WordPress

Tips om je WordPress website up-to-date te houden

Bijna elke WordPress website die niet wordt geüpdatet, wordt vroeg of laat gehackt. Hackers maken scripts die het internet afzoeken naar kwetsbaarheden in WordPress, plugins of themes. Zodra een kwetsbaarheid van een plugin bekend wordt, kunnen hackers gericht en automatisch op WordPress websites nagaan of de betreffende plugin aanwezig is. We kunnen daarom van harte aanbevelen om je website regelmatig te updaten. Dit WordPress onderhoud kan je aan Sowmedia uitbesteden, maar je kan het ook zelf doen. In dit artikel geven we tips voor zowel onervaren beheerders als professionals om je WordPress website up-to-date te houden.

Een aantal links in dit bericht zijn voorzien van een affiliate-code.

Inhoud

[toc heading_levels=”2″]

Tips voor onervaren beheerders


Overwin je angst

Veel beheerders van WordPress websites durven niet te updaten. Ze zijn bang voor de mogelijke gevolgen, bijv. een plugin die niet meer werkt, of layout-wijzigingen in het theme. Maar we kunnen niet anders dan je adviseren om over je angst heen te stappen en toch te updaten. De gevolgen van een mogelijke hack zijn namelijk veel groter dan de gevolgen van het updaten.

Houd je website simpel

Een belangrijke tip is om je website eenvoudig te houden. Een eenvoudige website is eenvoudig te updaten. Complexe websites zijn ook complex in het updaten.

Verwijder ongebruikte plugins en themes

Tijdens de ontwikkeling van de website worden vaak plugins en themes getest. Een aantal worden uiteindelijk niet meer gebruikt, maar maken je website wel kwetsbaar om gehackt te worden. Verwijder deze plugins en themes zodat je ze niet hoeft te updaten.

Update periodiek

Het mooiste is wanneer je bij de release van nieuwe direct updatet. Maar dat is wellicht niet haalbaar. Daarbij ben je ook vaak aan het updaten. Kleine websites kun je ook periodiek updaten. Bijvoorbeeld een keer of twee keer per maand. Zet bijvoorbeeld standaard elke eerste maandag van de maand in je agenda om te updaten.

Backup voor het updaten

Maak altijd een backup voordat je gaat updaten. Wanneer het updaten toch problemen geeft, kan je altijd terug naar de situatie van vóór de update. Veel hostingbedrijven maken automatisch backups. Of je hebt een beheerpanel (cPanel, DirectAdmin) waarmee je zelf je backup kan uitvoeren. Je kan ook via de WordPress admin backups maken met een plugin. Wij gebruiken zelf graag UpdraftPlus, een premium plugin met een prima basisversie. Alternatieven zijn BackWPup, BackupBuddy of VaultPress.

Update eerst WordPress en daarna plugins/theme

Update altijd eerst de core van WordPress en daarna je plugins en theme.

Updates in je e-mailbox

Als je in de WordPress backend bent ingelogd, zie je in het linkermenu notificaties staan op het moment dat er updates beschikbaar zijn. Veel mensen vergeten te updaten doordat ze in drukke tijden hun website niet bijwerken. Je kan jezelf herinneren. Bijvoorbeeld met de plugin WP Updates Notifier, die je e-mailt wanneer als er nieuwe versies van WordPress, plugins of themes beschikbaar zijn.

WordPress.com?

Is het updaten echt niets voor jou? Besteed het onderhoud dan uit. Of neem dan een website bij WordPress.com in plaats van een WordPress installatie op je eigen server. WordPress.com is een Software-as-a-Service (SaaS). Jouw website staat dan op de servers van Automattic (het bedrijf achter WordPress). Zij zorgen ervoor dat je website up-to-date blijft. Je hebt bij WordPress.com minder vrijheden in vergelijking met een eigen gehoste WordPress versie van WordPress.org. Echter, je hoeft je ook geen zorgen meer te maken over de veiligheid en snelheid. En het is relatief goedkoop.

Tips voor professionals


Inventariseer risico plugins

Er zijn plugins die weinig kwaad kunnen om te updaten. Denk bijvoorbeeld aan een plugin die een kleine functie toevoegt aan de mediabibliotheek. Welk type plugins geven over het algemeen geen updateproblemen?

Andere type plugins leveren meer risico’s op.

Changelog

Bekijk de changelog van plugins om te inventariseren of er risico’s te verwachten zijn.

Update premium plugins en themes

De meeste WordPress plugins kan je automatisch updaten vanuit de WordPress plugin repository. Bij gekochte plugins en themes werkt dit helaas meestal niet zo. Je krijgt niet altijd een melding dat er een update beschikbaar is. En je kan de plugins of theme alleen updaten door de bestanden op FTP niveau te overschrijven. Het updaten van premium plugins is dus ingewikkelder. Wij hebben hier – helaas – ook geen standaard oplossing voor.

Gebruik beheertools

Beheer je meerdere websites? Gebruik dan een beheertool als ManageWP, MainWP, WP Remote of InfiniteWP. Wij gebruiken de laatste. Een beheer-tool geeft je overzicht wat er op welke website een update nodig heeft. Vanuit de beheer-tool kan je direct updates uitvoeren.

Testen

Vergeet niet om te testen nadat je de website hebt ge-update.  Het belangrijkste is dat je het functioneren aan de front-end test. Eventuele problemen in de back-end kom je vanzelf achter in het beheer van je website. Hoe kan je het beste testen?

Gebruik een staging

Wil je echt veilig updaten? Maak dan gebruik van een staging omgeving. Je voert de updates uit op de staging en na het testen overschrijf je de live omgeving met de staging. Het kost meer tijd, maar voorkomt dat bezoekers tegen eventuele problemen van het updaten aanlopen. Hoe maak je gebruik van een stagingomgeving?

Handige plugins


Er zijn plugins beschikbaar die je kunnen helpen met het updaten van je WordPress website.

Wat doe je als het fout gaat?


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

 • Veiligheid wachtwoorden

  Hoe veilig zijn jouw wachtwoorden?

  Wij merken dat veel gebruikers niet altijd veilige wachtwoorden kiezen. Heb jij veilige wachtwoorden? Doe de test!

 • website schijfruimte hostingruimte

  WordPress en hostingruimte verbruik

  WordPress wordt vaak aangeprezen als een gratis systeem om een website of webshop mee te realiseren. Alhoewel WordPress zelf kosteloos is, zijn er wel degelijk…

 • Matomo, een AVG-proof alternatief voor Google Analytics

  Wil je een AVG-proof alternatief voor Google Analytics, dan is Matomo aan te bevelen. Data ownership, AVG proof en 100% nauwkeurig.