De beste mobile first WordPress themes

Mobile first in WordPress Themes

Zoekmachines zoals Google hechten steeds meer waarde aan de snelheid van je website op mobiele telefoons. Om met jouw WordPress website goed in de zoekresultaten te scoren is het dus van belang dat je website optimaal is ingericht voor mobiel gebruik. Bij het kiezen van een nieuw WordPress theme kan een mobile first WordPress theme je enorm helpen. In dit artikel hebben we de beste mobile first WordPress themes voor je op een rijtje gezet.

Een ontwerp voor je mobiele website

Het eerste ontwerp van een website wordt meestal gemaakt voor een laptop- of desktopscherm. Als dat ontwerp vorm heeft gekregen, worden er aanpassingen gedaan om alles ook op kleinere schermen (zoals tablets en smartphones) passend te krijgen. En als iets echt niet mooi uitkomt op een mobiele telefoon wordt het verborgen.

Een smartphone doorloopt dit proces echt ook steeds bij het weergeven van zo’n website; eerst worden de gegevens ingeladen voor weergave op een groot scherm en vervolgens de aanpassingen voor weergave op kleinere schermen. In de praktijk merk je daar meestal niets van, maar als het gaat om laadtijden zijn zoekmachines zoals Google op zoek naar elke milliseconde winst die te behalen valt.

De mobile-first aanpak draait het ontwerpproces daarom om. Allereerst wordt een ontwerp voor mobiele telefoons gemaakt. Pas daarna volgen aanpassingen voor grotere beeldschermen. In de praktijk hoeft een mobiele telefoon dan dus enkel de stijl-gegevens in te laden die daadwerkelijk nodig zijn voor dat apparaat en apparaten met grotere schermen laden nu juist wat meer informatie in.

Mijn WordPress website is niet mobile first, wat nu?

Omdat de mobile-first aanpak vanaf het begin een omgekeerd ontwerpproces vraagt, is het lastig om een bestaand ontwerp nog ‘om te bouwen’ naar mobile first. Het is ook niet per se erg als je website niet mobile first is, want er zijn nog veel meer mogelijkheden om je website te optimaliseren voor mobiele apparaten. Overweeg je echter een nieuw WordPress theme? Dan helpt het je zeker wanneer je kiest voor een mobile first WordPress theme.

Tegelijk worden nog steeds veel websites met de desktop first aanpak ontworpen. Of dat handig is hangt af van de situatie. Voor sommige websites is zoekmachine-optimalisatie (SEO) simpelweg wat minder belangrijk en wordt de website grotendeels op grote schermen gebruikt. In andere situaties weegt esthetiek ook mee naast SEO.

WordPress themes met een mobile first ontwerp

Hieronder hebben we de beste mobile-first WordPress themes op een rij gezet. Zoals je ziet betekent mobile first niet perse dat een ontwerp saai of eentonig wordt. Spreekt een van deze mobile-first WordPress themes jou aan? Klik er dan op, bekijk de ‘Live preview’ en maak je browserscherm smaller om te zien hoe jouw keuze er op een klein schermformaat uitziet.

Gerelateerde artikelen

plugin tips

8 Plugins voor je WordPress Website die niet mogen ontbreken!

Er zijn talloze plugins beschikbaar, maar wij geven in dit blog de 8 “must have” plugins aan die wij vinden die niet mogen ontbreken op je WordPress website.

Lees verder
verschillende tools

Beveiliging van je WordPress-site: XML-RPC vs WP-JSON

XML-RPC vs WP-JSON. Wat is het? We leggen het graag aan je uit.

Lees verder
Managed WordPress hosting nederland

De 3 beste Managed WordPress hosting providers in Nederland

Op zoek naar een Nederlandse Managed WP hosting? In dit blog vertellen we de top 3 op het gebied van snelheid, veiligheid en support.

Lees verder