Wat is een CMS?

‘CMS’ is een afkorting van Content Management Systeem. Dit is een softwaretoepassing, meestal een webapplicatie, die het mogelijk maakt voor gebruikers om op een eenvoudige manier content op een website of webapplicatie te creëren, publiceren en beheren.

Dit betekent dat ook gebruikers zonder al te veel technische kennis goed overweg kunnen met een CMS. In andere woorden: je hoeft geen developer te zijn of veel verstand te hebben van webdevelopment om met een CMS te kunnen werken.

Mogelijkheden van een CMS

De meeste CMS-systemen kun je uitbreiden met behulp van plugins en thema’s, waardoor je een website of webapplicatie naar je eigen smaak kunt inrichten. Het CMS valt goed te beheren in een zogeheten ‘pagebuilder’, waarmee je content kunt creëren en wijzigen. Deze content wordt opgeslagen in een database waardoor de gegevens dynamisch blijven en gemakkelijk kunnen worden aangepast.

Het meestgebruikte CMS: WordPress natuurlijk! 

Het meest gebruikte CMS van de wereld is WordPress. Ooit begon dit Content Management Systeem als een blog platform, maar tegenwoordig wordt WordPress gezien als een volwaardig CMS vanwege de vele functionaliteiten die het biedt. Daarom is het voor vrijwel elk bedrijf – van corporates tot kleinere webshops en alles daar tussenin – uitermate geschikt.  

Net als de meeste CMS’en is ook WordPress open source, oftewel gratis en voor iedereen toegankelijk. Bovendien is WordPress gemakkelijk om onder de knie te krijgen vanwege de gebruikersvriendelijkheid van het Content Management Systeem. Daarom kun je ook zelf aan de slag met het ontwikkelen van een simpele blogwebsite of webshop. 

Voor complexere websites is het verstandiger een gespecialiseerd(e) WordPress bureau in te huren. Hier komt vaak meer bij kijken zoals complexe koppelingen (API’s), update-bestendigheid, de AVG en zoekmachine optimalisatie

Gebruik maken van WordPress

Er zijn een paar voorwaarden waaraan je moet voldoen om gebruik te kunnen maken van WordPress. Wat je in ieder geval nodig hebt, is:

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Content Security Policy inrichten voor WordPress

Helaas, maar waar: cyberbedreigingen zijn dagelijks een gevaar. Het beveiligen van jouw website is niet meer gewoon ‘een optie’. Tegenwoordig is het echt een noodzaak. Ook bij het runnen van een WordPress-site moet je voorbereid zijn op allerlei soorten aanvallen. Van brute force-aanvallen tot meer subtiele tactieken zoals cross-site scripting (XSS). Maar hoe zorg je ervoor dat je website veilig is zonder dat je de gebruiksvriendelijkheid opoffert? 

Lees verder

Wat is webhosting?

Om je website zichtbaar te maken op het internet moet je een hosting abonnement bij een provider afsluiten. Webhosting is simpel gezegd een stukje ruimte op het internet via een zogeheten webserver.

Lees verder

Waar kun je allemaal WordPress hulp vinden?

Hoewel WordPress een zeer gebruikersvriendelijk content management systeem (CMS) is, kan het nog wel eens voorkomen dat je ergens niet uitkomt. Dit kan erg frustrerend zijn en je wilt op dat moment ook niks liever dan WordPress hulp. Lees in dit artikel meer over de verschillende WordPress hulpbronnen.

Lees verder