Beveiliging van je WordPress-site: XML-RPC vs WP-JSON

verschillende tools

Als WordPress-gebruiker is het belangrijk om te weten hoe je je site het beste kunt beveiligen. Twee protocollen die regelmatig ter sprake komen zijn XML-RPC en WP-JSON. In deze blog gaan we dieper in op deze protocollen en de beveiligingsrisico’s die ze met zich meebrengen.

XML-RPC is een protocol dat is ingebouwd in WordPress en wordt gebruikt om opdrachten uit te voeren op afstand via je website. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om berichten te publiceren en reacties te beheren vanaf een externe locatie. Hoewel XML-RPC handig is, kan het ook gevaarlijk zijn als het niet goed beveiligd is. Cybercriminelen kunnen misbruik maken van XML-RPC door opdrachten uit te voeren op je website zonder toestemming.

Gelukkig is er WP-JSON, ook bekend als de WordPress REST API. Dit protocol biedt een veiligere manier om gegevens uit je WordPress-installatie op te vragen en te bewerken. In tegenstelling tot XML-RPC, wordt WP-JSON beveiligd met gebruikersrechten en beveiligingscontroles, waardoor het veiliger is voor gebruik.

Als conclusie kun je stellen dat XML-RPC handig is voor het uitvoeren van opdrachten op afstand, maar dat het beveiligingsrisico’s met zich meebrengt. WP-JSON biedt een veiligere optie voor het integreren van andere websites en applicaties met je WordPress-installatie. Als WordPress-gebruiker is het belangrijk om bewust te zijn van deze protocollen en om je site goed te beveiligen door regelmatig updates uit te voeren en gebruik te maken van beveiligingsplugins.

De techniek en veiligheid van je WordPress
website liever uitbesteden?

Stel je vraag aan een van onze WordPress experts.

Welke optie is nu beter?

Er is geen één antwoord te geven op de vraag welke optie beter is dan de ander, omdat het afhangt van de specifieke behoeften van je website en je hostingomgeving. XML-RPC is een protocol dat al lange tijd bestaat en wordt gebruikt door WordPress om externe toepassingen toegang te geven tot bepaalde functies op je site, zoals het plaatsen van berichten of het beheren van opmerkingen. Omdat XML-RPC zo oud is, zijn er veel externe toepassingen die er gebruik van maken, en sommige oudere WordPress-installaties kunnen hier sterk afhankelijk van zijn.

WP-JSON is aan de andere kant een moderner protocol voor API-integratie. Het biedt meer beveiligingsmogelijkheden en flexibiliteit in vergelijking met XML-RPC en is de aanbevolen manier om toegang te krijgen tot de functionaliteit van WordPress vanaf externe toepassingen.

Afhankelijk van je WordPress website, kun je besluiten om XML-RPC uit te schakelen en uitsluitend gebruik te maken van WP-JSON, of om beide te behouden en alleen specifieke functies via WP-JSON te openen. Het is aanbevolen om beveiligingsinspecties uit te voeren en regelmatig je website te updaten om ervoor te zorgen dat je site beveiligd blijft.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

7x voordelen van managed WordPress hosting voor jouw bedrijf

Het beheren van een website kan wel mega tijdrovend en complex zijn. Om die reden bieden wij managed WordPress hosting aan. In deze blogpost leggen we uit waarom dit de beste keuze is voor jouw bedrijf en welke fantastische voordelen er voor jou bij zitten. 

Lees verder

Zo kies je de beste WordPress helpdesk voor jouw website

Je werkt bij een organisatie die al enkele jaren een WordPress website heeft. Hoewel de website functioneert, zijn er voortdurend technische problemen en de prestaties zijn niet optimaal. Je voelt de druk om deze knelpunten snel aan te pakken. De vraag is alleen, hoe pak je zulke problemen aan? En wie kan je daarbij helpen?

Lees verder

Waarom je jouw Core Web Vitals zou moeten testen in Google Search Console

Het testen van je website’s Core Web Vitals in Google Search Console is niet slechts een technische noodzaak; het biedt een strategisch voordeel. Leer waarom het cruciaal is voor het verbeteren van de gebruikerservaring en het verhogen van je SEO.

Lees verder