WordPress

In 5 stappen affiliate marketing voor je WordPress website opzetten

Affiliate marketing WordPress

Wil je graag geld verdienen met affiliate marketing op je WordPress website? Of wil je juist een affiliate netwerk opbouwen voor het promoten van je diensten of producten? Bingo, je hebt het artikel gevonden dat antwoord geeft op deze vragen. 

We lopen door 5 stappen heen voor het opzetten van een succesvolle affiliate WordPress website. 

Stap 1: definieer affiliate marketing voor jezelf 

Allereerst is het belangrijk om het begrip ‘affiliate marketing’ beter te begrijpen. Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij er commissie gegeven wordt voor een geleverd resultaat. Grofweg kan het vanuit twee perspectieven benaderd worden: 

 1. Affiliate: je krijgt een vergoeding van een verkoper waar je klanten of bezoekers aan levert. De meeste affiliates zijn actief op blogs en social media zoals Youtube en Instagram. 
 2. Verkoper: je geeft een vergoeding aan een affiliate die jou klanten of bezoekers bezorgt. Verkopers zijn meestal (grote) merken of webshops. 

Iedereen kan aan affiliate marketing doen. Je hebt alleen maar een product of dienst nodig die online verkocht of gepromoot kan worden. 

Voor mensen die zelf geen eigen producten of diensten hebben, is affiliate marketing een zeer aanlokkelijke manier om toch geld te verdienen met hun WordPress website. 

Maar ook voor merken en webshops is het een fijne advertentiemethode aangezien er alleen betaald hoeft te worden nadat er een geleverd resultaat is. 

Het mooie aan affiliate marketing is dat iedereen er baat bij heeft. Affiliates verdienen commissie voor geleverde bezoekers of klanten, verkopers maken meer sales en klanten vinden producten of diensten die ze wellicht zelf niet hadden gevonden. 

Stap 2: Neem een positie in

Nu je weet wat affiliate marketing inhoudt, is het tijd voor het uitkiezen van een positie. In andere woorden: hoe pas jij in de hele affiliate wereld? En wil je diensten of producten verkopen (als verkoper) of promoten (als affiliate). 

Al ben je een ‘simpele’ blogger, dan heb je al ontzettend veel mogelijkheden! 

Het leuke is ook dat je helemaal geen WordPress blog hoeft te hebben met grote stromen van bezoekers. Affiliate marketing is juist ook heel geschikt voor kleinere websites of zogeheten ‘micro-influencers’. Deze hebben vaak een betrokkenere doelgroep en kosten minder geld voor verkopers.

Dit geldt overigens ook voor kleinere webshops. Sterker nog, webshops met een klein aantal zeer specifieke producten hebben vaak een trouwe achterban. Dit zijn mensen die graag producten promoten en ambassadeur worden van een merk. 

Een greep uit de mogelijkheden voor zowel affiliates als verkopers: 

Affiliates 

Verkopers

Stap 3: Kies je nice uit

Nadat je je positie hebt uitgekozen, is de volgende stap het bepalen van je niche. Hoe ga jij je onderscheiden ten opzichte van de concurrent? En hoe zorg je ervoor dat je gevonden wordt? Naast dat dit een hele hoop geduld vraagt, heb je ook kennis nodig op het gebied van website ontwikkeling en SEO

Als affiliate is het belangrijk om producten of diensten te promoten die de belangstelling wekken van je doelgroep. Behandel per blog of landingspagina dus het liefst één topic en schrijf deze pagina rondom een bepaald ‘keyword’. 

Voor affiliates werkt het ook goed om dingen te promoten waar ze persoonlijk achter staan. Als je ergens in gelooft dan verzet je makkelijker werk en geeft het een fijner gevoel om er geld mee te verdienen. 

Voor verkopers hebben we in principe dezelfde tips: 

Als verkoper is het ook belangrijk om stil te staan bij het feit of er een affiliate markt is voor je producten of diensten. Pas als dat het geval is, gelden de bovenstaande tips. 

Stap 4: Neem deel aan een affiliate netwerk 

Zowel affiliates als verkopers doen er slim aan om deel te nemen aan affiliate netwerk. Affiliate netwerken zitten tussen affiliates en verkopers in, waardoor er een derde partij aan de verhouding wordt toegevoegd. 

Door gebruik te maken van een affiliate netwerk heb je in één klap een database van potentiële partners tot je beschikking met wie je kunt samenwerken. Als affiliate kun je hier ook producten vinden die je zelf mogelijk nooit had gevonden. 

Helaas hanteren deze meeste affiliate netwerken wel een bepaald tarief. Deze verschillen per netwerk en variëren van enkele tientjes tot een paar honderd euro per maand. Twee toegankelijke en voordelige affiliate-netwerken zijn bijvoorbeeld die van Bol.com en Amazone.

Je kunt een affiliate netwerk naar jouw smaak vinden door gewoon wat korte zoekopdrachten in Google in te voeren. Denk er goed over na wat je niche is en wat voor producten je wilt promoten of laten promoten. Meld je vervolgens aan als partner van een netwerk en ga aan de slag!

Stap 5: maak je WordPress website technisch in orde 

Nu je een geschikt affiliate netwerk hebt gevonden, is het tijd voor het professionaliseren van je WordPress website. Kies dus voor een gebruikersvriendelijk affiliate template dat de mogelijkheid biedt om productlijsten te importeren en je website gemakkelijk in te richten. 

Ben je van plan verkoper te worden? Neem dan eens een kijkje naar ons blog over de beste WordPress webshop themes

Een snelle website betekent een prettige gebruikerservaring. En een prettige gebruikerservaring betekent meer geld. Om je affiliate WordPress website direct een boost te geven in snelheid, raden wij de hoster Kinsta aan. 

Kinsta wordt door onafhankelijke reviews al jaren berekend tot de absolute wereldwijde top van Enterprise WordPress hosting oplossingen.

Om je affiliate goudmijn verder te optimaliseren, kun je gebruikmaken van de volgende drie plugins: 

Rome is niet in één dag gebouwd 

En dat geldt ook voor een affiliate WordPress website. Geef jezelf en je website dus de tijd, zeker als je pas net begonnen bent. Als je consistent bent met het publiceren van hoge kwaliteit content of producten en deze een SEO-boost geeft, dan komt het zeker goed. Ook het actief benaderen van partners via affiliate netwerken, Google en social media kan je flink helpen.

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

 • Managed WordPress hosting nederland

  De 3 beste Managed WordPress hosting providers in Nederland

  Op zoek naar een Nederlandse Managed WP hosting? In dit blog vertellen we de top 3 op het gebied van snelheid, veiligheid en support.

 • voorkom hacks

  Tien tips om te voorkomen dat je WordPress website wordt gehackt!

  Een gehackte website kan grote gevolgen hebben voor je online aanwezigheid en reputatie. Gelukkig zijn er enkele stappen die je kunt nemen om de kans op een hack te verkleinen. Hier lees je tien tips.

 • voordelen wordpress

  De voordelen van WordPress voor marketing- en communicatiemedewerkers

  Waarom WordPress zo eenvoudig te gebruiken is als marketing-en/of communicatiemedewerker leggen we in dit blog graag voor je uit.