WordPress

Tips en tools voor professionele WordPress website ontwikkeling

We zien steeds vaker om ons heen dat internetbureau’s kiezen voor WordPress als het standaard CMS om websites mee te bouwen. Ook komen we regelmatig startende freelancers tegen die hun focus volledig op WordPress leggen. In dit artikel hebben we een overzicht gemaakt van de beste tools, technieken en plugins voor de ontwikkeling van WordPress websites die we ons door de loop der jaren eigen hebben gemaakt – en die we graag op een serveerblaadje hadden gekregen toen wij tien jaar geleden voor het eerst met WordPress aan de slag gingen.

Inhoud

[toc heading_levels=”2″]

WordPress ontwikkeltools

Door de loop der jaren hebben we heel wat ontwikkeltools getest, gebruikt en weer weggegooid. Welke gebruiken we vandaag de dag nog steeds voor de ontwikkeling van WordPress websites?

Standaard plugins

Hoewel elke website anders is, zijn er een paar plugins die we bij elk project wel weer opnieuw gebruiken. Daarom installeren we ze standaard bij een nieuw project. Mochten we ze uiteindelijk niet gebruiken, dan kunnen ze altijd nog weg:

Ontwikkelplugins

Ook voor WordPress zijn er heel wat plugins gemaakt die het ontwikkelen van je website vergemakkelijken. De meest gebruikte plugins vind je hieronder.

Cheatsheets

Er zijn heel veel naslagwerken te vinden op internet met betrekking tot ontwikkeling van websites, CSS werkwijzen, WordPress tweaks, typografie, etc. Hieronder vind je een handig overzicht met cheatsheets die wij in onze favorieten hebben staan. Altijd handig om bij de hand te hebben.

Teamwerk

Om voor ietwat grotere projecten de vaart erin te houden, ontkom je er bijna niet aan om in teamverband te werken. Onderstaande tools helpen ons enorm om de ontwikkeling van onze WordPress websites in teamverband te kunnen doen.

Blijf op de hoogte

wordpress-nieuwsHet WordPress-landschap is voortdurend in ontwikkeling. Om goed op de hoogte te blijven van nieuwe features, maar ook aanstaande wijzigingen, raden we aan om onderstaande websites in je bookmarks te zetten, of om je op de mailinglijst te abonneren.

Tot slot

Nu we allerlei tools, technieken, plugins en tips voor WordPress hebben behandeld, onderstrepen we graag ook de belangrijkste tip die we aan WordPress professionals willen meegeven: keep it simple! Zeker wanneer je neigt om technisch vernuftige oplossingen te willen neerzetten, moet je je continu afvragen: ‘ligt dit niet al ergens op de plank?’. Het antwoord is vaak ja, en je klanten zullen blij zijn als ze niet hoeven te betalen voor wielen die al uitgevonden zijn. Bovendien kun je zo meer van je budget besteden aan het goed neerzetten van de inhoud van de WordPress website, en dat is vaak nog veel waardevoller voor de klant.

Gebruik jij tools die wij nog niet genoemd hebben? Laat het ons hieronder weten in een reactie!

2 reacties op “Tips en tools voor professionele WordPress website ontwikkeling”

 1. Tegenwoordig is atom een hele mooie vervanger van sublime text. Bijna een drop-in replacement omdat het bijzonder veel lijkt om sublime, maar default een flink aantal verbeteringen heeft. Bovendien: gratis. Van de makers van github: https://atom.io/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

 • Veiligheid wachtwoorden

  Hoe veilig zijn jouw wachtwoorden?

  Wij merken dat veel gebruikers niet altijd veilige wachtwoorden kiezen. Heb jij veilige wachtwoorden? Doe de test!

 • website schijfruimte hostingruimte

  WordPress en hostingruimte verbruik

  WordPress wordt vaak aangeprezen als een gratis systeem om een website of webshop mee te realiseren. Alhoewel WordPress zelf kosteloos is, zijn er wel degelijk…

 • Matomo, een AVG-proof alternatief voor Google Analytics

  Wil je een AVG-proof alternatief voor Google Analytics, dan is Matomo aan te bevelen. Data ownership, AVG proof en 100% nauwkeurig.