E-mailmarketing

Waarom je videomarketing moet inzetten als bedrijf

Een video editor is bezig voor de videomarketing

Inmiddels weten de meeste marketeers dat contentmarketing, waaronder videomarketing, een zeer effectieve methode is om meer verkeer naar een website te krijgen. Daarom is het geen wonder dat meer dan de helft van alle marketeers in de wereld content gebruikt om hun doelgroep te bereiken. 

Uit statistieken van het CMI over contentmarketing blijkt dat 72% van de marketeers zegt dat contentmarketing de betrokkenheid van de doelgroep vergroot en dat het aantal leads door contentmarketing toenemen. Ook andere statistieken liegen niet om de effectiviteit van contentmarketing.

Videomarketing

Alle manieren van contentmarketing hebben hun eigen implicaties om doeltreffend te zijn. Maar in dit blog lichten we graag toe hoe je videomarketing zo goed mogelijk kunt inzetten voor jouw website.

Dus vraag je je af of het de moeite waard is om in videomarketing te investeren? Lees dan verder, want in dit artikel delen we enkele belangrijke videomarketing statistieken die laten zien dat nu het juiste moment is om je eerste online marketing video te maken. Ook geven we een paar voorbeelden van webpagina’s en kanalen waar je jouw online marketing video op kunt zetten. Tot slot beschrijven we in dit artikel ook een kort stappenplan voor het online zetten van jouw eerste online marketing video. 

Aan het eind van dit artikel ben je dus niet alleen op de hoogte van de cijfers achter de videomarketing business maar heb je ook meer geleerd over een video marketingstrategie die jouw business laat boomen.

Ben je er klaar voor?

Videomarketing is hot

Videomarketing heeft de laatste jaren zeer veel aandacht gekregen in het online marketing veld. Bewegende beelden en innemende audio zijn namelijk in staat een boodschap zeer effectief over te brengen aan een doelgroep. Niet voor niets zegt men: ‘ een beeld zegt meer dan duizend woorden’

Welk format is beter in het genereren van leads volgens marketeers?

Video's vs blogs (videomarketing)

De verwachting is dan ook dat in 2020, 82% van het verkeer afkomstig is van videomarketing. Vooral het massaal delen van video’s via social media kanalen zoals Facebook, Snapchat, Instagram en TikTok zorgt voor een zeer groot bereik. Uit onderzoek blijkt zelfs dat video’s 1200% vaker worden gedeeld dan een bericht dat bestaat uit afbeeldingen met tekst, zoals een blog. 

Contentmarketing kanalen

Het grote voordeel van videomarketing is dat het zeer makkelijk op te nemen is ten opzichte van bijvoorbeeld een blog. In het algemeen vinden mensen het vaak makkelijker om een video te kijken dan om een tekst te lezen. Bovendien onderscheiden video’s zich op een ander zeer belangrijke punt ten opzichte van tekstuele content, namelijk emotie. Video’s zijn vaak een stuk beter in staat emoties over te brengen dan een geschreven tekst. 

Daarbij stimuleert video in combinatie met audio meerdere zintuigen. Zo kan de informatie via meerdere kanalen de hersenen binnenkomen waardoor de content beter onthouden wordt. De een onthoud namelijk meer via beelden en de ander via woorden.  

Videomarketing statistieken

Nog niet overtuigd van de kracht van videomarketing? Werp dan eens een blik op de volgende videomarketing statistieken uit 2020: 

Videomarketing zorgt voor een verbazingwekkende conversie

Door een correcte implementatie van een video op bijvoorbeeld een landingspagina kan de conversie significant stijgen. Ook door het juist gebruiken maken van videomarketing op social media kanalen kan de engagement van kijkers drastisch verhoogd worden. Wij als Sowmedia adviseren dan ook om waar mogelijk videomarketing in te zetten om je doelgroep beter te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende webpagina’s en via de volgende kanalen:

Homepage

Homepage videomarketing

Overweeg het om op de homepage van je website een video te plaatsen, die bijvoorbeeld de organisatie beschrijft en de oplossingen die jullie bieden. Op deze manier krijgt de kijker snel een idee van wat jullie als organisatie te bieden hebben.

Productpagina
Video gemaakt door Motion Supply

Zoals de statistieken beschreven in dit artikel laten zien, zijn consumenten sneller geneigd om een product of dienst aan te schaffen na het bekijken van een video over het product. Overweeg dus ook om een video van jouw product of dienst op de daarvoor geschikte landingspagina te zetten, om zo de conversion rate te verhogen.

Over ons pagina

Voorbeeld over ons pagina

Veel ‘Over ons pagina’s’ van organisaties zijn vrij ouderwets en beschrijven enkel het team van het bedrijf en de cultuur op een tekstuele wijzen. Wij van Sowmedia denken dat dit juist de pagina moet zijn waar jouw bedrijf moet opvallen, door middel van aantrekkelijk content. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het plaatsen van afbeeldingen van de medewerkers, het liefst met beschrijving, op de pagina, maar ook door het implementeren van een video die het team en de werkwijzen van de organisatie laat zien.

Kijkers hebben hierdoor echt het gevoel dat ze het bedrijf leren kennen, waardoor je oprecht overkomt. Op deze manier bouw je als bedrijf sneller een relatie op met je klanten. Bovendien geef je op deze manier de organisatie een gezicht.

Klantenreferenties pagina 
Video gemaakt door Motion Supply

Krachtige quotes en een beschrijving van de samenwerking op de klantenreferenties pagina hebben bewezen effectieve methoden te zijn om van leads nieuwe klanten te maken. Echter leent deze pagina zich ook perfect voor het plaatsen van een video die de samenwerking visualiseert. Een video zegt tenslotte meer dan duizend woorden. Dit kan een katalysator zijn voor het overhalen van leads om nieuwe klanten te worden.

Social Media kanalen 

Naast de website zijn social media kanalen ook uitermate geschikte plekken om video’s op te delen. Denk bijvoorbeeld aan YouTube, waar vele instructievideo’s opstaan die op een interessante manier de toepassingen en het gebruik van een product uitbeelden. Bijvoorbeeld, hoe zet je een pas aangeschafte kast in elkaar van Ikea? Hoe leg je laminaat aan van Praxis? En hoe maak je de lekkerste soep met Maggi?

Facebook en Instagram lenen zich daarentegen weer beter voor kortere video’s, zoals korte tutorials, product reviews en demo’s. Ook op LinkedIn is het nu vrij toegankelijk geworden om video’s te plaatsen voor zakelijke doeleinden. Net zoals op Facebook en Instagram, is de spanningsboog van kijkers op LinkedIn vrij kort door de vele content die dagelijks voorbij komt op het platform. 

Als bedrijf zou je ook video’s kunnen maken voor nieuwere social media kanalen zoals TikTok en Snapchat, afhankelijk van je doelgroep en doelstellingen.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven worden ook steeds meer visueel in plaats van tekstgericht. Dit is een trend waar je als bedrijf zeker in mee moet gaan. Jouw klanten hebben er namelijk geen tijd meer voor over om door hele lappen tekst te scrollen op zoek naar de boodschap. Richt je nieuwsbrieven dus in met meer beeldmateriaal om sneller tot de kern van de boodschap te komen.

Video advertising

Helaas is het vaak het geval dat je er met alleen het creëren van een goede video nog lang niet bent. Wat heb je namelijk aan de gemaakte video als niemand je content ziet? Soms is het zo dat het organisch verspreiden van de video niet goed lukt en er daarom aan video advertising gedaan moet worden. 

Het belangrijkste in video advertising is dat je van tevoren goed afweegt wat het doel van de campagne is. Op basis hiervan kun je namelijk bepalen welk advertentiekanaal het best aansluit bij je beoogde doelstellingen. 

Zo kun je bijvoorbeeld advertenties videos plaatsen op Youtube, LinkedIn, Facebook, Snapchat, TikTok, Spotify of specifieke niche platforms zoals Twitch.

Het ontwikkelen van een videomarketingstrategie

Er zijn zeer veel videomarketing formats om uit te kiezen, zoals bijvoorbeeld een:

Maar hoe kies je nou de juiste en welke helpt je bij het behalen van je beoogde doelstellingen? Daar kan onderstaande stappenlijst je misschien bij helpen. 

Stap 1: Wat wil je precies bereiken met je video? 

In deze stap is het belangrijk dat je je eigen merkt evalueert op basis van je Unique Selling Points (USP’s). Wat maakt jou anders dan andere bedrijven en waarom zouden klanten naar jou toe moeten komen? Wat is de toegevoegde waarde die je biedt als organisatie? 

Ten tweede is het belangrijke dat je bedenkt hoe je deze waarden gaat uitbeelden in een video. Welke problemen los je op als organisatie en hoe zou het gewenste resultaat eruit moeten zien? 

Meer kernvragen die kunnen helpen bij het maken van de inhoud voor een video zijn:

Stap 2: Wie is de doelgroep en waar bevinden ze zich?

Denk er kritisch over na wie je doelgroep daadwerkelijk is, waar de doelgroep zich mogelijk bevindt en met wat voor video de doelgroep het best bereikt kan worden. 

Is je doelgroep bijvoorbeeld tussen de 15 en 25 jaar oud en zijn ze visueel ingesteld? Dan zouden Instagram en Snapchat waarschijnlijk geschikte platforms te zijn om je video’s voor te maken. Het kijkgedrag en de spanningsboog op snapchat is zeer kort, je boodschap moet dus kort en puntig zijn.

Instagram logo

Is je doelgroep tussen de 30 en 50 jaar oud en zijn ze vooral business georiënteerd? Dan zou LinkedIn waarschijnlijk een geschikter social media kanaal zijn om je video’s op te publiceren.

LinkedIn logo

Als organisatie zou je ook kunnen overwegen om ‘buyer persona’s’ te maken om zo de doelgroep en hun locatie beter te kunnen bepalen.

Stap 3: Spiek bij je belangrijkste concurrenten 

Vaak hoef je niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden om het gewenste resultaat te behalen en  dat geldt ook zeker voor video’s. Spiek bij concurrenten om te analyseren hoe hun video’s zijn vormgeven, op welke kanalen ze hun video’s plaatsen en op wat voor manier zij de boodschap uitbeelden. En misschien nog belangrijker: wat ze in jouw ogen wel of niet goed doen.

Spy on competition

Je kunt veel over concurrenten leren door hun data te analyseren. Als je het budget hebt, probeer dan in een tool zoals SEMRush of SE Ranking te investeren. Met deze tools kun je bijvoorbeeld zien op welke zoekwoorden de concurrenten rankt of waar ze juist steken laten vallen. Je kunt ook hun pagina’s bekijken wat misschien weer inspiratie geeft voor het creëren van een innovatieve marketing video.

Stap 4: Formuleer de Unique Value Propositions (UVP’s) van de video

Nu de waarde die je als organisatie biedt en de doelgroep waarop je je wil richten duidelijk zijn, is het tijd voor het formuleren van de UVP’s van de video die je wil creëren. 

Dit betekent dat je erover na moet denken wat de inhoud van de video speciaal maakt. Hoe onderscheidt jouw video zich ten opzichte van andere video’s? Welk probleem wordt er opgelost in de video? Wordt het leven van de klant beter als hij de oplossing in de video opvolgt? 

In deze fase moet je ook nadenken over dingen zoals stijl en toon, het video format en de soundtracks. Deze dienen allemaal in lijn te liggen met de identiteit van jouw bedrijf.

Stap 5: Maak het videomarketing contentplan

Nu alle stappen voltooid zijn, kun je eindelijk beginnen aan het maken van een videomarketing contentplan. 

De beste manier om een plan te maken voor elk type content, waaronder videomarketing, is door het opsplitsen van de content in een salesfunnel.

Salesfunnel

Bij het categoriseren van de video in de salesfunnel denk je na over vragen als:

– In welke fase begint de koper zeg en hoe sluit de inhoud van de video hierbij aan?
– Op wat voor manier spreekt de content uit de video aan bij de doelgroep?
– Welke gaten in de markt vult de inhoud aan?
– Op welke kanalen kan de video verspreid worden?

Zeven extra tips die wij als Sowmedia willen meegeven:

 1. Maak het verhaal in de video interessant en zorg voor een aanleiding voor kijkers om op de video te klikken.
 2. Kom in de eerste paar seconden van de video al tot het punt dat je wil maken, waardoor kijkers weten wat ze aan de video hebben.
 3. Lukt het niet om je verhaal kort te houden? maak dan een teaser en verleid jouw doelgroep om de langere versie van de video te bekijken.
 4. Een consumentenproduct van € 25,00 vraagt om een andere videomarketing benadering dan een zakelijk product met een hoge aankoopwaarde.
 5. Plaats een Call to Action in de video en maak deze ook duidelijk aan de kijker. 
 6. Optimaliseer je video volgens SEO standaarden en maak hem toegankelijk voor zowel verkeer van de desktop als mobiele telefoon.
 7. Probeer je video om zoveel mogelijk kanalen en op verschillende manieren te delen voor een maximaal bereik.

Videomarketing heeft een veelbelovende toekomst

De statistieken over videomarketing in dit artikel suggereerden natuurlijk al dat videomarketing een geweldige manier is om meer klanten te bereiken en de conversion rate te verhogen. 

Dit is niet alleen voor nu het geval maar ook zeker in de toekomst. Zo voorspelt Ciso dat er tegen 2020, 82% van al het webverkeer uit video bestaat en dat video’s tevens de favoriete soort content van het web worden. 

Er is echter wel een uitdaging. Veel marketeers en bedrijven vinden produceren een tijdrovend en ingewikkeld proces. Dit hoeft echt niet het geval te zijn! Er zijn talloze tools die videobewerking heel eenvoudig maken. Ook kun je zelf beginnen met het maken van video’s door middel van een simpele camera. 

Bovendien hechten veel consumenten meer waarde aan een oprechte en betrouwbare video. Je hoeft daarom geen Quentin Tarantino te zijn om een doeltreffende video te maken voor je doelgroep.

Start dus vandaag nog met het ontwikkelen van een videomarketingstrategie voor jouw organisatie. 

Motion Supply is dé specialist in videomarketing

Hulp nodig met het ontwikkelen van video’s (voor WordPress)? Dan kunnen wij Motion Supply van harte aanbevelen. Deze partij heeft zeer veel kennis in huis over het maken van marketing video’s en zijn in heel Nederland actief. Motion Supply adviseert jou graag over hoe je een inspirerend verhaal over de bühne brengt aan jouw doelgroep. En hoe je zo efficiënt mogelijk je contentkalender invult zonder steeds het wiel opnieuw uit te vinden.

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

 • Veiligheid wachtwoorden

  Hoe veilig zijn jouw wachtwoorden?

  Wij merken dat veel gebruikers niet altijd veilige wachtwoorden kiezen. Heb jij veilige wachtwoorden? Doe de test!

 • website schijfruimte hostingruimte

  WordPress en hostingruimte verbruik

  WordPress wordt vaak aangeprezen als een gratis systeem om een website of webshop mee te realiseren. Alhoewel WordPress zelf kosteloos is, zijn er wel degelijk…

 • Matomo, een AVG-proof alternatief voor Google Analytics

  Wil je een AVG-proof alternatief voor Google Analytics, dan is Matomo aan te bevelen. Data ownership, AVG proof en 100% nauwkeurig.