WordPress

De beste mobile-first WordPress themes

Zoekmachines zoals Google hechten steeds meer waarde aan de snelheid van je website op mobiele telefoons. Om met jouw WordPress website goed in de zoekresultaten te scoren is het dus van belang dat je website optimaal is ingericht voor mobiel gebruik. Bij het kiezen van een nieuw WordPress theme kan een mobile first WordPress theme je enorm helpen. In dit artikel hebben we de beste mobile first WordPress themes voor je op een rijtje gezet.

Wat is mobile first?

Het eerste ontwerp van een website wordt meestal gemaakt voor een laptop- of desktopscherm. Als dat ontwerp vorm heeft gekregen, worden er aanpassingen gedaan om alles ook op kleinere schermen (zoals tablets en smartphones) passend te krijgen. En als iets echt niet mooi uitkomt op een mobiele telefoon wordt het verborgen.

Een smartphone doorloopt dit proces echt ook steeds bij het weergeven van zo’n website; eerst worden de gegevens ingeladen voor weergave op een groot scherm en vervolgens de aanpassingen voor weergave op kleinere schermen. In de praktijk merk je daar meestal niets van, maar als het gaat om laadtijden zijn zoekmachines zoals Google op zoek naar elke milliseconde winst die te behalen valt.

De mobile first aanpak draait het ontwerpproces daarom om. Allereerst wordt een ontwerp voor mobiele telefoons gemaakt. Pas daarna volgen aanpassingen voor grotere beeldschermen. In de praktijk hoeft een mobiele telefoon dan dus enkel de stijl-gegevens in te laden die daadwerkelijk nodig zijn voor dat apparaat en apparaten met grotere schermen laden nu juist wat meer informatie in.

Mijn WordPress website is niet mobile first, wat nu?

Omdat de mobile first aanpak vanaf het begin een omgekeerd ontwerpproces vraagt, is het lastig om een bestaand ontwerp nog ‘om te bouwen’ naar mobile first. Het is ook niet per se erg als je website niet mobile first is, want er zijn nog veel meer mogelijkheden om je website te optimaliseren voor mobiele apparaten. Overweeg je echter een nieuw WordPress theme? Dan helpt het je zeker wanneer je kiest voor een mobile first WordPress theme.

Tegelijk worden nog steeds veel websites met de desktop first aanpak ontworpen. Of dat handig is hangt af van de situatie. Voor sommige websites is zoekmachine-optimalisatie (SEO) simpelweg wat minder belangrijk en wordt de website grotendeels op grote schermen gebruikt. In andere situaties weegt esthetiek ook mee naast SEO.

WordPress themes met een mobile first ontwerp

Hieronder hebben we de beste mobile first WordPress themes op een rij gezet. Zoals je ziet betekent mobile first niet perse dat een ontwerp saai of eentonig wordt. Spreekt een van deze mobile first WordPress themes jou aan? Klik er dan op, bekijk de ‘Live preview’ en maak je browserscherm smaller om te zien hoe jouw keuze er op een klein schermformaat uitziet.

[av_sidebar widget_area=’Blog Mobile First’ av_uid=’av-o0k2wq’]

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

 • Matomo, een AVG-proof alternatief voor Google Analytics

  Wil je een AVG-proof alternatief voor Google Analytics, dan is Matomo aan te bevelen. Data ownership, AVG proof en 100% nauwkeurig.

 • werken aan een website

  Waarom WordPress geschikt is voor (grote) bedrijven: 10 redenen

  Veilig, stabiel, toekomstbestendig en héél prettig om in te werken! WordPress is voor bedrijven van iedere omvang een heel geschikt CMS.

 • WordPress website beveiligen tegen ongenode gasten

  WordPress website beveiligen: 10 tips en tricks

  Je WordPress website beveiligen is één van de belangrijkste dingen die er is. Toch zijn er veel WordPress websites niet goed beveiligd.