s op je website te gebruiken. Het is eerlijk naar de maker van de afbeelding. Bovendien voorkom je dat je juridisch in de problemen komt. Regelmatig horen we van organisaties dat ze een advocaat op zich afgestuurd krijgen omdat ze de eigendomsrechten van foto’s op hun website niet goed geregeld hebben.

Gratis stockfoto websites

Foter
Foter beweert 228 miljoen gratis stockfoto’s aan te bieden. We hebben ze niet geteld, dus we zullen maar aannemen dat het waar is. Foter wordt gesponsord door Shutterstock. Voor WordPress websites is er een plugin beschikbaar waarmee vanuit WordPress naar gratis stockfoto’s gezocht kan worden.

Stockvault
Stockvault heeft ruim 40.000 foto’s beschikbaar. Ook deze website wordt gesponsord door Shutterstock.

Flickr Creative Commons
Flickr is een website waar mensen hun foto’s kunnen bewaren en delen met anderen. Ze kunnen aangeven of de foto door anderen gebruikt mag worden door het aangeven van een licentie. Je kan bij Flickr zoeken naar foto’s die in de Creative Commons licentie vallen en (onder voorwaarden) door anderen kostenloos gebruikt mogen worden. Compflight is een WordPress plugin waarmee je door de Creative Commons foto’s vanuit WordPress kan zoeken.

Stock.XCHNG (SXC)
Ooit dé toonaangevende website op het gebied van gratis stockfoto’s (+ 400.000 foto’s). De website is onderdeel van Getty Images, maar het lijkt erop dat de website niet meer verder ontwikkeld wordt.

RGBStock
RGB Stock wordt gesponsord door Stockfresh en positioneert zich als het alternatief voor SXC. Een groot deel van het team werkt vanuit Nederland. Stockfresh is opgericht door de oprichters van SCX.

Freepik
Freepik verzamelt foto’s van andere gratis stockfoto websites. De website is gesponsord door Istock (Getty Images).

Dreamstime
Dreamstime verkoopt stockfoto’s en biedt een deel van zijn collectie gratis aan.

Fotolia
Fotolia verkoopt stockfoto’s en biedt een deel van zijn collectie (tijdelijk) gratis aan.

Imagebase
Imagebase is een website van fotograaf David Niblack die zijn foto’s gratis beschikbaar stelt voor persoonlijk, commercieel en ander gebruik.

Overig (met dank aan Pim de Rooij)

Waarom geen Google Images gebruiken?

Google Images is een prachtige bron om naar foto’s te zoeken, maar doordat het niet duidelijk is wat de rechten van de foto’s zijn, is het niet verantwoord om foto’s van Google Images te gebruiken.

Zijn we websites vergeten? Laat het ons weten in een reactie!

Tip!

Is jouw WordPress website al klaar voor de AVG?
Bekijk wat Sowmedia voor je kan betekenen!

 • Ronald Pijpers schreef:

  http://lorempixel.com/
  Niet dat hier veel foto’s op staan, maar het is wel heel flexibel en ideaal tijdens het ontwikkelen van een site.

 • Erwin van Ginkel schreef:

  In deze blog is een lijst met kleinere, maar heel interessante, websites opgenomen waar je gratis foto’s kan vinden: http://premium.wpmudev.org/blog/best-free-stock-images-wordpress/

 • Stefan H schreef:

  Een goede tip is http://allthefreestock.com/. Hier kan je in eenzelfde venster meerdere stock-websites doorzoeken. :)

 • Chris Rommers schreef:

  Mooi overzicht Erwin. Toevallig net zelf een overzichtsartikel geplaatst, inclusief info over aanwezigheid van zoekfunctie en of het nodig is om een bronvermelding te plaatsen als je een foto gebruikt. Wellicht een aardige aanvulling: http://www.webgenerator.nl/gratis-stockfotos/

 • Pim de Rooij schreef:

  Hi Erwin,

  Bedankt voor je artikel, erg overzichtelijk!

  Toevallig schreed ik een artikel over hetzelfde onderwerp.
  Ik heb 21 websites met gratis stockfoto’s op een rijtje gezet, wellicht een mooie toevoeging op jouw artikel:
  http://www.startuphacks.nl/21-websites-gratis-stockfotos/

  Groeten
  Pim de Rooij

 • En nog een website met gratis te gebruiken foto’s die we tegenkwamen: http://mystock.photos/

 • Akif Hodzic schreef:

  .

 • Angelique schreef:

  Mag je wel de afbeeldingen van een site gebruiken (kopieren) als je voor die betreffende site reclame maakt? Laten we zeggen, je selecteert en promoot aanbiedingen van een bepaald artikel, bv kleding of je selecteert voor een bepaalde doelgroep mooie reizen. Mag je dan wel de afbeelding overnemen van de aanbieder op je eigen website? Dat lijkt me wel logisch eigenlijk of zie ik dit verkeerd?