Gratis stockfoto’s downloaden

Gratis stockfoto's voor je website

We schreven eerder al over websites met gratis stockfoto’s. Dit bericht vond gretig aftrek en daarom grasduinden we opnieuw door het wereldwijde web op zoek naar sites met gratis afbeeldingen voor persoonlijk én commercieel gebruik zodat een website in WordPress kan worden verbeterd.

Waarom niet Google Images?

Is Google Images de beste zoekmachine voor afbeeldingen? Om te zoeken ja: gebruiken is een ander verhaal. Google toont niet wat de licenties zijn voor beeldmateriaal. Dan zou het zomaar kunnen dat je een bestand gebruikt terwijl dit juridisch wordt beschermd. Daar hoef je je met de bestanden van de volgende pagina’s nauwelijks of geen zorgen over te maken. Wel zijn de meeste afbeeldingen op een Creative Commons (CC)-manier gelicenseerd met CC0-manier. Dat betekent dat het werk vrij is om te worden bewerkt of verspreid. Daarnaast gebruiken sommige sites de volgende licenties:

1. Naamsvermelding (of attribution): bestanden mogen gebruikt worden mits de maker wordt vermeld;

2. Naamsvermelding-gelijkdelen (of attribution-sharealike): bestanden mogen worden gebruikt mits dat gebeurt onder dezelfde licentie van de maker en de maker wordt vermeld;

3. Naamsvermelding-geenafgeleidewerken (of attributionnoderivate): bestanden mogen worden gebruikt én gekopieerd of verspreid mits de maker wordt vermeld en het werk in de originele staat blijft.

Naast iedere website staat het symbool als dit van toepassing is.

Gratis stockfoto’s-websites overzicht

1. 1 Million Free Pictures
De naam van de website spreekt voor zich. Meerdere foto’s tegelijk downloaden is ook een optie. Bestanden zijn niet gelicenseerd, maar de afnemer noemen is nooit onredelijk. Dat kan op deze pagina.

stockfoto's van gebouwen
Gevonden op 1 Million Free Pictures

2. Burst
Hierop vind je gratis stockfoto’s – voor ondernemers, welteverstaan. Sommige afbeeldingen vallen onder de licentie van de beheerder (Shopify) wat in feite hetzelfde is als de Attribution-licentie die vermeld staat op Flickr Creative Commons.

3. Barn Images
Het beeldmateriaal op deze pagina wordt bijgehouden door het Letse duo Igor Trepeshchenok en Roman Drits met het doel “traditionele stockfotografie te herdefiniëren”. De afbeeldingen zijn van hoge kwaliteit. Er zijn weinig foto’s van mensen te vinden.

4. Compflight
Een WordPress-plugin waarmee je door de Creative Commons-foto’s vanuit WordPress kan zoeken. Helaas zijn op de website de afbeeldingen niet gecategoriseerd wat het wat lastiger zoeken maakt.

5. Cupcake
Cupcake is opgezet door fotograaf Jonals Nilsson Lee. De afbeeldingen op zijn website staan niet onder een licentie maar het is natuurlijk wel sympathiek om hem te vermelden wanneer je zijn foto’s – vooral met natuur- en reisthema – gebruikt.

6. Death to Stock
Een initiatief van fotografen Allie en David, die vonden dat er te weinig goede stockfoto’s online waren. Geef je e-mailadres op en ontvang wekelijks een serie. De betaalde versie hiervan (voor $15 per maand of $180 per jaar) draagt bij aan de ontwikkeling van nieuwe projecten.

7. Designerpics
Gemaakt door fotograaf Jeshu John. Onderwerpen van de HD-foto’s zijn vooral alledaagse voorwerpen.

stockfoto's
“Soft pastels” afkomstig van DesignerPics

8. Dreamstime
Een deel van de foto’s is vanachter de betaalmuur getrokken. Sommige foto’s zijn in architectuurthema zodat een site in WordPress over dit onderwerp gratis beter uit de verf komt.

9. deviantART
Voor wie op zoek is naar artistieke afbeeldingen is deze website the place to be. Gratis stockfoto’s zijn te vinden doordat auteurs ze als zodanig hebben getagd (als freestock). Meestal is het vereist om de maker op de hoogte te stellen voor de bestanden worden gebruikt.

10. Epicantus
Opgezet door UX-ontwerper Daria om zichzelf uit te dagen in het snel maken van mooie dingen. Alledaagsheid is het belangrijkste thema maar voor foto’s van de lucht is dit ook de juiste site. De bestanden zijn helaas niet getagd.

11. Creative Commons
Creative Commons biedt de mogelijkheid om door hun afbeeldingen te zoeken die specifiek voor commerciële doeleinden te gebruiken zijn.

12. Fancy Crave
Deze website wordt beheerd door Igor Ovsyannykov en bevat veel foto’s met reisthema. De gratis pakketten bevatten minder bestanden in specialistisch thema, zoals vintage.

13. Foca
Op Foca staan gratis foto’s, video’s en sjablonen. Daarnaast heeft de website een ingebouwde toepassing waarmee je zelf afbeeldingen kunt samenstellen toegespitst op verschillende sociale online platforms.

Stockfoto's met interieur
Voorbeeld van een foto uit de ‘Business’-categorie, gevonden op Foca

14. FoodiesFeed
Een niche-site: op FoodiesFeed vind je gratis foto’s van eten in hoge resolutie.

15. Foter
We noemden deze al in het eerste blog. Foter beweert 228 miljoen gratis stockfoto’s aan te bieden die door gebruikers zijn geüpload. Foter wordt gesponsord door Shutterstock. Voor WordPress-websites is er een plugin beschikbaar waarmee vanuit WordPress naar gratis stockfoto’s gezocht kan worden.

16. Fotolia
Fotolia verkoopt stockfoto’s en biedt een deel van zijn collectie (tijdelijk) gratis aan.

17. Free Media Goo
Een niche-pagina gemaakt voor en door webontwikkelaars. Er staan weinig afbeeldingen op, maar de foto’s en illustraties die erop staan zijn goed (vooral die gecategoriseerd als financieel). Een goede keuze als je pagina gebouwd in WordPress over geldzaken gaat.

18. Free Nature Stock
Dagelijks zet fotograaf Adrian Pelletier een nieuwe foto op deze pagina. Foto’s zijn CC0-gelicenseerd.

Stockfoto's van dieren zijn gewild - (foto van Adrian Pelletier)
Auteur: Adrian Pelletier

19. Freepik
Freepik verzamelt foto’s van andere gratis stockfoto websites. De website wordt gesponsord door Istock (Getty Images).

20. Freestocks.org
Een site zo non-pretentieus als de titel. Bestanden hebben een CC0-licentie.

21. Freerangestock
Deze pagina behelst duizenden beelden tellende bibliotheek. Niet alle foto’s zijn helaas van even goede kwaliteit. Daarbij zijn sommige bestanden gelicenseerd met Equalicense, wat inhoudt dat – in tegenstelling tot de CC0-licentie – ze niet mogen worden verspreid via andere media dan digitaal.

22. Getrefe
De foto’s op deze site zijn verdeeld in negen categorieën: abstract, zakenwereld, eten, thuis, lifestyle, natuur, buitenleven, transport en reizen. De afbeeldingen zijn van hoge kwaliteit.

Een werkgerelateerde foto
Een werkgerelateerde foto gevonden op Refe

23. Good Stock Photos
Foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Steven Ma, een webdesigner en marketeer. Voor Instagram-typische content is dit het jusite adres.

24. Gratisography
Iedere week worden hier nieuwe foto’s toegevoegd gemaakt door één persoon: Ryan McGuire, werkzaam bij Bells Design.

25. HubSpot
De werknemers van de webbeheerders van HubSpot zijn zelf te zien op de foto’s. De onderwerpen van de foto’s zijn dan ook werkgerelateerd.

26. Imagebase
Imagebase is opgezet door fotograaf David Niblack. Er staan duizenden gratis afbeeldingen op met hoofdzakelijk natuurthema.

27. ISO Republic
Opgericht in 2014 door Tom Eversly en inmiddels onderhouden door een klein team. Alledaagsheid is het meest voorkomende thema, maar ook natuur of mensen komen aan bod.

28. jay mantri
Deze pagina (en enkele anderen hier) werd eerder al genoemd door Pim de Rooij. De afbeeldingen zijn van hoge kwaliteit – zowel technisch als artistiek. Helaas is er geen zoekfunctie op de site. Voor een pagina in WordPress in stijl.

stockfoto's van olifanten zijn populair
Door Jay Mantri

29. Jeshoots
Opgezet in 2014 door de Tsjechische ontwerper Jan Vasek die er genoeg van had om te moeten betalen voor stockfoto’s en mockups (foto’s gemaakt toen producten werden ontwikkeld).

30. Kaboom Pics
Bestanden hebben geen licentie, maar moeten worden gebruikt alsof ze een No derivate-licentie hebben: ze mogen worden gedown- en geüpload mits ze niet worden aangepast.

31. LibreShot
Libreshot is opgericht door SEO-consultant en fotograaf Martin Vorel. Foto’s zijn van hoge kwaliteit, maar hebben weinig mensen als onderwerp. Ze zijn voorzien van een CC0-licentie.

32. Life of Pix
Veel indrukwekkende HD-foto’s te vinden met vooral natuur- en objectthema.

33. Magdeleine
De webbeheerders van Magdeleine hebben deze collectie samengesteld.

34. Moose Stock Photos
Voor unieke beelden is dit een hele goede site van icons8; je kunt namelijk zelf een stockfoto bouwen door beelden uit te snijden en op elkaar te leggen. Het is vereist om te linken naar icons8 en de maker op iedere webpagina waar je hun afbeeldingen gebruikt. Veel foto’s hebben een minimalistische stijl wat ze geschikt maakt voor pagina’s over serieuze onderwerpen zoals werk.

Stockfoto van een muur
Foto gevonden op icons8 door Moose.

35. Moveast
Het geesteskind van de Portugese fotograaf Jõao Pacheco toen hij naar Dubai verhuisde. Wie zijn website bezoekt zal concluderen dat hij nog steeds op reis is. De indeling van de foto’s is per land dus zal niet heel erg van pas komen als je op zoek bent naar iets anders dan afbeeldingen in reisthema.

36. NASA
Een zeer specifieke inhoud is hier te vinden, maar de allerbeste keuze als je website draaiend op WordPress foto’s van het heelal nodig heeft.

37. NegativSpace
De foto’s op NegativSpace zijn van hoge kwaliteit maar ook iets artistieker, dus wat minder nuttig ter ondersteuning van een inhoudelijk concept zoals een infographic.

38. openphoto.net
Gelanceerd in 1998 en still going strong. De meeste foto’s zijn in lifestyle-thema omdat de pagina voornamelijk als foto-blog wordt gebruikt.

39.Pexels
Afbeeldingen op deze site hebben de CC0-licentie en zijn door hun categorisering met tags goed vindbaar.

40. Picjumbo
Op Picjumbo worden iedere dag nieuwe foto’s toegevoegd in de verschillende categorieën, uiteenlopend van ‘iPhone Wallpapers’ tot ‘Space for Text’.

stockfoto's met whiteboard
Geschikte foto voor een pagina over marketing

41. Picography
Op deze pagina staan foto’s en illustraties met de CC0-licentie van onder andere Dave Meier.

42. Picspree
Picspree wordt gesponsord door Getty Images en bestaat uit een groeiende collectie foto’s. Pas wel op de licentie: sommige afbeeldingen vereisen extra toestemming van kunstenaars, modellen en dergelijke om de beelden commercieel te gebruiken. Lifestyle-foto’s zijn in de minderheid.

43. PikWizard
Op PikWizard staan veel foto’s van professionele kwaliteit in zowel artistieke als commerciële stijl. De collectie wordt bijgehouden door Wavebreak Media, het bedrijf van de Ierse videograaf Sean Prior. De foto’s zijn niet exclusief door hem gemaakt. Let op: de foto’s mogen niet worden gedistribueerd en doorverkocht.

44. Pixabay
Hier zijn meer dan 1,7 miljoen gratis afbeeldingen te vinden in de vorm van foto’s, vectoren en illustraties onder de CC0-licentie.

45. Rawpixel
De afbeeldingen op deze website, opgericht door Robert Churchill, mogen maximaal honderd keer per gebruiker per maand worden gedownload.

46. Realistic Shots
Realistic Shots is opgezet door Commit 2 Design en biedt iedere week zeven nieuwe foto’s.

47. Refe
Deze pagina is opgezet “om organisaties en individuen te helpen hun ideeën tot leven te brengen”, aldus de webbeheerders.

48. Reshot
Gemaakt voor start-ups en (creatieve) freelancers. Ideaal dus als je een site in WordPress nodig hebt die werk presenteert.

stockfoto's van werkenden
Gemaakt door Places of Our Lives en gevonden op Reshot

49. RGBStock
RGB Stock wordt gesponsord door Stockfresh en positioneert zich als het alternatief voor SXC. Een groot deel van het team werkt vanuit Nederland. Stockfresh is opgericht door de oprichters van SCX.

50. Skitterphoto
De bestanden op deze pagina – die overigens is opgericht door Nederlandse fotografen – zijn voorzien van CC0-licentie.

stockfoto's van vee
‘Line dancing cows’ door Rudy van der Veen, gemaakt in Groningen

51. Shot Stash
De collectie op deze pagina wordt steeds groter en is volgens Thinkingnotes.com “the best stash for the best shots on the internet”. Inderdaad: de foto’s zijn absoluut van goede kwaliteit.

52. Splashbase
Op de ietwat rommelige website van Splashbase staan toch een hoop foto’s van hoge kwaliteit met vooral reisthema.

53. Startup Stock Photos
De naam zegt het al; op deze site – opgericht door Sculpt – staan foto’s met start-upthema: onderwerpen zijn dus eenmansbedrijven en ondernemers.

54 Stocksnap.io
De zoekfunctie op deze website is heel erg handig om door de duizenden afbeeldingen te bladeren. Je kunt ook zoeken op populariteit.

55. Stockvault
Stockvault heeft ruim 40.000 foto’s beschikbaar. Ook deze website wordt gesponsord door Shutterstock.

56. Stock Up
Een goede keuze voor wie op zoek is naar HD-foto’s in eetthema. Gebruiksvoorwerpen en mensen zijn ook vaak onderwerp. Er zijn ook veel gratis thema’s voor WordPress over voedsel beschikbaar wat deze website erg geschikt maakt.

stockfoto's van groente
‘Carrots and friends’ door Amanda Kirsh

57. Stock.XCHNG (SXC)
Ooit dé toonaangevende website op het gebied van gratis stockfoto’s (+ 400.000 foto’s). De website is onderdeel van Getty Images, maar het lijkt erop dat de website niet meer verder ontwikkeld wordt.

58. Stokpic
Opgericht door fotograaf Ed Gregory. Iedere twee weken is hier nieuw beeldmateriaal te zien. De foto’s zijn verdeeld in uiteenlopende maar zeer bruikbare categorieën waaronder landschappen, mensen en technologie. Thema’s zijn in WordPress oo

59. Streetwill
Voor wie op zoek is naar vintage foto’s of foto’s van eten is dit the place to be. Natuurlijk bij uitstek geschikt voor pagina’s met vintage-thema’s in WordPress.

60. Superfamous
Hier zijn vooral abstracte HD-foto’s te vinden in natuurthema.

61. Travel Coffee Book
Een digitaal reisfotoboek, dat is deze website inderdaad. Iedereen kan bijdragen aan de collectie, ook als de bestanden niet door de uploader zijn gemaakt. Het is ook mogelijk om alle foto’s in één keer te downloaden.

62. Tookapic
Op deze website staan vooral foto’s van natuur, mensen en architectuur. De foto’s zijn geordend op kleur.

63. The Stocks
De foto’s op deze pagina zijn onderverdeeld in vier categorieën: werkgerelateerd, natuur, mensen en technologie. De foto’s zijn van hoge kwaliteit.

64. Unsplash
Er staan meer dan een miljoen stockfoto’s op Unsplash. Om de zoveel tijd lichten de webbeheerders de beste foto’s uit op de startpagina. Om hun bestanden te gebruiken moet je wel eerst een account aanmaken.

65. Visual Hunt
Hier zijn meer dan 350 miljoen stockfoto’s te vinden met een CC0-licentie.

Ontbreekt er iets op deze pagina? Laat het weten in de commentaarsectie!

2 reacties op “Gratis stockfoto’s downloaden”

  1. Wat een lange lijst. Daar hebben jullie veel tijd ingestoken! Weer een mooie manier waarop jullie de klanten van Sowmedia van dienst zijn!

    Er moet wel een kanttekening gemaakt worden. Het komt steeds vaker voor dat er foto’s op dit soort sites staan zonder dat de fotograaf daar toestemming voor heeft gegeven. Als zo’n fotograaf zijn foto tegenkomt op jouw site, heb je wel een probleem. Eentje dat behoorlijk in de papieren kan gaan lopen! Dat kun jij dan vervolgens verhalen op zo’n site, maar dan ontdek je opeens dat de kleine lettertjes alsnog het risico bij jou leggen, en dat ze gevestigd zijn op de Seychellen o.i.d.. Als goedkoop duurkoop is, wat denk je dat gratis dan is?

    Met betrekking tot goed beeldmateriaal is het altijd slimmer om een relatie aan te gaan met een professionele fotograaf (Sowmedia kan je ook op dit gebied goed adviseren). Een professionele beeldmaker levert niet alleen de foto’s die helemaal passen bij jouw dienst of organisatie, maar je krijgt ook nog eens zwart op wit wat je mag doen met de foto in de vorm van een gebruikslicentie. Dus: een maximaal uniek eigen visuele identiteit — en geen juridisch risico!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Hoe voorkom je dat ChatGPT je WordPress website crawlt: Een stap-voor-stap gids

Jij weet waarschijnlijk als geen ander: content is koning! En de bescherming van jouw content tegen ongeautoriseerd gebruik is vaak essentieel.

Lees verder

Google Core Web Vitals update: alles over de nieuwe INP Metric

In deze blog leggen we uit wat de Google Core Web Vitals update van maart 2024 inhoudt. Met speciale aandacht voor de nieuw geïntroduceerde ‘Interaction to Next Paint’ – afgekort INP – metric.

Lees verder

GDPR Consent Pro voor WordPress ondersteunt nu Google Consent Mode V2

Als je bekend bent met Google Analytics en Ads, dan weet je waarschijnlijk wel dat je voor maart 2024 Google Consent Mode V2 moet installeren. Doe je dat niet, dan loop je alle nauwkeurige metingen via het marketingplatform mis. 

Lees verder