Beste gratis WordPress themes 2021

30 beste gratis WordPress themes 2021

Elk jaar worden er weer duizenden nieuwe gratis WordPress thema’s aangeboden. Het is daarom lastig om het kaf van het koren te scheiden en het juiste thema uit de kiezen. Om het jou iets makkelijker te maken hebben we ook dit jaar weer de beste gratis WordPress thema’s voor je op een rij gezet, mét ondersteuning voor de Gutenberg editor. Zo kun je het jaar 2021 goed beginnen!

Wat is een goed gratis WordPress thema in 2021?

Gutenberg editor

Het is al een tijdje geleden dat Gutenberg de standaard editor is geworden van WordPress. Door de gebruikersvriendelijkhied, het blokkensysteem en de ‘customizability’ van de blokjes van de nieuwe editor, wordt het bewerken van je website je nog gemakkelijker gemaakt.

Omdat Gutenberg naar alle waarschijnlijkheid de onvermijdelijke toekomst is van WordPress, is het verstandig om te kiezen voor WordPress thema dat Gutenberg ondersteunt. Daarom hebben we in dit Gutenberg WordPress theme overzicht rekening gehouden met twee dingen: ze zijn gratis en volledig compatibel met de nieuwe block editor.

SEO: Mobile first

Sinds september 2020 gebruikt Google mobile-first indexering bij het crawlen van websites. Dit betekent dat de zoekmachine van Google voornamelijk de mobiele versie van een website gebruikt bij het evalueren van een pagina. In andere woorden: zoekmachines zoals Google hechten er heel veel waarde aan als je WordPress website snel laadt op mobiele telefoons.

Als je op zoek bent naar een goed gratis WordPress thema met ondersteuning voor Gutenberg, doe je er dus verstandig aan om ook te bekijken hoe ie er op de mobiel uitziet en of het thema snel laadt.

Als je een gratis WordPress thema hebt gekozen en geïnstalleerd, moet je ook bij het inrichten van je pagina’s op blijven letten of je pagina’s goed op de mobiele telefoon werken. Ook daar is de Gutenberg editor erg handig voor; je kunt namelijk tijdens het bewerken wisselen naar de mobiele versie!

Nieuwe ranking factoren 2021:

Vanaf mei 2021 gaat Google websites sterker beoordelen op basis van gebruikerservaring factoren aan de hand van ‘Core Web Vital-statistieken’. Dit omvat factoren zoals paginasnelheid, responsiviteit en de stabiliteit van content tijdens het laden.

De aanstaande Google update combineert deze factoren met eerder aangekondigde UX-gerelateerde signalen voor mobielvriendelijkheid, veilig browsen, HTTPS-beveiliging en opdringerige interstitials (tussenpagina’s of webelementen die verschijnen voor of op de mobiele webpagina die je eigenlijk wilt bezoeken, bijvoorbeeld advertenties, banners of pop-ups).

In de beste WordPress themes van 2021 hebben we dus ook rekening gehouden met deze nieuwe ranking factoren aangezien deze waarschijnlijk een groot effect gaan hebben op het rankingsysteem.

Lees in het artikel ‘Google ranking factors: wat gaat er veranderen in 2021?‘ meer over welke ranking factoren van grote invloed gaan zijn op het algoritme van Google in 2021.

30 beste gratis WordPress themes 2021

Generate Press


Generate Press

Ocean WPGetwid Base


Getwid Base

Storefront


Storefront

Responsive


Responsive

Zakra


Zakra

Twenty Twenty


Twenty twenty

Neve


Neve

Astra


Astra

HestiaPage Builder Framework


Page Builder Framework

Potter


Potter

Digital Agency Life


Digital Agency Life

Blover


Blover

Miyazaki


Miyazaki

Quna


Quna

Hamilton


Hamilton

Elementare


Elementare

Loose


Loose

Portfolio Lite


Portfolio Lite

Enliven


Enliven

Munk


Munk

Axiohost


Axiohost

Store Commerce


Store Commerce

Astrid


Astrid

Music Lite


Music Lite

BusinessX


Businessx

Block Lite


Block lite

Keenshot


Keenshot