Meta description : hoe opvallen in de zoekresultaten?

Meta description

Een meta description is een HTML-element dat de inhoud van je pagina beschrijft en samenvat voor gebruikers en zoekmachines. Hoewel meta data niet meer zo belangrijk is voor het hoger ranken in de zoekmachines als het vroeger, speelt de meta description nog steeds een belangrijke rol voor het trekken van bezoekers naar een landingspagina.

Het maken van overtuigende meta descriptions is iets wat vaak wordt verzaakt. Tijdens het afronden van een pagina worden deze HTML-elementen snel even ingevuld en wordt er daarna niet meer naar omgekeken. Erg zonde, een meta description is namelijk het visitekaartje van een pagina en een simpele manier om meer bezoekers naar je website te leiden. Zoekmachinegebruikers klikken namelijk sneller op een website met een overtuigende en aantrekkelijke meta description. 

Hoe maak je een goede meta description?

Eigenlijk fungeren meta descriptions als een soort advertentieteksten, maar dan niet betaald. Wanneer een zoekmachinegebruiker zoekt op een bepaald keyword, toont Google de meta description als een samenvatting van de pagina. Bij advertenties werkt dit ongeveer ook zo. 

Een overtuigende meta description heeft de kracht om de click-through rate van jouw organische zoekresultaten te verhogen. Dat betekent dat meer mensen die jouw pagina zien in de zoekresultaten ook daadwerkelijk doorklikken en op jouw site terecht komen. Dit leidt uiteindelijk tot meer organisch verkeer, zelfs als je rankings gewoon hetzelfde blijven. 


Waar voldoet een goede meta description aan ?

  • De meta omschrijving voor pagina’s kan het beste tussen de 50–160 karakters lang zijn. En de pagina titel (meta title) tussen 50-66 karakters lang. 
  • Gebruik 2 zinnen; in de eerste zin plaats je het keyword op de 3e of 4e plaats, omdat het keyword al op de 1e plaats in de titel staat. Anders heb je 2 keywords boven elkaar staan en dat leest niet lekker. De eerste zin is informatief en geeft antwoord op de vraag van de bezoeker. Plaats in de 2e zin ook nog ergens het keyword. Deze zin is een actie gerichte zin, zodat diegene die zoekt ook getriggerd wordt om op het zoekresultaat te klikken.
  • Zorg ervoor dat de description de volledige lading dekt van de inhoud op de pagina en gebruik nooit dezelfde meta description. Dit ziet Google als duplicate content en is slecht voor je ranking. 
  • Denk goed na over wat de behoefte is van de zoekmachinegebruiker en communiceer deze met emotie en/of urgentie. Dit kun je bereiken door het toevoegen van een Call to Action. Ook het maken van een overtuigende titel kan hierbij helpen. 
  • Biedt meerwaarde vergeleken met de concurrent in de description. Benadruk wat de informatie op de pagina uniek maakt en wat de toegevoegde waarde is. 
  • Verwerk het keyword waar je de pagina op wil laten ranken in de meta description. Probeer dit op een natuurlijk manier te doen, dus niet spammerig. Het keyword wordt dikgedrukt in de zoekresultaten waardoor de pagina nog beter opvalt. Lees in het artikel ‘Keyword onderzoek: hoe de juiste keywords selecteren in 2021?’ hoe je een keyword onderzoekt doet. 

Vier extra gouden tips voor geavanceerd meta descriptions:

  • Bij Google Adwords kan door het gebruiken van onnodige hoofdletters je advertentie afgekeurd worden. Dit is bij het maken van een description niet het geval. Je kunt dus onbeperkt hoofdletters gebruiken om je pagina’s wat meer op te laten vallen. Probeer hier wel spaarzaam mee om te gaan en voorkom een spam-achtige tekst. 
  • Naast hoofdletters kun je ook gebruiken van Emoji’s, speciale karakters en interpunctie om je meta description beter op te laten vallen in de zoekresultaten. Probeer hier opnieuw zuinig mee om te gaan. 
  • Sommige bedrijven halen hun klanten binnen door middel van telefoongesprekken. Is dit bij jou ook het geval? Dan kun je ervoor kiezen om je telefoonnummer in de meta description te plaatsen. 
  • Probeer de data van je website te structuren, waardoor je een mooiere en opvallendere description + URL in de zoekresultaten krijgt. 

Voorbeelden van overtuigende meta descriptions 

Heb je inspiratie nodig? Werp dan eens een blik op de voorbeelden hieronder: 

Etos heeft hun website op zo’n manier gestructureerd dat hun menu items onder de meta description worden opgesomd. Hierdoor valt de meta description als geheel meer op. Ook hebben ze gebruikt gemaakt van USP’s en vinkjes om te description uniek en onderschiedend te maken.

Een meta description geeft antwoord en triggert de zoeker om te klikken.

Door emoji’s aan je meta description toe te voegen, valt ie beter op. Dat zie je goed terug in het voorbeeld hieronder.

Voeg emoji’s toe aan je meta description.

Bol.com maakt de meta description op het keyword ‘schoenen kopen’ overtuigender door ratings toe te voegen.

Met ratings maak je een meta description overtuigender.

Hulp nodig met het maken van een meta description ?

Onze copywriters helpen jou graag mee met het schrijven van overtuigende meta descriptions en ons webteam kan niet wachten met het implementeren van structured data in jouw website. Heb je een boost nodig in de zoekmachines? Klik dan op de button hieronder!

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Hoe voorkom je dat ChatGPT je WordPress website crawlt: Een stap-voor-stap gids

Jij weet waarschijnlijk als geen ander: content is koning! En de bescherming van jouw content tegen ongeautoriseerd gebruik is vaak essentieel.

Lees verder

Google Core Web Vitals update: alles over de nieuwe INP Metric

In deze blog leggen we uit wat de Google Core Web Vitals update van maart 2024 inhoudt. Met speciale aandacht voor de nieuw geïntroduceerde ‘Interaction to Next Paint’ – afgekort INP – metric.

Lees verder

GDPR Consent Pro voor WordPress ondersteunt nu Google Consent Mode V2

Als je bekend bent met Google Analytics en Ads, dan weet je waarschijnlijk wel dat je voor maart 2024 Google Consent Mode V2 moet installeren. Doe je dat niet, dan loop je alle nauwkeurige metingen via het marketingplatform mis. 

Lees verder