De vier beste WordPress templates van 2021

Het is één van de belangrijkste dingen naast het uitkiezen van een goede hoster: een professioneel en lichtgewicht WordPress template vinden. Online zijn er vreselijk veel WordPress templates beschikbaar en dat maakt het er niet makkelijker op. Toch zijn ze lang niet allemaal even geschikt voor je website. 

Bepaalde WordPress templates kunnen je website onaantrekkelijk en zelfs ‘incompatibele’ (stuk) maken. Er zijn dus verschillende factoren waar je rekening mee moet houden met het uitkiezen van een WordPress template. 

BTW, WordPress templates worden ook wel WordPress thema’s of themes genoemd. 

Gratis of betaald WordPress template?

Een denkfout die veel voorkomt is dat elk betaald WordPress template beter is dan een WordPress template dat je gratis kunt downloaden.

Het klopt inderdaad dat gratis templates vaak beperkter zijn en meer functies bieden zodra je er voor gaat betalen. Echter is het niet per se zo dat betaalde WordPress templates technisch beter in elkaar zitten of altijd meer functies bevatten. Er zijn namelijk genoeg bepaalde templates die bestaan uit zware codes en daardoor je website traag maken. Dit is slecht voor je SEO.

Ook is het niet altijd het geval dat betaalde templates goede support bieden of doorontwikkeld worden. Dat laatste is erg belangrijk omdat het kan leiden tot compatibiliteitsproblemen met WordPress. Dit betekent dat je website niet goed meer laadt en vervangen moet worden met een nieuw WordPress template.

Twee WordPress templates die wij aanbevelen zijn Astra (gratis template met betaalde opties) en Divi (betaald templates). Beide templates worden zeer vaak verkocht, waardoor de support en doorontwikkeling ook in de toekomst gewaarborgd blijft. 

Must-haves voor WordPress templates

Er zijn een aantal factoren die een WordPress template maken of breken. En daarmee dus ook je WordPress website. We sommen ze hieronder voor je op. 

 1. De laadsnelheid van het template

In het moderne internettijdperk is het belangrijk dat je website met lichtsnelheid laadt. Anders zijn bezoekers net zo snel vertrokken als ze binnenkwamen. 

Zeker als je zoekmachines wil pleasen dan is het belangrijk dat je WordPress template geen barrière vormt voor je websitesnelheid. 

Twijfel je over de snelheid van een WordPress template? Draai dan een Google Pagespeed audit van de demo van het template.

Er zijn ook andere methoden om je WordPress template nog sneller te maken. Kies bijvoorbeeld een goede hoster uit en download een snelheid plugin zoals WProcket. 

 1. De beoordeling van het template

Check altijd wie de ontwikkelaar van het thema is en of deze partij/persoon goede beoordelingen heeft. Als je ‘ja’ kunt antwoorden op de volgende vragen dan is het template geslaagd voor de test:

 • Heeft het template goede reviews?
 • Wordt het meer dan 500 keer gedownload op een dag?
 • Staat er iets in de beschrijving over de performance en SEO?
 • Biedt de ontwikkelaar support via een ticketsysteem?
 • Zit er een bedrijf achter de ontwikkeling van het template?
 1. De aanpasbaarheid van het template 

Als je een ontwerper bent of in ieder geval waarde hecht aan het design van een template dan wil je het kunnen aanpassen. Daarom is het belangrijk dat deze optie ook geboden wordt in het template dat je uitkiest. 

Gelukkig bieden de meeste templates (uitgebreide) opties voor het ontwerpen van je template. Door het samenspel met een gebruikersvriendelijk pagebuilder kun je je website vaak helemaal naar eigen wens inrichten. 

Als je geen verstand hebt template design, kun je het beste een template aanschaffen dat er standaard al mooi uitziet. 

 1. De doorontwikkeling van het template 

Onderhoud speelt ook belangrijke rol voor templates. WordPress ontvangt regelmatig updates om het up-to-date, stabiel en veilig te maken. Er worden functies toegevoegd, fouten opgelost beveiligingsrisico’s afgedekt. 

Ontwikkelaars van templates zouden hetzelfde moeten doen. Check daarom ook altijd wanneer de laatste update was van het template dat je voor ogen hebt. 

Onze top 4 WordPress templates 

Wij zijn een webbureau dat veel rekening houdt met de snelheid en gebruikersvriendelijkheid van WordPress templates. Dit zijn dan ook de uitgangspunten geweest in het samenstellen van onze top 4. 

 1. Astra 
Astra

Astra is een zeer licht WordPress templatedat kan worden gebruikt voor webshops, agency’s, portfolio’s, blogs en nog veel meer andere doeleinden. Het thema biedt veel opties voor ‘customization’ en ‘personalisation’. Je kunt er dus echt je eigen ding mee maken. 

Verder heeft het thema zeer goede support en wordt er dagelijks flink doorontwikkeld vanwege het groot aantal gebruikers. Je kunt ervoor kiezen om de functionaliteiten van Astra uit te breiden door te upgraden naar de pro-versie van het template. Echter is dit is vaak niet nodig omdat een breed scala aan functionaliteiten helemaal gratis te gebruiken zijn.

 1. OceanWP

OceanWP is een flexibel WordPress template dat vrijwel voor elke website, in welke sector of van welke omvang dan ook, geschikt is. Het thema heeft een zeer schone code en is vrij licht, waardoor de website optimaal beveiligd is en ook erg snel.

Ook is het template volledig responsive, werkt het heel goed samen met Woocommerce, heeft het een uitgebreid mega menu en is het compatibel met vrijwel alle populaire page builders. Bovendien worden er maandelijks updates uitgevoerd, waardoor het thema eigenlijk steeds beter wordt.

 1. Divi

Divi is een immens populair WordPress template, geschikt voor allerlei toepassingen – van het maken blogs tot het bouwen van webshops. Door de zeer gebruikersvriendelijke page builder van Divi (genaamd Divi Builder) is het ontwerpen van lay-outs voor iedereen een eitje. 

Als je Divi downloadt kun je kiezen uit voorgeprogrammeerde lay-outs met verschillende homepages, portfolio’s, e-commerce storefronts en nog veel meer. Op deze manier kun je direct aan de slag gaan met het bouwen van jouw website!

 1. Elementor

Eigenlijk is Elementor geen template maar een zeer populaire pagebuilder. Je kunt het inzetten samen met één van de duizenden templates die voor Elementor geschreven zijn zijn. 

Vooral voor designers die niet heel technisch zijn, is Elementor de meest gebruikersvriendelijke en geavanceerde pagebuilder die er te krijgen valt. Door middel van hun voorgeprogrammeerde widgets klik je de website van je dromen snel in elkaar. 

Toch een WordPress template op maat?

Soms is het zo dat een voorgeprogrammeerd WordPress template net niet aan je wensen voldoet. Daarom kun je altijd nog overwegen om een uniek maatwerk template te laten maken. 

Bij een maatwerk template wordt de website volledig aan de hand maken van jouw eisen gemaakt. Dit betekent er veel rekening wordt gehouden met het design, maar ook met de software en koppelingen die er gemaakt moeten worden. De website wordt dus van niets tot iets opgebouwd als het ware. 

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Waarom je jouw Core Web Vitals zou moeten testen in Google Search Console

Het testen van je website’s Core Web Vitals in Google Search Console is niet slechts een technische noodzaak; het biedt een strategisch voordeel. Leer waarom het cruciaal is voor het verbeteren van de gebruikerservaring en het verhogen van je SEO.

Lees verder

Hoe voorkom je dat ChatGPT je WordPress website crawlt: Een stap-voor-stap gids

Jij weet waarschijnlijk als geen ander: content is koning! En de bescherming van jouw content tegen ongeautoriseerd gebruik is vaak essentieel.

Lees verder

Google Core Web Vitals update: alles over de nieuwe INP Metric

In deze blog leggen we uit wat de Google Core Web Vitals update van maart 2024 inhoudt. Met speciale aandacht voor de nieuw geïntroduceerde ‘Interaction to Next Paint’ – afgekort INP – metric.

Lees verder